Obvestila enote – Čebelica

Evropski teden mobilnosti

V času, od 16 do 22. septembra 2022, smo v vrtcu Kočevje preživeli nadvse prijeten projektni teden. Letošnji Teden evropske mobilnosti je potekal pod sloganom »Trajnostno povezani«.

Namen projekta je ozaveščanje otrok in njihovih staršev za trajnostno mobilnost, pomenu hoje, kolesarjenja in hkrati gibanju za zdravo in dobro počutje.

Evropski teden mobilnosti je vsakoletna priložnost, da spremenimo svoje potovalne navade.

V skupini Čebelice smo v ta namen barvali avtomobile, se igrali z vlaki, vozili s poganjalčki, hodili na sprehode ter opazovali promet in se o njem veliko pogovarjali.

Nekaj utrinkov:

                                                               

Nika in Dunja

Glasbena urica in ura tenisa za otroke

Bili smo športno aktivni. Na teniškem igrišču v Gaju smo imeli uro tenisa.

Učiteljica iz Glasbene šole Kočevje nam je predstavila nekatere ritmične instrumente na katere smo zaigrali in veselo prepevali.

Skupina Čebelice, Marjana Mišič in Majda Pozderec

“DEŽELAK JUNAK” V NAŠEM VRTCU

Radijski voditelj na Radiu 1 Miha Deželak ” DEŽELAK JUNAK” se je tudi letos s kolesom odpravil na dobrodelno pustolovščino po Sloveniji. S pomočjo poslušlcev zbira denar za otroke, ki živijo v težkih razmerah, da bi jim omogočil letovanje na morju.

V znak podpore smo ga pričakali tudi mi. Še posebej smo se razveselili, ko nas je obiskla kar v našem vrtcu.

 

   

Skupina Čebelice, Marjana Mišič in Majda Pozderec

 

 

OBISK PRAVLJIČNE “MEDVEDOVE DEŽELE”

Vrtčevski otroci se radi odpravimo v gozd, saj nam ponuja veliko možnosti za igro, raziskovanje, gibanje, sproščanje, učenje…

Tokratni obisk gozda pa nam bo ostal še posebej v lepem spominu.  Najstarejši otroci Vrtca Kočevje, enote Čebelica, smo obiskali  pravljično »Medvedovo deželo« v izvedbi gledališkega kluba Vrtca Kočevje.

V gozdu pod Mestnim vrhom smo se srečali s  pravljičnimi junaki. Zaupali so nam s kakšnimi težavami se srečujejo v našem gozdu in kdo je kriv za vse to.

Izvedeli smo, da v gozdu prebiva hudobni Gozdni mož, ki se neprimerno vede do rastlin, živali in naših pravljičnih prijateljev.

Zbrali smo veliko mero poguma in skupaj z Zlatolasko, Polhovim škratkom, Vilo Veroniko in Močvirnikom  poiskali  hudobnega Gozdnega moža ter ga pregnali iz našega gozda.

Nasmehi, zadovoljstvo  in dobra volja so na otrokovih obrazih žareli še dolgo po obisku te res pravljične dežele.

 

      

Skupina Čebelice, Marjana Mišič in Majda Pozderec

OBVESTILO

Spoštovani starši!

Najlepše se zahvaljujemo za  vašo današnjo hitro odzivnost. Ob  preventivni evakuaciji enote Čebelica smo ravnali po navodilih Občine Kočevje in želeli zaščiti tako v prvi vrsti naše najmlajše. O vseh nadaljnjih aktivnostih vas bomo sprotno obveščali. Spremljajte našo spletno  stran oziroma pričakujte klic ali sporočilo vašega vzgojitelja.

Vse dobro želimo in hvala za razumevanje.

Irena Robič, ravnateljica

SVETOVNI DAN ZEMLJE-22.APRIL

Praznik Zemlje je postal vsakoletni dogodek, namenjen osvetlitvi resnih okoljskih problemov, s katerimi se soočamo od podnebne krize, onesnaženje zraka in krčenja gozdov. Letošnja tema svetovnega dneva Zemlje se glasi: Obnovimo našo Zemljo, pri čemer je poudarek na odločnem in premišljenem delovanju ljudi kot posameznikov in tudi skupin.

Pred dnevom Zemlje so bili starši pozvani naj pripeljejo svojega otroka v vrtec peš ali s kolesom. Zvečer naj pripravijo le toliko hrane kolikor jo bodo pojedli. Ob umivanju zob in rok naj porabijo čim manj vode.

V vrtcu smo na ta dan barvali z različnimi barvnimi svinčniki. Na plakatu je bila reka z ribičem, plovili, ribami. Barvali smo tudi gozd in ostalo pokrajino. Otroci so imeli možnost prelistavanja slikovnega atlasa. Skozi dopoldne pa so otroci svoje prijateljske odnose krepili z baloni na katerih je bil narisan naš planet Zemlja z vodnimi površinami za katere moramo skrbeti.

Naš planet Zemlja je odvisen samo od nas kako z njim ravnamo. Osebni vzgled staršev in vzgojiteljev pri otrocih v tako zgodnjem obdobju pusti odnos, ki ga otrok odnese v življenje.

 

Nekaj utrinkov:

                              

                              

           

           

Vzgojiteljica Nika in otroci iz skupine ježki

IZPIS BODOČIH PRVOŠOLCEV

IZPIS BODOČIH PRVOŠOLCEV

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da je potrebno za otroke,

ki gredo s 01. 09. 2022 v šolo, podati pisno izjavo – izpisnico.

Skladno z 20. členom Pravilnika o sprejemu otrok v vrtec (Ur.l.RS, št.24/2011) lahko starši otroka izpišete iz vrtca kadarkoli to želite, vendar morate podati pisno izjavo-izpisnico

14 dni pred  izpisom.

Izpisnico lahko oddate osebno na Upravi vrtca Kočevje

ali na elektronski naslov svetovalna.sluzba@vrteckocevje.si

ali pa jo pošljete po pošti na naslov:

Vrtec Kočevje, Cesta na stadion 3, 1330 Kočevje.

POLETNA REZERVACIJA

UVELJAVLJANJE POLETNE REZERVACIJE

Obveščamo vas, da lahko na podlagi 6. člena Sklepa o določitvi cen programa predšolske vzgoje v Vrtcu Kočevje (Ur. l. RS, št. 5/2019), starši otrok, za katere Občina Kočevje krije po veljavni zakonodaji del cene programa v vrtcu, uveljavljate

POLETNO REZERVACIJO –  Obvestilo_poletna rezervacija_2021.2022

v obdobju od 1. JUNIJA do 31. AVGUSTA.

Rezervacijo lahko uveljavljate za neprekinjeno odsotnost otroka

najmanj 30 in največ 60 koledarskih dni

in ste jo dolžni vrtcu pisno napovedati najpozneje do 31. maja 2022.

VELIKA NOČ V SKUPINI JEŽKI

 

Zakorakali smo v mesec april in pred nami so Velikonočni prazniki. V ta namen smo v skupini ježki slikali velikonočne zajčke.

Nekaj utrinkov:

 

  

 

                     

                     

                    

In za konec:

Za veliko noč, vam ježki pošiljamo v pomoč:

enega zajčka, ki rad barva jajčka,

eno pišče, ki hren išče,

In pa kuharico lisico, da vam speče

orehovo potico.

 

Vzgojiteljica Nika in otroci iz skupine ježki

 

“ENA KAPLJICA LAHKO REŠI SVET”

Skupaj z otroki smo izvedli  delavnico “Ena kapljica lahko reši svet”, katere namen je ozaveščanje o zbiranju odpadnega jedilnega olja.  Preko pogovora smo ugotovili in spoznali, da uporabljenega olja ne smemo zlivati v odtoke ali straniščne školjke, ker olje maši odtočne cevi ali jih poškoduje. Pravtako ga ne smemo zlivati na kompostnik ali drugam v naravo, saj s tem škodujemo naravi in nam samim. Da bodo otroci skupaj s svojimi starši lahko doma pravilno zbirali uporabljeno olje je vsak otrok prejel posodo za zbiranje odpadnega olja, ki jo nato izpraznijo na ustreznem  zbirnem mestu.

Spoznali smo tudi eno od možnosti uporabe odpadnega olja in sicer izdelavo svečk. Odpadnemu jedilnemu olju smo dodali poseben “prašek” in barvilo. Zmes smo dobro premešali, segreli, vlili v posodice ter vsavili stenj.  Postopek izdelave je bil otrokom zanimiv. Z veseljem so aktivno sodelovali in opazovali.

Vzgoja za skrb in varovanje našega okolja se začne že pri najmlajših. Odrasli pa jim moramo biti s svojimi dejanji vzgled.

 

                             

Skupina Čebelice, vzgojiteljici Marjana Mišič in Majda Pozderec

PRILAGAJANJE NA VODO

Veseli smo, da smo v okviru športnega programa Mali sonček izvedli program Prilagajanje otrok na vodo, tokrat v bazenu v Osilnici. Program je trajal pet dni.  Vodili so ga izučeni vaditelji/učitelji plavanja.

Vožnja z avtobusom  je hitro minila, saj smo bili polni pozitivnega pričakovanja.

Otroci so pokazali veliko mero poguma, veselja in različne spretnosti v vodi, zato so ob zaključku programa prejeli zaslužene medalje.

Skupina ČEBELICE, vzgojiteljica Marjana Mišič

Očistimo KOČEVSKO

Tradicionalni spomladanski čistilni akciji “Očistimo Kočevsko” smo se pridružili tudi najmlajši občani Kočevskega – otroci iz enote Čebelica in njihove vzgojiteljice. V ta namen smo izvedli dejavnosti, ki spodbujajo otroke k ozaveščanju o pomenu ohranjanja in varovanja narave in obenem razvijajo čut za odgovoren odnos do okolja, v katerem živijo. Naši najmlajši varovanci skupina Polžki so čistili bližnjo okolico vrtca  – naše igrišče …

Skupina Miške se je odločila, da počistijo kar otroško igrišče v Turjaškem naselju.

Skupina Želvice in Metuljčki pa so se odpravili kar na pohod do kočevskega jezera in počistili glavno plažo ob jezeru.

Vsak otrok je zelo motivirano sodeloval pri čiščenju naše narave, okolja … in s tem veliko pripomogel k ohranjanju čiste in lepe narave. Otroške rokice so lahko za zelo dober vzgled vsakomur, saj so pridno delale, s ta pravo mero dobre volje in pokazale resnično skrb za naš planet. Zemljici se je ta dan narisal velik nasmešek na obrazu, zahvaljujoč vsem našim otrokom iz enote Čebelica.

vzgojiteljica Tanja Muhvič

PUST, PUST ŠIROKIH UST

OD HIŠE DO HIŠE OD VRAT DO VRAT … PRINAŠAMO SMEH VAM IN S SMEHOM POMLAD …
In tako je bilo letos tudi v našem vrtcu Kočevje, enoti Čebelica, kjer smo s pustnimi šemami preganjali zimo in klicali v deželo pomlad tako najmlajše, male in malo večje maškarce … s pustnim sprevodom in glasnim prepevanjem, žvižganjem in otroškim smehom privabile marsikateri nasmešek na obraz mimoidočemu in tako popestrile mestni vrvež z otroško nagajivostjo in smehom. Bilo je lepo, kako lepo pa naj vam povejo ujeti utrinki …

V skupini Metuljčki pa so nas obiskali na pustni dan raznorazni junaki: spidermani, batmani, princeske, policisti, samorogi, metuljčice, čebelice, pikapoke in čisto prava Pika Nogavička, ki nam je marsikakšno zagodla …

 

vzgojiteljica Tanja Muhvič

Zapora Ljubljanske ceste

Spoštovani starši!


Med marcem in oktobrom 2022 bo potekala gradnja kolesarskih stez in kanalizacije po Ljubljanski cesti. Prosimo vas, da rešite anketo in prispevate k premisleku, kako med gradnjo organizirati prihode otrok v  vrtec. Podatke potrebuje  Občina Kočevje  za izdelavo Mobilnostnega načrta, s katerim bodo med gradnjo usmerjali prihode otrok v vrtec.

Prosimo vas, da s klikom na povezavo https://www.1ka.si/a/24f1ca6d    pričnete z izpolnjevanjem.

Hvala za sodelovanje.

PRAVLJIČNO MESTO DOBRIH ŽELJA

NEBO NAD NAŠIM PRAVLJIČNIM MESTOM JE ZAŽARELO V LUČI ZVEZDIC DOBRIH ŽELJA

 

 

 

DRAGI OTROCI IN SPOŠTOVANI STARŠI, ZA SODELOVANJE SE VAM ISKRENO ZAHVALJUJEMO … NAJ SE URESNIČIJO PRAV VSE ZVEZDICE ŽELJA NAD NAŠIM PRAVLJIČNIM MESTOM, PA TUDI TISTE, KI SO OSTALE SKRITE.

VZGOJNO OSEBJE ENOTE ČEBELICA

 

 

 

OBISK DOBREGA MOŽA PRI METULJČKIH

KO NA NEBU VŽGO SE LUČKE, DEDEK MRAZ NATAKNE SMUČKE, 
BRŽ PRISMUČA SE DO NAS – TO JE NAŠ NAJLEPŠI ČAS.
VSE OTROKE OBDARUJE, STARŠE VSE RAZVESELJUJE,
TO ŽARIJO NAM OČI, KAKOR ZVEZD SREBRNI SIJ.
DEDEK MRAZ NATO HITI ŠE, MED OTROKE V DRUGE HIŠE, 
LE OGLASI SE POVSOD, DEDEK MRAZ IN SREČNO POT!
DANILO GORINŠEK

Tudi skupina Metuljčki je nestrpno in z iskricami v očeh pričakovala dobrega moža in ko se je nenadoma pojavil na vratih igralnice, so se ga otroci iskreno razveselili. Zapeli so mu pesmico, se z njim pogovarjali, malo posedeli v naročju. Dobri mož pa jih je obdaril. Potem se je pa hitro odpravil dalje, saj ga je tisti dan čakalo še mnogo, mnogo otrok. Otroci so ga pospremili vse do vrat in za njim gledali vse, dokler ni izginil za vogalom. Bili so veseli in srečni.

 

Skupina Metuljčki in vzgojiteljici Tanja in Janja vsem otrokom, staršem, bratcem, sestricam, babicam, dedkom … prav vsem želimo vesele praznike predvsem pa SREČNO, ZDRAVO, VESELO IN ČAROBNO LETO 2022.

ČAROBNI DECEMBER

Mesec december je resnično čaroben, prazničen in poln lepih pričakovanj…

Prav takšno vzdušje je bilo tudi v naši skupini Čebelice.

Veliko smo ustvarjali, peli in plesali…

i     

       

Ogledali smo si čudovito predstavo Zverjašček v izvedbi gledališke skupine Vrtca Kočevje.

 

Naša praznična čajanka…

 

…in seveda obisk Božička…

 

Lepe praznike in vse dobro v prihajajočem letu Vam želimo otroci iz skupine Čebelice in vzgojiteljici Marjana Mišič, Majda Pozderec.

PRAZNIČNI DECEMBER

Ko prižgejo se decembrske luči, se tudi naš vrtec še posebej prebudi.

Oblečemo  v rdeče-belo se vsi, v krogu zapojemo in zaplešemo si.

 

  • Pripravili smo božično-novoletno rajanje in skupaj pričakali Božička

   

  • Si ogledali predstavo z naslovom: Zverjašček.

     

“Lepe praznike vam želimo skupina ŽELVICE!”

Nuša Kezele in Saša Rački

PRAVLJIČNI DECEMBER V ENOTI ČEBELICA

Pravljični december v enoti Čebelica

Tako kot vsako leto v mesecu decembru skušamo našim otrokom pričarati čim bolj prazničen, vesel predvsem pa pravljičen december. Vzgojiteljice in vzgojitelji v tem času pripravimo nevsakdanje dejavnosti, ki popestrijo decembrski vsakdan v vrtcu. Najprej izdelamo okraske in okrasimo igralnico, garderobo in celotno enoto – letošnja tema je zima in snežaki. Velikega snežaka na vratih garderobe so izdelale pridne rokice otrok skupine Pikapolonice

pa tudi krasne snežinke za okrasitev igralnice v želji, da čim prej zapade sneg.

Otroci iz skupine Želvice pa so likovno upodobili praznične lučke in jih postavili na ogled v hodniku vrtca.

Komaj smo pričakali tudi prvi sneg in se z veseljem povaljali v njem.

Seveda ne sme manjkati tudi dejavnost, ki ni vsakdanja in je drugačna, posebna, zanimiva … letos smo za naše varovance pripravili pravljični kino – risanke na velikem platnu. Ogledali smo si risanke istoimenih slikanic Zverjasec, Zverjašček in Palčič, otroške pisateljice Julie Donaldson.

Za piko na i v prazničnem decembru smo v naši zgornji avli postavili božično jelko, ki so jo okrasili otroci iz skupine Želvice. Ob njej so zaplesali ob prazničnih zvokih in zapeli vsem znano pesmico Cin, cin cin zvončki pojejo …

Vzgojiteljica Tanja Muhvič

PRAVLJIČNO MESTO DOBRIH ŽELJA

 

Spoštovani starši.

 

Na oglasni tabli ob vhodu smo ustvarili pravljično mesto dobrih želja.

 

Vabimo vas, da vzamete zvezdico, ki jo otrok lahko pobarva ali okrasi, vi pa nanjo napišete željo.

Naslednji dan jo prinesite v vrtec in pripnite nad pravljično mesto.

Pomagajte nam, da na nebu zažari čim več zvezdic želja.

.   .   .

Naj bo december prijazen, prijeten in pravljičen za vse.

 

Nataša D., Katja J., Darja Š.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Zajtrk je zelo pomemben obrok. Postati mora navada in nanj ne smemo pozabiti.

V skupini Čebelice smo se tudi letošnje leto razveselili tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Zaužili smo zdrav obrok: maslo, med, mleko, kruh in jabolko. Še toliko bolj nam je teknilo, ker so bila živila pridelana v naši okolici.

DOBER TEK!

                                            Skupina Čebelice, vzgojiteljici Marjana Mišič in Majda Pozderec

VSI ENAKI-VSI RAZLIČNI-VSI PRIJATELJI

V okviru slovenskega znakovnega jezika so nas obiskali iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Seznanili so nas z znakovnim jezikom. Skupaj smo se naučili veliko stvari pokazati  s kretnjami.

Z znakovno abecedo smo črkovali svoja imena…ob zaključku pa prejeli tudi potrdila o udeležbi kratkega tečaja slovenskega znakovnega jezika.

Ker otroci vedo, da nekateri ljudje zaradi različnih vzrokov ne morejo uporabljati npr. svojih rok ali nog, zmorejo pa določene stvari početi na drugačen način….smo se tudi sami preizkusili v risanju s pomočjo ust in nog.

                     

Ugotovili smo, da tovrstno risanje ni enostavno.

Preko zanimivih in poučnih zgodbic, slikovnega in video materiala smo ugotavljali in spoznavali, da se medsebojno razlikujemo.

Pomembno pa je, da sprejemamo sebe in druge takšne kot smo, si pomagamo, se iz nikogar ne norčujemo, smo strpni drug do drugega….saj je le tako nam in drugim lepo.

Skupina Čebelice, Marjana Mišič in Majda Pozderec

Teden otroka pri Metuljčkih

Paul Coelho, svetovno znan pisatelj, je izrekel naslednjo misel: “Otroci nas lahko naučijo tri stvari: biti srečen brez razloga, biti vedno radoveden in neutrudno se boriti za karkoli.”

V tednu otroka smo zanje pripravili vrsto zanimivih in pestrih dejavnosti, ob katerih so otroci neizmerno uživali.

   

Uprizorili smo lutkovno predstavo po vsebini ljudske ruske pravljice Zlatolaska in trije medvedi.

    

Slikali smo po vsebini pravljice in izdelke razstavili na flanelograf v igralnici.

   

Se igrali z milnimi mehurčki.

 

Uživali na prostem

       

Imeli dan za karaoke.

Zaplesali in zapeli ob ritmih naših malih muzikantov.

Skupina Metuljčki (Tanja Muhvič in Janja Čmak)

DUHCI IN ČAROVNIČKE

Deklamacija skupine ŽELVICE z naslovom: Otroške vragolije

Joj kako težko čakali smo, da v našem vrtcu v Čebelici spet nekaj bo.

Noč čarovnic kaj pravzaprav je to, res zanima nas zelo.

Ko prišli smo danes v varstvo, vsak s seboj prinesel je sladkarije raznorazne in kostume še.

“ŽELVICE” skupni naši je ime,

a smo danes duhce, pajke, okostnjake in čarovnice mi spremenili se.

Zelene barve čarovniški napoj smo pili vsi,

zato da res ta pravi pajki, duhci in okostnjaki smo bili.

 

     

Vzgojiteljici: Nuša Kezele in Saša Rački 

BARVITA JESEN V SKUPINI ČEBELICE

 SLIKARKA (Sabina Mali)

Vsako leto isti čas, pride v našo malo vas

slikarka,

dobro znana vsem, ime ji je gospa Jesen.

Rumeno, rdeče in rjavo nam poslika vso naravo.

Ostane vedno le do zime, tedaj se poslovi in mine.

                

Narava nas jeseni s svojimi plodovi bogato obdari, kar pri naši igri, učenju in ustvarjanju radi izkoristimo.

 Skupina Čebelice, vzgojiteljici Marjana Mišič in Majda Pozderec

DUHCI IN ČAROVNIČKE

V skupini Želvice, smo pripravili raznolike dejavnosti na temo: DUHCI IN ČAROVNIČKE.

  • Izdelali smo lepljive pajke iz servirnih krožnikov.

     

  • Otroci so se spremenili v pajke in spletli lepljivo mrežo….

  • Ob prihodu otrok v vrtec, jih tam pričaka strašna mumija. “Ali si upaš vstopiti?

  • Raziskovali smo notranjost buče in se igrali z njenimi semeni.

  • Otroci so raziskovali in se igrali v pestrih “jesensko čarovniških” kotičkih.

 

Veselje je bilo opazovati otroke, ki so pri vsem naštetem neizmerno uživali. S ponosom so staršem pokazali svoje izdelke, igralnico, ki je v teh dneh popolnoma spremenjena in prav “čarovniška”,

Sedaj pa otroci že komaj čakajo “tisti najstrašnejši dan v vrtcu”- DAN DUHCEV IN ČAROVNIČK, ki se bo odvijal v prihodnjih dnevih.

Lep čarovniški pozdrav, vam želijo otroci iz skupine ŽELVIC in vzgojiteljice: Nuša Kezele in Saša Rački.

Skip to content