PROJEKT MANJ ZAVRŽENE HRANE

V šolskem letu 2024/2025 smo si v Vrtcu Kočevje prizadevali otrokom privzgojiti pozitiven odnos do zdravega načina prehranjevanja, predvsem zmanjšati količino zavržene hrane. Z otroki smo pripravljali preproste, zdrave obroke, spoznavali uravnoteženo prehrano in od kod pride hrana na naše krožnike.  Aktivnosti so otroke spodbudile k zanimanju za hrano, sestavine in pripravo jedi. K sodelovanju smo povabili starše, babice in dedke, organizatorko zdravstveno-higienskega režima vrtca, kuharsko osebje vrtca in lokalne pridelovalce hrane.

V sklopu dejavnosti o zdravem načinu prehranjevanja so otroci skupaj s starši pripravljali trajnostne in zdrave obroke. V vrtec so prinašali recepte, ki so jih opremili z risbami jedi ter fotografijami, posnetimi med kuhanjem/peko. Recepte smo zbrali in oblikovali kuharsko knjigo. V garderobi pa uredili ti. »Zdrav kotiček«, kjer smo razstavili prispevke o zdravi prehrani in recepte otrok. Pripravili  smo tudi “lonček z zdravimi recepti”, ki smo ga poimenovali  izmenjevalnica receptov. Otroci in starši so lahko vzeli recept in ga doma preizkusili, ali v lonček dodali svoj recept. Projekt je spodbudil sodelovanje med vrtcem in družinami ter otroke navdušil za zdrav način prehranjevanja in ustvarjanja v kuhinji.

Zapisala: Urška Šterbenc

Fotografirali: Ana Žagar, Samo Oberstar, Metka Levec, Mirjana Goljevšček, Mojca Komac

 

Skip to content