Obvestila enote – Mojca

BRALNA ZNAČKA

V letošnjem šolskem letu je naš bralni nahrbtnik potoval v dvajset hiš. V nahrbtniku so bile slikanice, zgodbice in uganke, katere so otroci skupaj s starši prebirali, pripovedovali in  ilustrirali. Vsako sredo pa so nam četrtošolci OŠ Stara Cerkev pripovedovali njim najlubše slikanice. V zahvalo so nam pripravili “kamišjibaj” Debelo repo in nam podelili bralne značke.

Neja Ritlop in Nataša Colnar, Pingvini

Postali smo nagrajenci natečaja Zamaškonjam

Pingvini smo se prijavili na natečaj “Zamaškonjam” in bili med 400-imi izdelki izbrani med prvih pet. Na pomoč z glasovi so nam priskočili  ljudje iz Slovenije, naši sorodniki, prijatelji pa tudi podjetje Kolektor. Trgovina Bags and more nam je podelila nagrado –  paket Jolly. Srečni in veseli, da bomo veliko še naprej ustvarjali, smo se zapodili v pisane škatle likovnih pripomočkov in ustvarjali risbe spominov.

 

Zapisala: Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini

 

SPROŠČANJE V NARAVI

Otroci se morajo znati tudi umiriti ter prisluhniti sebi in drugim v tišini. Tako smo ob obrobju vrtčevskega gozdnega kotička izvedli masažo hrbta z rokami. »Pihal je veter, padala je toča in rahel dežek, na koncu pa je posijalo sonce.« Izvedli smo tudi tibetansko vajo »kačo na soncu« in prisluhnili zvokom narave. Otroci so uživali, se sprostili  in si zaželeli ponovitve.

Neja Ritlop in Nataša Colnar –  skupina Pingvini.

 

Velikanska gozdna pisanica

V naši skupini se pripravljamo na velikonočne praznike, ki so pred nami. Na obrobju igrišča  smo na lesenem kolutu s kredo narisali veliko jajce in ga okrasili z naravnim materialom. Otroci so nabirali spomladanske cvetove, regratove liste, storže, odpadle vejice in kamenje. Sami so si določili zaporedje vzorca. Nastala je velikanska gozdna pisanica.

Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini.

NOGOMETNA TEKMA

V petek, 24.3. 2023, se je na igrišču enote Mojca odvijala prava nogometna tekma za Slovenijo. Začeli smo z našo himno – Zdravljico. Seveda ne bi bila srčna tekma brez naših navijačic, ki so spodbujale igralce z vzkliki in slovenskimi zastavami. Otroci so uživali in  kolena so bila umazana.

Zapisala in fotografirala: Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini

PASAVČEK JE MOJ PRIJATELJ

V okviru projekta »Red je vedno pas pripet« so otroci skupine Pingvini v tem tednu spoznali, kako pomembno je, da so v avtomobilu pripasani s varnostnim pasom. Za cilj smo si zadali sodelovanje s starši, kjer so otroci skupaj z njimi doma izdelali pasavčka z različnimi likovnimi tehnikami,  iz različnih materialov, katerega so imeli doma. Nastali so čudoviti izdelki. Pasavček jih bo redno spremljal v avtomobilu na poti in jih opozarjal  na varnost.

Zapisali in pripravili: Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini

 

 

ČIRA ČARA, HOKUS POKUS

V četrtek, 23.2. 2023 nas je obiskal čarovnik Čare Mare. Spoznali smo vse čarobne besede in pripomočke, ki so potrebni za čarovnije. Otroci so predstavo spremljali res doživeto, poleg velike mere navdušenja in začudenja so se ob šaljivih prizorčkih tudi prisrčno nasmejali. Čarodeju pa so bili v pomoč, saj so s čarobnimi premiki drobnih otroških prstkov in čarobnimi besedami pomagali, da so čarovnije uspele.

Zapisala in fotografirala: Neja Ritlop

 

 

HIP-HIP- HURA

Pustovanje je eden najbolj veselih, norčavih, pisanih in pomembnih ljudskih praznikov kar jih poznamo. Na pustni torek so se po našem vrtcu plesale čudovite maškare. Že ob prihodu v vrtec je bilo veselo in nasmejano. Po zajtrku je sledilo pravo pustno rajanje po igralnicah ob pustni glasbi, ustvarjalnosti, razigranosti  z obilico veselja ter dobre volje. Skozi vas smo se vse tri skupine ob  sprevodu  sprehodile in preganjale zimo.

Zapisala: Neja Ritlop

Fotografirala: Ana Žagar in Metka Levec

  

 

 

DAN ODPRTIH VRAT V ENOTI MOJCA

SKUPINA MEDVEDKI:

Tudi v skupini Medvedki smo ustvarjali na temo Muca Copatarica. Pripravili smo kotičke, kjer smo si iz odpadnega materiala izdelali muco, pobarvali in sestavili smo copatek ter iskali pare copat. Imeli smo se zelo lepo, izdelki pa krasijo našo polico v garderobi.

Zapisala: Ana Žagar;  fotografirala: Marija Pogorelec

 

SKUPINA MIŠKE:

Skupina Miške smo skupaj s starši, dedki in babicami barvali in nato pretikali papirnate copatke, krasili copate z lepljenjem barvnih krogcev in si izdelali, na kuhalnici lutko Muce Copatarice. Vse na temo  pravljice naše pisateljice Ele Peroci.

Zapisala: Metka Levec; fotografirala: Mirjana Goljevšček

     

SKUPINA PINGVINI:

V naši skupini smo imeli številčni obisk. K ustvarjanju so se nam pridružili kar dvanajt babic, dedkov in staršev. Skupaj z otroki smo jim pripovedovali kamišjibaj pravljice Moj dežnik je lahko balon. Z aplavzom so nas pospremili k ustvarjalnim delavnicam. Iz časopisnega papirja, vode in mekola smo oblagali velik kartonast dežnik, pretikali rumeno volno in si ustvarli klobuke po domišljiji. Izdelke so gostje odnesli domov, nekaj pa smo jih razstavili po garderobi.

Zapisala: Neja Ritlop ; fotografirala: Nataša Colnar

     

 

 

PRILAGAJANJE NA VODO V RIBNICI

Najstarejši Pingvini smo v času od 16.1. do 20.1. osvojili tečaj prilagajanja na vodo. V Ribnico smo se odpravili z vlakom, kar je bilo za nas še posebno doživetje. Tudi snegu in dežju, ki nas je oviral na poti, smo bili “kos”. Nekateri so premagali strah pred vodo, osvojili pa smo tudi pet bronastih in enega srebrnega delfinčka. Ob koncu tečaja pa nas je v vrtcu pričakala izdelana nagrada, ki jo je pripravila vzgojiteljica Nataša.

Zapisala: Neja Ritlop, skupina Pingvini

   

   

   

VOŠČILO

NAJ VAM PRAZNIČNI ČAS SRCE RAZVESELI,

NOVO LETO PA NAJ VAS Z VESELJEM, SREČO IN LJUBEZNIJO OBDARI.

“SREČNO 2023”

Božične aktivnosti za otroke 2020 | Božično ustvarjanje, božični recepti,  pobarvanke za otroke

VESELI DECEMBER V ENOTI MOJCA

Praznični december smo si v enoti popestrili z različnimi aktivnostimi. Za prijetno počutje smo si vrtec praznično okrasili. Poskrbeli smo, da smo bili v praznično dogajanje vključeni vsi.

Imeli smo igralno-ustvarjalno dopoldne, na katerega smo povabili babice in dedke. Skupaj z njimi smo preživeli prijetno urico ob izdelavi okraskov iz slanega testa, družabnih igrah in klepetu.  Prepevali smo tudi zimske pesmi.

 

V ponedeljek, 12.12. 2022 smo se vzgojiteljice, otroci in starši odpravili z vlakom v Kočevje. Na želežnički postaji v Kočevju nas je pričakal božiček. Sprehodili smo se do ploščadi  in občudovali praznično okrašeno mesto. Na veliko smreko smo obesili tudi izdelane okraske. Prisluhnili pa smo tudi skupini Bql, ki je bila ta dan na predstavitvenem prostoru. Zadovoljni in polni vtisov smo se zvečer odpeljali z vlakom nazaj v Staro Cerkev.

 

“Kako objeti ježa?” so otroci spoznali ob lutkovni igrici, ki nam jo je odigrala lutkovna skupina vrtca.

V enoti pa nas je obiskal tudi božiček in vse otroke razveselil z darilci.

 

Pripravile: vzgojiteljice iz enota Mojca

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK IN OBISK ČEBELARJEV

Na najbolj medeni dan v letu so nas obiskali trije čebelarji. Predstavili so nam pripomočke, ki jih uporabljajo pri delu s čebelami. Seveda niso pozabili na zaščitno obleko, katero so lahko preizkusili tudi najmlajši. Okušali smo sveže satovje, spoznali življenje čebel v različnih letnih časih in skupaj s harmoniko zapeli pesem Čebelar. Čebelarstvo Jazbec je vsakemu otroku podaril kozarček gozdnega medu. Na koncu smo tudi zaplesali in se jim iz srca zahvalili.

         

 

Skupine: Medvedki, Miške in Pingvini.

Zapisala: vzg. Neja Ritlop

 

Noč duhcev in čarovničk

Obvestilo!

prireditev je zaradi slabe jutrišnje vremenske napovedi-deževje prestavljena na četrtek, 27.10.2022.

Hvala za razumevanje.

“SKUPAJ SE IMAMO DOBRO”

“Pingvini” smo upoštevali letošnjo rdečo nit ob Tednu otroka in se posvetili prijateljstvu in zabavi ob različnih dejavnostih.Sprehodili smo se do gozda v Koblarjih in tam postali gozdni princi in princeske. Krone so krasili jesensko listje in plodovi.

 

Obiskali smo tudi nov vrtec Čebelica, kjer so nas postregli z odličnim zajtrkom. Seveda nismo pozabili na sprostitev v rumenih mehkih odprtinah.

 

V Pokrajinskem muzeju smo si ogledali lutkovno predstavo V deželi Kačariji. Veselili smo se tudi vožnje z avtobusom.

Iz lesa izrezane gumbe smo dobro pobrusili na brusnem papirju, jih pobarvali po svoji domišljiji in prepletli z vrvico. Gumbe so si izmenjali in posatli smo še boljši prijatelji.

vzgojiteljici: Neja Ritlop in Nataša Colnar, skupina Pingvini.

 

Evropski teden mobilnosti in dan slovenskega športa 19. 9. – 23. 9. 2022

V tem tednu smo se otroci in vzgojiteljice iz enote Mojca še bolj posvetili dejavnosti na temo promet in gibanje. Spoznavali smo prometne znake, vrste prometa, risali s kredami vozila in izdelovali iz odpadnega materiala. Najstarejši “Pingvini” pa so se preizkusili v vožnji s skiroji in opravili prvi pohod za malega sončka. Najbolj zanimiv pa je bil “Dan slovenskega športa”. Tekmovalni tek okoli vrtca in podelitev medalj je pričaral velik nasmeh na otroških obrazih.

Zapisala: vzg. Neja Ritlop

 

 

   

 

KAJ VSE SMO POČELI PINGVINI?

Dan odprtih vrat – POSKUSI Z VODO. Otroci so opazovali narejen vodohran in spoznali, kako voda priteče v naše domove.

 

Obiskali smo KCK in uživali v petju opere.

Z nami se je veselila cela Slovenija,.. postali smo MALI MATURANTJE.

In kot se za konec šolskega leta spodobi, smo priredili vodno zabavo s špricami z veliko smeha in veselja.

Vzgojiteljici: Neja Ritlop in Nataša Colnar

NOČ V VRTCU

Končno smo dočakali ta dan. V petek, 6.5. so otroci z navdušenjem prinesli spalne vreče, svetilke in pižamo. Najprej smo se odpravili  na daljši sprehod in opazovali naravo. Zasluženo smo pojedli tople sendviče, katere smo skupaj pripravili. Najbolj smo se razveselili pižama zabave in svetlečih zapestnic ter disco glasbe. Seveda nismo pozabili na umivanje zob. Lahkonočnice so nas pospremile v mirno noč. Zjutraj nas je zbudil vonj čokoladnih palačink, ki jih je za nas pripravila vzgojiteljica Ana. Čudovito, posebno noč v vrtcu si bomo še dolgo zapomnili.

      

    

 

Vzgojiteljici: Neja Ritlop in Ana Žagar

GOZD – NAŠ ZELENI ZAKLAD

Otroci iz skupine Pingvini smo spoznali, kaj vse nam ponuja gozd. S piktogrami smo v našem gozdičku opozorili vse obiskovalce, kaj se sme popčeti  in kaj ne.

              

V gozdu smo nabrali naravni material  in iz njih ustavrili geometrijske like na igrišču vrtca.

        

Spoznali smo tudi živo in neživo naravo ter bivali v našem naravnem  šotoru.

   

 

 

 

 

 

 

Vzgojiteljici: Neja Ritlop in Nataša Colnar

 

 

“ENA KAPLJICA LAHKO REŠI SVET”

V petek, 15.4. smo skupaj z otroki izpeljali delavnico z izdelovanjem svečk iz odpadnega olja. Otroci so z navdušenjem spremljali postopek in si ibrali svojo barvo svečke. Vsak otrok je dobil tudi manjši zbiralnik odpadnega olja za gospodinjstvo. Naučili smo se tudi kako varčevati z elektriko, vodo in odlaganjem odpadkov v pravilne zabojnike.

 

Zapisali: Neja Ritlop in Nataša Colnar

Kaj vse smo počeli pri “PINGVINIH”

Prilagajanje na vodo v Osilnici si bomo še dolgo zapomnili. Kljub dolgi vožnji in zgodnjemu vstajanju je bil to najlepši teden za otroke, ki so obiskali tečaj. Uživali smo v čofotanju, poslušali vaditelje in se ob tem zabavali. Zasluženo smo vsi prejeli medaljo za zabavo v vodi.

Ker smo letos Pingvini v projektu “Gozdni vrtec” obiščemo gozd 2x na mesec. V gozdu imamo tudi svoj kotiček, kjer si vedno pripravimo kakšno dejavnost. Telovadimo z vejami, iščemo in nabiramo plodove, prisluhnemo tišini in tokrat smo okolico tudi fotografirali z našimi fotoaparati. Spoznali smo tudi gozdni bonton.

 

Iz naravnega materiala iz gozda smo ustvarili geometrijske like.

   

Spoznali smo tudi, kaj je živa in neživa narava.

 

Obiskala nas je tudi medicinska sestra Marija iz zdravstvenega doma Kočevje in nam predstavila možne poškodbe pri igri ter kako jih preprečimo. Poskusili smo tudi povijanje s povojem.

Zapisali: Neja Ritlop in Nataša Colnar

Ustvarjanje in zabava v skupini “MEDVEDKI”

Za pusta se je naša skupina našemila v medvedke, vzgojiteljici Ana in Marička pa sta bili kranjski sivki-čebelici. Rajali smo ob pesmi Moj medvedek Jaka, se sprehodili po vasiin preganjali zimo.

 

V igralnici smo si nato privoščili pomlad. Naslikali smo veliko sonce in rože na travniku.

Utrjevali smo osnovne barve, izdelovali stolpe in naredili svečke na torti ( nizanje slamic).

Končno lahko uživamo v peskovniku in naigralih.

  

Novičke pripravili: Anica Žagar in Marija Pogorelec

IGRAČE IZ ODPADNEGA MATERIALA

 

Zakaj bi igrače kupovali, če jih lahko izdelamo sami? Pingvini smo v mesecu januarju ustvarjali didaktične in družabne igrače in z navdušenjem čakali na končni izdelek. Spoznali smo, da iz veliko odpadnih stvari  izdelamo ponovno uporabne in zanimive igre, s katerimi se vsakodnevno igramo. Ob tem pa smo še poskrbeli, da nismo odvrgli toliko odpadkov. Pri tem smo odrasli otrokom največji vzor.

                                                                                 Vzgojiteljici: Neja Ritlop in Nataša Colnar

  

      

       

    

Naša zabava v decembru

V decembru se dogajajo same najlepše stvari. Nasmejani obrazi in veselje ob praznovanju pa je največ kar šteje.  Obiskala nas je gospa Marija Kobe iz  ZD Kočevje in nam pradstavila zdravo prehrano. Veliko smo se igrali na snegu zunaj in v igralnici z njim delali različne poizkuse. Vzgojno osebje enote Mojca smo zaigrale predstavo Babica Zima, igralna skupina vrtca Kočevje pa Zverjaščka. Otroci so z navdušenjem poslušali in opazovali dogajanje obeh.  Ker pa smo bili zelo pridni, nas je obiskal tudi Božiček  in veselje je bilo še večje. 

Vsem vam pa želimo mirno, zdravo in igrivo leto 2022.

Vzgojiteljice: Neja Ritlop, Anica Žagar, Metka Levec, Marija Pogorelec, Nataša Colnar, Mirjana Goljevšček.

   

    

Novemberski utrinki iz skupine Medvedki

MAJHNI SMO ŠE,

ENO PA VEMO ŽE,

DA TUDI V VRTCU JE LEPO.

VČASIH JE ZJUTRAJ ŠE KAKŠNA SOLZICA,

EH, PA KAJ, SAJ KMALU PRIDE MAMICA NAZAJ.

DAN ZA DNEM RADI USTVARJAMO,

KOT PRAVI PRIJATELJI SE ZABAVAMO

IN PRAV NIČ SE NE DOLGOČASIMO.

Zapisali: Ana Žagar in Marija Pogorelec

 

                  

 

“Slovenski” zajtrk in projekt “Strpnost” v skupini Miške

V skupini Miške smo se pripravljali na Tradicionalni slovenski zajtrk s spoznavanjem čebelje družine, čebelarja, čebeljih izdelkov. Ustvarjali, barvali in izrezovali smo čebele. Spoznavali pomen lokalne hrane in sadja. Nato pa skupno praznovali v »Tradicionalnem slovenskem zajtrku«.

Sodelovali  smo tudi v projektu Strpnost, se pogovarjali o vzorcih strpnosti in nestrpnosti med prijatelji. Ogledali smo si zgodbo Grdi raček, se pogovarjali o zgodbi in račka narisali. Otroci so v znak prijateljstva in podpore naslikali srčke.

Vzgojiteljici: Metka Levec in Mirjana Goljevšček

Skip to content