Športni kotiček

Z IGRO V VODI DO USVAJANJA PRVIH PLAVALNIH ZAMAHOV

V okviru športnega programa Mali sonček smo v vrtcu Kočevje tudi letos izvedli program Prilagajanje otrok na vodo. Zavedamo se pomena »plavalnega opismenjevanja« že v zgodnjem obdobju. Sproščeno gibanje v vodi in usvajanje osnovnih elementov plavanje, eden izmed ciljev iz področja Kurikula (1999) spodbuja, da otroci izgubijo strah pred vodo, se v vodi dobro počutijo, hkrati pa usvajajo osnove tehnike plavanja.

V šolskem letu 2019/2020 smo program Prilagajanja na vodo izvedli v mesecu februarju 2020 v bazenu Športnega centra Ribnica. Programa se je udeležilo 131 otrok, starih 5-6 let (letnik 2014). Program je trajal 5 dni za posamezno skupino. V Ribnico so se otroci v spremstvu vzgojiteljev odpeljali in pripeljali z avtobusom. Učitelji plavanja so poskrbeli, da so bili otroci razigrani, sproščeni in pogumni, kar si lahko ogledate na spodnjih povezavah iz enot:

 

OTROK POTREBUJE GIBANJE

Predšolsko obdobje je obdobje temeljnega gibalnega razvoja. Otrokov organizem je prav takrat namreč izpostavljen vplivom okolja. Ustrezne gibalne dejavnosti, ki naj bi potekale skozi igro, so v predšolskem obdobju ključnega pomena za otrokov gibalni in funkcionalni razvoj, poleg tega vplivajo tudi na otrokove spoznavne, socialne ter čustvene sposobnosti in lastnosti (Videmšek in Visinski, 2001).

Skip to content