Obvestila enote Ostržek – predšoslki

Žogarija

V torek, 23.5. je na stadionu v Kočevju potekal športni dogodek Žogarija. Tudi otroci iz skupine Čebelice smo se udeležili prireditve. Najprej smo se ogreli, nato na poligonih izvajali gibalne naloge, s poganjalčki premagovali ovire na poti, igrali nogomet, spoznali delo policista, si ogledali policijski motor in se seznanili s pripomočki v gasilskem kamionu. Bilo je družabno, zabavno in poučno.

 

Nataša Žagar in Neva Šega

 

 

 

 

 

Obisk iz Afrike

V skupini Čebelice smo z otroki začeli spoznavati svet. Tako nas je nekega dne obiskala »Afričanka« Neva. Ob slikah je otrokom predstavila življenje v Afriki. Otroci so se seznanili z razlikami med tamkajšnjim življenjem in življenjem pri nas, spoznali so afriške živali, kulturo in običaje. Iskali so skriti zaklad, se naučili afriško pesem Jambo Bwana, si izdelali ogrlice in lutko.
Nataša Žagar in Neva Šega

 

Dan zemlje

Tudi v našem vrtcu in v naši skupini smo obeležili svetovni dan Zemlje. Z otroki smo se predhodno pogovarjali o ločevanju in odgovornem ravnanju z odpadki, varčevanju z vodo in energijo ter o ohranjanju narave. Lepo vreme smo izkoristili za sprehode, opazovanje narave in pobiranje odvrženih odpadkov v okolici našega vrtca.
Nataša Žagar in Neva Šega

 

Obisk knjižnice – SKUPINA MRAVLJICE

Otroci in vzgojiteljice smo bili povabljeni v knjižnico Kočevje, kjer nam je prijazna knjižničarka razložila vse kar o knjižnici “moramo” vedeti. Pokazala nam je kakšne knjige si vse lahko sposodimo v knjižnici (velike, majhne, zvočne, kartonke, za slepe,…) in kako moramo z njimi ravnati. Prebrala nam je zanimivo zgodbico, ki so jo otroci z zanimanjem poslušali. Sprehodili smo se med knjižnimi policami in si tudi sami sposodili knjigo ter tako spoznali način izposoje.

Vzgojiteljice: Maja Jurković, Ana Šmalc Novak in Adriana Bogolin

Svetovni dan Zemlje pri Mravljicah

V skupini Mravljice smo obeležili svetovni dan Zemlje tako, da smo se odpravili na učno pot v bližini vrtca, kamor se pogosto odpravimo. Tam si odpočijemo misli, ušesa in naberemo moči. 

S seboj smo vzeli rokavice in vrečke za smeti. Nismo pričakovali toliko smeti, kot smo jih v resnici nabrali. Z otroki smo se pogovarjali o tem kam sodijo smeti, kam jih damo če v bližini ni smetnjaka in kako jih ločujemo. 
“V naravi ni plačila ali kazni: so le posledice.” (Horace Annesley Vachel)
Zato poskrbimo za naravo, saj ona je naša prihodnost.
Vzg.: Maja Juković, Ana Šmalc Novak in Adriana Bogolin

Pustni obisk v Domu starejših občanov

Na pustni torek smo se otroci in vzgojitelji iz skupin Žabice in Medvedki po pustni povorki odpravili še v Dom starejših občanov. Tamkajšnje oskrbovance smo obiskali z namenom, da jim malo polepšamo in popestrimo pustni čas. Ob spremljavi kitare smo jim zapeli nekaj pesmic, potem pa smo bili deležni krajše pustne pogostitve.

 

Skupina ŽABICE (Bojan, Maja in Ajda)
Skupina MEDVEDKI (Slađana, Nada in Mirela)

 

 

Pust v skupini Mravljice

Tudi letos smo nestrpno pričakovali obisk pustnih mask in norčij. Še preden smo smuknili v različne pustne maske in odplesali ples v maskah v našem vrtcu, smo se najprej o samem pustu veliko pogovarjali, se naučili pesmico o pustu, izdelali pustno dekoracijo in tako poskrbeli za pustno podobo našega vrtca. Najbolj pa smo se veselili glavnega dogodka; pustnega torka in pustne povorke skozi mesto. Otroci so se prelevili v princeske, Spidermane, Batmane, pikapolonice, Rdeče kapice,… Naš pustni teden je bil prežet z ustvarjalnostjo, razigranostjo in z obilico dobre volje.

 

Vzgojiteljice: Maja Jurković, Ana Šmalc Novak in Adrijana Bogolin

Čarovnik Čare Mare

V četrtek, 23. februarja, smo si otroci iz skupin Čebelice in Žabice ogledali čarovniško predstavo čarodeja Čareta Mareta.
Njegova predstava nas je zelo navdušila. Videli smo mnogo zanimivih čarovnij, čisto na koncu pa je pričaral še pravega golobčka.

 

Skupina Čebelice (Nataša, Neva in Marjana)
Skupina Žabice (Bojan, Maja in Iza)

 

Nekaj utrinkov s predstave …

Pustna povorka po mestu

V torek, 21. 2., smo se vse skupine naše enote udeležile pustne povorke po mestu.
Še nekaj utrinkov naše maškarade …

 

 

 

 

 

 

 

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku v skupini Metuljčki in Mravljice

Na današnji dan, 15. 2. obeležujemo dan boja proti otroškemu raku. Na ta dan smo se v vrtcu spomnili vseh malih borcev, ki so zboleli za to boleznijo. Simbol dneva je zlata pentlja, zato smo v skupinah vrtca otrokom pripeli zlato pentljo in tako pokazali, da smo z mislimi z njimi. V skupini smo se z otroki pogovarjali o boleznih, bolnišnici, o zdravstvenemu osebju, ki skrbi za bolne otroke in si ogledali slike otroki. Tudi strokovni delavci vrtca smo na ta dan imeli pripete zlate pentlje.

Vzgojiteljice: Alenka Tekavčič, Josipa K. Ferenček, Ana Šmalc Novak, Maja Jurković in Adrijana Bogolin

LOVEC NA OBISKU

V mesecu januarju je skupini Pikapolonice in Žabice obiskal čisto ta pravi lovec. Gospod Milan Vuković je otrokom predstavil svoje delo in njegovo vlogo v gozdu. S seboj je prinesel tudi veliko pripomočkov, ki jih potrebuje pri svojem delu in vsakega tudi predstavil otrokom. Najbolj jim je bilo všeč pihati v lovski rog in opazovati z daljnogledom. Z zanimanjem so mu prisluhnili, saj se še nikoli niso srečali z lovcem.

 

Pikapolonice (Ivka Knežević in Jožica Poje)

Žabice (Bojan Latin, Tanja Besal in Maja Žagar)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nočitev v vrtcu

V sredo, 21. decembra, smo se zvečer ob 17:00 zbrali v vrtcu. Odšli smo na skupni pohod po okrašenem središču mesta.

 

 

 

 

Potem smo odšli nazaj v vrtec, kjer smo se pripravili na večerjo.

 

 

 

 

Končno smo jo pričakali in se okrepčali.

 

 

Zatem je sledila rutina v kopalnici. Umili smo si zobe in se oblekli v pižame.

 

 

Nekateri smo si ogledali nekaj risank …

 

 

 

Drugi pa smo imeli zabavo ob živahni glasbi …

 

 

Ko smo se malo utrudili, smo si pripravili svoje postelje.

 

 

 

 

Seveda smo morali poskrbeti tudi za svoje vzgojitelje in njihova ležišča.
In potem smo utonili v sladek spanec. Še pred tem pa nas je obiskal Božiček in nam pustil nekaj sladkih dobrot.

 

 

Naslednje jutro smo se pripravili na nov dan v vrtcu.

 

Obisk enote Čebelica in ogled risank v kinu

V četrtek, 8. decembra, smo otroci iz predšolskega dela enote Ostržek obiskali Čebelico. V našem letnem delovnem načrtu smo si v okviru t. i. veselega decembra omislili tudi nekaj razvedrilnega programa. V ta namen smo si zato v tamkajšnjem kinu skupaj ogledali dve praznični risani seriji, in sicer A veš, koliko te imam rad (Božič do lune in nazaj) ter Srečko božični okrasek. Otroci so v naši “kinodvorani” neizmerno uživali.

 

Kolektiv enote Ostržek-predšolski

 

 

Miklavževi piškoti na oranžnem vhodu

Včasih so ljudje rekli, ko so se ozrli v nebo in je bilo oranžno … “Danes pa Miklavž peče piškote”. Tudi Pikapolonice in Žabice iz oranžnega vhoda smo danes pripravljali Miklavževe piškote. Zamesili smo testo, ga razvaljali in jih nato z različnimi modelčki izrezovali. Potem smo jih še spekli in okušali. Bilo je prav prijetno in zabavno … predvsem pa slastno.

 

Ivka Knežević in Jožica Poje
Bojan Latin, Sara Devjak in Adrijana Bogolin

 

Obisk gozdarja v Žabicah in Pikapolonicah

V sredo, 23. novembra, je na naše povabilo, k nam na obisk prišel gozdar g. Anže Krese. Ker smo mesec november namenili spoznavanju gozda v sliki, besedi in v naravi, smo ga povabili k nam. Predstavil nam je svoj poklic, pokazal nekaj orodja, ki ga pri svojem delu uporablja in nam dal še nekaj koristnih nasvetov ob obisku gozda. Pogovarjali smo se tudi o različnih gozdnih živalih (malih in velikih) ter o gozdnem bontonu ter pravilih obnašanja v naravi. Za vse prejete informacije in nasvete se mu vsi skupaj prav lepo zahvaljujemo.
Bojan Latin, Tanja Besal in Maja Žagar
Ivka Knežević in Jožica Poje

 

Skupina Čebelice smo pridne kot čebele

Tudi v naši skupini smo se z otroki pripravljali na Tradicionalni slovenski zajtrk. Najprej smo ob poučnih knjigah in slikanicah spoznavali čebele, njihovo zgradbo, življenje,…  Spoznali smo pomen medu in čebel v našem življenju. Iz odpadnega materiala smo izdelali čebelnjak, čebele, se naučili pesem o čebelarju in izdelali pogrinjek za tradicionalni zajtrk.

 

Nataša Žagar in Neva Šega

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obisk tržnice in priprave na medeni zajtrk

Topel jesenski dan nas je povedel na kočevsko tržnico pod Likovnim salonom. Tam kočevski in drugi proizvajalci, kmetje in čebelarji predstavljajo in prodajajo svoje, domače izdelke. Nas je najbolj pritegnila stojnica z izdelki iz medu. Na njej smo poleg klasičnega medu opazili tudi kremni med, ki je bil po barvi in gostoti videti drugačen od ostalega medu. G. Obranovič, čebelar nam je pojasnil, da je ta med gladek in v obliki kreme. Ko ga namažemo na kruh ne teče dol, zato se ga ljudje radi poslužujejo. Pripravijo ga tako, da na drobno zmeljejo kristaliziran med in ga vmešajo v hladen tekoči med. To mešanico spravijo v hladen prostor, kjer po nekaj tednih kristalizira. Nato ga mešajo. Dobijo med v obliki kreme. Je gost, ne teče in je zelo okusen. G. Obranovič je bil zelo prijazen, saj nam je vse lepo razložil in podaril en kozarček kremnega medu.
Poleg obiska tržnice smo si ogledali tudi poslikave panjskih končnic pri Srednji šoli in v neposredni bližini čebelarstva Kneževič. Poleg je tudi kip sv. Ambroža, ki je zavetnik čebel in čebelarjev.
V igralnici smo se pripravljali za petkov Medeni zajtrk. Otroci so pobarvali čebelnjake, katere so uporabili kot pogrinjke pri zajtrku. Čebelice v vazi pa so krasile mizo ob medenem zajtrku. Maslo, med, jabolko in mleko so bili odličen zajtrk in dodobra so nasitili naše želodčke.

 

Alenka Tekavčič in Josipa K. Ferenček

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 18. novembra, je tudi v naši enoti potekal tradicionalni slovenski zajtrk. Po zajtrku pa smo vsi skupaj zapeli pesem Čebelar, avtorja Lojzeta Slaka.

 

 

Posnetek pa si lahko ogledate tukaj …

Pravljična urica v Knjižnici Kočevje

V četrtek, 17. novembra, smo skupina Žabice obiskali Knjižnico Kočevje. S knjižničarko smo se srečali v tamkajšnji igralnici.

 

 

Predstavila nam je različne knjige.

 

 

Spoznali smo, da obstajajo poleg običajnih knjig tudi takšne … nekoliko drugačne … predvsem velike.

 

 

Predstavila nam je tudi velikana, ki “živi” v eni izmed takšnih knjig.

 

 

Ko nam je prebrala zgodbico o krtini in živalih, pa so sledile še telovadne minutke.

 

 

Gibali smo se tako kot živali v aktualni pravljici.

 

 

Za vse lepo preživete trenutke se vsem prav lepo zahvaljujemo.

Bojan Latin, Tanja Besal in Maja Žagar

Buče, buče, buče

Buča je okrogla
in se kotali,
buča je prav slastna
v želodčke si želi.
Še strašilo naredimo,
to bo zanimivo.
Če pa na njivi ostane pozabljena buča, si v njej domek uredi mala miška, ki postane miški hiška.

 

Alenka Tekavčič in Josipa K. Ferenček

 

 

Volitve v Deželi Kačariji

V četrtek, 3. novembra, smo si otroci iz skupin Žabice, Čebelice, Medvedki in Miške v Pokrajinskem muzeju Kočevje ogledali zanimivo lutkovno predstavo z naslovom Volitve v Deželi kačariji.
Cvetko, naš dobri prijatelj, nam je predstavil nekaj gozdnih živali. Vsi so imeli eno skupno točko … vsak izmed njih je želel postati župan gozda. Dolgo časa so se prepirali, kdo bo to bil. Na koncu pa so vsi spoznali, da so raje najboljši prijatelji kot to, da se nenehno prerekajo.

 

Bojan Latin in Tanja Besal (Žabice)
Nataša Žagar in Neva Šega (Čebelice)
Maruša Trope Naglič in Nada Railić (Medvedki)
Daša Gjerek Krkovič in Klara Jovič (Miške).

 

Še nekaj utrinkov s predstave …

 

Kaj se skriva … V KOSTANJEVI JEŽICI

Prišla je jesen in z njo jesenski plodovi. V skupini Pikapolonice smo se odločili, da malo bolje raziščemo in spoznamo kostanj. V škatlo z odprtino na pokrovu sva položili nekaj predmetov (ježico in plod divjega kostanja, plod domačega kostanja, krtačo, glavnik, zobno krtačko). Ko so predmete potipali vsi otroci, sva se začeli pogovarjati, kaj neki se skriva v škatli. Ježico domačega kostanja sva imeli v kozarcu.” Le zakaj je ni bilo v škatli?” so vprašali otroci. Natančno smo si ogledali ježici divjega in domačega kostanja, opisali smo razlike in podobnosti. Razložili sva, kako uporabljamo domači kostanj in kakšno vlogo ima divji kostanj za prehrano živali. Nato smo se odpravili na opazovalni sprehod po mestu, našli smo drevo divjega kostanja. Drevo smo si ogledali (deblo, veje listje), potipali, povohali. Otroci so z veseljem pobrali kostanj, nabrali smo tudi listje in vejice. Ježice pa sva vzgojiteljici pospravili na varno. V vrtcu smo si pripravili več kotičkov. S pomočjo povečevalnih stekel so si otroci ogledovali listje, veje. Otroci so material opazovali, primerjali in komentirali. Otrokom sva ponudili zemljo in lončke, kamor so otroci posadili kostanj. Naredili smo poskus! Enega od lončkov smo dali v omaro, drugega nismo nič zalivali, tretjega pa smo položili v posodo, kjer ni bilo nič zemlje, četrtega smo močno zalivali. Vsak dan smo opazovali, kaj se dogaja z našimi kostanji v lončkih. V matematičnem kotičku so otroci kostanj razvrščali, šteli in se z njim prosto igrali. Naučili smo se pesem Kostanjček zaspanček Mire Voglar in zaplesali jesenski ples.

 

Vzgojiteljici: Ivka Knežević in Jožica Poje

 

 

 

 

 

Noč duhcev in čarovničk

Obvestilo!

prireditev je zaradi slabe jutrišnje vremenske napovedi-deževje prestavljena na četrtek, 27.10.2022.

Hvala za razumevanje.

Oblikovanje jeseni v Žabicah

V skupini Žabice smo preko različnih pesmic spoznavali razne gozdne živalice, jesenske plodove in rastline. S plastelinom smo jih nato poskušali tudi upodobiti. Tukaj je nekaj naših izdelkov. Hm, le kaj predstavljajo?

 

Bojan Latin in Tanja Besal

 

Izdelava predpasnikov

Otroci iz skupine Čebelice in Žabice smo se z vzgojitelji udeležili delavnice, ki je bila organizirana v sklopu projekta Metulji in kačji pastirji in dneva odprtih vrat Invalidskega društva Kočevje. Otroci so si ogledali razstavo in si porisali svoj predpasnik.

 

Nataša Žagar, Maksimilijan Vovk, Bojan Latin

 

 

 

 

 

 

 

Naša gozdna čutna pot

Na sončen dan smo se odpravili do gozda. Otroci so izdelovali slike iz naravnega materiala. Nato pa smo dobili idejo, da bi si izdelali lastno čutno pot. Nabrali smo storže, veje in vejice, pesek in izdelava poti se je pričela. Otroci so se pogumno sezuli in se bosi sprehodili. “Kako je tukaj mehko”, so rekli, ko so stopili na zemljo.
Metuljčki in Nataša Žagar, Aneja Žagar in Staša Kersnič

 

Sprehod do travnika in nabiranje cvetlic

Otroci in vzgojiteljici iz skupine Metuljčki smo se odpravili do bližnjega travnika in nabirali cvetlice. Ko smo se vrnili v igralnico, je vsak otrok izdelal sliko iz nabranih rož.
Nataša Žagar in Aneja Žagar

 

 

Skip to content