Obvestila enote Biba

ZAKLJUČEK LETA

V enoti Biba smo vzgojiteljice za zaključek leta za otroke odigrale lutkovno predstavo Zelo lačna gosenica, prirejeno po istoimenski uspešnici, ki jo je napisal Eric Carle. Poučna zgodba o gosenici, ki je nekega dne prilezla iz jajčeca in bila neznansko lačna, je otroke zelo pritegnila. Z zanimanjem so poslušali kako je v ponedeljek pojedla eno jabolko, v torek dve hruški, v sredo tri slive,… dokler se ni zabubila, iz bube pa je priletel čudovit metulj.

Otroci so se nam tako med, kot tudi po predstavi pridružili pri animaciji lutk.

Naše druženje smo končali s pesmijo o gosenici, druženjem ter manjšo pogostitvijo.

Zapisali in objavili: Nataša Doutlik in Laura Lovšin

 

OBISKALI SO NAS GASILCI

V mesecu juniju so enoto Biba obiskali gasilci PGD Livold. Razložili so nam kako ravnati v primeru požara ter nam predstavili gasilsko vozilo in opremo. Starejši otroci so lahko poizkusili z “gašenjem”, mlajši pa so bili najbolj navdušeni nad sireno in utripajočimi lučmi.

Napisali in objavili: Nataša Doutlik in Laura Lovšin

POHOD DO BRUNARICE IN LOV ZA SKRITIM ZAKLADOM

Mesec maj smo zaključili z druženjem s starši na pohodu do Brunarice v Dolgi vasi. Odpravili smo se na lov za zakladom. Ob poti so bile pripravljene postaje z različnimi gibalnimi in miselnimi nalogami. Na koncu so se otroci razveselili zaklada in medalj za opravljen pohod.

Napisali in objavili: Nataša Doutlik in Laura Lovšin

NAJ NARAVOSLOVNI KOTIČEK

Sodelovali smo na natečaju Naj naravoslovni kotiček, v organizaciji Pedagoške fakultete v Ljubljani. Naša naloga je bila, da uredimo kotiček, v katerem otroci razvijajo svoje naravoslovne spretnosti ter širijo svoje znanje in izkušnje.

V mlajši skupini (otroci stari 1-2 leti) smo uredili naravoslovni kotiček z različnimi naravnimi predmeti (palice, kamni, storži, slama, listi) in snovmi (koruzni zdrob, mivka, zemlja, voda). Kotiček smo sproti dopolnjevali z različnimi predmeti, ki smo jih nabrali med sprehodi v okolici vrtca. V starejši skupini (otroci stari 1-3 leta) smo v naravi nabrali različen naravni material (storži, kamni, lubje, leskove palice, mah) iz katerega smo izdelali čutno pot. Ustvarili smo tudi čutno škatlo, v katero smo vzgojiteljice skrile različne predmete iz narave, ki so jih morali otroci prepoznati s pomočjo tipa.

Nagrada za naše sodelovanje je bil obisk gozdne pedagoginje Špele Klofutar, ki je za otroke pripravila zanimivo delavnico »Rožnate palačinke«. Otrokom je ponudila slano testo obarvano s sokom rdečega zelja in različne pomladne cvetlice. Otroci so valjali testo in ga krasili z različnimi cvetovi. Testu so lahko s pomočjo limoninega soka spremenili barvo iz vijolične v rožnato. Otroke smo spodbujale k opazovanju cvetov z vsemi čutili. Otroci so si cvetove ogledovali, jih prijemali, vonjali, jih odtiskovali v testo. Naravoslovni kotiček se nam zdi zelo dobra dejavnost za vpeljevanje začetnega naravoslovja v vrtcih. To potrjujejo tudi odzivi otrok, ki so oba kotička pogosto vključevali v svojo igro.

Napisali in objavili: Nataša Doutlik in Laura Lovšin

PRIHOD POMLADI

Narava se je začela prebujati, posijali so topli sončni žarki in travnike so zapolnile in polepšale spomladanske cvetlice. Z otroki smo spoznavali posamezne cvetlice, uživali v gibanju na prostem ter raziskovali žuželke, ki so nas prišle pozdravit iz svojih bivališč.

Nabrali smo trobentice iz katerih smo skuhali čaj ter si z njimi okrasili smuti:

Raziskovali bivališče murenčkov ter jih od bližnje spoznali:

Na travniku ter ob gozdu  smo nabrali tudi naravni material iz katerega smo naredili čutno pot:

Otrokom smo pripravili tudi čutno škatlo v katero smo vstavili material, ki smo ga nabrali na sprehodu. Otroci so s pomočjo tipa ugotavljali, kakšna je vsebina škatle ter v drugo škatlo ustrezno “posadili” barvne tulipane.

Zapisala in objavila: Laura Lovšin

VABILO NA TEMATSKI RODITELJSKI SESTANEK

Spoštovani starši!

 

Vabimo vas na tematski roditeljski sestanek, ki bo dne,

12.4.2022 ob 17. uri v enoti Biba.

Na sestanku nam bo,

o razvojnih mejnikih pri otroku v starostnem obdobju 1 – 5 let,

predavala Ana Levstek Rajh, dr. med., specializantka pediatrije.

Po sestanku bo možnost pogovornih uric.

Lepo vabljeni!

Kolektiv enote Biba

DAN ODPRTIH VRAT

V torek, dne 29. 3. 2022 smo imeli v enoti Biba dan odprtih vrat. Obiskala nas je knjižničarka Mojca Zabukovec, ki nam je prebrala pravljico o mravlji ter nam predstavila svojega prijatelja medveda Berija. Pridružilo se nam je nekaj staršev in starih staršev.

Sledilo je poustvarjanje po pravljici. Starejši otroci so skupaj s prisotnimi starši iz modelirne mase ustvarili mravlje ter s prstnimi odtisi njihovo bivališče – mravljišče. Naloga otrok je bila tudi iskanje mravelj v “mravljišču” ter opazovanje zgradbe telesa pravih mravelj s povečevalnim steklom. Mlajši otroci so risali mravljišče in nanj lepili mravlje, ki so jih poiskali v igralnici.

 

 

Otroci so spoznavali lastnosti mravljic ter uživali v druženju s svojimi starši.

Zapisali in objavili: Nataša Doutlik in Laura Lovšin

 

ČISTILNA AKCIJA

V mesecu marcu smo obravnavali in se veliko pogovarjali o pomenu varovanja naše narave. Ogledali smo si poučen posnetek o ločevanju odpadkov ter v igralnici okrasili koše za smeti. Na njih smo nalepili sličice, ki nam povedo, kaj vse spada v posamezen koš ter izvedli veliko dejavnosti na omenjeno tematiko.

Dejavnosti:

Okraševanje košev ter lepljenje sličic:

Prirejanje smeti po barvi:

Ogled poučnega posnetka:

V ponedeljek, 21. 3. 2022 pa smo se odpravili do bližnjega travnatega igrišča, kjer smo pobrali vse smeti; jih ob prihodu v vrtec odvrgli v ustrezne zaboje ter tako prispevali k varovanju našega okolja.

Objavili in zapisali: Nataša Doutlik in Laura Lovšin

 

VESELA MAŠKARA

Tra-la-la, tra-la-la je vesela maškara…

Maska pustne šeme nam pove.
Kaj v resnici si želi srce?
Biti dober, srečen in vesel.
Vsak naj raje bi ves svet objel.

Tra-la-la, tra-la-la je vesela maškara…

Leto je naokoli in ponovno je napočil pustni čas, ko lahko postanemo vse, kar si zaželimo. V enoti Biba smo se na pustni torek našemili ter v objemu sončnih žarkov pregnali zimo. Mlajši otroci so ob pustnih pesmi rajali v vrtcu, medtem ko smo se s starejšimi odpravili tudi na sprehod. Otroci so se na sprehodu pokazali v svojih pustnih kostumih ter z navdušenjem razlagali o izbranih pustnih oblačilih.
Posladkali smo se s krofi ter veselo rajali v izbrani opravi.

Zapisali in objavili: Nataša Doutlik in Laura Lovšin

Mavrična soba

Z vstopom v novo leto so Mavrično sobo napolnili otroški obrazi. Sprva nekoliko prestrašeni, a z vsakim novim dnem bolj nasmejani in pripravljeni na nove izzive in dogodivščine v vrtcu.

Sedaj smo se že dobro navadili na novo okolje in prijatelje ter izkusili  veliko novega.

Izkusili smo že veliko različnih gibalnih dejavnosti:

Uživali v gibanju na svežem zraku:

Se igrali s snegom:

Ustvarjali:

Ter veliko prepevali, plesali in se igrali:

Do konca leta  naš čaka še veliko novih dogodivščin in preživetih lepih skupnih trenutkov.

Zapisali in objavili: Nataša Doutlik in Laura Lovšin

OBISK MEDICINSKE SESTRE MARIJE

V mesecu januarju nas je obiskala medicinska sestra Marija in podelila nekaj koristnih nasvetov za zdravje. Otroci so jo pozorno poslušali in si ogledali nekaj eksperimentov o bacilih, ki nam jih je pokazala gospa Marija. Bilo je zelo zanimivo in nazorno prikazano. Otroci so bili navdušeni in zadovoljni.

UVODNI POGOVOR

 

EKSPERIMENT O MILU IN UMAZANIJI

 

PRIKAZ EKSPERIMENTA O BACILIH Z BALONOM

 

PAVILNO UMIVANJE ROK

USPEŠNO UČENJE

Pripravila: Mojca Šterbenc

 

OBVESTILO

Spoštovani starši

Zaradi varnosti otrok in prostega dostopa v stavbo vrtca in šole vas prosimo, da

NE PARKIRATE

neposredno pred vhodom, na površini označeni z rumenimi talnimi oznakami.

Kolektiv enote Biba

ZIMSKE RADOSTI

Zima, zima bela, vrh gore sedela, pa tako je pela, da je Mirka vzela…. tako smo prepevali pesmico o zimi. Kar nekaj dni smo se veselili zimskih radosti tako v decembbru kot v januarju. Otroci so spoznavali sneg, se drsali po klančini, delali odtise telesa in stopal, hodili po snegu, kar za nekater ni bilo lahko. Spoznavali smo se tudi s posledicami kot so mokra oblačila, spolzka tla, hlane roke,..

Seveda pa smo se s snegom igrali tudi v igralnici, kar je bilo otrokom zelo zanimivo. Zelo smo uživali in se imeli lepo.

 

 

 

      

Pripravila: Mojca Šterbenc

MALA POZORNOST ZA VELIKO VESELJE

Sodelovali smo v  projektu Mala pozornost za veliko veselje.

Gre za zbiranje voščilnic v mesecu decembru,  za starostnike po domovih za starejše iz cele Slovenije.

Projekt DEOS Centra starejših Notranje Gorice, katerega vodja je Ana Petrič, je v lanskem letu prejel naziv Naj prostovoljski projekt 2020. Gre za malo gesto, ki pa je marsikomu močno polepšala dan, še posebej tistim, ki so sami.

Iz naše enote Biba smo poslali 4 voščilnice in eno voščilo dobili odgovor, ki si ga lahko tudi sami preberete. Voščila smo bili zelo veseli.

Odločili smo se, da se bomo na gospo Sonjo spomnili tudi v mesecu marcu in ji poslali voščilo ob dnevu žena.

Propravila: Mojca Šterbenc

 

VOŠČILO

SREČNO, ZDRAVO IN USPEŠNO NOVO LETO 2022!

SREČNO

 

2022 LETO

 

Kolektiv enote Biba

VESELI DECEMBER

V mesecu decembru smo se tudi v enoti Biba, v skupini sončki prripravljali na novo leto. Skupaj smo ustvarjali, krasili igralnico in novoletno smrečico, sejali pšenico, pekli, se zabavali, plesali in pričakali BOŽIČKA.

Nekaj utrinkov veselega decembra.

Krasitev smrečice

 

Smrečica je okrašena.

 

Sejanje pšenice.

 

Sprostitvena igra s semeni in ustvarjanje s slanim testom.

 

igra z odpadnim papirjem.

 

Peka medenjakov.

 

Okušanje pečenih medenjakov in sadja.

 

O tudi božiček nas je obiskla.

 

HO-ho-ho…

Pajnič Mirjana, Ines Šerbeđija in Mojca Šterbenc

Pripravila: Mojca Šterbenc

 

MEDENI TEDEN

SPOZNAVAMO POKLIC ČEBELARJA

POSTALI SMO ČEBELICA, MDEVEDA SLADKOSNEDA IN ČEBELAR

MEVED, ČEBELAR IN ČEBELICA

SPOZNAVAMO IN OKUŠAMO RAZLIČNE VRSTE MEDU

MEDVEDKA SKRBI ZA SVOJEGA MEDVEDKA

OB TRADICIONALNEM SLOVENSKEM ZAJTRKU JE ENOTA SAMEVALA

NAŠIH MALIH IN VELIKIH SONČKOV NI BILO

ČEBELICE V SATOVJU                                               Pripravila: Mojca Šterbenc

 

 

 

 

 

 

ZAKLJUČEK BUČARIJE

Pripravljamo se na zaključek bučk, duhcev in čarovničk.

Kako veliko semen,

izdelujemo strašilo iz buče

 

 

Priprava za jesensko pojedino…
režemo, mešamo, kuhamo.

Juhuhu, zaključek je tu.

V igralnico so prišle velike in majhne čarovničke.

Prepevamo in plešemo Joj, kako velika buča,…

Jesenske dobrote

Čokolada, mmm kako je sladko                             Pripravila: Mojca Šterbenc

 

 

 

 

BUČKE, DUHCI IN ČAROVNIČKE

JOJ, KAO VELIKA BUČA…

 

Joj, kako velika buča zrasla je na njivi.

Iz nje strašilo naredimo to bo zanimivo.

Tralala,  tralala, tralalalalalala.

Tralala,  tralala, tralalalalalala.

Usta, nos, oči velike mora še imeti.

Notri pa velika sveča, ki ponoči sveti.

Tralala,  tralala, tralalalalalala.

Tralala,  tralala, tralalalalalala.

 

Tako smo prepevali in se zabavali 

KU-KU

TUKAJ SEM

 

 

 

 

 

 

 

 

PLES DUHCEV

DUHCI SO ZAPLESALI IN SE UMIRILI

 

 

 

 

 

 

 

 

….IN ZASPALI

MOJI PRIJATELJI ŠE SPIJO, JAZ PA NE

 

 

 

 

 

 

 

 

DUHCI SO SE SPREMENILI V

ČAROVNICE HA, HA, HA,…

 

 

 

 

 

 

 

 

PREVAŽANJE BUČ IN

PRENAŠANJE….KAKO JE TEŽKA

 

 

 

 

 

 

 

Pripravila: Mojca Šterbenc

TEDEN OTROKA – RAZIGRAN UŽIVAJ DAN

V tednu otroka smo poskrbeli tudi za zdravje v vrtcu. Iz sadja smo sestavili različne motive in tako otrokom omogočili poleg okušanja tudi pašo za oči. Splačalo se je, vse smo pojedli.

                     

 

Razigran uživaj dan je tema letošnjega tedna otroka in mi smo to tudi poskušali in uresničili.

 

                       

SESTAVLJAMO DREVO Z OBRISI NAŠIH DLANI IN STOPAL

SESTAVLJAMO CELOTO IZ VEČ DELOV

 

REŽEMO S ŠKARJAMI

SE IGRAMO Z BALONI

 

DREVO STOPAL IN DLANI

DREVO DLANI IN STOPAL

 

Pripravila: Mojca Šterbenc

TEDEN MOBILNOSTI

V TEDNU MOBILNOSTI SMO SE TUDI V NAŠI SKUPINI IGRALI Z AVTOMOBILČKI,

POIMENOVALI PREVOZNA SREDSTVA IN NA SPREHODU OPAZOVALI PROMET.

 

Z AVTOMOBILČKI VOZIMO PO RAZLIČNIH SUROVINA

                                          

                

SPUŠČAMO AVTOMOBILČKE PO KLANČINI

 

TO JE MOJ AVTO…..NE MOJ

 

VOZIMO PO CESTI….

                                                                            

                                                                                                             SLIKANJE Z AVTOMOBILČKI

                                                                              

 

      VZGOJITELJICA: Mojca Šterbenc

PISANI TRAVNIK

V Mavrični sobi smo v času od 3.5. – 28.5. 2021 spoznavali travnik.

Nabirali smo travniško cvetje.

Pihali regratove lučke

Barvali podlago za plakat.

Ob tem smo spoznali, da je ustvarjanje prav zabavno tudi s krtačko za nohte.

Na plakat smo narisali travniške živali in jih pobarvali.

Plakat smo ustvarili kar na tleh. Tako res lahko sodelovali hkrati vsi, ki smo želeli.

Petra in Katarina sta nam odigrali lutkovno predstavo: Trije metulji.

Spoznali smo drevesni diagram na “ježke” lahko metulje prilepimo in odlepimo kolikorkrat želimo.

Ob tem smo razvijali fino motoriko rok.

Le kaj se skriva v škatli?

V igralnici smo spoznavali polže.

Preden smo polže spustili v naravo smo se od njih še poslovili.

Položili smo jih na travnik in jim zapeli pesmico.

Priprava scena na vaškem igrišču v Livoldu.

Katarina in Petra sta nam odigrali lutkovno predstavo Pikapolonica in pikice.

Na igrišču smo se uspeli tudi slikati.

Petra in Katarina

TO SEM JAZ – MOJE TELO

V mesecu aprilu smo v Mavrični sobi spoznavali sebe in svoje telo. 

Gledali smo se v ogledalo,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
    na steno smo prilepili slike delov telesa in le te poiskali na sebi ali prijatelju,
                                           
pobarvali in odtisnili smo stopala in dlani,
                    
ker pa smo že pravi korenjaki smo tudi vezli. Lutki smo izvezli oči, nos in usta.

       

Petra in Katarina

 

 

 

 

PRVI KORAKI V MAVRIČNI SOBI

1.3.2021 smo se otrokom iz skupine Sončki pridružili še otroci v Mavrični sobi z vzgojiteljicama Petro in Katarino. V skupini je 11 otrok starih od enega do dveh let. Naj vam povemo kako je potekalo naše uvajanje.   

Spoznali smo igranico,
                                          
pripravili darila za mamice ob materinskem dnevu ,                                                                                          
        se igrali na igrišču

               

ter spoznali okolico vrtca

 

Petra in Katarina

UREJANJE VISOKE GREDE

Tudi v enoti Biba smo se v tednu med 22.3 in 26.3.2021 posvetili ekologiji. Na akcijo “Očistimo Kočevsko ” smo skupaj z otroki urejali okolico vrtca. Otroci so grabili travnato površino in uredili smo visoko gredo, kamor smo posejali redkev in korenček. Otroci so aktivno sodelovali in pri delu zelo uživali. Iz fotografij je razvidno kako smo bili aktivni.

                                                                                                                                      

GRABIMO TRAVNATO POVRŠINO

                                                                                                                                  

PREKOPAVAMO ZEMLJO IN POBIRAMO PLEVEL

                                                                                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

DODAJANJE ZEMLJE

 

 

ZEMLJO IZ KRTIN ODVAŽAMO V VISOKO GREDO

SKRBIMO ZA ZDRAVJE

NABIRALI SMO CVETOVE TROBENTIC, JIH POSUŠILI IN SI SKUHALI ČAJ

Ko smo spoznavali pomladne cvetlice, smo poglobili tudi znanje o trobentici. Z otroki smo jo opazovali na bližnjih travnikih, vrtovih in v otroških knjigah. Otroci so  trobentico prepoznali in jo pravilno poimenovali. Seznanili so se tudi o zdravilnih učinkih te cvetlice. Zato smo odšli na bližnji travnik in nabirali cvetove, kater smo posušili in si skuhali čaj. Otroci so aktivno sodelovali pri nabiranju, v igralnici so vsakodnevno opazovali kaj se dogaja s cvetovi in ko so se cvetovi posušili smo skupaj skuhali čaj. Otrokom je bil postopek kuhanja zanimiv,  predvsem pa jim je bil čaj zelo dober.

         

NABIRANJE TROBENTIC   

   

 

       

OKUŠANJE SADJA Z MEDOM IN ČAJ TROBENTICE

BILO JE ZELO DOBRO….

Pustne šeme so tu

Tudi v enoti Biba smo preganjali zimo s pustnimi maskami. V našo enoto so se prikradle 3 Pika Nogavičke, 2 gasilca, jagoda,lev, čebelica, panda. miška, želva in batman.

 

 

 

 

 

 

 

NUJNO VARSTVO V ENOTI OSTRŽEK

V času od 26.10. 2020 do 9.2.2021 je bilo zaradi zaprtja vrtcev v enoti Ostržek organizirano nujno varstvo za otroke, ki so to potrebovali. V decembru sta iz enote Biba obiskovala nujno varstvo le dva otroka, v januarju 2021 pa se je skupina povečala. Imeli smo 5 otrok. Trudili smo se, da smo otrokom popestrile dopoldne z različnimi dejavnostmi in poskrbeli, da smo vsakodnevno otrokom omogočili bivanje na prostem.

              

IZDELUJEMO OKRASKE IZ SLANEGA TESTA         

POSLIKAVA NOVOLETNIH SMREČIC

                  

OBISKAL NAS JE TUDI BOŽIČEK

MEHURČEK SE JE POVEČAL

 

JESENSKE RADOSTI

V mesecu oktobru smo se pripravljali na ples duhcev in bučarijo, ki smo jo želeli izvesti dopoldne v enoti. Izvedli smo različne dejavnosti na to temo. Naredili smo strašilo iz buče, prepevali pesmico o buči, se oblačili v duhce, prevažali buče v samokolnici, izdelali lanterne, plesali, okušali pekli in še in še… Zaključne dejavnosti nismo izvedli, ker nas je zaprtje vrtcev zaradi civid-19 prehitelo. Zato pa delimo z vami nekaj fotografij kako smo se pripravljali in ustvarjali ter se zabavali.

                        0

   

 

Skip to content