Obvestila enote – Mojca

DAN ODPRTIH VRAT V ENOTI MOJCA

Najprej smo se zbrali v garderobi, kjer smo vsi skupaj prisluhnili zgodbi o zelo lačni gosenici

                  

V skupini Miške smo izdelovali gosenice iz nogavic,

sestavljali gosenice iz barvnih krogov.

in naredili senzorično gosenico.

         

V skupini Pingvini so metulje slikali,

     

izdelali metulje lepljenko – iz naravnega materiala.

ter izdelali hotel za žuželke.

     Mentorji: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Metka Levec, Ana Kramžar

Zgodba je otroke pritegnila, spoznali so kako se je gosenica spremenila v metulja. Zahvaljujemo se tudi staršem, dedkom in babicam za številčen obisk in prijetno druženje.

 

VARNO IN ZABAVNO

Otroci iz skupine Pingvini so se z vlakom odpeljali v Ribnico, kjer so si pred Rokodelskim centrom ogledali dogodek ‘Varno in zabavno’, kjer so se predstavila društva in podjetja (gasilci, policija, reševalci,…), ki so jim prikazali del njihove dejavnosti.

Mentorice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Metka Levec, Mirjana Goljevšček in Ana Kramžar

DAN ZEMLJE

Ob dnevu Zemlje smo si izdelali maketo zemlje/  se pogovarjali ob slikah kako skrbimo za naš planet – izdelali smo si koše za ločevanje odpadkov. Ob dnevu brez zavržene hrane smo se pogovarjali o pomenu raznolike hrane za naše zdravje, ter kaj lahko naredimo iz hrane, ki nam ostane. V skupini Miške smo si iz nekaterih letakov izrezali sličice in si ‘iz teh pripravili obrok, kaj bi jedli za kosilo. Otroci skupine Pingvini pa so risali na temo: Kaj lahko naredimo za manj zavržene hrane.

Mentorice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Metka Levec, Mirjana Goljevšček in Ana Kramžar

 

POZDRAV POMLADI

Pomlad je čas za sajenje. Tako smo si v lončke posadili fižol, v korita pa čebulček in krompir. Posejali smo tudi rože. Nestrpno čakamo, kdaj se bo kaj prikazalo?

S pesmicami, deklamacijami in dramatizacijo ‘Pomladni cvet’ smo za starše nastopili na pomladanskem popoldnevu.

Mentorice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Metka Levec, Mirjana Goljevšček in Ana Kramžar

ZIMA

17.1. – Tapravega snega še ni bilo, zato smo smučanje urili na poligonu v garderobi.

23.1. – Končno nekaj snega, uživali smo na snegu, spoznavali značilnosti zime, se pogovarjali kako poskrbimo za ptice pozimi. Igrali smo se igre parov, prepoznavali različne pomene sličic in ob tem spoznavali čustva.

5.2. – Februar je mesec knjige, otroke in starše spodbujamo, da prebirajo različne vsebine in pripovedujejo vrstnikom za bralno značko. Ob kulturnem prazniku smo otroke seznanili tudi s pomenom le tega. Otroci iz skupine pingvini so zaigrali igrico ‘Rokavička’.

13.2. – Pustni torek je bil vesel in razigran, rajali smo v enoti in se sprehodili po vasi. Pa še nekaj pustnih utrinkov…

Vzgojiteljice: Metka Levec, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Ana Kramžar

 

 

GOZDNI VRTEC

V okviru projekta Gozdni vrtec smo obiskali tudi naš gozdni kotiček in opazovali kakšne so spremembe. Prinesli smo paličice, nekaj vejic in začeli ustvarjati smreke v snegu…

Vzgojiteljice: Metka Levec in Mirjana Goljevšček

SNEG

Vsi komaj čakamo sneg, a ga ni in ni… Snežaka smo lahko samo narisali… A smo vseeno uživali!

Vzgojiteljica: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Metka Levec, Ana Kramžar

SKRB ZA ZDRAVJE

O tem kaj vse vpliva na naše zdravje, kako ostanemo zdravi smo se v petek pogovarjali tudi z medicinsko sestro Marijo Kobe iz Zdravstvenega doma Kočevje. Ob zgodbici ‘Pozor! Nosne mucke napadajo!’ smo se pogovarjali o higieni kašlja in brisanju nosu, ter skupaj ponovno utrdili postopek pravilnega umivanja rok.

Vzgojiteljice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Metka Levec, Ana Kramžar

Nekaj utrinkov prazničnega decembra v enoti Mojci

  • Vrtec smo si praznično okrasili , izdelovali voščilnice.
  • Torbica presenečenja – V enoti Mojca smo si v skupini Miške in Pingvini izdelali ‘torbico želja’, v katero so otroci pospravili narisane želje. O željah smo se pogovarjali in vsak dan izbrali željo, ki smo jo ta dan uresničili.
  • Lutkovno gledališka skupina Vrtca Kočevje nam je polepšala dopoldne s predstavo ‘Nekoč je bila’.
  • Mimogrede se je pri nas ustavil tudi Božiček…
  • Obiskala nas je medicinska sestra ZD Kočevje in se z otroki pogovarjala kako skrbimo za lepe in zdrave zobe.
  • Dopoldne smo pekli piškote za popoldansko druženje s srečolovom.
  • Udeležili smo se tudi prazničnega bazarja v Kočevju.
  • Zadnji dan v vrtcu v tem letu smo se družili, rajali, igrali v kotičkih..

Vam želimo otroci in vzgojno osebje enote Mojca

 

 

 

 

 

 

ZELENJAVNA JUHA

Otroci skupine Miške spoznavamo zelenjavo, vemo kako je zdrava in dobra. Še bolj tekne, kadar si jo pripravimo sami. Danes smo si skuhali zelenjavno juho.. mmm- in jo vsi jedli..

Nekaj utrinkov naše ‘kuharije’

  

 

   

     

 

Vzgojiteljice: Anica Žagar, Marija Pogorelec in Ana Kramžar

REŠIMO GOZD

Otroci iz skupine Miške in skupine Pingvini smo si v telovadnici Osnovne šole Stara Cerkev ogledali lutkovno gledališko predstavo ‘Rešimo gozd’. Živali v gozdu so se vznemirile, ker so želeli ljudje podreti drevesa in tam zgraditi veliko smrdljivo tovarno. S svojo domiselnostjo so zagodle delavcu in tako rešile gozd. Ob tem smo spoznali kakšen je pomen dreves in kaj lahko sami pripomoremo k ohranitvi zdravega in čistega okolja.

    Vzgojiteljice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček in Ana Kramžar

Pravljična ura

Otroci iz skupine Pingvini smo imeli pravljično urico v knjižnici Kočevje. Prisluhnili smo zgodbici ‘Moj ljubki bikec’. Pogovarjali smo se o hišnih ljubljenčkih, igrali smo se v igralnici in si ogledovali različne knjige.

Vzgojiteljice:Mirjana Goljevšček in Dea Ozanič

Podari čas, polepšaj dan in teden otroka

Teden otroka je bil združen tudi z mednarodnim dnevom starejših. V torek dopoldne smo se otroci iz skupine miške na sprehod z namenom – obiskali smo starejši upokojenki, ki sta delali v našem vrtcu. Gospe sta bili zelo presenečeni, zadovoljni in veseli našega obiska. Seveda smo jih razveselili tudi z darilom – rožico, ki smo jo sami zasadili.

 

Zakaj je in zato je otroške radovednosti smo potešili tudi ob različnih poskusih z vodo, razgibali smo se na poligonu. V veliko veselje otrok pa je bila tudi prav posebna vožnja…

        Vzgojiteljice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Dea Ozanič in Ana Kramžar

 

Razstava DPŽ

V skupini Miške in Pingvini smo sodelovali na razstavi Društva podeželskih žena v prostorih tržnice v Kočevju. Uživali smo ob ustvarjanju buč…

Vzgojiteljice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Dea Ozanič in Ana Kramžar

Evropski teden mobilnosti

Ob tednu mobilnosti smo imeli dejavnosti v skupini in na prostem. Opazovali smo promet, izdelali semaforje, šli na sprehod, se pogovarjali o varnosti v prometu, izdelovali vozila iz odpadnega materiala. Skratka počeli smo še druge stvari povezane s prometom. Tukaj je nekaj utrinkov.

      Vzgojiteljice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Dea Ozanič in Ana Kramžar

Obisk Društva za zaščito živali

Obiskala nas je g. Lidija Jerše, ki je tudi članica DZZŽ Kočevje. Z otroci se je pogovarjala o oskrbi za zapuščene živali – predvsem muce, ki jih imajo tudi v zavetišču v Kočevju. V ta namen so otroci skupaj s starši prinesli veliko hrane, ki smo jo predali Lidiji, da ne bodo muce lačne.

  Vzgojiteljice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Dea Ozanič in Ana Kramžar

Glasbena delavnica

V skupini Pingvini so nas obiskali iz glasbene šole. Imeli smo mini glasbeno delavnico, naučili smo se novo pesmico in jo spremljali z malimi ritmičnimi instrumenti.

  Vgojiteljice:  Dea Ozanič, Mirjana Goljevšček

BRALNA ZNAČKA

V letošnjem šolskem letu je naš bralni nahrbtnik potoval v dvajset hiš. V nahrbtniku so bile slikanice, zgodbice in uganke, katere so otroci skupaj s starši prebirali, pripovedovali in  ilustrirali. Vsako sredo pa so nam četrtošolci OŠ Stara Cerkev pripovedovali njim najlubše slikanice. V zahvalo so nam pripravili “kamišjibaj” Debelo repo in nam podelili bralne značke.

Neja Ritlop in Nataša Colnar, Pingvini

Postali smo nagrajenci natečaja Zamaškonjam

Pingvini smo se prijavili na natečaj “Zamaškonjam” in bili med 400-imi izdelki izbrani med prvih pet. Na pomoč z glasovi so nam priskočili  ljudje iz Slovenije, naši sorodniki, prijatelji pa tudi podjetje Kolektor. Trgovina Bags and more nam je podelila nagrado –  paket Jolly. Srečni in veseli, da bomo veliko še naprej ustvarjali, smo se zapodili v pisane škatle likovnih pripomočkov in ustvarjali risbe spominov.

 

Zapisala: Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini

 

SPROŠČANJE V NARAVI

Otroci se morajo znati tudi umiriti ter prisluhniti sebi in drugim v tišini. Tako smo ob obrobju vrtčevskega gozdnega kotička izvedli masažo hrbta z rokami. »Pihal je veter, padala je toča in rahel dežek, na koncu pa je posijalo sonce.« Izvedli smo tudi tibetansko vajo »kačo na soncu« in prisluhnili zvokom narave. Otroci so uživali, se sprostili  in si zaželeli ponovitve.

Neja Ritlop in Nataša Colnar –  skupina Pingvini.

 

Velikanska gozdna pisanica

V naši skupini se pripravljamo na velikonočne praznike, ki so pred nami. Na obrobju igrišča  smo na lesenem kolutu s kredo narisali veliko jajce in ga okrasili z naravnim materialom. Otroci so nabirali spomladanske cvetove, regratove liste, storže, odpadle vejice in kamenje. Sami so si določili zaporedje vzorca. Nastala je velikanska gozdna pisanica.

Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini.

NOGOMETNA TEKMA

V petek, 24.3. 2023, se je na igrišču enote Mojca odvijala prava nogometna tekma za Slovenijo. Začeli smo z našo himno – Zdravljico. Seveda ne bi bila srčna tekma brez naših navijačic, ki so spodbujale igralce z vzkliki in slovenskimi zastavami. Otroci so uživali in  kolena so bila umazana.

Zapisala in fotografirala: Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini

PASAVČEK JE MOJ PRIJATELJ

V okviru projekta »Red je vedno pas pripet« so otroci skupine Pingvini v tem tednu spoznali, kako pomembno je, da so v avtomobilu pripasani s varnostnim pasom. Za cilj smo si zadali sodelovanje s starši, kjer so otroci skupaj z njimi doma izdelali pasavčka z različnimi likovnimi tehnikami,  iz različnih materialov, katerega so imeli doma. Nastali so čudoviti izdelki. Pasavček jih bo redno spremljal v avtomobilu na poti in jih opozarjal  na varnost.

Zapisali in pripravili: Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini

 

 

ČIRA ČARA, HOKUS POKUS

V četrtek, 23.2. 2023 nas je obiskal čarovnik Čare Mare. Spoznali smo vse čarobne besede in pripomočke, ki so potrebni za čarovnije. Otroci so predstavo spremljali res doživeto, poleg velike mere navdušenja in začudenja so se ob šaljivih prizorčkih tudi prisrčno nasmejali. Čarodeju pa so bili v pomoč, saj so s čarobnimi premiki drobnih otroških prstkov in čarobnimi besedami pomagali, da so čarovnije uspele.

Zapisala in fotografirala: Neja Ritlop

 

 

Skip to content