Obvestila enote Ostržek – predšoslki

Spoznavanje poklicev

V mesecu marcu smo spoznavali različne poklice in se preizkusili v določenih vlogah. Obiskali smo različne trgovine, postali zdravniki, frizerji, avtomehaniki, manikerji, picopeki in drugo.

 

Skupina Metuljčki (Laura Lovšin, Maja Poje, Tim Rački) in Mravljice (Maja Jurković, Ajda Blažič, Adriana Bogolin)

 

Obisk policista

V ponedeljek, 25. marca, nismo v skupini Medvedki obeležili le materinskega dne, temveč na nek način tudi “očijev dan”. Obiskal nas je namreč policist Darko Vrbetić, očka od naše Eve. V letošnjem letu sodelujemo v projektu “Pasavček”, katerega geslo je “Red je vedno pas pripet”. In kdo je pravi naslov za dobre tovrstne nasvete? Policist. Povedal nam je nekaj besed o kvalitetnih otroških sedežih, pravilnem pripenjanju varnostnega pasu in nam na kratko predstavil svoje delo ter poklic policista. Prinesel nam je tudi pobarvanke o prometu. Prav tako nam je pokazal nekaj policijskih pripomočkov. Predvsem pa je pomembno zavedanje, da so policisti tisti, ki se jih ne smemo bati. Ponosni moramo biti na to, da jih imamo. Saj nas varujejo in poučujejo o varnosti v prometu in življenju.
Za obisk v naši skupini se gospodu Darku res lepo zahvaljujemo.

 

Bojan Latin in Nataša Colnar (skupina Medvedki)

 

Obisk Črne jame

V četrtek, 21. marca, smo se na mednarodni dan gozdov odpravili na potep. Šli smo do Črne jame. Vanjo smo tudi pokukali. Potem smo še malo plezali po drevesih, preskakovali naravne ovire, se igrali, raziskovali in nabirali plodove in naravni material. Potem smo v naravi še pomalicali in se vrnili v vrtec. Tam smo plodove razstavili in iz njih naredili veliko gozdno srce.

PO MEDVEDOVIH STOPINJAH

V skupini Pikapolonice smo mesec marec namenili raziskovanju medvedov in s tem aktivno razvijali otrokove sposobnosti za dejavno in spoštljivo vključevanje v obdajajoče okolje.
Na obisk smo povabili rezbarja. g. Matijo Kobola, ki je otrokom predstavil svojo obrt. S seboj je prinesel pripomočke (dleto in leseno kladivo), ki jih potrebuje pri svojem delu in lesene medvedke različnih velikosti. Otrokom je znal veliko povedati o življenju medveda in njegovih splošnih značilnostih. Otroci so se z veseljem zaigrali z lesenimi medvedi. S seboj je prinesel tudi lutki Oskarja in Ostržka, ki sta otrokom pripovedovala zgodbice. Izdelali smo plakat o rjavem medvedu, prebirali zgodbe (Zlatolaska in trije medvedi, Hvaležni medved …), se naučili pesem Medvedek pleše (A. Špan), medveda smo tudi likovno upodobili s likovno tehniko tiskanje in izvajali matematične dejavnosti na temo.  Odpravili smo se tudi na pohod v gozd, kjer so otroci raziskovali medvedovo naravno okolje. Otroci so gozd opazovali in  “fotografirali” (fotoaparati iz odpadne embalaže), med drugim so otroci opazili kraško jamo. Ko smo jih vprašali, kaj je to so rekli: “O, kako velika luknja. Je mogoče to medvedov brlog?”  Otroci so z zanimanjem vstopili vanjo, manj pogumni pa so jo opazovali samo od zunaj. Ko smo prišli nazaj v vrtec smo narisali, kar so otroci “fotografirali” in iz nabranega naravnega materiala izdelali medvedov brlog.
Ivka Knežević, Jožica Poje, Saša Mutić

 

Pravljična urica v Knjižnici Kočevje

Na tih siv deževen prestopni dan, 29. februarja, smo se kar v dežju odpravili v Knjižnico Kočevje. Tja nas je povabila bibliotekarka ga. Pia Marincelj Bregar. Z veseljem smo se odzvali na pravljično urico. Bilo je res zabavno. Najprej nam je predstavila nekaj različnih knjig (majhne, večje in največje), spoznali smo atlas sveta in še enega ogromnega velikana. Potem pa je bil naš skupni čas za druženje in zabavne igre.

 

Bojan Latin in Nataša Colnar (skupina Medvedki)

 

 

Projekt “Prostovoljstvo”

V torek, 21. novembra, so nas v skupini Medvedki obiskale učenke Osnovne šole Zbora odposlancev in njihova učiteljica slovenščine Petra Špiletič Latin. V okviru občinskega projekta »Prostovoljstvo«, v katerega je preko Ljudske univerze Kočevje vključena omenjena šola, so prišle k nam z namenom skupnega sodelovanja in druženja. Predstavile so nam zgodbo »Pod medvedovim dežnikom«. Najprej je učiteljica Petra predstavila knjigo kot našo veliko kulturno dobrino, učenke pa so v nadaljevanju otrokom prebrale zgodbo. Sledil je pogovor na to temo. Zatem smo v treh kotičkih skupaj izvedli različne dejavnosti, in sicer: barvanje medvedkov, lepljenje/sestavljanje medvedkov in izdelavo dežničkov. Vsak otrok je imel možnost sodelovati pri vseh dejavnostih. Otrokom je bilo druženje zabavno in hkrati poučno. Na koncu pa so nam učenke razdelile sladko presenečenje. Dogovorili smo se, da bomo v letošnjem šolskem letu še sodelovali. Učenkam in učiteljici smo za njihov obisk ter dobro voljo nadvse hvaležni.
Bojan Latin in Nataša Colnar (skupina Medvedki)

 

N A D A L J E V A N J E

V torek, 23. januarja, so nas zopet v skupini Medvedki obiskale štiri učenke Osnovne šole Zbora odposlancev in njihova učiteljica slovenščine Petra Špiletič Latin. V okviru občinskega projekta »Prostovoljstvo«, v katerega je preko Ljudske univerze Kočevje vključena omenjena šola, so prišle k nam z namenom skupnega sodelovanja in druženja. Tokrat so nam predstavile zgodbo/slikanico »Pekarna Mišmaš«, avtorice Svetlane Makarovič. Najprej je učiteljica Petra nagovorila otroke, učenke pa so v nadaljevanju zgodbico prebrale. Potem so otrokom zastavljale vprašanja in otroci so imeli možnost »zaslužiti« nekaj denarja. Nato smo v štirih delavnicah skupaj izvedli različne dejavnosti, in sicer: kupovanje sestavin za peko različnih vrst kruha, peka kruha, prodaja kruha in nakup sladkih dobrot. Vsak otrok je imel možnost sodelovati pri vseh dejavnostih. Otrokom je bilo druženje zabavno in hkrati poučno. Dogovorili smo se, da bomo v letošnjem šolskem letu še sodelovali. Učenkam in učiteljici smo za njihov obisk ter dobro voljo nadvse hvaležni.

Bojan Latin in Nataša Colnar (skupina Medvedki)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N A D A L J E V A N J E

V torek, 27. februarja, so nas zopet v skupini Medvedki obiskale tri učenke Osnovne šole Zbora odposlancev in njihova učiteljica slovenščine Petra Špiletič Latin. V okviru projekta »Prostovoljstvo« so prišle k nam z namenom skupnega sodelovanja in druženja. Tokrat so nam predstavile zgodbo »Povodni mož«, avtorja Franceta Prešerna. Najprej smo poslušali slovensko himno, katere avtor besedila je prav on, potem pa je učiteljica Petra nagovorila otroke. Učenke so v nadaljevanju pripravile dve delavnici. Pri eni so otroci obiskali gledališče in si ogledali mini lutkovno predstavo o tej zgodbi. Nato so se še sami preizkusili v gledališču kot igralci. Pri drugi pa so otroci iz papirnatih tulcev izdelovali povodnega moža. Vsak otrok je imel možnost sodelovati na obeh delavnicah. Otrokom je bilo druženje zabavno in poučno. Učenkam in učiteljici smo za njihov obisk ter dobro voljo zelo hvaležni.

Bojan Latin in Nataša Colnar (skupina Medvedki)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pust

Na pustni torek (13. februarja) so v vrtec prišle maškare. Takoj po zajtrku smo se zbrali pred vrtcem in odšli na sprehod po mestu in tako s skupnimi močmi na zabavni način pregnali zimo iz naših krajev. Pustno rajanje smo nadaljevali v svojih igralnicah, kjer pa smo se tudi malo podružili s sosednjimi skupinami. Za piko na i pa smo se pri kosilu posladkali še s krofi.

 

 

 

URA TEČE, NIČ NE REČE

Otroci iz skupine Miške so obiskali urarstvo Pajnič, kjer jim je prijazni gospod Zlatko Pajnič pokazal svoje orodje in različne vrste ur. Pridobili so dovolj znanja, da so lahko v vrtcu izdelali svoje ure, ki smo jih nato razstavili v igralnici.
Nataša Žagar, Mirela Jorgić, Iza Pantar

 

 

 

 

Predstavitev vojaške opreme

Slovenska vojska je pri osnovni šoli predstavila svojo opremo in vozila. Otroci so si lahko pogledali oklepno vozilo, terenski avto, opremo za sneg, nosila, orodje, nahrbtnik z opremo, neprebojni jopič in strelno orožje.

           

Skupina Metuljčki: Laura Lovšin, Maja Poje

Skupina Mravljice: Maja Jurković, Ajda Blažič, Tim Rački

Teden v znamenju tradicionalnega slovenskega zajtrka

V skupinah Metuljčki in Mravljice smo ves teden izvajali dejavnosti povezane s čebelami, čebelarstvom in se pripravljali na slovenski tradicionalni zajtrk. Izdelovali smo dekoracijo za sobe, garderobo in dekoracijo za mizo. Igrali smo se različne družabne igre, plesali ob glasbi Lojzeta Slaka in njegovi pesmi Čebelar, se naučili deklamacijo Tri čebele, si ogledali lutkovno igrico vzgojiteljice Laure Lovšin, pogledali risanko o Čebelici Maji, si ogledali čebelnjak, prebirali knjige, izdelali plakat in v skupino povabili čebelarja Staneta Kosmana, ki nam je predstavil življenje čebel, nam prinesel v skupino panj in panjsko končnico, opremo čebelarja, propolis, cvetni prah in med, ki so ga otroci lahko poizkusili. Kot presenečenje pa je za otroke izdelal maketo čebelnjaka, ki jo je pustil otrokom za spomin. V petek, na sam dan slovenskega tradicionalnega zajtrka smo si okrasili mize in se pogostili z medom, maslom, kruhom, jabolkom in mlekom, izdelki lokalnih pridelovalcev.

                        

Skupina Metuljčki: Laura Lovšin, Maja Poje

Skupina Mravljice: Maja Jurković, Ana Šmalc Novak, Adriana Bogolin

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK PRI ČEBELICAH

V petek, 17.11.2023, smo v skupini Čebelice izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk, super dan«. Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo kot Dan slovenske hrane, glavni namen pa je podpora slovenskim pridelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.
Naš dan in naš zajtrk nista bila vsakdanja, saj smo tega dne v skupini gostili goste. Z Občine Kočevje sta prišla podžupan g. Andrej Mladenović in ga. Kristina Krkovič, pridružili sta se jima naša ravnateljica Irena Robič ter podravnateljica Nevenka Vesel. Ob prijetnem druženju smo se pogostili z bogatim zajtrkom, ki je vseboval kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Dežurni čebelici sta postregli otroke, ki so si nato sami pripravili obrok in ga z veseljem zaužili. Po zajtrku smo se polni energije odšli igrat ter se ob plesu prepustili zvokom pesmi L. Slaka, Čebelar.
Lep čebelji pozdrav iz skupine Čebelice
Alenka Tekavčič

 

 

 

 

 

 

Obisk terenske svetovalke KGZS

V četrtek, 16. novembra, nas je v skupini Medvedki obiskala ga. Nuša Klemenc, terenska svetovalka pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, izpostavi Ribnica. Ker se je ravno približeval tradicionalni slovenski zajtrk, nam je predstavila pomen lokalno pridelane hrane. Skupaj smo raziskovali, kako pridemo do posamezne vrste hrane (npr. kruha, mleka, medu …). Za konec pa nam je pripravila še slastno darilo – domača kočevska jabolka. Za vse pridobljene informacije in seveda za zelo okusno sadje se ji najlepše zahvaljujemo.

 

Bojan Latin in Nataša Colnar (skupina Medvedki)

 

PISMO GOZDNEGA ŠKRATA

Otroci iz skupine Pikapolonice smo se odpravili v gozd. V gozdu nas je pričakalo presenečenje, in sicer pismo gozdnega škrata. V pismu je napisal naslednje: ” Sem mali gozdni škrat, ki s svojimi prijatelji živim  v kočevskem gozdu. Rad se sprehajam med drevesi, poslušam ptičje petje in opazujem gozdne živali. Slišal sem, da želite preživeti dan v mojemu domu gozdu. Gozdni otroci morajo upoštevati gozdna pravila. V gozdu ne kričimo, ne kurimo ognja, ne smetimo, ne uničujemo gob in rastlin …  Zdaj veste, kako se morate obnašati v gozdu. Le tako boste postali pravi varuhi gozda in gozdnih živali in boste lahko vedno moji gostje v gozdu.” Ko smo prebrali pismo gozdnega škrata, smo nabrali še listje, kamenčke, vejice, ki smo jih uporabili za izdelavo avtoportreta.
Skupina Pikapolonice (Ivka Knežević, Jožica Poje, Saša Mutić)

 

 

 

 

Kostanjev dan

V četrtek, 19. oktobra, smo imeli v naši enoti kostanjev dan. Po dopoldanski malici in igri smo si pred kosilom privoščili pečen kostanj in ob tem neizmerno uživali. Imeli smo tudi tržnico, kjer so otroci lahko za kovančke (gumbke) kupili merico pečenega kostanja. Skratka – nadvse prisrčno in zavabno dopoldne.

 

 

 

 

 

 

 

 

Teden otroka

V okviru Tedna otroka smo izvajali različne aktivnosti tako v igralnici kakor tudi na prostem. Več si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evropski teden mobilnosti

Od 18. 9. do 22. 9. je potekal evropski teden mobilnosti. V okviru tega smo vse skupine enote to obeležile vsaka na svoj način, vsaka s svojimi aktivnostmi in dejavnostmi tako v skupini kakor tudi na prostem. Spremljali in opazovali smo promet, izdelovali semaforje in prometne znake, obiskali avtobusno in železniško postajo in vozili skiroje. Počeli pa smo še veliko drugih stvari, povezanih s prometom. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Kolektiv enote Ostržek-predšolski

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podnebni tek

V sredo, 20. septembra, smo se skupine Medvedki in Miške v okviru Evropskega tedna mobilnosti udeležili Podnebnega teka, ki so ga organizirali dijaki Srednje šole Kočevje. Najprej smo se malo ogreli, nato pa so nas dijaki vodili okoli šole, kjer smo tekli štafeto. Za zaključek pa smo si izposodili še nekaj kred in risali na temo prometa. Bilo nam je zelo zabavno.

Spodaj si lahko ogledate še nekaj utrinkov … Kaj mislite … ali smo si zaslužili tudi tekaške medalje?

 

Skupina Miške (Nataša Žagar, Neva Šega, Mirela Jorgić, Iza Pantar)

Skupina Medvedki (Bojan Latin, Nataša Colnar)

 

 

 

 

 

Glasbene delavnice

Prejšnji teden nas je Glasbena šola Kočevje povabila v enoto Čebelica, in sicer na mini glasbeno delavnico. Najprej smo se naučili eno novo otroško pesmico in jo potem še spremljali z malimi ritmičnimi inštrumenti.

 

Potem pa smo še v svoji igralnici preizkusili svoje glasbene sposobnosti …
Nadvse smo uživali.

 

Bojan Latin in Nataša Colnar (skupina Medvedki)

S športom do zdravja

Skupina Mravljice

V sklopu projekta Zdravje v vrtcu smo spoznavali športe. Pogovarjali smo se kako šport vpliva na naše zdravje, katere športe poznamo, s katerimi se otroci ukvarjajo. Nekaj smo jih spoznali, ne pa vse. Kajti športov je ogromno. Nekatere lahko izvajamo na pikniku, v telovadnici, plesni dvorani. Otroci so bili zelo aktivni, zato imamo cilj s tem nadaljevati naslednje šolsko leto.

Vzgojiteljice: Maja Jurković, Ana Šmalc Novak in Adriana Bogolin

Dopoldanski živ-žav

Danes nas je končno po dolgem času obiskalo sonce. Posrkalo je še zadnje rosne kaplje z našega prijetnega igrišča. In ko so ga topli dopoldanski junijski sončni žarki dodobra osušili, obsijali in ogreli, smo si rekli: »Dovolj imamo! Zdaj bo šlo zares!« Postavili smo različne poligone in slikarsko delavnico, kjer so se lahko preizkusili naši »ta veliki predšolčki«. Bilo je zares zabavno, iskrivo in precej živahno. Spodaj si lahko ogledate nekaj ujetih trenutkov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žogarija

V torek, 23.5. je na stadionu v Kočevju potekal športni dogodek Žogarija. Tudi otroci iz skupine Čebelice smo se udeležili prireditve. Najprej smo se ogreli, nato na poligonih izvajali gibalne naloge, s poganjalčki premagovali ovire na poti, igrali nogomet, spoznali delo policista, si ogledali policijski motor in se seznanili s pripomočki v gasilskem kamionu. Bilo je družabno, zabavno in poučno.

 

Nataša Žagar in Neva Šega

 

 

 

 

 

Obisk iz Afrike

V skupini Čebelice smo z otroki začeli spoznavati svet. Tako nas je nekega dne obiskala »Afričanka« Neva. Ob slikah je otrokom predstavila življenje v Afriki. Otroci so se seznanili z razlikami med tamkajšnjim življenjem in življenjem pri nas, spoznali so afriške živali, kulturo in običaje. Iskali so skriti zaklad, se naučili afriško pesem Jambo Bwana, si izdelali ogrlice in lutko.
Nataša Žagar in Neva Šega

 

Skip to content