Obvestila enote – Mojca

ZIMA

17.1. – Tapravega snega še ni bilo, zato smo smučanje urili na poligonu v garderobi.

23.1. – Končno nekaj snega, uživali smo na snegu, spoznavali značilnosti zime, se pogovarjali kako poskrbimo za ptice pozimi. Igrali smo se igre parov, prepoznavali različne pomene sličic in ob tem spoznavali čustva.

5.2. – Februar je mesec knjige, otroke in starše spodbujamo, da prebirajo različne vsebine in pripovedujejo vrstnikom za bralno značko. Ob kulturnem prazniku smo otroke seznanili tudi s pomenom le tega. Otroci iz skupine pingvini so zaigrali igrico ‘Rokavička’.

13.2. – Pustni torek je bil vesel in razigran, rajali smo v enoti in se sprehodili po vasi. Pa še nekaj pustnih utrinkov…

Vzgojiteljice: Metka Levec, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Ana Kramžar

 

 

GOZDNI VRTEC

V okviru projekta Gozdni vrtec smo obiskali tudi naš gozdni kotiček in opazovali kakšne so spremembe. Prinesli smo paličice, nekaj vejic in začeli ustvarjati smreke v snegu…

Vzgojiteljice: Metka Levec in Mirjana Goljevšček

SNEG

Vsi komaj čakamo sneg, a ga ni in ni… Snežaka smo lahko samo narisali… A smo vseeno uživali!

Vzgojiteljica: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Metka Levec, Ana Kramžar

SKRB ZA ZDRAVJE

O tem kaj vse vpliva na naše zdravje, kako ostanemo zdravi smo se v petek pogovarjali tudi z medicinsko sestro Marijo Kobe iz Zdravstvenega doma Kočevje. Ob zgodbici ‘Pozor! Nosne mucke napadajo!’ smo se pogovarjali o higieni kašlja in brisanju nosu, ter skupaj ponovno utrdili postopek pravilnega umivanja rok.

Vzgojiteljice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Metka Levec, Ana Kramžar

Nekaj utrinkov prazničnega decembra v enoti Mojci

  • Vrtec smo si praznično okrasili , izdelovali voščilnice.
  • Torbica presenečenja – V enoti Mojca smo si v skupini Miške in Pingvini izdelali ‘torbico želja’, v katero so otroci pospravili narisane želje. O željah smo se pogovarjali in vsak dan izbrali željo, ki smo jo ta dan uresničili.
  • Lutkovno gledališka skupina Vrtca Kočevje nam je polepšala dopoldne s predstavo ‘Nekoč je bila’.
  • Mimogrede se je pri nas ustavil tudi Božiček…
  • Obiskala nas je medicinska sestra ZD Kočevje in se z otroki pogovarjala kako skrbimo za lepe in zdrave zobe.
  • Dopoldne smo pekli piškote za popoldansko druženje s srečolovom.
  • Udeležili smo se tudi prazničnega bazarja v Kočevju.
  • Zadnji dan v vrtcu v tem letu smo se družili, rajali, igrali v kotičkih..

Vam želimo otroci in vzgojno osebje enote Mojca

 

 

 

 

 

 

ZELENJAVNA JUHA

Otroci skupine Miške spoznavamo zelenjavo, vemo kako je zdrava in dobra. Še bolj tekne, kadar si jo pripravimo sami. Danes smo si skuhali zelenjavno juho.. mmm- in jo vsi jedli..

Nekaj utrinkov naše ‘kuharije’

  

 

   

     

 

Vzgojiteljice: Anica Žagar, Marija Pogorelec in Ana Kramžar

REŠIMO GOZD

Otroci iz skupine Miške in skupine Pingvini smo si v telovadnici Osnovne šole Stara Cerkev ogledali lutkovno gledališko predstavo ‘Rešimo gozd’. Živali v gozdu so se vznemirile, ker so želeli ljudje podreti drevesa in tam zgraditi veliko smrdljivo tovarno. S svojo domiselnostjo so zagodle delavcu in tako rešile gozd. Ob tem smo spoznali kakšen je pomen dreves in kaj lahko sami pripomoremo k ohranitvi zdravega in čistega okolja.

    Vzgojiteljice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček in Ana Kramžar

Pravljična ura

Otroci iz skupine Pingvini smo imeli pravljično urico v knjižnici Kočevje. Prisluhnili smo zgodbici ‘Moj ljubki bikec’. Pogovarjali smo se o hišnih ljubljenčkih, igrali smo se v igralnici in si ogledovali različne knjige.

Vzgojiteljice:Mirjana Goljevšček in Dea Ozanič

Podari čas, polepšaj dan in teden otroka

Teden otroka je bil združen tudi z mednarodnim dnevom starejših. V torek dopoldne smo se otroci iz skupine miške na sprehod z namenom – obiskali smo starejši upokojenki, ki sta delali v našem vrtcu. Gospe sta bili zelo presenečeni, zadovoljni in veseli našega obiska. Seveda smo jih razveselili tudi z darilom – rožico, ki smo jo sami zasadili.

 

Zakaj je in zato je otroške radovednosti smo potešili tudi ob različnih poskusih z vodo, razgibali smo se na poligonu. V veliko veselje otrok pa je bila tudi prav posebna vožnja…

        Vzgojiteljice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Dea Ozanič in Ana Kramžar

 

Razstava DPŽ

V skupini Miške in Pingvini smo sodelovali na razstavi Društva podeželskih žena v prostorih tržnice v Kočevju. Uživali smo ob ustvarjanju buč…

Vzgojiteljice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Dea Ozanič in Ana Kramžar

Evropski teden mobilnosti

Ob tednu mobilnosti smo imeli dejavnosti v skupini in na prostem. Opazovali smo promet, izdelali semaforje, šli na sprehod, se pogovarjali o varnosti v prometu, izdelovali vozila iz odpadnega materiala. Skratka počeli smo še druge stvari povezane s prometom. Tukaj je nekaj utrinkov.

      Vzgojiteljice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Dea Ozanič in Ana Kramžar

Obisk Društva za zaščito živali

Obiskala nas je g. Lidija Jerše, ki je tudi članica DZZŽ Kočevje. Z otroci se je pogovarjala o oskrbi za zapuščene živali – predvsem muce, ki jih imajo tudi v zavetišču v Kočevju. V ta namen so otroci skupaj s starši prinesli veliko hrane, ki smo jo predali Lidiji, da ne bodo muce lačne.

  Vzgojiteljice: Anica Žagar, Marija Pogorelec, Mirjana Goljevšček, Dea Ozanič in Ana Kramžar

Glasbena delavnica

V skupini Pingvini so nas obiskali iz glasbene šole. Imeli smo mini glasbeno delavnico, naučili smo se novo pesmico in jo spremljali z malimi ritmičnimi instrumenti.

  Vgojiteljice:  Dea Ozanič, Mirjana Goljevšček

BRALNA ZNAČKA

V letošnjem šolskem letu je naš bralni nahrbtnik potoval v dvajset hiš. V nahrbtniku so bile slikanice, zgodbice in uganke, katere so otroci skupaj s starši prebirali, pripovedovali in  ilustrirali. Vsako sredo pa so nam četrtošolci OŠ Stara Cerkev pripovedovali njim najlubše slikanice. V zahvalo so nam pripravili “kamišjibaj” Debelo repo in nam podelili bralne značke.

Neja Ritlop in Nataša Colnar, Pingvini

Postali smo nagrajenci natečaja Zamaškonjam

Pingvini smo se prijavili na natečaj “Zamaškonjam” in bili med 400-imi izdelki izbrani med prvih pet. Na pomoč z glasovi so nam priskočili  ljudje iz Slovenije, naši sorodniki, prijatelji pa tudi podjetje Kolektor. Trgovina Bags and more nam je podelila nagrado –  paket Jolly. Srečni in veseli, da bomo veliko še naprej ustvarjali, smo se zapodili v pisane škatle likovnih pripomočkov in ustvarjali risbe spominov.

 

Zapisala: Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini

 

SPROŠČANJE V NARAVI

Otroci se morajo znati tudi umiriti ter prisluhniti sebi in drugim v tišini. Tako smo ob obrobju vrtčevskega gozdnega kotička izvedli masažo hrbta z rokami. »Pihal je veter, padala je toča in rahel dežek, na koncu pa je posijalo sonce.« Izvedli smo tudi tibetansko vajo »kačo na soncu« in prisluhnili zvokom narave. Otroci so uživali, se sprostili  in si zaželeli ponovitve.

Neja Ritlop in Nataša Colnar –  skupina Pingvini.

 

Velikanska gozdna pisanica

V naši skupini se pripravljamo na velikonočne praznike, ki so pred nami. Na obrobju igrišča  smo na lesenem kolutu s kredo narisali veliko jajce in ga okrasili z naravnim materialom. Otroci so nabirali spomladanske cvetove, regratove liste, storže, odpadle vejice in kamenje. Sami so si določili zaporedje vzorca. Nastala je velikanska gozdna pisanica.

Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini.

NOGOMETNA TEKMA

V petek, 24.3. 2023, se je na igrišču enote Mojca odvijala prava nogometna tekma za Slovenijo. Začeli smo z našo himno – Zdravljico. Seveda ne bi bila srčna tekma brez naših navijačic, ki so spodbujale igralce z vzkliki in slovenskimi zastavami. Otroci so uživali in  kolena so bila umazana.

Zapisala in fotografirala: Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini

PASAVČEK JE MOJ PRIJATELJ

V okviru projekta »Red je vedno pas pripet« so otroci skupine Pingvini v tem tednu spoznali, kako pomembno je, da so v avtomobilu pripasani s varnostnim pasom. Za cilj smo si zadali sodelovanje s starši, kjer so otroci skupaj z njimi doma izdelali pasavčka z različnimi likovnimi tehnikami,  iz različnih materialov, katerega so imeli doma. Nastali so čudoviti izdelki. Pasavček jih bo redno spremljal v avtomobilu na poti in jih opozarjal  na varnost.

Zapisali in pripravili: Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini

 

 

ČIRA ČARA, HOKUS POKUS

V četrtek, 23.2. 2023 nas je obiskal čarovnik Čare Mare. Spoznali smo vse čarobne besede in pripomočke, ki so potrebni za čarovnije. Otroci so predstavo spremljali res doživeto, poleg velike mere navdušenja in začudenja so se ob šaljivih prizorčkih tudi prisrčno nasmejali. Čarodeju pa so bili v pomoč, saj so s čarobnimi premiki drobnih otroških prstkov in čarobnimi besedami pomagali, da so čarovnije uspele.

Zapisala in fotografirala: Neja Ritlop

 

 

HIP-HIP- HURA

Pustovanje je eden najbolj veselih, norčavih, pisanih in pomembnih ljudskih praznikov kar jih poznamo. Na pustni torek so se po našem vrtcu plesale čudovite maškare. Že ob prihodu v vrtec je bilo veselo in nasmejano. Po zajtrku je sledilo pravo pustno rajanje po igralnicah ob pustni glasbi, ustvarjalnosti, razigranosti  z obilico veselja ter dobre volje. Skozi vas smo se vse tri skupine ob  sprevodu  sprehodile in preganjale zimo.

Zapisala: Neja Ritlop

Fotografirala: Ana Žagar in Metka Levec

  

 

 

DAN ODPRTIH VRAT V ENOTI MOJCA

SKUPINA MEDVEDKI:

Tudi v skupini Medvedki smo ustvarjali na temo Muca Copatarica. Pripravili smo kotičke, kjer smo si iz odpadnega materiala izdelali muco, pobarvali in sestavili smo copatek ter iskali pare copat. Imeli smo se zelo lepo, izdelki pa krasijo našo polico v garderobi.

Zapisala: Ana Žagar;  fotografirala: Marija Pogorelec

 

SKUPINA MIŠKE:

Skupina Miške smo skupaj s starši, dedki in babicami barvali in nato pretikali papirnate copatke, krasili copate z lepljenjem barvnih krogcev in si izdelali, na kuhalnici lutko Muce Copatarice. Vse na temo  pravljice naše pisateljice Ele Peroci.

Zapisala: Metka Levec; fotografirala: Mirjana Goljevšček

     

SKUPINA PINGVINI:

V naši skupini smo imeli številčni obisk. K ustvarjanju so se nam pridružili kar dvanajt babic, dedkov in staršev. Skupaj z otroki smo jim pripovedovali kamišjibaj pravljice Moj dežnik je lahko balon. Z aplavzom so nas pospremili k ustvarjalnim delavnicam. Iz časopisnega papirja, vode in mekola smo oblagali velik kartonast dežnik, pretikali rumeno volno in si ustvarli klobuke po domišljiji. Izdelke so gostje odnesli domov, nekaj pa smo jih razstavili po garderobi.

Zapisala: Neja Ritlop ; fotografirala: Nataša Colnar

     

 

 

PRILAGAJANJE NA VODO V RIBNICI

Najstarejši Pingvini smo v času od 16.1. do 20.1. osvojili tečaj prilagajanja na vodo. V Ribnico smo se odpravili z vlakom, kar je bilo za nas še posebno doživetje. Tudi snegu in dežju, ki nas je oviral na poti, smo bili “kos”. Nekateri so premagali strah pred vodo, osvojili pa smo tudi pet bronastih in enega srebrnega delfinčka. Ob koncu tečaja pa nas je v vrtcu pričakala izdelana nagrada, ki jo je pripravila vzgojiteljica Nataša.

Zapisala: Neja Ritlop, skupina Pingvini

   

   

   

VOŠČILO

NAJ VAM PRAZNIČNI ČAS SRCE RAZVESELI,

NOVO LETO PA NAJ VAS Z VESELJEM, SREČO IN LJUBEZNIJO OBDARI.

“SREČNO 2023”

Božične aktivnosti za otroke 2020 | Božično ustvarjanje, božični recepti,  pobarvanke za otroke

VESELI DECEMBER V ENOTI MOJCA

Praznični december smo si v enoti popestrili z različnimi aktivnostimi. Za prijetno počutje smo si vrtec praznično okrasili. Poskrbeli smo, da smo bili v praznično dogajanje vključeni vsi.

Imeli smo igralno-ustvarjalno dopoldne, na katerega smo povabili babice in dedke. Skupaj z njimi smo preživeli prijetno urico ob izdelavi okraskov iz slanega testa, družabnih igrah in klepetu.  Prepevali smo tudi zimske pesmi.

 

V ponedeljek, 12.12. 2022 smo se vzgojiteljice, otroci in starši odpravili z vlakom v Kočevje. Na želežnički postaji v Kočevju nas je pričakal božiček. Sprehodili smo se do ploščadi  in občudovali praznično okrašeno mesto. Na veliko smreko smo obesili tudi izdelane okraske. Prisluhnili pa smo tudi skupini Bql, ki je bila ta dan na predstavitvenem prostoru. Zadovoljni in polni vtisov smo se zvečer odpeljali z vlakom nazaj v Staro Cerkev.

 

“Kako objeti ježa?” so otroci spoznali ob lutkovni igrici, ki nam jo je odigrala lutkovna skupina vrtca.

V enoti pa nas je obiskal tudi božiček in vse otroke razveselil z darilci.

 

Pripravile: vzgojiteljice iz enota Mojca

Skip to content