Obvestila enote – Mojca

VOŠČILO

NAJ VAM PRAZNIČNI ČAS SRCE RAZVESELI,

NOVO LETO PA NAJ VAS Z VESELJEM, SREČO IN LJUBEZNIJO OBDARI.

“SREČNO 2023”

Božične aktivnosti za otroke 2020 | Božično ustvarjanje, božični recepti,  pobarvanke za otroke

VESELI DECEMBER V ENOTI MOJCA

Praznični december smo si v enoti popestrili z različnimi aktivnostimi. Za prijetno počutje smo si vrtec praznično okrasili. Poskrbeli smo, da smo bili v praznično dogajanje vključeni vsi.

Imeli smo igralno-ustvarjalno dopoldne, na katerega smo povabili babice in dedke. Skupaj z njimi smo preživeli prijetno urico ob izdelavi okraskov iz slanega testa, družabnih igrah in klepetu.  Prepevali smo tudi zimske pesmi.

 

V ponedeljek, 12.12. 2022 smo se vzgojiteljice, otroci in starši odpravili z vlakom v Kočevje. Na želežnički postaji v Kočevju nas je pričakal božiček. Sprehodili smo se do ploščadi  in občudovali praznično okrašeno mesto. Na veliko smreko smo obesili tudi izdelane okraske. Prisluhnili pa smo tudi skupini Bql, ki je bila ta dan na predstavitvenem prostoru. Zadovoljni in polni vtisov smo se zvečer odpeljali z vlakom nazaj v Staro Cerkev.

 

“Kako objeti ježa?” so otroci spoznali ob lutkovni igrici, ki nam jo je odigrala lutkovna skupina vrtca.

V enoti pa nas je obiskal tudi božiček in vse otroke razveselil z darilci.

 

Pripravile: vzgojiteljice iz enota Mojca

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK IN OBISK ČEBELARJEV

Na najbolj medeni dan v letu so nas obiskali trije čebelarji. Predstavili so nam pripomočke, ki jih uporabljajo pri delu s čebelami. Seveda niso pozabili na zaščitno obleko, katero so lahko preizkusili tudi najmlajši. Okušali smo sveže satovje, spoznali življenje čebel v različnih letnih časih in skupaj s harmoniko zapeli pesem Čebelar. Čebelarstvo Jazbec je vsakemu otroku podaril kozarček gozdnega medu. Na koncu smo tudi zaplesali in se jim iz srca zahvalili.

         

 

Skupine: Medvedki, Miške in Pingvini.

Zapisala: vzg. Neja Ritlop

 

Noč duhcev in čarovničk

Obvestilo!

prireditev je zaradi slabe jutrišnje vremenske napovedi-deževje prestavljena na četrtek, 27.10.2022.

Hvala za razumevanje.

“SKUPAJ SE IMAMO DOBRO”

“Pingvini” smo upoštevali letošnjo rdečo nit ob Tednu otroka in se posvetili prijateljstvu in zabavi ob različnih dejavnostih.Sprehodili smo se do gozda v Koblarjih in tam postali gozdni princi in princeske. Krone so krasili jesensko listje in plodovi.

 

Obiskali smo tudi nov vrtec Čebelica, kjer so nas postregli z odličnim zajtrkom. Seveda nismo pozabili na sprostitev v rumenih mehkih odprtinah.

 

V Pokrajinskem muzeju smo si ogledali lutkovno predstavo V deželi Kačariji. Veselili smo se tudi vožnje z avtobusom.

Iz lesa izrezane gumbe smo dobro pobrusili na brusnem papirju, jih pobarvali po svoji domišljiji in prepletli z vrvico. Gumbe so si izmenjali in posatli smo še boljši prijatelji.

vzgojiteljici: Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini.

 

Evropski teden mobilnosti in dan slovenskega športa 19. 9. – 23. 9. 2022

V tem tednu smo se otroci in vzgojiteljice iz enote Mojca še bolj posvetili dejavnosti na temo promet in gibanje. Spoznavali smo prometne znake, vrste prometa, risali s kredami vozila in izdelovali iz odpadnega materiala. Najstarejši “Pingvini” pa so se preizkusili v vožnji s skiroji in opravili prvi pohod za malega sončka. Najbolj zanimiv pa je bil “Dan slovenskega športa”. Tekmovalni tek okoli vrtca in podelitev medalj je pričaral velik nasmeh na otroških obrazih.

Zapisala: vzg. Neja Ritlop

 

 

   

 

KAJ VSE SMO POČELI PINGVINI?

Dan odprtih vrat – POSKUSI Z VODO. Otroci so opazovali narejen vodohran in spoznali, kako voda priteče v naše domove.

 

Obiskali smo KCK in uživali v petju opere.

Z nami se je veselila cela Slovenija,.. postali smo MALI MATURANTJE.

In kot se za konec šolskega leta spodobi, smo priredili vodno zabavo s špricami z veliko smeha in veselja.

Vzgojiteljici: Neja Ritlop in Nataša Colnar

NOČ V VRTCU

Končno smo dočakali ta dan. V petek, 6.5. so otroci z navdušenjem prinesli spalne vreče, svetilke in pižamo. Najprej smo se odpravili  na daljši sprehod in opazovali naravo. Zasluženo smo pojedli tople sendviče, katere smo skupaj pripravili. Najbolj smo se razveselili pižama zabave in svetlečih zapestnic ter disco glasbe. Seveda nismo pozabili na umivanje zob. Lahkonočnice so nas pospremile v mirno noč. Zjutraj nas je zbudil vonj čokoladnih palačink, ki jih je za nas pripravila vzgojiteljica Ana. Čudovito, posebno noč v vrtcu si bomo še dolgo zapomnili.

      

    

 

Vzgojiteljici: Neja Ritlop in Ana Žagar

GOZD – NAŠ ZELENI ZAKLAD

Otroci iz skupine Pingvini smo spoznali, kaj vse nam ponuja gozd. S piktogrami smo v našem gozdičku opozorili vse obiskovalce, kaj se sme popčeti  in kaj ne.

              

V gozdu smo nabrali naravni material  in iz njih ustavrili geometrijske like na igrišču vrtca.

        

Spoznali smo tudi živo in neživo naravo ter bivali v našem naravnem  šotoru.

   

 

 

 

 

 

 

Vzgojiteljici: Neja Ritlop in Nataša Colnar

 

 

“ENA KAPLJICA LAHKO REŠI SVET”

V petek, 15.4. smo skupaj z otroki izpeljali delavnico z izdelovanjem svečk iz odpadnega olja. Otroci so z navdušenjem spremljali postopek in si ibrali svojo barvo svečke. Vsak otrok je dobil tudi manjši zbiralnik odpadnega olja za gospodinjstvo. Naučili smo se tudi kako varčevati z elektriko, vodo in odlaganjem odpadkov v pravilne zabojnike.

 

Zapisali: Neja Ritlop in Nataša Colnar

Kaj vse smo počeli pri “PINGVINIH”

Prilagajanje na vodo v Osilnici si bomo še dolgo zapomnili. Kljub dolgi vožnji in zgodnjemu vstajanju je bil to najlepši teden za otroke, ki so obiskali tečaj. Uživali smo v čofotanju, poslušali vaditelje in se ob tem zabavali. Zasluženo smo vsi prejeli medaljo za zabavo v vodi.

Ker smo letos Pingvini v projektu “Gozdni vrtec” obiščemo gozd 2x na mesec. V gozdu imamo tudi svoj kotiček, kjer si vedno pripravimo kakšno dejavnost. Telovadimo z vejami, iščemo in nabiramo plodove, prisluhnemo tišini in tokrat smo okolico tudi fotografirali z našimi fotoaparati. Spoznali smo tudi gozdni bonton.

 

Iz naravnega materiala iz gozda smo ustvarili geometrijske like.

   

Spoznali smo tudi, kaj je živa in neživa narava.

 

Obiskala nas je tudi medicinska sestra Marija iz zdravstvenega doma Kočevje in nam predstavila možne poškodbe pri igri ter kako jih preprečimo. Poskusili smo tudi povijanje s povojem.

Zapisali: Neja Ritlop in Nataša Colnar

Ustvarjanje in zabava v skupini “MEDVEDKI”

Za pusta se je naša skupina našemila v medvedke, vzgojiteljici Ana in Marička pa sta bili kranjski sivki-čebelici. Rajali smo ob pesmi Moj medvedek Jaka, se sprehodili po vasiin preganjali zimo.

 

V igralnici smo si nato privoščili pomlad. Naslikali smo veliko sonce in rože na travniku.

Utrjevali smo osnovne barve, izdelovali stolpe in naredili svečke na torti ( nizanje slamic).

Končno lahko uživamo v peskovniku in naigralih.

  

Novičke pripravili: Anica Žagar in Marija Pogorelec

IGRAČE IZ ODPADNEGA MATERIALA

 

Zakaj bi igrače kupovali, če jih lahko izdelamo sami? Pingvini smo v mesecu januarju ustvarjali didaktične in družabne igrače in z navdušenjem čakali na končni izdelek. Spoznali smo, da iz veliko odpadnih stvari  izdelamo ponovno uporabne in zanimive igre, s katerimi se vsakodnevno igramo. Ob tem pa smo še poskrbeli, da nismo odvrgli toliko odpadkov. Pri tem smo odrasli otrokom največji vzor.

                                                                                 Vzgojiteljici: Neja Ritlop in Nataša Colnar

  

      

       

    

Naša zabava v decembru

V decembru se dogajajo same najlepše stvari. Nasmejani obrazi in veselje ob praznovanju pa je največ kar šteje.  Obiskala nas je gospa Marija Kobe iz  ZD Kočevje in nam pradstavila zdravo prehrano. Veliko smo se igrali na snegu zunaj in v igralnici z njim delali različne poizkuse. Vzgojno osebje enote Mojca smo zaigrale predstavo Babica Zima, igralna skupina vrtca Kočevje pa Zverjaščka. Otroci so z navdušenjem poslušali in opazovali dogajanje obeh.  Ker pa smo bili zelo pridni, nas je obiskal tudi Božiček  in veselje je bilo še večje. 

Vsem vam pa želimo mirno, zdravo in igrivo leto 2022.

Vzgojiteljice: Neja Ritlop, Anica Žagar, Metka Levec, Marija Pogorelec, Nataša Colnar, Mirjana Goljevšček.

   

    

Novemberski utrinki iz skupine Medvedki

MAJHNI SMO ŠE,

ENO PA VEMO ŽE,

DA TUDI V VRTCU JE LEPO.

VČASIH JE ZJUTRAJ ŠE KAKŠNA SOLZICA,

EH, PA KAJ, SAJ KMALU PRIDE MAMICA NAZAJ.

DAN ZA DNEM RADI USTVARJAMO,

KOT PRAVI PRIJATELJI SE ZABAVAMO

IN PRAV NIČ SE NE DOLGOČASIMO.

Zapisali: Ana Žagar in Marija Pogorelec

 

                  

 

“Slovenski” zajtrk in projekt “Strpnost” v skupini Miške

V skupini Miške smo se pripravljali na Tradicionalni slovenski zajtrk s spoznavanjem čebelje družine, čebelarja, čebeljih izdelkov. Ustvarjali, barvali in izrezovali smo čebele. Spoznavali pomen lokalne hrane in sadja. Nato pa skupno praznovali v »Tradicionalnem slovenskem zajtrku«.

Sodelovali  smo tudi v projektu Strpnost, se pogovarjali o vzorcih strpnosti in nestrpnosti med prijatelji. Ogledali smo si zgodbo Grdi raček, se pogovarjali o zgodbi in račka narisali. Otroci so v znak prijateljstva in podpore naslikali srčke.

Vzgojiteljici: Metka Levec in Mirjana Goljevšček

OBVESTILO

SKLADNO Z LDN ZA ŠOLSKO LETO 2021/ 2022 bomo organizirali  ŠOLO ZA STARŠE.

TEME ŽELIMO ČIMBOLJ PRIBLIŽATI VAM, ZATO VAS PROSIMO, DA ODGOVORITE NA KRATKA VPRAŠANJA, KAJ SI ŽELITE POSLUŠATI.

POVEZAVA JE TUDI NA SPLETNI STRANI. 

HVALA ZA VAŠE SODELOVANJE.

https://www.1ka.si/a/6d898400

NAŠA “BUČARIJA”

Dopoldne so nas obiskale male čarovnice, ki so nam pričarale posebno vzdušje v skupini. Iz buče smo izrezali strašilo, okrasili naše duhce in zaplesali z metlami po garderobi enote,  Seveda pa ni manjkal smeh čarovnice Mice, ki nas je spremljala pri našem plesu ob bučah. Okušali smo tudi čarovniški napitek iz sadja in gumnjastih črvov.

Vzgojiteljice: Neja Ritlop, Mirjana Goljevšček in Nataša Colnar

                

 

OBISK GASILSKE POSTAJE STARA CERKEV

Na dvorišču pred gasilskim domom sta  nas pričakala prijazna gasilca, ki sta nam predstavila gasilsko vozilo. Z navdušenjem smo ju poslušali in radovedno spraševali, kar nas je zanimalo. Spoznali smo tudi obleko gasilca, ki jo obleče, kadar gasi požar. Seveda so se prižgale tudi gasilske sirene. PGD Stara Cerkev se zahvaljujemo za kratke, a vendar zanimive minute.

NA POMOČ!

Vzgojiteljice: Neja Ritlop, Metka Levec in Anica Žagar

 

“MEDVEDKI” IN TEDEN OTROKA

Ob tednu otroka s sloganom “RAZIGRAN – UŽIVAJ DAN” smo res uživali v igri. Igrali smo se z dojenčki, prebirali slikanice, pobarvali košaro s sadjem in se zabavali ob razigranih korakih – obrise stopal smo si   pobarvali, izrezali, dodali svojo fotografijo, se ob njih razgibali in rajali ob pesmi En majhen prstek.

       

Pripravili: Anica Žagar in Marija Pogorelec

 

TEDEN OTROKA PRI “MIŠKAH”

Pod sloganom” Razigran-Uživaj dan” smo se v skupini Miške igrali in ustvarjali z jesenskimi listi, izdelovali ježke iz slanega testa, igrali glasbeno-didaktično igro Kdo bo prišel iz hiške, plesali in se veliko igrali. 

             

Zapisala: Metka Levec in Mirjana Goljevšček, Miške, 2-5 let

NAŠA IGRA V TEDNU OTROKA

Letošnji slogan  ob tednu otroka ” RAZIGRAN – UŽIVAJ DAN” smo izkoristili s sproščeno igro na željo otrok, tako zunaj kot v igralnici. Veliko smo se igrali z odpadlim listjem, narisali smo srečne otroke ter ustvarjali.  Pripovedovanje zgodbice Veveriček posebne sorte, pa je bila otrokom še posebej všeč. Otroci so spoznali, da so si različni, pa vendar si vsi zaslužijo igro.

Zapisala: Neja Ritlop in Nataša Colnar, Pingvini, 4-6 let

    

 

 

 

 

   

Teden mobilnosti in gibanje na svežem zraku

Skupina “Miške” smo se v tednu mobilnosti seznanjali, kako v vrtec priti na okolju prijazen način. spoznavali smo prevozna sredstva, izdelovali električne avtomobile iz odpadnega materiala, tiskali promet in izdelke razstavili v garderobi enote.

                 

Športno dopoldne pa smo izpeljali s poligonom na igrišču vrtca in tako premagovali ovire. Ker pa skrbimo tudi za urejeno okolico enote, smo grabili in pospravljali  jesensko listje.

                 

Tudi najmlajši “Medvedki” smo se seznanili z vozili, ustvarjali in se peljali s poganjalci.  Spontano pa smo se igrali igro vlog in hranili dojenčke.

               

Vzgojiteljice: Metka Levec, Mirjana Goljevšček, Anica Žagar, Marija Pogorelec

Dan slovenskega športa in teden mobilnosti

“Pingvini” se vsakodnevno gibamo na svežem zraku. V sklopu tedna mobilnosti smo izvedli gibanje s skiroji, pri tem pa upoštevali varno vožnjo, ter prometne znake, ki so jih izdelali otroci. Seveda nismo pozabili na varnostno čelado, nekateri otroci pa so imeli tudi ščitnike za kolena in komolce. Upoštevali smo signalizacijo semaforja in se pri tem zabavali. Otroci pa komaj čakajo, da ponovimo takšno dopoldne. Dečki pa so ustvarili njihovo varno pot v vrtec.

Vzgojiteljici: Neja Ritlop in Nataša Colnar

Dejavnosti v skupini Medvedki

Deževni mesec april smo izkoristili za ustvarjanje iz odpadnega materiala. Izdelali smo si svoj instrument – bobenček. Ob igranju nanj smo prepevali že znane pesmi in se naučili novo pesmico o Bobenčku.

Spoznali smo tudi vrste prometa, prometna sredstva in pravila, ki jih moramo upoštevati kot udeleženci v prometu.

Ker pa radi prebiramo slikanice, smo se veliko pogovarjali  in pripovedovali vsebine  za bralnega nahrbtnika.

Kljub redkim sončnim žarkom, ki nas razveseljujejo v deževnih dneh smo imeli čas za delo na vrtu. Spoznavali smo osnovne pripomočke za vrtnarjenje  in sadili semena . V lončke smo posadili fižol in koruzo in z radovednostjo vsakodnevno opazujemo prikazano.

Napisali: vzgojiteljici Anica Žagar in Marija Pogorelec, skupina Medvedki (1-3 let).

 

PASAVČEK JE MOJ PRIJATELJ

 

V mesecu aprilu smo skupina Pingvini zaključili s projektom »Red je vedno pas pripet«. Projekt »Pasavček« je bil za nas velik izziv. Naš cilj je bil predvsem ta, da pravilno sedimo na sedežih, vedno uporabljamo varnostne pasove in se varno vključujemo v promet. Na sprehodih smo pozornost usmerili predvsem v opazovanje naše okolice ter varno prečkanje prehodov za pešce, ki so v bližini vrtca.  Naučili smo se deklamacijo o Pasavčku ter vsakodnevno beležili, kako smo prišli v vrtec (peš, z avtomobilom, z avtobusom).  Spoznali smo osnovne prometne znake in signalizacijo semaforja. Vozili smo se s skiroji in pri tem upoštevali prometna pravila. Seveda pa nismo pozabili na varnostno čelado. Le te smo tudi naslikali s čopiči.Veliko smo ustvarjali iz odpadnega materiala in izdelke razstavili tako, da so si jih lahko ogledali tudi ostali otroci in starši iz vrtca Mojca. Svoje znanje o prometu smo »prenesli« tudi na starše, stare starše in druge udeležence v prometu.Za ves trud, ki smo ga vložili v ta projekt so bili otroci nagrajeni z medaljo Pasavčka.  Bravo Pingvini!

Vzgojiteljici: Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini

PASAVČEK 2021

Skip to content