Obvestila enote Ostržek – predšoslki

Predstavitev vojaške opreme

Slovenska vojska je pri osnovni šoli predstavila svojo opremo in vozila. Otroci so si lahko pogledali oklepno vozilo, terenski avto, opremo za sneg, nosila, orodje, nahrbtnik z opremo, neprebojni jopič in strelno orožje.

           

Skupina Metuljčki: Laura Lovšin, Maja Poje

Skupina Mravljice: Maja Jurković, Ajda Blažič, Tim Rački

Teden v znamenju tradicionalnega slovenskega zajtrka

V skupinah Metuljčki in Mravljice smo ves teden izvajali dejavnosti povezane s čebelami, čebelarstvom in se pripravljali na slovenski tradicionalni zajtrk. Izdelovali smo dekoracijo za sobe, garderobo in dekoracijo za mizo. Igrali smo se različne družabne igre, plesali ob glasbi Lojzeta Slaka in njegovi pesmi Čebelar, se naučili deklamacijo Tri čebele, si ogledali lutkovno igrico vzgojiteljice Laure Lovšin, pogledali risanko o Čebelici Maji, si ogledali čebelnjak, prebirali knjige, izdelali plakat in v skupino povabili čebelarja Staneta Kosmana, ki nam je predstavil življenje čebel, nam prinesel v skupino panj in panjsko končnico, opremo čebelarja, propolis, cvetni prah in med, ki so ga otroci lahko poizkusili. Kot presenečenje pa je za otroke izdelal maketo čebelnjaka, ki jo je pustil otrokom za spomin. V petek, na sam dan slovenskega tradicionalnega zajtrka smo si okrasili mize in se pogostili z medom, maslom, kruhom, jabolkom in mlekom, izdelki lokalnih pridelovalcev.

                        

Skupina Metuljčki: Laura Lovšin, Maja Poje

Skupina Mravljice: Maja Jurković, Ana Šmalc Novak, Adriana Bogolin

Projekt “Prostovoljstvo”

V torek, 21. novembra, so nas v skupini Medvedki obiskale učenke Osnovne šole Zbora odposlancev in njihova učiteljica slovenščine Petra Špiletič Latin. V okviru občinskega projekta »Prostovoljstvo«, v katerega je preko Ljudske univerze Kočevje vključena omenjena šola, so prišle k nam z namenom skupnega sodelovanja in druženja. Predstavile so nam zgodbo »Pod medvedovim dežnikom«. Najprej je učiteljica Petra predstavila knjigo kot našo veliko kulturno dobrino, učenke pa so v nadaljevanju otrokom prebrale zgodbo. Sledil je pogovor na to temo. Zatem smo v treh kotičkih skupaj izvedli različne dejavnosti, in sicer: barvanje medvedkov, lepljenje/sestavljanje medvedkov in izdelavo dežničkov. Vsak otrok je imel možnost sodelovati pri vseh dejavnostih. Otrokom je bilo druženje zabavno in hkrati poučno. Na koncu pa so nam učenke razdelile sladko presenečenje. Dogovorili smo se, da bomo v letošnjem šolskem letu še sodelovali. Učenkam in učiteljici smo za njihov obisk ter dobro voljo nadvse hvaležni.
Bojan Latin in Nataša Colnar (skupina Medvedki)

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK PRI ČEBELICAH

V petek, 17.11.2023, smo v skupini Čebelice izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk, super dan«. Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo kot Dan slovenske hrane, glavni namen pa je podpora slovenskim pridelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.
Naš dan in naš zajtrk nista bila vsakdanja, saj smo tega dne v skupini gostili goste. Z Občine Kočevje sta prišla podžupan g. Andrej Mladenović in ga. Kristina Krkovič, pridružili sta se jima naša ravnateljica Irena Robič ter podravnateljica Nevenka Vesel. Ob prijetnem druženju smo se pogostili z bogatim zajtrkom, ki je vseboval kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Dežurni čebelici sta postregli otroke, ki so si nato sami pripravili obrok in ga z veseljem zaužili. Po zajtrku smo se polni energije odšli igrat ter se ob plesu prepustili zvokom pesmi L. Slaka, Čebelar.
Lep čebelji pozdrav iz skupine Čebelice
Alenka Tekavčič

 

 

 

 

 

 

Obisk terenske svetovalke KGZS

V četrtek, 16. novembra, nas je v skupini Medvedki obiskala ga. Nuša Klemenc, terenska svetovalka pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, izpostavi Ribnica. Ker se je ravno približeval tradicionalni slovenski zajtrk, nam je predstavila pomen lokalno pridelane hrane. Skupaj smo raziskovali, kako pridemo do posamezne vrste hrane (npr. kruha, mleka, medu …). Za konec pa nam je pripravila še slastno darilo – domača kočevska jabolka. Za vse pridobljene informacije in seveda za zelo okusno sadje se ji najlepše zahvaljujemo.

 

Bojan Latin in Nataša Colnar (skupina Medvedki)

 

PISMO GOZDNEGA ŠKRATA

Otroci iz skupine Pikapolonice smo se odpravili v gozd. V gozdu nas je pričakalo presenečenje, in sicer pismo gozdnega škrata. V pismu je napisal naslednje: ” Sem mali gozdni škrat, ki s svojimi prijatelji živim  v kočevskem gozdu. Rad se sprehajam med drevesi, poslušam ptičje petje in opazujem gozdne živali. Slišal sem, da želite preživeti dan v mojemu domu gozdu. Gozdni otroci morajo upoštevati gozdna pravila. V gozdu ne kričimo, ne kurimo ognja, ne smetimo, ne uničujemo gob in rastlin …  Zdaj veste, kako se morate obnašati v gozdu. Le tako boste postali pravi varuhi gozda in gozdnih živali in boste lahko vedno moji gostje v gozdu.” Ko smo prebrali pismo gozdnega škrata, smo nabrali še listje, kamenčke, vejice, ki smo jih uporabili za izdelavo avtoportreta.
Skupina Pikapolonice (Ivka Knežević, Jožica Poje, Saša Mutić)

 

 

 

 

Kostanjev dan

V četrtek, 19. oktobra, smo imeli v naši enoti kostanjev dan. Po dopoldanski malici in igri smo si pred kosilom privoščili pečen kostanj in ob tem neizmerno uživali. Imeli smo tudi tržnico, kjer so otroci lahko za kovančke (gumbke) kupili merico pečenega kostanja. Skratka – nadvse prisrčno in zavabno dopoldne.

 

 

 

 

 

 

 

 

Teden otroka

V okviru Tedna otroka smo izvajali različne aktivnosti tako v igralnici kakor tudi na prostem. Več si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evropski teden mobilnosti

Od 18. 9. do 22. 9. je potekal evropski teden mobilnosti. V okviru tega smo vse skupine enote to obeležile vsaka na svoj način, vsaka s svojimi aktivnostmi in dejavnostmi tako v skupini kakor tudi na prostem. Spremljali in opazovali smo promet, izdelovali semaforje in prometne znake, obiskali avtobusno in železniško postajo in vozili skiroje. Počeli pa smo še veliko drugih stvari, povezanih s prometom. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Kolektiv enote Ostržek-predšolski

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podnebni tek

V sredo, 20. septembra, smo se skupine Medvedki in Miške v okviru Evropskega tedna mobilnosti udeležili Podnebnega teka, ki so ga organizirali dijaki Srednje šole Kočevje. Najprej smo se malo ogreli, nato pa so nas dijaki vodili okoli šole, kjer smo tekli štafeto. Za zaključek pa smo si izposodili še nekaj kred in risali na temo prometa. Bilo nam je zelo zabavno.

Spodaj si lahko ogledate še nekaj utrinkov … Kaj mislite … ali smo si zaslužili tudi tekaške medalje?

 

Skupina Miške (Nataša Žagar, Neva Šega, Mirela Jorgić, Iza Pantar)

Skupina Medvedki (Bojan Latin, Nataša Colnar)

 

 

 

 

 

Glasbene delavnice

Prejšnji teden nas je Glasbena šola Kočevje povabila v enoto Čebelica, in sicer na mini glasbeno delavnico. Najprej smo se naučili eno novo otroško pesmico in jo potem še spremljali z malimi ritmičnimi inštrumenti.

 

Potem pa smo še v svoji igralnici preizkusili svoje glasbene sposobnosti …
Nadvse smo uživali.

 

Bojan Latin in Nataša Colnar (skupina Medvedki)

S športom do zdravja

Skupina Mravljice

V sklopu projekta Zdravje v vrtcu smo spoznavali športe. Pogovarjali smo se kako šport vpliva na naše zdravje, katere športe poznamo, s katerimi se otroci ukvarjajo. Nekaj smo jih spoznali, ne pa vse. Kajti športov je ogromno. Nekatere lahko izvajamo na pikniku, v telovadnici, plesni dvorani. Otroci so bili zelo aktivni, zato imamo cilj s tem nadaljevati naslednje šolsko leto.

Vzgojiteljice: Maja Jurković, Ana Šmalc Novak in Adriana Bogolin

Dopoldanski živ-žav

Danes nas je končno po dolgem času obiskalo sonce. Posrkalo je še zadnje rosne kaplje z našega prijetnega igrišča. In ko so ga topli dopoldanski junijski sončni žarki dodobra osušili, obsijali in ogreli, smo si rekli: »Dovolj imamo! Zdaj bo šlo zares!« Postavili smo različne poligone in slikarsko delavnico, kjer so se lahko preizkusili naši »ta veliki predšolčki«. Bilo je zares zabavno, iskrivo in precej živahno. Spodaj si lahko ogledate nekaj ujetih trenutkov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žogarija

V torek, 23.5. je na stadionu v Kočevju potekal športni dogodek Žogarija. Tudi otroci iz skupine Čebelice smo se udeležili prireditve. Najprej smo se ogreli, nato na poligonih izvajali gibalne naloge, s poganjalčki premagovali ovire na poti, igrali nogomet, spoznali delo policista, si ogledali policijski motor in se seznanili s pripomočki v gasilskem kamionu. Bilo je družabno, zabavno in poučno.

 

Nataša Žagar in Neva Šega

 

 

 

 

 

Obisk iz Afrike

V skupini Čebelice smo z otroki začeli spoznavati svet. Tako nas je nekega dne obiskala »Afričanka« Neva. Ob slikah je otrokom predstavila življenje v Afriki. Otroci so se seznanili z razlikami med tamkajšnjim življenjem in življenjem pri nas, spoznali so afriške živali, kulturo in običaje. Iskali so skriti zaklad, se naučili afriško pesem Jambo Bwana, si izdelali ogrlice in lutko.
Nataša Žagar in Neva Šega

 

Dan zemlje

Tudi v našem vrtcu in v naši skupini smo obeležili svetovni dan Zemlje. Z otroki smo se predhodno pogovarjali o ločevanju in odgovornem ravnanju z odpadki, varčevanju z vodo in energijo ter o ohranjanju narave. Lepo vreme smo izkoristili za sprehode, opazovanje narave in pobiranje odvrženih odpadkov v okolici našega vrtca.
Nataša Žagar in Neva Šega

 

Obisk knjižnice – SKUPINA MRAVLJICE

Otroci in vzgojiteljice smo bili povabljeni v knjižnico Kočevje, kjer nam je prijazna knjižničarka razložila vse kar o knjižnici “moramo” vedeti. Pokazala nam je kakšne knjige si vse lahko sposodimo v knjižnici (velike, majhne, zvočne, kartonke, za slepe,…) in kako moramo z njimi ravnati. Prebrala nam je zanimivo zgodbico, ki so jo otroci z zanimanjem poslušali. Sprehodili smo se med knjižnimi policami in si tudi sami sposodili knjigo ter tako spoznali način izposoje.

Vzgojiteljice: Maja Jurković, Ana Šmalc Novak in Adriana Bogolin

Svetovni dan Zemlje pri Mravljicah

V skupini Mravljice smo obeležili svetovni dan Zemlje tako, da smo se odpravili na učno pot v bližini vrtca, kamor se pogosto odpravimo. Tam si odpočijemo misli, ušesa in naberemo moči. 

S seboj smo vzeli rokavice in vrečke za smeti. Nismo pričakovali toliko smeti, kot smo jih v resnici nabrali. Z otroki smo se pogovarjali o tem kam sodijo smeti, kam jih damo če v bližini ni smetnjaka in kako jih ločujemo. 
“V naravi ni plačila ali kazni: so le posledice.” (Horace Annesley Vachel)
Zato poskrbimo za naravo, saj ona je naša prihodnost.
Vzg.: Maja Juković, Ana Šmalc Novak in Adriana Bogolin

Pustni obisk v Domu starejših občanov

Na pustni torek smo se otroci in vzgojitelji iz skupin Žabice in Medvedki po pustni povorki odpravili še v Dom starejših občanov. Tamkajšnje oskrbovance smo obiskali z namenom, da jim malo polepšamo in popestrimo pustni čas. Ob spremljavi kitare smo jim zapeli nekaj pesmic, potem pa smo bili deležni krajše pustne pogostitve.

 

Skupina ŽABICE (Bojan, Maja in Ajda)
Skupina MEDVEDKI (Slađana, Nada in Mirela)

 

 

Pust v skupini Mravljice

Tudi letos smo nestrpno pričakovali obisk pustnih mask in norčij. Še preden smo smuknili v različne pustne maske in odplesali ples v maskah v našem vrtcu, smo se najprej o samem pustu veliko pogovarjali, se naučili pesmico o pustu, izdelali pustno dekoracijo in tako poskrbeli za pustno podobo našega vrtca. Najbolj pa smo se veselili glavnega dogodka; pustnega torka in pustne povorke skozi mesto. Otroci so se prelevili v princeske, Spidermane, Batmane, pikapolonice, Rdeče kapice,… Naš pustni teden je bil prežet z ustvarjalnostjo, razigranostjo in z obilico dobre volje.

 

Vzgojiteljice: Maja Jurković, Ana Šmalc Novak in Adrijana Bogolin

Čarovnik Čare Mare

V četrtek, 23. februarja, smo si otroci iz skupin Čebelice in Žabice ogledali čarovniško predstavo čarodeja Čareta Mareta.
Njegova predstava nas je zelo navdušila. Videli smo mnogo zanimivih čarovnij, čisto na koncu pa je pričaral še pravega golobčka.

 

Skupina Čebelice (Nataša, Neva in Marjana)
Skupina Žabice (Bojan, Maja in Iza)

 

Nekaj utrinkov s predstave …

Pustna povorka po mestu

V torek, 21. 2., smo se vse skupine naše enote udeležile pustne povorke po mestu.
Še nekaj utrinkov naše maškarade …

 

 

 

 

 

 

 

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku v skupini Metuljčki in Mravljice

Na današnji dan, 15. 2. obeležujemo dan boja proti otroškemu raku. Na ta dan smo se v vrtcu spomnili vseh malih borcev, ki so zboleli za to boleznijo. Simbol dneva je zlata pentlja, zato smo v skupinah vrtca otrokom pripeli zlato pentljo in tako pokazali, da smo z mislimi z njimi. V skupini smo se z otroki pogovarjali o boleznih, bolnišnici, o zdravstvenemu osebju, ki skrbi za bolne otroke in si ogledali slike otroki. Tudi strokovni delavci vrtca smo na ta dan imeli pripete zlate pentlje.

Vzgojiteljice: Alenka Tekavčič, Josipa K. Ferenček, Ana Šmalc Novak, Maja Jurković in Adrijana Bogolin

LOVEC NA OBISKU

V mesecu januarju je skupini Pikapolonice in Žabice obiskal čisto ta pravi lovec. Gospod Milan Vuković je otrokom predstavil svoje delo in njegovo vlogo v gozdu. S seboj je prinesel tudi veliko pripomočkov, ki jih potrebuje pri svojem delu in vsakega tudi predstavil otrokom. Najbolj jim je bilo všeč pihati v lovski rog in opazovati z daljnogledom. Z zanimanjem so mu prisluhnili, saj se še nikoli niso srečali z lovcem.

 

Pikapolonice (Ivka Knežević in Jožica Poje)

Žabice (Bojan Latin, Tanja Besal in Maja Žagar)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nočitev v vrtcu

V sredo, 21. decembra, smo se zvečer ob 17:00 zbrali v vrtcu. Odšli smo na skupni pohod po okrašenem središču mesta.

 

 

 

 

Potem smo odšli nazaj v vrtec, kjer smo se pripravili na večerjo.

 

 

 

 

Končno smo jo pričakali in se okrepčali.

 

 

Zatem je sledila rutina v kopalnici. Umili smo si zobe in se oblekli v pižame.

 

 

Nekateri smo si ogledali nekaj risank …

 

 

 

Drugi pa smo imeli zabavo ob živahni glasbi …

 

 

Ko smo se malo utrudili, smo si pripravili svoje postelje.

 

 

 

 

Seveda smo morali poskrbeti tudi za svoje vzgojitelje in njihova ležišča.
In potem smo utonili v sladek spanec. Še pred tem pa nas je obiskal Božiček in nam pustil nekaj sladkih dobrot.

 

 

Naslednje jutro smo se pripravili na nov dan v vrtcu.

 

Obisk enote Čebelica in ogled risank v kinu

V četrtek, 8. decembra, smo otroci iz predšolskega dela enote Ostržek obiskali Čebelico. V našem letnem delovnem načrtu smo si v okviru t. i. veselega decembra omislili tudi nekaj razvedrilnega programa. V ta namen smo si zato v tamkajšnjem kinu skupaj ogledali dve praznični risani seriji, in sicer A veš, koliko te imam rad (Božič do lune in nazaj) ter Srečko božični okrasek. Otroci so v naši “kinodvorani” neizmerno uživali.

 

Kolektiv enote Ostržek-predšolski

 

 

Skip to content