Obvestila enote – Čebelica

HIŠKA EKSPERIMENTOV

V četrtek, dne 1.6. nas je v naši enoti Čebelica obiskala Hiška eksperimentov. Z otroki smo si lahko ogledali oziroma so nam predstavili vse o zvoku. Videli smo s čim vse lahko ustvarimo zvok (igranje s prsti na kozarcu, tako polnem, kot praznem, igranje s kovinskimi palicami različnih velikosti in drugačnega zvoka le-teh).

V skupnem prostoru vrtca pa so bile postavljene postaje na katerih so se otroci lahko preizkusili in se pobližje seznanili z raznimi eksperimenti. Otroci so sodelovali v manjših skupinah in si med seboj izmenjavali pridobljene izkušnje.

Zapisala: Saša Rački

Vir fotografij: Nika Bobek

OBISK POLICIJSKE POSTAJE

V torek smo se skupine iz enote Čebelice (Metuljčki, Pikapolonice, Sovice in Žabice) odpravili na ogled policijske postaje. Pričakal nas je policist ter nam razkazal vse prostore. Otroci so si ogledali vse potrebne pripomočke, katere potrebuje vsak policist pri svojem delu. Vstopili so tudi v intervencijsko vozilo ter se usedli na pravi policijski motor. V otroškem spominu pa so otrokom najbolj ostale sobe za pridrževanje.

Zapisala: Aneja Žagar

     

Vir fotografij: Nuša Kezele, Aneja Žagar

 

NA KMETIJI JE LEPO IJA, IJA, O

NA KMETIJI JE LEPO

(Ljudska)

Na kmetiji je lepo, ija, ija, o,

v hlevu krave mukajo, ija, ija, o.

Krava muka, mu, muka, mu,

na kmetiji je lepo, ija, ija, o.

 

Na kmetiji je lepo, ija, ija, o,

psički glasno lajajo, ija ija o.

Kuža laja, hov hov, laja, hov hov,

na kmetiji je lepo, ija, ija, o.

 

Na kmetiji je lepo ija, ija, o,

tudi mucki mjavkajo, ija, ija, o.

Muca mjavka, mjav, mjavka, mjav,

   na kmetiji je lepo, ija,

 Skozi celotni mesec smo spoznali živali in delo na kmetiji ter ugotovili, da je na kmetiji res lepo.

Skupina Čebelice, Nika in Dunja

 

NA OBISKU UČENCI IN UČITELJI IZ OŠ LJUBO ŠERCER

Danes so nas obiskali otroci in njihove učiteljice iz OŠ Ljubo Šercer. Poslanstvo učiteljev je vzgajanje in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Za začetek so se predstavili s himno šole in nadaljevali s plesno glasbenimi točkami, pri čemer smo videli močna področja in napredek vsakega posameznika. Veseli nas, da so se predstavili tudi našim najmlajšim, kar je za  OPP zelo pomembno, gre za vključevanju v širše in ožje socialno okolje.

Zaključili so s pesmijo Življenje je lepo…in kako prav imajo. Tudi nam so ga danes polepšali, tako otrokom kot vzgojiteljem, kajti zelo smo uživali. Bil je čudovit nastop, seveda pa smo se spomnili in videli otroke, ki so bili včasih naši varovanci. S tem smo podoživeli njihovo bivanje v naših vrstah.

Ob tem bi se jim zahvalili in jim zaželeli uspešno šolanje tudi v prihodnje hkrati pa se veselimo že njihovega ponovnega obiska.

Zapisala: Mojca Šterbenc

    

Vir fotografij: Nika Bobek

NAŠ KOŠČEK GOZDA

Ker radi obiskujemo gozd in raziskujemo vse njegove zaklade, smo se odločili, da si v vrtcu ustvarimo svoj košček gozda, ki nas bo spominjal na vse lepe trenutke, ki jih doživljamo tam.

 

Skupina Polžki, Vita in Samo

KU-KU POMLAD JE TU

Osrednja tema v mesecu aprilu je bila pomlad. Z otroci smo tako z verbalno kot tudi neverbalno komunikacijo spoznavali cvetlice, ki pokukajo iz zemlje v tem letnem času. Obiskala nas je  pomladna vila. Prinesla nam je polno košaro spomladanskih cvetlic (zvončke, marjetice, trobentice,…).Cvetlice smo si skupaj ogledali, jih poimenovali, preštevali  in ugotovili kakšne barve je posamezna cvetlica. Ko, je pokukal sonček pa smo le-tega, izkoristili za bivanje na igrišču in za sprehode v naravo.

     

Skupina Čebelice,

Nika in Dunja

22.APRIL, SVETOVNI DAN ZEMLJE: VLAGAJMO V NAŠ PLANET!

Svetovni dan Zemlje, ki ga že več kot pol stoletja obeležujemo 22.aprila, letos poteka s spodbudo, da moramo investirati v naš planet.

Zaposleni vrtca že najmlajšim otrokom od vstopa v vrtec dalje privzgajamo ekološko usmerjene vrednote kot je ločevanje odpadkov, varčevanje z vodo itd. Na današnji dan pa smo stopili še korak dlje in tako veliki kot majhni poskrbeli za čisto okolico vrtca. Najmlajši otroci  iz skupine Čebelice pa so spretne prstke urili pri izdelovanju vetrnic.

Zapisala: Nika Bobek

      

Vir fotografij: Vzgojno osebje vrtca

Prijateljevanje

Na deževni petek, 14. aprila, smo se v skupini Polžki odzvali povabilu OŠ Ljubo Šercer in se z otroki odpravili na obisk v šolo. Učenci 1. in 2. skupine posebnega programa so se razveselili družbe najmlajših, naši otroci pa so radovedno spremljali dogajanje pri velikih.

         

Družabno dopoldne je potekalo v duhu sproščenosti, navezovanja stikov in ustvarjanja. Učenci so nam skupaj z učiteljicami s pomočjo kamišibaja prikazali zgodbo Zelo lačna gosenica, ki so jo naši otroci že poznali in sodelovali pri pripovedovanju. Nato smo se lotili slikanja, nastali so čudoviti metulji, ki sedaj krasijo hodnik šole. Dobili smo tudi sladko presenečenje v obliki sadne kupe, ki so nam jo pripravili učenci tretje skupine.

  

 

Imeli smo se zelo lepo, zato že razmišljamo o ponovnem srečanju, tokrat v našem vrtcu!

Skupina Polžki,
Vita in Samo

MOJA DRUŽINA – SKUPINA ČEBELICE

Mesec marec smo v skupini Čebelice namenili družini, praznikom in praznovanju rojstnih dni. Družinske fotografije otrok smo nalepili na barvne podloge z motivom hiše in jih obesili na vidno mesto, kjer so se otroci radi zadrževali. Skupaj pa smo se o njih veliko pogovarjali.  Tudi sami smo z našimi spretnimi prstki pobarvali like družine (izdelani iz tršega papirja) in jih pod dežnikom pospremili v pomlad. Ker, je bil mesec marec namenjen družini, povezovanju, izkazovanju naklonjenosti smo spoznali novo gibalno igro – Mi se imamo radi ter  se seznanili z novo pesmijo – Pri nas pa hiško zidamo. Veliko časa smo namenili tudi prosti igri v kotičku kuhinja ter kotičku dom in družina. Skozi celotni mesec smo veliko gibali, opazovali,..Mamice in očke pa smo na njihov dan prijetno presenetili. Izdelali smo jim darila. 21.marca pa smo bili tudi podpora osebam z Downovim sindromom.

Mesec, ki smo ga namenili družinam otrok, strpnosti, spodbujanju interakcij in pozitivnim odnosom je v veliki meri pripomogel k večji povezanosti med otroki, kar je bil tudi eden izmed naših ciljev.

Skupina Čebelice,

Nika in Dunja

CICIOLIMPIJADA

V četrtek, 30.3.2023 se je odvijala že peta Ciciolimpijada Vrtca Kočevje.

V športni dvorani smo bili zbrani vsi mali in veliki iz vseh enot Vrtca Kočevje. Glavni cilji prireditve so druženje, igra, zabava, spodbujanje veselja do gibanja, spoznavanje pomena sodelovanja v igralni skupini, medsebojne pomoči in »športnega obnašanja«…

Ko smo zaslišali  fanfare Kočevske godbe smo vedeli, da se je prireditev začela. Prižgali smo olimpijski ogenj, zapeli Cicihimno in recitirali  slavnostno zaprisego.

Otroci so tekmovali v različnih igrah primernih svoji starostni skupini. Zvrstilo se je šest zanimivih iger: Pajkova mreža, Žužkosvet, Nabiranje gobic, Preseli medveda, Gradimo Fridrihštajn in Veseli kokošnjak.

S svojim plesom so dogajanje popestrili še plesalci plesne skupine Vrtca Kočevje

Tribune so bile polne navijačev, saj so tekmovalce prišli vspodbujat  starši, babice, dedki, prijatelji… Še posebej glasni navijači so bili otroci, ki so navijali za svoje sovrstnike in mahali z zastavicami v barvi svoje enote.

Bilo je zares zabavno.

Zapisala: Marjana Mišič

Vir fotografij: Dunja Kosi Petrič

ZIMA ZIMA BELA V SKUPINI ČEBELICE

V mesecu februaju smo spoznavali zimo. Otroci so se zelo radi igrali na snegu in s snegom, odtiskovali snežinke, spoznavali zimska oblačila, usvajali nove pesmi o zimi, rajali in še in še. Ker, je bil v tem mesecu  tudi pust nasmejanih ust smo si izdelali pustna očala, spoznavali različne maske, se o njih pogovarjali in bili tudi sami našemljeni.

 

 

 

 

     

 

Skupina Čebelice,

Nika in Dunja

PRVO SREČANJE Z OPERO

Najstarejši otroci (starost 5-6 let) iz enote Čebelica so se imeli možnost prvič srečati  z operno predstavo z naslovom: Prvo srečanje z opero.

Predstava je bila popestrena z igro, rekviziti, pisanimi kostumi, slikami in drugimi pripomočki, primernimi za motivacijo otrok, ki tako tkejo dobro prvo izkušnjo s tovrstno glasbeno zvrstjo. Otroci so bili navdušeni nad opernih junaki in njihovimi zgodbami.

Zapisala: Nuša Kezele

Vir fotografij: Nuša Kezele

ČARODEJ MARE ČARE

V četrtek 23.2.2023 nas je v enoti Čebelica obiskal čarodej Mare Čare. Pridružile so se nam tudi skupine iz enote Ostržek. Predstava je bila za otroke  4- 5 let.

Popeljal nas je skozi čarovniške trike in nam popestril dan. Pri vsaki točki so sodelovali otroci, na koncu pa nas je očaral z belim golobom.

Zapisala: Aneja Žagar

     

Vir fotografij: Aneja Žagar

 

 

PUST, PUST ŠIROKIH UST

Pustna

Tralala, hopsasa
pustne smo šeme,
tralala, hopsasa
nič nismo lene.

​Tralala, hopsasa
okrog se vrtimo,
tralala, hopsasa
in veselimo.

( Mira Voglar)

Skozi pustni teden so v našem vrtcu potekale različne dejavnosti. Otroci so izdelovali pustne maske, prepevali pustne pesmice ter spoznavali pomen pusta. Nestrpno pa smo čakali in se veselili pustnega torka. Na ta dan smo v vrtcu rajali in odšli na pustno povorko skozi mesto.

Da, pa smo svojo nalogo dobro opravili, pa se lahko prepričate že s pogledom skozi okno: zime skoraj ni več.

Zapisala: Nika Bobek

       

 

VIR FOTOGRAFIJ: VZGOJNO OSEBJE VRTCA

PREDSTAVA MEHURČKI

Otroci stari od enega do treh let so si ogledali predstavo z naslovom Mehurčki gledališča Bičikleta. Z rimo prežeta in z lutkami interpretirana predstava je otrokom približala nekatere že ponarodele pesmice Otona Župančiča.                                 Avtorica je otrokom z izvirnimi lutkami pripravila zanimivo srečanje z dramsko umetnostjo. Otroci so predstavo glede na svojo starost spremljali vsak na svoj način.

Zapisala: Nataša Doutlik

 

Vir fotografij:Vzgojno osebje vrtca

MUCA COPATARICA V SKUPINI ČEBELICE

V mesecu januarja je bila naša osrednja tema: Muca Copatarica. Dnevno smo prebirali in gledali slikanico, ter se o njej pogovarjali. Muca Copatarica (izdelana iz kartona) nas je večkrat obiskala tudi v naši skupini. Z nami se je pogovarjala in preverila, če imamo vsi obuti copate. Skozi celotni mesec smo na to temo veliko ustvarjali: izdelali copate, pobarvali mucino hišo kot tudi naredili muco iz trganke. Skozi igro smo se urili v obuvanju/sezuvanju svojih copat in le-te pospravljali na označena mesta v igralnici. Usvajali smo novo socialno igro: Čigav copat se skriva pod odejo?  Aktivni smo bili tudi gibalno saj smo bili tudi sami muce (jih oponašali, se gibali kot muce,..).

Otroci so skozi celotni mesec spoznali lik muce Copatarice. Preko različnih dejavnosti so usvojili zgodbo.

   

SKUPINA ČEBELICE,

NIKA IN DUNJA

DAN ODPRTIH VRAT

Današnji dan smo namenili pisateljici, ki je s svojimi pravljicami dotaknila src otrok več generacij. Pisateljica Ela Peroci, bi lani praznovala svoj 100. rojstni dan zato smo v ta namen na dnevu odprtih vrat v našem vrtcu ustvarjali. Tema današnjega dneva so bila njena dela: Muca Copatarica, Moj dežnik je lahko balon ter Hišica iz kock. Otroci so bili ustvarjalni in se poistovetili s pravljičnimi junaki iz zgodb.

Zapisala: Nika Bobek

    

 

Vir fotografij:

Vzgojno osebje enote Čebelica

PLAVALNI TEČAJ

Najstarejši otroci iz enote Čebelica, so uspešno zaključili plavalni tečaj v Ribnici. Otroci so se več kot odlično odrezali in pokazali, da so res odlični plavalci.

Zapisala: Nuša Kezele

 

Skupine: Sovice, Pikapolonice in Metuljčki

ČAROBNI DECEMBER V SKUPINI ČEBELICE

Mesec december smo v celoti namenili pripravi na bližajoče se praznike.  V enoti nas je obiskal Božiček in nas obdaril s sladkarijami.Skozi cel mesec  je bil velik poudarek  na igri po želji otrok in druženju otrok iz sosednjih skupin. Veliko smo rajali tako v igralnici kot tudi v skupnem prostoru vrtca.

Skozi izvedene dejavnosti smo dosegli zastavljene cilje, največje zadovoljstvo pa so nam pričarali ravno iskreni nasmehi otrok in sproščeno praznično vzdušje, ki je bilo v skupini prisotno skozi celotni mesec.

                                  

 

SKUPINA ČEBELICE,

NIKA IN DUNJA

 

Veseli debember


HO – HO – HO!
V skupini Polžki smo v začetku decembra okrasili svojo smrečico v igralnici in dodali nekaj okraskov tudi na skupno drevesce v avli vrtca.
      
Igrali smo se gibalno igrico – prenesi okrasek čez ovire in veliko časa namenili senzorični igri z rižem ter oblikovanju slanega testa.

 
Skrbeli smo za semena božičnega žita in na koncu le dočakali prve bilke, cel mesec smo veliko ustvarjali, peli in se seveda igrali.

   

Vmes nas je razveselil SNEG! 

Posebna izkušnja za otroke je bila tudi ogled predstave Kako objeti ježa ter nočni sprehod skozi okrašeno mesto.
 

Zapisala Vita Tanko

VOŠČILO

ŽELIMO VAM

SREČNO, IGRIVO

IN USTVARJALNO LETO 2023.

ZAPOSLENI ENOTE ČEBELICA

 

NOČITEV V VRTCU

V ponedeljek 19.12.2022 so se otroci iz enote Čebelica popoldan vrnili nazaj v vrtec. Prišli  so z nasmeškom na ustih in polni pričakovanja. Poslovili so se od staršev. Zaposleni vrtca in otroci smo se zavili v topla oblačila in se podali na sprehod skozi center mesta. Skozi soj luči smo opazovali lepo okrašeno mesto. Ko smo se vrnili nazaj v vrtec nas je tam pričakala večerja. Otroci so svoje trebuščke napolnili s hot dogi in sokom.

Pričela  se je zabava ob otroški božični glasbi. Veliki in mali smo rajali. Ogledali smo si risanko in nato odšli v svoje igralnice. Vidno utrujeni smo se pripravili k počitku.

 

Zapisala: Nika Bobek

Nekaj utrinkov:

        

 

Vir fotografij:

Vzgojno osebje vrtca Čebelica

MESEC NOVEMBER V SKUPINI ČEBELICE

V mescu novembru smo spoznavali osnovne dele telesa ter njihove funkcije. Z otroci smo se veliko pogovarjali o zdravem načinu življenja in skrbi za dobro počutje. V ta namen je vsak otrok od doma prinesel svojega plišastega medvedka. Otroci so dnevno skrbeli za bolne medvedke (igra vlog: zdravnik).Spoznali smo tudi, da je za zdravo telo potrebno gibanje in tako smo veliko telovadili in bivali na svežem zraku. Pripravili smo si tudi prav poseben mešani sadni krožnik       

SKUPINA ČEBELICE,

NIKA IN DUNJA

Jesensko dogajanje v skupini Zajčki

Skuhali smo čisto pravo jesensko enolončnico ter jo tudi z veseljem pojedli.

Risali smo po ulicah Kočevja.

Odpravili smo se v gozd, kjer smo nabrali naravni material, kar se nam je zdelo kar naporno in smo potrebovali počitek. Z nabranim materialom smo se igrali v igralnici.

Igrali smo na male ritmične inštrumente.

Poslušali smo zgodbico Rdeča jopica, nato pa tudi sami pobarvali jopico po svojih željah in nanjo prilepili gumbe.

Ker se je bližal Tradicionalni slovenski zajtrk, smo se odločili, da spečemo medenjake.

Tradicionalni slovenski zajtrk.

Spoznavali smo barve.

Tokrat smo v gozdu škratu zgradili hišico, da ga ne bo zeblo. Škrat je bil tako vesel, da nam je na bližnjem grmu pustil pismo, v katerem je pisalo, da nas v vrtcu čaka presenečenje.

In res nas je v igralnici na mizi čakala velika darila škatla. V njej pa so se skrivale same dobrote.

Zapisale: Petra Pajnič, Mojca Šilc in Tina Kaluža

MALA MIŠKA IN VELIKO RDEČE JABOLKO

Vzgojiteljice iz enote so otrokom odigrale predstavo o mali lačni miški, ki je našla veliko rdeče jabolko. Ko, miška jabolko vali proti domu se ji le-ta večkrat odkotali. Miški na pomoč priskočijo žaba, želva in krt. Vsi jo prosijo za malo jabolka vendar ga miška ne želi deliti. Ko, miška pride skoraj do svojega doma pa se zgodi nesreča. Ojoj, jabolko ji je ušlo. Žaba, želva in krt pa se zadovoljno lotijo slastnega jabolka. Miška zagleda kako živali jedo jabolko vendar je jabolko dovolj veliko za vse. Živali povabijo k pojedini tudi miško.

NIKA BOBEK

 

TRADICIONALNI SKOVENSKI ZAJTRK V SKUPINI ČEBELICE

Projekt se je v slovenskih vrtcih začel izvajati leta 2010 z namenom spodbujanja zdravega načina prehranjevanja. Hkrati  se projekt izvaja v podporo domačim pridelovalcem hrane. Tradicionalni  slovenski zajtrk je letos, tako kot vsako leto potekal na tretji petek v novembru. Letošnji slogan se je glasil: »Zajtrk z mlekom-super dan!«

V skupini Čebelice smo v ta namen naredili pogrinjke, obiskala nas je čebela Adela s katero smo prebrali zgodbico, se pogovarjali o zdravi prehrani rajali ob glasbi. Ker je mesec november  je zunaj že mrzlo. Naša čebela Adela sporoča vsem otrokom, ki so ostali na ta dan doma zaradi bolezni, naj zaužijejo veliko čaja z medom in se kmalu vrnejo nazaj v vrtec.

 

SKUPINA ČEBELICA

NIKA IN DUNJA

PIKAPOLONICE V GOZDU

Na oblačen četrtek smo se z otroki iz skupine Pikapolonice odpravili v bližnji gozd. S seboj smo imeli škatlo in po kratki zgodbici, ki smo jo otrokom povedali, smo se lotili iskanja gozdnih plodov in naravnega materiala. Ves material smo odnesli nazaj v vrtec in ga uporabili za jesensko dekoracijo.

       

SKUPINA PIKAPOLONICE

Mitja, Aneja, Aliana

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, 18. 11. 2022

Tako kot je v običaju, smo tudi v našem vrtcu Čebelica poskrbeli za odličen tradicionalni slovenski zajtrk. Vladimir Prebilič, župan Občine Kočevje se je z veseljem odzval našemu povabilu, prav tako njegova ekipa iz Občine Kočevje, ter naša ravnateljica Irena Robič.  Otroci iz skupine Sovice, smo poskrbeli za prijetno vzdušje in polne trebuščke.      

Skupina: Sovice

Vzgojiteljice: Nuša Kezele, Saša Rački in Sabina Bukovac.

SREČANJE UPOKOJENIH SODELAVK IN SODELAVCEV

Bliža se konec leta in tako kot vsako leto, ki je postalo že tradicionalno, so se našemu povabilu odzvale upokojene sodelavke in sodelavci našega vrtca. Tokrat so nas obiskali v naši novi enoti Čebelica.                                                                            Vsi smo uživali, mi ob obisku, naši gostje pa ob ogledu različnih nastopov, ki so jih pripravili tako naši najmlajši kot tudi zaposleni vrtca.

Nekaj utrinkov:

Zapisala: Nika Bobek

ABRAKADABRA – NAJ SE ZABAVA PRIČNE

V četrtek,27.10.2022 smo se velike in male čarovnice, duhci, buče, pajki,…zbrali pred enoto Čebelica. V otroških očeh je bilo zaznati pričakovanje in veselje. Prižgali smo svečke v lučkah, ki smo jih izdelali v vrtcu. Noč se je zasvetila, pohod se je pričel. Prikorakali smo do glavne ulice, kjer so nas opazili mimoidoči.

Pred enoto Ostržek sta nas pričakali dve veliki buči in nas glasno pozdravili. Na igrišču vrtca pa je bilo videti prav posebno glasno čarovniško vzdušje z porisanimi obrazi otrok in različnimi kostumi velikih in malih. Otroci so se posladkali s sadnimi nabodali prelitimi s čokolado. Z zaposlenimi vrtca in njihovimi starši so od daleč opazovali ogenj.

Otroška glasba jim je zapolnila misli in pričarala lep in prijeten večer.

Nekaj utrinkov:

         

 

Zapisala: Nika Bobek

Skip to content