Glasbeni kotiček

PLESNA SKUPINA TIK-TAK

V enoti Ostržek in Čebelica v šolskem letu 2023/2024 deluje plesna skupina z imenom Tik-Tak v katero so vključeni otroci in  ustvarjajo z gibom pod mentorstvom svetovalnega delavca Nicka Nareda. 

 V plesno skupino so vključeni predšolski otroci v starosti 5-6 let. Otroci  spoznavajo ritem, različne zvrsti glasbe in gibanje ob njej. Učenje plesa je  prilagojeno spretnostim in znanju otrokom, največkrat pa zaplešejo na otroško popularno glasbo. 

Predstavili se nam bodo v različnih priložnostih.

 

OTROŠKI PEVSKI ZBOR

V enoti Ostržek in Čebelica v šolskem letu 2023 / 2024 delujeta pevska zborčka pod mentorstvom  vzgojiteljev Bojana Latina (enota Ostržek) in Mojce Komac (enota Čebelica). 

Z zborovskim petjem v vrtcu imata postavljene cilje:

  • PREK PETJA OTROCI ČUSTVENO DOŽIVLJAJO GLASBO
  • RAZVIJAJO ELEMENTARNI GLASBENI POSLUH IN PEVSKE SPOSOBNOSTI
  • SPOZNAVAJO SLOVENSKO ZBOROVSKO ZAKLADNICO (slovenske ljudske in umetne otroške pesmi)
  • SODELUJEJO NA PRIREDITVAH

V večini primerov sta si pomagala s spremljavo inštrumenta sintisajzra, nekajkrat pa so skupaj z otroki uporabili male ritmične instrumente. Pri delu z otroki pazita na ustrezno intonacijo, estetsko in doživeto interpretacijo, sproščeno držo telesa in jasno izgovorjavo oziroma dikcijo. Usvajanje pesmi poteka z lastnim petjem po metodi odmeva/ponavljanja običajno po naslednjem zaporedju:

  • spročanja telesa in opevanja,
  • predstavitve pesmi z lastnim petjem zborovodje,
  • razgovor o vsebini pesmi,
  • usvajanje ritma besedila pesmi po frazah in po ritmično-melodičnih frazah,
  • povezava petja z izraznim gibom.

Od septembra 2022 dalje, so se naučili različne otroške pesmi in se z njimi tudi predstavili (dan odprtih vrat enote Čebelica, prihod upokojenk, nastop za starše, prireditev Ciciolimpijada).

GLASBENI KOTIČEK

Naš vrtec oz. skupina iz enote Mojca Stara Cerkev, ki jo vodita vzgojiteljici Ana Žagar in Marička Pogorelec, je sodeloval na natečaju z nazivom “Za naše male muzikante”, v izboru za najboljšo pesmico ter se uvrstil v skupino dvajsetih, ki so poslali najbolj zanimive in vesele pesmice. Natečaj sta organizirali podjetje TUŠ in HENKEL SLOVENIJA.

Zaključni dogodek s tiskovno konferenco in predstavitvijo pesmice iz Vrtca Kočevje, ki jo je uglasbil Rok Ferengja iz skupine Rok´n´band, je bil v sredo, 17. 3. 2010, ob 11.00, v trgovskem centru TUŠ, v Kranju, in sicer v igralnici z nazivom Oslarija.

Otroci iz skupine Mišk, vzgojiteljici Ana in Marička so povedali:
“Otroci iz Vrtca Kočevje, enota Mojca Stara Cerkev, skupina Miške, smo se oktobra 2009 vključili v nagradni natečaj družb Henkel in Tuš, z naslovom “Za naše male muzikante”. Namen akcije je bil 20 slovenskim vrtcem opremiti glasbeni kotiček.

In kaj je bilo treba narediti?
Skupaj z otroki je bilo treba napisati pesmico ostalim malčkom iz vrtca. Pesmica, ki smo jo ustvarili govori o vsem kar delamo v vrtcu.

Glasbenih inštrumentov, ki smo jih dobili, smo bili zelo veseli. Prijetno presenečeni smo bili, ko so nam sporočilo, da je bila prav naša pesmica izbrana za najlepšo ter da jo je uglasbil Rok Ferengja, iz skupine Rok´n´band. Poslali so nam melodijo in pesmico smo se hitro naučili. 17. marca 2010 smo z otroki, v spremstvu staršev, odšli na zaključno prireditev v Kranj. Z Rokom in otroki iz drugih povabljenih vrtcev smo zapeli našo pesmico, ki je prejela tudi priznanje. Za vse nas je bilo to prijetno in nepozabno doživetje.”

Več o tem si lahko preberete na spodnji povezavi – članek in fotografije: https://www.ringaraja.net/clanek/akcija-s-kreativnim-znacajem_2556.html

BESEDILO PESMI >>

Skip to content