Obvestila enote – Čebelica

MESEC NOVEMBER V SKUPINI ČEBELICE

V mesecu novembru je bila naša osrednja tema knjiga. Skozi celotni mesec so otroci spoznavali knjige iz različnih materialov (kartonaste, iz blaga, papirnate), kot tudi njihovo sestavo prva/zadnja stran. Otroci so se učili pravilnega rokovanja s knjigo (ne mečkamo, ne trgamo,..). Skozi celotni mesec so prisluhnili različnim zgodbam in z verbalno kot tudi neverbalno komunikacijo sodelovali v pogovoru ob slikah. Po različnih zgodbah so otroci tudi poustvarjali.

   

 

Skupina Čebelice,

Nika in Dunja

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 17. novembra, smo obeležili Dan slovenske hrane. Osrednji dogodek tega dneva je bil Tradicionalni slovenski zajtrk. Ta dan so otroci imeli za zajtrk kruh, med, maslo, mleko in jabolko. Letos je bil prav posebej posvečen polnozrnatemu kruhu, ki pripomore pri preprečevanju marsikatere bolezni. Zato je bil slogan tudi temu namenjen: »Kruh za zajtrk – super dan.« V naši enoti Čebelica smo poskušali pridelke lokalnih proizvajalcev in ugotovili, da je hrana s kmetij v naši okolici zdrava in tudi zelo okusna.

Zapisala: Neja Šmalc

Vir fotografij: Neja Šmalc, Mojca Šterbenc, Nika Bobek

“VEVERIČKE” SO OPRAVILE TEČAJ PLAVANJA V RIBNICI

V tednu od 13.11.do 17. 11. 2023 so otroci iz skupine Veveričke opravile tečaj prilagajanja na vodo za Malega sončka. V veliko veselje je bila otrokom tudi vožnja z vlakom. Po poti smo prepevali, si ogledovali okolico in spoznavali prostore v vlaku.  Sprehajali smo se tudi po mestu Ribnica in obiskali ribniški grad. Seveda pa so otroci najbolj uživali v  vodi, kjer so se tunkali, plavali z obroči, tubami in deskami. Najbolj pogumni pa so skakali v globoko vodo. Lahko rečem, da imamo v skupini odlične plavalce. Osvojili so štiri zlate, dve srebrni in pet bronastih medalj. Čestitke pa prav vsem za pogum.

Zapisala: Neja Ritlop

Fotografirala: Mojca Komac

 

 

REPA VELIKANKA

Dedek je posadil repo in le ta je zrasla v velikooo repo velikanko. Hotel jo je izpuliti, vlekel je in vlekel, pa je ni mogle izvleči. Na pomoč so mu priskočili babica, vnučka, kuža, muca in miška in s skupnimi močmi jim je uspelo.

Marjana Mišič in Tea Cimprič

 

Vir fotografij: Marjana Mišič

Barvita jesen v skupini Krtki

Jesenski čas s svojo barvitostjo in naravnimi plodovi kar sam kliče k igri, učenju in ustvarjanju. Veliko smo ustvarjali in se igrali z naravnem materialom (buče, divji kostanj, storži, odpadlo jesensko listje…), ki so ga starši in otroci pridno prinašali v vrtec. Nekaj pa smo ga nabrali tudi sami na sprehodih. Naravne plodove smo spoznavali z vsemi čutili.

V okviru projekta Šola sobivanja-živim zdravo smo si pripravili zdrav zajtrk (skutin namaz z drobnjakom) in skuhali slasten jabolčni kompot. Otroci so sodelovali, spoznavali postopek priprave in z veseljem okušali pripravljen obrok.

Izdelali smo strašilo iz buče, prepevali pesmice (Buča, Čarovnica Mica, izdelali laternice, rajali…). V skupnem prostoru smo si z drugimi otroki iz enote na velikem platnu ogledali  »čarovniško« risanko Bi se gnetli na tej metli.

Za krepitev zdravja smo veliko bivali na svežem zraku (igra na terasi, igrišču vrtca in sprehodi v okolico vrtca).

Otroci so se veselili ob prepevanju pesmic o jeseni (Ježek, Živali jeseni…).

Zapisala Marjana Mišič

 

Ježek teka, teka….

Igra in ustvarjanje iz naravnega materiala

Strašilo iz buče

Sprehod v okolici vrtca in igra na igrišču

Skuhali smo okusen jabolčni kompot

 

Vir fotografij Marjana Mišič

JESEN V SKUPINI ČEBELICE

V tem mesecu smo dali poudarek na letni čas jesen. Skozi celotni mesec smo spoznavali jesenske plodove (kostanj, lešnik, koruzo, želod, oreh) se o njih pogovarjali in se z njimi igrali. Otroci so preko igre plodove tipali in jih poimenovali. Izdelali smo tudi košaro katero smo napolnili z jesenskimi plodovi. Otroci so spretno razvrščali na drevo in »gajbice« hruške ter jabolke glede na barvo. Veliko smo bivali in gibali na svežem zraku in tako izkoristili naravo saj nam je ob pihanju vetra  prinesla veliko pisanih jesenskih listkov s katerimi smo polepili naše ježke, ki že krasijo našo garderobo.

Največje navdušenje otrok pa je bila priprava čisto pravega zajtrka in sicer peka zdravih palačink. Otroci so si nadeli predpasnike, kuharske kape in se pridno lotili dela (stresali  sestavine v posodo, mešali,..)

 

 

 

Skupina Čebelice,

Nika in Dunja

 

PRIREDITEV: NOČ DUHCEV, ČAROVNIČK IN BUČ

V četrtek 25.10. smo vrtcu Kočevje izvedli prireditev NOČ DUHCEV, ČAROVNIČK IN BUČ.

Otroci, starši in zaposleni enote Čebelica smo se dobili na parkirišču našega vrtca in se z ročno poslikanimi lanternicami, ter oblečeni v duhce, čarovnike in buče sprehodili do prireditvenega prostora. Tam nas je pričakal čarobni ogenj, sladka sadna nabodala ter plesni ognjeni nastop. V šovu se je bruhalo, požiralo in božalo z ognjem.

Zapisala: Katja Jovič

 

Vir fotografij: Katja Jovič

BUČA V GOZDU

Vsako leto ob tem času (noč čarovnic) izrežemo bučo v igralnici. Tokrat smo se odločili, da to naredimo kar v gozdu. Otroci so ostanke buče pustili v gozdu in s tem pripomogli k zmanjšanju odpadkov v vrtcu. Hkrati pa so osrečili tudi gozdne živali, ki se bodo posladkale s temi bučnimi ostanki.

Nataša Klun, Martina Tomič

   

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OTROCI NA OBISKU V DOMU STAREJŠIH OBČANOV

Skupina Lisičke z vzgojiteljicama Alenko Jurkovič in Janjo Čmak je obiskala Dom starejših občanov – dementni oddelek. Najprej smo peli in plesali. Potem smo pripravili delavnico z naravnim materialom, na kateri smo skupaj s stanovalci izdelovali sovice. Vsak je prispeval svoj delež. Odšli smo polni vtisov z veliko dobre volje.

Zapisala: Alenka Jurkovič

 

 

Vir fotografij: Alenka Jurkovič, Janja Čmak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V četrtek, 12.10. je našo enoto obiskal gospod Željko Vertelj. Je slikar, ki slika z čopičem v ustih. Na začetku se je predstavil, povedal, kako in zakaj je začel slikati, nato pa je nam strokovnim delavcem in otrokom prikazal, kako izpod njegovega čopiča prihajajo čudovite slike.

Zapisala: Alenka Črnkovič

POTEP V NARAVO

Otroci iz skupine “Veveričke” smo se podali na sprehod v naravo. Cilj sprehoda je bil ogled vodohrana nad Podgorsko ulico. Med potjo pa smo spoznali, doživeli in videli veliko zanimivega. Z vonjem in tipom smo spoznali drevesno smolo. “Joj, kok je lepljiva.”
Hoja strmo navzgor in premagovanje naravnih ovir ( korenine, veje, podrta drevesa,..).

“Vau, z vrha se vidi celo Kočevje!” ” Lej, tam je Rdeča dvorana.” “Tam pa moja hiša!”

…in prispeli smo do vodohrana.

“Našli smo gobo!” “Jurček je.”

Komaj smo pričakali počitek in malico na igrišču “Knoflca”.

Zapisala: Mojca Komac

Vir fotografij: Neja Ritlop

 

PREDSTAVA: SADNI PREPIR

V sredo 11. 10. 2023 so nam v avli vrtca vzgojiteljice odigrale lutkovno predstavo z naslovom Sadni prepir. Najprej so v skupni prostor povabile otroke do tretjega leta in predstavo prilagodile njihovi starosti. Ob koncu predstave so otroci z vzgojiteljicami poimenovali sadje ter se s polno skledo sadnih dobrot odpravili v igralnice.

Nato pa so v skupni prostor prišli starejši otroci, tudi njim so vzgojiteljice odigrale predstavo. Nakar smo vsi skupaj zapeli pesem o hruški debeluški. Vzgojiteljice so otroke povabile k sodelovanju pri gibalni igri Binček in jabolko, ob igri smo se super razgibali. Za konec pa je sledilo še poskušanje sadja z zaprtimi očmi in spoznavanje sadja po obliki, prav tako z zaprtimi očmi.

Vsi skupaj smo ugotovili, da prepir ni bil potreben saj so za naše zdravje in dobro počutje pomembni in okusni vsi (jabolko, banana, hruška in krompir).

Zapisali: Saša Rački in Petra Pajnič

Vir fotografij: Vzgojno osebje vrtca

 

POTEP DO KOČEVSKEGA JEZERA

Nadobudni, veseli otroci iz enote Čebelica skupine: Pikapolonice, Metuljčki, Sovice in Žabice) so se danes po jutranjem zajtrku odpravili na malo daljše potepanje do Kočevskega jezera. Po poti so veliko peli, se smejali in opazovali naravo. Na jezeru so opazovali živali in se o njih pogovarjali. Pot jih je ponesla zopet nazaj v vrtec z lepimi spomini.

Zapisala: Katja Jovič

Vir fotografij: Katja Jovič

PLETENJE KOŠARIC

Gimnazija in srednja šola Kočevje je sodelovala na Dnevih kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine, kjer so bili aktivno vključeni. V ta namen so nas povabili, da si ogledamo prikaz pletenja košarice. Profesor lesarstva, Janko Marinč, nam je 27. septembra ob 10. uri prikazal, kako nastaja košarica. Gre za res tradicionalne ročne spretnosti, ki so pomemben del kulturne in postajajo že prava redkost. Z veseljem smo se  vabilu odzvali in si dve skupini (Sovice in Žabice) iz naše enote ogledali prikaz pletenja košarice. Profesor Janko se je zelo potrudil in povedal, da je zelo užival z nami. Tudi za nas je bili poseben dan, saj so se otroci preizkusili v delu in profesorju pomagali pri pletenju. Otrokom je bilo zelo zanimivo. Pripravili  so nam tudi domač zeliščni čaj in si ogledali razstavo lesenih stolov.

Bil je zanimiv in lep dan.

Zapisala: Mojca Šterbenc

 

Vir fotografij: Mojca Šterbenc

 

TEDEN OTROKA

Od 2. do 8. oktobra je po Sloveniji potekal Teden otroka, katerega osrednja tema je bila Zakaji in zatoji radovednosti. V naši enoti smo tako tekom Tedna otroka na otroški »zakaj« poiskali naš »zato«. Skozi celoten teden se je odvijalo veliko zanimivih stvari, vodila pa nas je misel, o popestritvi ur, ki so jih otroci preživljali v vrtcu. Vzgojno osebje enote je z združenimi močmi otrokom pripravilo predstavitev vodovodnega sistema oziroma kako voda potuje do pipe, lego razstavo, eksperimente, gozdno igralnico ter predstavo z naslovom Sadni prepir. Vzgojitelji in otroci smo združili moči in poskrbeli za okolico vrtca (okopavanje plevela). V sklopu projekta Pokloni čas, polepšaj dan so vrtec v tem tednu obiskali oskrbovanci doma za starejše občane Kočevje, otroci ter vzgojitelji pa smo jim pripravili glasbeno-plesni nastop.  Cel teden je potekala tudi integracija oddelkov, kar pomeni, da so se skupine med seboj družile in igrale v skupnih prostorih, tkale vezi in se spoznavale.

Zapisala: Žana Lipovac

      

Vir fotografij: Vzgojno osebje vrtca

Z IGRO DO PRIJATELJSTVA (SKUPINA ČEBELICE)

Osrednja tema v mesecu septembru je bila prijateljstvo s katero se je prepletal teden Evropske mobilnosti. Z otroci smo tako z verbalno kot tudi neverbalno komunikacijo preko igre krepili prijateljske vezi. Otroci so v tem mesecu spoznali veliko novih zgodb preko slikanicah o prijateljstvu, prepevali že poznane pesmice (usvojili novo deklamacijo z naslovom: Semafor), usvajali barve, gibali in ponosno že odkorakali s sprehajalno vrvico na ogled železniške postaje.

             

 

Skupina Čebelice, Nika in Monika

 

 

JESENSKA RAZSTAVA »BUČE« 🍂

Umetnost likovnih del v jesenskih barvah 

Otroci so z otroškimi likovnimi izdelki sodelovali na razstavi društva podeželskih žena kočevske. Razstavo smo si z velikim zanimanjem ogledali in poiskali naše umetnine. Ogledali smo si čudovite jesenske plodove in kulinarične izdelke iz buč. Otroci so z zanimanjem občudovali jesenske plodove, bili so ponosni, ko so našli svoje likovne izdelke. 

Odlična mešanica narave in umetnosti 

Zapisala: Komljen Ferenček Josipa 

 

Vir fotografij: Klun Nataša, Crnkovič Alenka, Komljen Ferenček Josipa 

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

Med 16.9. – 22.9.2023 je potekal Evropski teden mobilnosti pod sloganom VARČNE POTI. V ta namen smo otroke ozaveščali o prometni vzgoji ter pravilnem vedenju v prometu. V skupinah so potekale različne dejavnosti, ki so se navezovale na omenjeno temo.

Zapisala: Nika Bobek

Nekaj utrinkov:

     

Vir fotografij: Vzgojno osebje vrtca

MINI OLIMPIJADA

V petek, 8.92023 smo skupaj s skupino Polžki obiskali prireditev Mini olimpijada, ki je potekala na stadionu. Prireditev je bila namenjena otrokom prve triade. Tu so spoznavali in se preizkusili v športih, ki jih izvajajo različna športna društva v Kočevju.

Ker smo še majhni, smo le opazovali otroke pri različnih aktivnostih. Najbolj so nas pritegnili športi z žogo – predvsem žoga ter maskota.

Otroka iz skupine Polžki pa sta se preizkusili v nekaj športih – košarka, šah, atletika (met vorteksa).

Zapisala: Nataša Klun

 

Vir fotografij: Nataša Klun, Josipa Komljen Ferenček

1,2,3 SPET V VRTCU SMO VSI

Spoštovani starši, dragi otroci,…

Naj vam novo vrtčevo šolsko leto prinese polno novih dogodivščin in novih prijateljstev. Vrtčevi dnevi naj bodo čim bolj veseli, brezskrbni, razigrani ter polni otroškega smeha in veselja. Skupaj se bomo trudili, da nam bodo dnevi v vrtcu ostali v lepem in dolgotrajnem spominu.

Kolektiv enote Čebelica

 

 

BRALNA ZNAČKA DRUGEGA STAROSTNEGA OBDOBJA

Danes  je otroke iz vrtca Čebelica obiskala knjižničarka Pia skupaj z medvedkom Berijem . Mladim bralcem,  ki so v letošnjem šolskem letu uspešno zaključili predšolsko bralno značko je podelila priznanja, ter jih s pravljico popeljala v čaroben svet knjig . Medvedek Beri je tako otroke spodbudil k poslušanju zgodbic in obisku knjižnice. Otroci so zgodbici prisluhnili z velikim veseljem in  radovednostjo.

Obema se zahvaljujemo za prijeten obisk.

Zapisala: Nuša Kezele

Vir fotografij: Nuša Kezele

ZAKLJUČEK ŠOLSKEGA LETA

DRAGI OTROCI IN STARŠI,

Pred vami so poletne počitnice, kar pomeni, da je naokoli še eno šolsko leto. Izkoristite te trenutke, da ostanete igrivi, nasmejani in veseli, kajti kmalu bo september, kjer se  ponovno srečamo nekateri v vrtcu medtem ko drugi že v šolah.

Veliki in majhni smo zaključek leta proslavili na igrišču vrtca enote Čebelica. Otroci so svoje spretne prstke urili v raznih delavnicah (gnetenje slanega testa, slikanje s čopiči,..) in na različnih igralih. Domov smo odšli srečni, nasmejani in polni lepih spominov ter neučakani na ponovno druženje.

Zapisala: Nika Bobek

Vir fotografij: Nika Bobek

HIŠKA EKSPERIMENTOV

V četrtek, dne 1.6. nas je v naši enoti Čebelica obiskala Hiška eksperimentov. Z otroki smo si lahko ogledali oziroma so nam predstavili vse o zvoku. Videli smo s čim vse lahko ustvarimo zvok (igranje s prsti na kozarcu, tako polnem, kot praznem, igranje s kovinskimi palicami različnih velikosti in drugačnega zvoka le-teh).

V skupnem prostoru vrtca pa so bile postavljene postaje na katerih so se otroci lahko preizkusili in se pobližje seznanili z raznimi eksperimenti. Otroci so sodelovali v manjših skupinah in si med seboj izmenjavali pridobljene izkušnje.

Zapisala: Saša Rački

Vir fotografij: Nika Bobek

OBISK POLICIJSKE POSTAJE

V torek smo se skupine iz enote Čebelice (Metuljčki, Pikapolonice, Sovice in Žabice) odpravili na ogled policijske postaje. Pričakal nas je policist ter nam razkazal vse prostore. Otroci so si ogledali vse potrebne pripomočke, katere potrebuje vsak policist pri svojem delu. Vstopili so tudi v intervencijsko vozilo ter se usedli na pravi policijski motor. V otroškem spominu pa so otrokom najbolj ostale sobe za pridrževanje.

Zapisala: Aneja Žagar

     

Vir fotografij: Nuša Kezele, Aneja Žagar

 

NA KMETIJI JE LEPO IJA, IJA, O

NA KMETIJI JE LEPO

(Ljudska)

Na kmetiji je lepo, ija, ija, o,

v hlevu krave mukajo, ija, ija, o.

Krava muka, mu, muka, mu,

na kmetiji je lepo, ija, ija, o.

 

Na kmetiji je lepo, ija, ija, o,

psički glasno lajajo, ija ija o.

Kuža laja, hov hov, laja, hov hov,

na kmetiji je lepo, ija, ija, o.

 

Na kmetiji je lepo ija, ija, o,

tudi mucki mjavkajo, ija, ija, o.

Muca mjavka, mjav, mjavka, mjav,

   na kmetiji je lepo, ija,

 Skozi celotni mesec smo spoznali živali in delo na kmetiji ter ugotovili, da je na kmetiji res lepo.

Skupina Čebelice, Nika in Dunja

 

NA OBISKU UČENCI IN UČITELJI IZ OŠ LJUBO ŠERCER

Danes so nas obiskali otroci in njihove učiteljice iz OŠ Ljubo Šercer. Poslanstvo učiteljev je vzgajanje in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Za začetek so se predstavili s himno šole in nadaljevali s plesno glasbenimi točkami, pri čemer smo videli močna področja in napredek vsakega posameznika. Veseli nas, da so se predstavili tudi našim najmlajšim, kar je za  OPP zelo pomembno, gre za vključevanju v širše in ožje socialno okolje.

Zaključili so s pesmijo Življenje je lepo…in kako prav imajo. Tudi nam so ga danes polepšali, tako otrokom kot vzgojiteljem, kajti zelo smo uživali. Bil je čudovit nastop, seveda pa smo se spomnili in videli otroke, ki so bili včasih naši varovanci. S tem smo podoživeli njihovo bivanje v naših vrstah.

Ob tem bi se jim zahvalili in jim zaželeli uspešno šolanje tudi v prihodnje hkrati pa se veselimo že njihovega ponovnega obiska.

Zapisala: Mojca Šterbenc

    

Vir fotografij: Nika Bobek

NAŠ KOŠČEK GOZDA

Ker radi obiskujemo gozd in raziskujemo vse njegove zaklade, smo se odločili, da si v vrtcu ustvarimo svoj košček gozda, ki nas bo spominjal na vse lepe trenutke, ki jih doživljamo tam.

 

Skupina Polžki, Vita in Samo

Skip to content