Obvestila enote – Čebelica

ČAROBNI DECEMBER V SKUPINI ČEBELICE

Mesec december smo v celoti namenili pripravi na bližajoče se praznike.  V enoti nas je obiskal Božiček in nas obdaril s sladkarijami.Skozi cel mesec  je bil velik poudarek  na igri po želji otrok in druženju otrok iz sosednjih skupin. Veliko smo rajali tako v igralnici kot tudi v skupnem prostoru vrtca.

Skozi izvedene dejavnosti smo dosegli zastavljene cilje, največje zadovoljstvo pa so nam pričarali ravno iskreni nasmehi otrok in sproščeno praznično vzdušje, ki je bilo v skupini prisotno skozi celotni mesec.

                                  

 

SKUPINA ČEBELICE,

NIKA IN DUNJA

 

Veseli debember


HO – HO – HO!
V skupini Polžki smo v začetku decembra okrasili svojo smrečico v igralnici in dodali nekaj okraskov tudi na skupno drevesce v avli vrtca.
      
Igrali smo se gibalno igrico – prenesi okrasek čez ovire in veliko časa namenili senzorični igri z rižem ter oblikovanju slanega testa.

 
Skrbeli smo za semena božičnega žita in na koncu le dočakali prve bilke, cel mesec smo veliko ustvarjali, peli in se seveda igrali.

   

Vmes nas je razveselil SNEG! 

Posebna izkušnja za otroke je bila tudi ogled predstave Kako objeti ježa ter nočni sprehod skozi okrašeno mesto.
 

Zapisala Vita Tanko

VOŠČILO

ŽELIMO VAM

SREČNO, IGRIVO

IN USTVARJALNO LETO 2023.

ZAPOSLENI ENOTE ČEBELICA

 

NOČITEV V VRTCU

V ponedeljek 19.12.2022 so se otroci iz enote Čebelica popoldan vrnili nazaj v vrtec. Prišli  so z nasmeškom na ustih in polni pričakovanja. Poslovili so se od staršev. Zaposleni vrtca in otroci smo se zavili v topla oblačila in se podali na sprehod skozi center mesta. Skozi soj luči smo opazovali lepo okrašeno mesto. Ko smo se vrnili nazaj v vrtec nas je tam pričakala večerja. Otroci so svoje trebuščke napolnili s hot dogi in sokom.

Pričela  se je zabava ob otroški božični glasbi. Veliki in mali smo rajali. Ogledali smo si risanko in nato odšli v svoje igralnice. Vidno utrujeni smo se pripravili k počitku.

 

Zapisala: Nika Bobek

Nekaj utrinkov:

        

 

Vir fotografij:

Vzgojno osebje vrtca Čebelica

MESEC NOVEMBER V SKUPINI ČEBELICE

V mescu novembru smo spoznavali osnovne dele telesa ter njihove funkcije. Z otroci smo se veliko pogovarjali o zdravem načinu življenja in skrbi za dobro počutje. V ta namen je vsak otrok od doma prinesel svojega plišastega medvedka. Otroci so dnevno skrbeli za bolne medvedke (igra vlog: zdravnik).Spoznali smo tudi, da je za zdravo telo potrebno gibanje in tako smo veliko telovadili in bivali na svežem zraku. Pripravili smo si tudi prav poseben mešani sadni krožnik       

SKUPINA ČEBELICE,

NIKA IN DUNJA

Jesensko dogajanje v skupini Zajčki

Skuhali smo čisto pravo jesensko enolončnico ter jo tudi z veseljem pojedli.

Risali smo po ulicah Kočevja.

Odpravili smo se v gozd, kjer smo nabrali naravni material, kar se nam je zdelo kar naporno in smo potrebovali počitek. Z nabranim materialom smo se igrali v igralnici.

Igrali smo na male ritmične inštrumente.

Poslušali smo zgodbico Rdeča jopica, nato pa tudi sami pobarvali jopico po svojih željah in nanjo prilepili gumbe.

Ker se je bližal Tradicionalni slovenski zajtrk, smo se odločili, da spečemo medenjake.

Tradicionalni slovenski zajtrk.

Spoznavali smo barve.

Tokrat smo v gozdu škratu zgradili hišico, da ga ne bo zeblo. Škrat je bil tako vesel, da nam je na bližnjem grmu pustil pismo, v katerem je pisalo, da nas v vrtcu čaka presenečenje.

In res nas je v igralnici na mizi čakala velika darila škatla. V njej pa so se skrivale same dobrote.

Zapisale: Petra Pajnič, Mojca Šilc in Tina Kaluža

MALA MIŠKA IN VELIKO RDEČE JABOLKO

Vzgojiteljice iz enote so otrokom odigrale predstavo o mali lačni miški, ki je našla veliko rdeče jabolko. Ko, miška jabolko vali proti domu se ji le-ta večkrat odkotali. Miški na pomoč priskočijo žaba, želva in krt. Vsi jo prosijo za malo jabolka vendar ga miška ne želi deliti. Ko, miška pride skoraj do svojega doma pa se zgodi nesreča. Ojoj, jabolko ji je ušlo. Žaba, želva in krt pa se zadovoljno lotijo slastnega jabolka. Miška zagleda kako živali jedo jabolko vendar je jabolko dovolj veliko za vse. Živali povabijo k pojedini tudi miško.

NIKA BOBEK

 

TRADICIONALNI SKOVENSKI ZAJTRK V SKUPINI ČEBELICE

Projekt se je v slovenskih vrtcih začel izvajati leta 2010 z namenom spodbujanja zdravega načina prehranjevanja. Hkrati  se projekt izvaja v podporo domačim pridelovalcem hrane. Tradicionalni  slovenski zajtrk je letos, tako kot vsako leto potekal na tretji petek v novembru. Letošnji slogan se je glasil: »Zajtrk z mlekom-super dan!«

V skupini Čebelice smo v ta namen naredili pogrinjke, obiskala nas je čebela Adela s katero smo prebrali zgodbico, se pogovarjali o zdravi prehrani rajali ob glasbi. Ker je mesec november  je zunaj že mrzlo. Naša čebela Adela sporoča vsem otrokom, ki so ostali na ta dan doma zaradi bolezni, naj zaužijejo veliko čaja z medom in se kmalu vrnejo nazaj v vrtec.

 

SKUPINA ČEBELICA

NIKA IN DUNJA

PIKAPOLONICE V GOZDU

Na oblačen četrtek smo se z otroki iz skupine Pikapolonice odpravili v bližnji gozd. S seboj smo imeli škatlo in po kratki zgodbici, ki smo jo otrokom povedali, smo se lotili iskanja gozdnih plodov in naravnega materiala. Ves material smo odnesli nazaj v vrtec in ga uporabili za jesensko dekoracijo.

       

SKUPINA PIKAPOLONICE

Mitja, Aneja, Aliana

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, 18. 11. 2022

Tako kot je v običaju, smo tudi v našem vrtcu Čebelica poskrbeli za odličen tradicionalni slovenski zajtrk. Vladimir Prebilič, župan Občine Kočevje se je z veseljem odzval našemu povabilu, prav tako njegova ekipa iz Občine Kočevje, ter naša ravnateljica Irena Robič.  Otroci iz skupine Sovice, smo poskrbeli za prijetno vzdušje in polne trebuščke.      

Skupina: Sovice

Vzgojiteljice: Nuša Kezele, Saša Rački in Sabina Bukovac.

SREČANJE UPOKOJENIH SODELAVK IN SODELAVCEV

Bliža se konec leta in tako kot vsako leto, ki je postalo že tradicionalno, so se našemu povabilu odzvale upokojene sodelavke in sodelavci našega vrtca. Tokrat so nas obiskali v naši novi enoti Čebelica.                                                                            Vsi smo uživali, mi ob obisku, naši gostje pa ob ogledu različnih nastopov, ki so jih pripravili tako naši najmlajši kot tudi zaposleni vrtca.

Nekaj utrinkov:

Zapisala: Nika Bobek

ABRAKADABRA – NAJ SE ZABAVA PRIČNE

V četrtek,27.10.2022 smo se velike in male čarovnice, duhci, buče, pajki,…zbrali pred enoto Čebelica. V otroških očeh je bilo zaznati pričakovanje in veselje. Prižgali smo svečke v lučkah, ki smo jih izdelali v vrtcu. Noč se je zasvetila, pohod se je pričel. Prikorakali smo do glavne ulice, kjer so nas opazili mimoidoči.

Pred enoto Ostržek sta nas pričakali dve veliki buči in nas glasno pozdravili. Na igrišču vrtca pa je bilo videti prav posebno glasno čarovniško vzdušje z porisanimi obrazi otrok in različnimi kostumi velikih in malih. Otroci so se posladkali s sadnimi nabodali prelitimi s čokolado. Z zaposlenimi vrtca in njihovimi starši so od daleč opazovali ogenj.

Otroška glasba jim je zapolnila misli in pričarala lep in prijeten večer.

Nekaj utrinkov:

         

 

Zapisala: Nika Bobek

Noč duhcev in čarovničk

Obvestilo!

prireditev je zaradi slabe jutrišnje vremenske napovedi-deževje prestavljena na četrtek, 27.10.2022.

Hvala za razumevanje.

TEDEN OTROKA

Teden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru. Traja 7 dni že vse od leta 1954. V tem tednu se po vsej Sloveniji pripravljajo najrazličnejše aktivnosti, ter pester program za otroke.

Letošnja rdeča nit »Skupaj se imamo dobro« je v ospredje postavljala druženje z vrstniki in grajenje medsebojnih odnosov, kar je nujno potrebno že v zgodnjem otroštvu za socialni in psihološki razvoj otroka. Večina otrok ima močan občutek, kakšen mora biti dober prijatelj, kako sklepati prijateljstva, kako reševati spore, kaj želimo od prijatelja, kakšni prijatelji smo sami itd. Zaposleni v vrtcu smo tisti, ki ustvarjamo prijateljsko in spoštljivo vzdušje, ter skrbimo za vzpostavljanje prijateljskih odnosov, ki se začnejo razvijati z igro in preko igre.

Skozi cel teden smo v vrtcu Kočevje izvajali različne dejavnosti in krepili prijateljske vezi. V sredo 5. oktobra pa je na novo pridobljena stavba Vrtca Kočevje enota Čebelica odprla svoja vrata vsem staršem in varovancem  ter pripravila bogat pester program. Otroci kot tudi zaposleni vrtca so zapeli in zaplesali. Po končanem programu pa so imeli otroci možnost ustvarjanja v kuhinjskem kotičku, gibalnem kotičku, lego kotičku, ogledu otroškega gledališča, senzorne sobe in še in še. Vse otroke je ob koncu prireditve pričakalo še presenečenje in sicer palačinke.

V vrtcu dajemo velik pomen igri saj razvija otroško domišljijo krepi telo, spleta nova prijateljstva zato »Skupaj se imamo dobro«.

Napisala: Nika Bobek

 

 

 

 

Evropski teden mobilnosti

V času, od 16 do 22. septembra 2022, smo v vrtcu Kočevje preživeli nadvse prijeten projektni teden. Letošnji Teden evropske mobilnosti je potekal pod sloganom »Trajnostno povezani«.

Namen projekta je ozaveščanje otrok in njihovih staršev za trajnostno mobilnost, pomenu hoje, kolesarjenja in hkrati gibanju za zdravo in dobro počutje.

Evropski teden mobilnosti je vsakoletna priložnost, da spremenimo svoje potovalne navade.

V skupini Čebelice smo v ta namen barvali avtomobile, se igrali z vlaki, vozili s poganjalčki, hodili na sprehode ter opazovali promet in se o njem veliko pogovarjali.

Nekaj utrinkov:

   

 

 

SKUPINA ČEBELICE,

NIKA IN DUNJA

Glasbena urica in ura tenisa za otroke

Bili smo športno aktivni. Na teniškem igrišču v Gaju smo imeli uro tenisa.

Učiteljica iz Glasbene šole Kočevje nam je predstavila nekatere ritmične instrumente na katere smo zaigrali in veselo prepevali.

Skupina Čebelice, Marjana Mišič in Majda Pozderec

“DEŽELAK JUNAK” V NAŠEM VRTCU

Radijski voditelj na Radiu 1 Miha Deželak ” DEŽELAK JUNAK” se je tudi letos s kolesom odpravil na dobrodelno pustolovščino po Sloveniji. S pomočjo poslušlcev zbira denar za otroke, ki živijo v težkih razmerah, da bi jim omogočil letovanje na morju.

V znak podpore smo ga pričakali tudi mi. Še posebej smo se razveselili, ko nas je obiskla kar v našem vrtcu.

 

   

Skupina Čebelice, Marjana Mišič in Majda Pozderec

 

 

OBISK PRAVLJIČNE “MEDVEDOVE DEŽELE”

Vrtčevski otroci se radi odpravimo v gozd, saj nam ponuja veliko možnosti za igro, raziskovanje, gibanje, sproščanje, učenje…

Tokratni obisk gozda pa nam bo ostal še posebej v lepem spominu.  Najstarejši otroci Vrtca Kočevje, enote Čebelica, smo obiskali  pravljično »Medvedovo deželo« v izvedbi gledališkega kluba Vrtca Kočevje.

V gozdu pod Mestnim vrhom smo se srečali s  pravljičnimi junaki. Zaupali so nam s kakšnimi težavami se srečujejo v našem gozdu in kdo je kriv za vse to.

Izvedeli smo, da v gozdu prebiva hudobni Gozdni mož, ki se neprimerno vede do rastlin, živali in naših pravljičnih prijateljev.

Zbrali smo veliko mero poguma in skupaj z Zlatolasko, Polhovim škratkom, Vilo Veroniko in Močvirnikom  poiskali  hudobnega Gozdnega moža ter ga pregnali iz našega gozda.

Nasmehi, zadovoljstvo  in dobra volja so na otrokovih obrazih žareli še dolgo po obisku te res pravljične dežele.

 

      

Skupina Čebelice, Marjana Mišič in Majda Pozderec

OBVESTILO

Spoštovani starši!

Najlepše se zahvaljujemo za  vašo današnjo hitro odzivnost. Ob  preventivni evakuaciji enote Čebelica smo ravnali po navodilih Občine Kočevje in želeli zaščiti tako v prvi vrsti naše najmlajše. O vseh nadaljnjih aktivnostih vas bomo sprotno obveščali. Spremljajte našo spletno  stran oziroma pričakujte klic ali sporočilo vašega vzgojitelja.

Vse dobro želimo in hvala za razumevanje.

Irena Robič, ravnateljica

SVETOVNI DAN ZEMLJE-22.APRIL

Praznik Zemlje je postal vsakoletni dogodek, namenjen osvetlitvi resnih okoljskih problemov, s katerimi se soočamo od podnebne krize, onesnaženje zraka in krčenja gozdov. Letošnja tema svetovnega dneva Zemlje se glasi: Obnovimo našo Zemljo, pri čemer je poudarek na odločnem in premišljenem delovanju ljudi kot posameznikov in tudi skupin.

Pred dnevom Zemlje so bili starši pozvani naj pripeljejo svojega otroka v vrtec peš ali s kolesom. Zvečer naj pripravijo le toliko hrane kolikor jo bodo pojedli. Ob umivanju zob in rok naj porabijo čim manj vode.

V vrtcu smo na ta dan barvali z različnimi barvnimi svinčniki. Na plakatu je bila reka z ribičem, plovili, ribami. Barvali smo tudi gozd in ostalo pokrajino. Otroci so imeli možnost prelistavanja slikovnega atlasa. Skozi dopoldne pa so otroci svoje prijateljske odnose krepili z baloni na katerih je bil narisan naš planet Zemlja z vodnimi površinami za katere moramo skrbeti.

Naš planet Zemlja je odvisen samo od nas kako z njim ravnamo. Osebni vzgled staršev in vzgojiteljev pri otrocih v tako zgodnjem obdobju pusti odnos, ki ga otrok odnese v življenje.

 

Nekaj utrinkov:

                              

                              

           

           

Vzgojiteljica Nika in otroci iz skupine ježki

IZPIS BODOČIH PRVOŠOLCEV

IZPIS BODOČIH PRVOŠOLCEV

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da je potrebno za otroke,

ki gredo s 01. 09. 2022 v šolo, podati pisno izjavo – izpisnico.

Skladno z 20. členom Pravilnika o sprejemu otrok v vrtec (Ur.l.RS, št.24/2011) lahko starši otroka izpišete iz vrtca kadarkoli to želite, vendar morate podati pisno izjavo-izpisnico

14 dni pred  izpisom.

Izpisnico lahko oddate osebno na Upravi vrtca Kočevje

ali na elektronski naslov svetovalna.sluzba@vrteckocevje.si

ali pa jo pošljete po pošti na naslov:

Vrtec Kočevje, Cesta na stadion 3, 1330 Kočevje.

POLETNA REZERVACIJA

UVELJAVLJANJE POLETNE REZERVACIJE

Obveščamo vas, da lahko na podlagi 6. člena Sklepa o določitvi cen programa predšolske vzgoje v Vrtcu Kočevje (Ur. l. RS, št. 5/2019), starši otrok, za katere Občina Kočevje krije po veljavni zakonodaji del cene programa v vrtcu, uveljavljate

POLETNO REZERVACIJO –  Obvestilo_poletna rezervacija_2021.2022

v obdobju od 1. JUNIJA do 31. AVGUSTA.

Rezervacijo lahko uveljavljate za neprekinjeno odsotnost otroka

najmanj 30 in največ 60 koledarskih dni

in ste jo dolžni vrtcu pisno napovedati najpozneje do 31. maja 2022.

VELIKA NOČ V SKUPINI JEŽKI

 

Zakorakali smo v mesec april in pred nami so Velikonočni prazniki. V ta namen smo v skupini ježki slikali velikonočne zajčke.

Nekaj utrinkov:

 

  

 

                     

                     

                    

In za konec:

Za veliko noč, vam ježki pošiljamo v pomoč:

enega zajčka, ki rad barva jajčka,

eno pišče, ki hren išče,

In pa kuharico lisico, da vam speče

orehovo potico.

 

Vzgojiteljica Nika in otroci iz skupine ježki

 

“ENA KAPLJICA LAHKO REŠI SVET”

Skupaj z otroki smo izvedli  delavnico “Ena kapljica lahko reši svet”, katere namen je ozaveščanje o zbiranju odpadnega jedilnega olja.  Preko pogovora smo ugotovili in spoznali, da uporabljenega olja ne smemo zlivati v odtoke ali straniščne školjke, ker olje maši odtočne cevi ali jih poškoduje. Pravtako ga ne smemo zlivati na kompostnik ali drugam v naravo, saj s tem škodujemo naravi in nam samim. Da bodo otroci skupaj s svojimi starši lahko doma pravilno zbirali uporabljeno olje je vsak otrok prejel posodo za zbiranje odpadnega olja, ki jo nato izpraznijo na ustreznem  zbirnem mestu.

Spoznali smo tudi eno od možnosti uporabe odpadnega olja in sicer izdelavo svečk. Odpadnemu jedilnemu olju smo dodali poseben “prašek” in barvilo. Zmes smo dobro premešali, segreli, vlili v posodice ter vsavili stenj.  Postopek izdelave je bil otrokom zanimiv. Z veseljem so aktivno sodelovali in opazovali.

Vzgoja za skrb in varovanje našega okolja se začne že pri najmlajših. Odrasli pa jim moramo biti s svojimi dejanji vzgled.

 

                             

Skupina Čebelice, vzgojiteljici Marjana Mišič in Majda Pozderec

PRILAGAJANJE NA VODO

Veseli smo, da smo v okviru športnega programa Mali sonček izvedli program Prilagajanje otrok na vodo, tokrat v bazenu v Osilnici. Program je trajal pet dni.  Vodili so ga izučeni vaditelji/učitelji plavanja.

Vožnja z avtobusom  je hitro minila, saj smo bili polni pozitivnega pričakovanja.

Otroci so pokazali veliko mero poguma, veselja in različne spretnosti v vodi, zato so ob zaključku programa prejeli zaslužene medalje.

Skupina ČEBELICE, vzgojiteljica Marjana Mišič

Očistimo KOČEVSKO

Tradicionalni spomladanski čistilni akciji “Očistimo Kočevsko” smo se pridružili tudi najmlajši občani Kočevskega – otroci iz enote Čebelica in njihove vzgojiteljice. V ta namen smo izvedli dejavnosti, ki spodbujajo otroke k ozaveščanju o pomenu ohranjanja in varovanja narave in obenem razvijajo čut za odgovoren odnos do okolja, v katerem živijo. Naši najmlajši varovanci skupina Polžki so čistili bližnjo okolico vrtca  – naše igrišče …

Skupina Miške se je odločila, da počistijo kar otroško igrišče v Turjaškem naselju.

Skupina Želvice in Metuljčki pa so se odpravili kar na pohod do kočevskega jezera in počistili glavno plažo ob jezeru.

Vsak otrok je zelo motivirano sodeloval pri čiščenju naše narave, okolja … in s tem veliko pripomogel k ohranjanju čiste in lepe narave. Otroške rokice so lahko za zelo dober vzgled vsakomur, saj so pridno delale, s ta pravo mero dobre volje in pokazale resnično skrb za naš planet. Zemljici se je ta dan narisal velik nasmešek na obrazu, zahvaljujoč vsem našim otrokom iz enote Čebelica.

vzgojiteljica Tanja Muhvič

PUST, PUST ŠIROKIH UST

OD HIŠE DO HIŠE OD VRAT DO VRAT … PRINAŠAMO SMEH VAM IN S SMEHOM POMLAD …
In tako je bilo letos tudi v našem vrtcu Kočevje, enoti Čebelica, kjer smo s pustnimi šemami preganjali zimo in klicali v deželo pomlad tako najmlajše, male in malo večje maškarce … s pustnim sprevodom in glasnim prepevanjem, žvižganjem in otroškim smehom privabile marsikateri nasmešek na obraz mimoidočemu in tako popestrile mestni vrvež z otroško nagajivostjo in smehom. Bilo je lepo, kako lepo pa naj vam povejo ujeti utrinki …

V skupini Metuljčki pa so nas obiskali na pustni dan raznorazni junaki: spidermani, batmani, princeske, policisti, samorogi, metuljčice, čebelice, pikapoke in čisto prava Pika Nogavička, ki nam je marsikakšno zagodla …

 

vzgojiteljica Tanja Muhvič

Zapora Ljubljanske ceste

Spoštovani starši!


Med marcem in oktobrom 2022 bo potekala gradnja kolesarskih stez in kanalizacije po Ljubljanski cesti. Prosimo vas, da rešite anketo in prispevate k premisleku, kako med gradnjo organizirati prihode otrok v  vrtec. Podatke potrebuje  Občina Kočevje  za izdelavo Mobilnostnega načrta, s katerim bodo med gradnjo usmerjali prihode otrok v vrtec.

Prosimo vas, da s klikom na povezavo https://www.1ka.si/a/24f1ca6d    pričnete z izpolnjevanjem.

Hvala za sodelovanje.

Skip to content