Športni kotiček

Z IGRO V VODI DO USVAJANJA PRVIH PLAVALNIH ZAMAHOV

V okviru športnega programa Mali sonček smo v vrtcu Kočevje tudi letos izvedli program Prilagajanje otrok na vodo. Zavedamo se pomena »plavalnega opismenjevanja« že v zgodnjem obdobju. Sproščeno gibanje v vodi in usvajanje osnovnih elementov plavanje, eden izmed ciljev iz področja Kurikula (1999) spodbuja, da otroci izgubijo strah pred vodo, se v vodi dobro počutijo, hkrati pa usvajajo osnove tehnike plavanja.

V šolskem letu 2023/2024 bomo izvedli program Prilagajanja na vodo izvedli v mesecu novembru 2023 v bazenu v Športnem centru Ribnica. Programa se bodo udeležili otroci stari od 5- do 6 let (letnik 2018). Program bo trajal 5 dni za posamezno skupino. V Ribnico  se bodo otroci v spremstvu vzgojiteljev odpeljali in pripeljali z vlakom.

OTROK POTREBUJE GIBANJE

Predšolsko obdobje je obdobje temeljnega gibalnega razvoja. Otrokov organizem je prav takrat namreč izpostavljen vplivom okolja. Ustrezne gibalne dejavnosti, ki naj bi potekale skozi igro, so v predšolskem obdobju ključnega pomena za otrokov gibalni in funkcionalni razvoj, poleg tega vplivajo tudi na otrokove spoznavne, socialne ter čustvene sposobnosti in lastnosti (Videmšek in Visinski, 2001).

CICIOLIMPIJADA

V četrtek, 30. 3. 2023 se je v športni dvorani Kočevje odvijala že peta Cici olimpijada Vrtca Kočevje. Skoraj 600 otrok kočevskih vrtcev in njihov starši, babice, dedki, bratci in sestrice ter  prijatelji  so napolnili dvorano.

Olimpijada je prireditev Vrtca Kočevje, kjer vsaka  štiri leta združimo pod eno streho vse otroke petih enot našega vrtca. Začetek so naznanile fanfare kočevske Godbe, otroški zbor Vrtca Kočevje je zapel  čisto pravo cici himno, sledil je prižig olimpijskega ognja in seveda slavnostna zaprisega, ki jo je vodil podžupan Občine Kočevje Andrej Mladenovič. Pri tem so nam pomagali še nekateri zunanji sodelavci.  

Posebnost prireditve so bili rekviziti, ki so izključno plod dela naših vzgojiteljev. Tako je na primer tek med ovirami, razen gibalnih spretnosti in športnega duha  združeval še miselne in socialne spretnosti Najmlajši so se urili v plazenju pod pajkovo mrežo, ob  igri Preseli medveda pa je bilo potrebno čez ovire prenesti dele sestavljenke in jo na cilju združiti v sliko medveda; igra nabiranje gob, kjer je bilo potrebno  mušnice in jurčke preko ovir prenesti do  cilja, tam pa tudi  pravilno razvrstiti. Čas med igrami je dodatno popestrila  plesna skupina Vrtca Kočevje in naš Cici medo.

 

Skip to content