Obvestila enote Ostržek – predšoslki

MIŠKE: TA VESELI DAN KULTURE, 3. 12. 2021

Ob dnevu kulture smo se spomnili na največjega slovenskega pesnika, dr. Franceta Prešerna, rojenega na današnji dan.
Ogledali smo si animacijo o Francetu Prešernu in Podvodnem možu in poslušali Zdravljico.
Otroci so tudi narisali Franceta in Urško.
Med pogovorom o kulturi smo ugotovili,da kultura ne pomeni le “lepo obnašanje za mizo” in da ni vsak umetnik “izumitelj”.
Ter da tudi mi v vrtcu odkrivamo svoje umetniške sposobnosti z risanjem, ustvarjanjem, plesanjem in igro vlog.
Hiške iz kartona na fotografijah že namigujejo na kmalu zaigrano premiero naše predstave …
Daša in Klara

 

 

 

 

 

 

METULJČKI – DECEMBER ZAČELI Z OKRASITVIJO SMREČICE

Otroci iz skupine Metuljčki so najprej pobarvali s čopičem in tempera barvami kartonske krogce, na katere sva nato privezali vrvico. Naslednji dan se je krašenje smrečice pričelo. Vsi otroci so z veseljem sodelovali in obešali okraske.
Nataša in Nika

 

 

 

 

 

Anketa

Spoštovani starši!
V kratkem bomo organizirali šolo za starše. Ker se vam želimo s temami čim bolj približati, nam na spodnji povezavi pošljite svoje želje.

https://www.1ka.si/a/6d898400

Kolektiv enote Ostržek – predšolski

MIŠKE – TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK (19.11.2021)

Z otroki smo se veselili tradicionalnega slovenskega zajtrka in se nanj dobro pripravili. Pogovarjali smo se o čebelicah in njihovemu pomenu na naše življenje, in medu.
Vsak otrok je izdelal svojo masko čebelico in svoj pogrinjek. Poslušali smo pesem Čebelar (L. Slak) in zraven tudi zaplesali.
V petek je vsak otrok pripravil svoj pogrinjek in nanj položil zajtrk.
Vzgojiteljici sva bili enotnega mnenja, da otroci že dolgo niso za seboj pustili tako čiste mize.
Daša in Klara

 

 

 

 

 

 

MIŠKE in STRPNOST

V tednu od 16.11.-19.11.2021 smo v oddelku izvajali dejavnosti ob MEDNARODNEM DNEVU STRPNOSTI, ki je letos potekal pod sloganom: “Z drugimi ravnaj tako,kot bi želel,da bi drugi ravnali s tabo.”
Odlično izhodišče za pogovor o prijateljstvu, sodelovanju, razumevanju, spoštovanju in strpnosti je bila pravljica Grdi raček (H.C.Andersen). Zgodbo smo spoznali preko slikanice in risanke.
Otroke je pravljica ganila in v njih prebudila veliko čustev, ki so jih razkrili preko pogovora in risbe. Vsak otrok je narisal dve risbici. Prvo na temo prijateljstva in drugo po pravljici Grdi raček.
Poslušali in usvojili pa so tudi otroško pesmico Juhej, si zapoj (D. Urh-Miškolinček), ki se nama je zdela primeren izbor k temi.
Za zaključek smo pripravili razstavo risbic, dele odgovorov otrok in zapeli pesmico.
In kar je najpomembnejše, vsi otroci so prišli do zaključka,da je igra v vrtcu lepša, če je vsak prijazen.
Daša in Klara

 

 

OBLEŽITEV MEDNARODNEGA DNEVA STRPNOSTI V SKUPINI PIKAPOLONICE

V skupini Pikapolonice (izmenski in kombiniran oddelek) smo 16. 11. 2021 obeležili mednarodni dan strpnosti. V projektu so sodelovali otroci stari od 4 do 6 let. Z otroki smo se pogovarjali o strpnosti in prijateljstvu. Vsak je tudi narisal svojega prijatelja in pripovedoval o njem. Obravnavali smo pravljico avtorja Hansa Christiana Grdi raček. Po pripovedovanju smo se pogovorili o vsebini in narisali strpen odnos do Grdega račka. Naredili smo razstavo izdelkov, si jo ogledali in se o njih pogovarjali. Za zaključek delavnice smo naredili krog prijateljstva in zapeli pesmico Mi se imamo radi.
Ivka Knežević in Mirela Jorgić

Mednarodni dan strpnosti

V skupini Žabice smo se ob mednarodnem dnevu strpnosti pogovarjali o medsebojnih odnosih, ki vsebujejo strpnost, spoštovanje in sprejemanje ter spodbujanje medsebojnega prijateljstva in sodelovanja. Otroci so ob poslusanju pravljice H. C. Andersena – Grdi raček, morali prepoznati, kako so se živali v pravljici obnašale do račka.
Po prebrani pravljici in pogovoru so svoje vtise narisali in njihove izdelke sva razstavili v sobi.

 

Vzgojiteljici Urška in Nada

 

Čarobna jesen v našem vrtcu

V našem vrtcu smo kot vsako leto pozdravili prihod jeseni. Otroci so se preko igre v naravi in z naravo naučili veliko novega, otipali, doživljali ter opazovali. Jesensko vzdušje smo si popestrili s prepevanjem pesmic in deklamacij, izdelovanjem duhcev in čarovnic ter jesen z različnimi likovnimi tehnikami upodabljali.
Ko je igrišče vrtca napolnilo jesensko listje pa smo tako veliki in majhni odšli na igrišče in ga v prijateljskem duhu in z veliko dobre volje pograbili in napolnili listje v vreče za smeti.
Nekaj utrinkov:
Zapisala: Nika Bobek

Tradicionalni slovenski zajtrk 2021 v Mravljicah

V petek, 19. novembra, je tako kot drugje, tudi v naši skupini potekal trdicionalni slovenski zajtrk. Skupaj smo uživali ob lokalno pridelanih dobrotah (kruh, maslo, med, mleko in jabolka).

 

 

 

 

 

 

 

 

Po zajtrku pa smo skupaj zapeli še dve pesmici … Vabljeni k ogledu in poslušanju.

 

 

 

Bojan Latin in Tanja Besal (skupina Mravljice)

MIŠKE

smo mesec oktober začele s temo, ki je bila v letošnjem letu izbrana za TEDEN OTROKA- Razigran,uživaj dan! Otroci so vsakodnevno predlagali igre, izbrali glasbo, spontano ustvarjali in v vrtec prinesli svojo najljubšo družabno igro.

 

 

 

 

Igra in dejavnosti naslednjih dni so se navezovali na temo jesen.

Opazovali smo naravo, drevesa, plodove in pridelke. In le kje vse lahko vidimo in otipamo? V gozdu! Izpeljali smo pohod po SOVINI UČNI POTI na Marofu.

Otrokom je bilo zelo všeč in pravijo, da bomo šli še kdaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O letnem času smo se v vrtcu veliko pogovarjali, prebirali različne zgodbe,  ustvarjali, izdelali plakat in vsakodnevno spremljali vreme.

Okrober je za nami in vzgojiteljici že pripravljava dejavnosti za mesec november.

 

 

 

 

 

 

 

 

Daša G. Krkovič in Klara Jovič

Teden otroka

Teden otroka je letos potekal pod sloganom Razigran uživaj dan! V skupini Mravljice so otroci v vrtec prinesli fotografije svojih družin in jih predstavili prijateljem. Potem smo izdelali t. i. družinsko tablo, kamor smo fotografije tudi razstavili. Otroci so se tako z njimi ves čas lahko igrali in si ogledovali naše družine. Prav tako smo v začetku tedna, ko je bilo še sončno vreme, odšli na stadion, kjer smo se razgibali z vajami, tekom in igrami z žogo.

 

Bojan Latin in Tanja Besal

 

Dan slovenskega športa

Dne 23. 9. 2021 smo tudi v našem vrtcu praznovali Dan slovenskega športa. Otroci vseh skupin so se udeležili teka okrog športne dvorane. Svoje telo smo ogreli s pomočjo otroške pesmice »Od glave do peta«, nato 3, 4, zdaj …

 

Bravo vsem!

 

 

 

 

 

 

 

 

MIŠKE

Začetek novega šolskega leta je bil zelo igrivo obarvan in poln različnih dejavnosti.

 

 

Otroci iz skupine Miške so se poleg veliko druženja, igre, petja, plesa in ustvarjanja v vrtcu (likovni izdelek: Jaz in moj vrtec) tudi:

 

– udeležili aktivnosti v okviru Tedna mobilnosti in obiskali Avtobusno postajo v Kočevju

 

 

 

 

 

 

– udeležili teka okrog športne dvorane na dan slovenskega športa

 

 

 

 

 

– si ogledali predstavo v zasedbi igralcev Vrtca Kočevje, z naslovom Semafor in jesen

 

 

 

 

 

– si ogledali Čebelarsko razstavo pred Šeškovim domom

 

Mesec je hitro minil in vzgojiteljici že načrtujeva nove, zanimive in poučne dejavnosti za mesec oktober.

 

Daša G. Krkovič in Klara Jovič

Spoznavanje enote Ostržek

Otroci iz skupine Čebelice smo spoznavali enote Vrtca Kočevje, jih poimenovali, primerjali. Podrobno smo spoznali našo enoto in njene posebnosti. Ugotovili smo, da ima ime po junaku iz zgodbe o mojstru Pepetu, ki je iz lesa napravil lutko po imenu Ostržek. Ostržek je bil fantič, ki je odšel od doma in naletel na velike težave. Zrasel mu je dolg nos in oslovska ušesa…Na koncu se zgodba srečno konča in lesena lutka oživi.
Kip Ostržka iz lesa, ki stoji pred našo enoto vsakodnevno pozdravlja otroke na poti v vrtec. Naš vrtec smo narisali ob neposrednem opazovanju in ugotovili, da ima različno obarvane vhode, visok dimnik, veliko oken in veliko igrišče. V vrtcu se dobro počutimo.
Alenka in Josipa

 

 

Teden mobilnosti

Letošnji teden mobilnosti poteka pod sloganom: Živi zdravo. Potuj trajnostno. V evropskem tednu mobilnosti smo se tudi v našem vrtcu odločili, da otroke spodbujamo k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu. V skupinah so potekale različne dejavnosti na to temo (spoznavanje vrste vozil, spoznavanje in izdelovanje prometnih znakov, izdelovanje plakatov,..). Veliki in majhni smo se odpravili risat s kredami v predel Osnovne šole in parka Gaj. Starejši otroci so se preizkusili na poligonu kjer so s skiroji premagovali ovire in upoštevali prometne znake.

 

Nika Bobek, Nataša Žagar, Staša Kersnič

 

Nekaj utrinkov:

 

Glasbena delavnica

Danes smo izkoristili lep (še vedno) poletni dan … Vzeli smo male ritmične instrumente in se odpravili na bližnji travnik v okolici našega vrtca. Tam smo najprej opazovali okolico in naravo … Ko smo videli kakšno drobno travniško živalico, smo pomislili, če znamo o njej kakšno pesem. Nato smo jo skupaj zaigrali in zapeli. Imeli smo se lepo in ob lastni glasbi ter spremljavi žive narave uživali na prostem …
Bojan Latin in Tanja Besal (skupina Mravljice)

 

 

Obisk gozdne učne poti

Otroci iz skupine Čebelice smo se odločili obiskati sovino učno pot. Primerno smo se obuli in oblekli in se podali na pot proti gozdu. S seboj nismo pozabili vzeti malice. Ko smo prispeli do začetka gozdne učne poti, smo si ogledali načrt poti in s prstom po karti potovali od začetka do konca naše poti. V gozdu smo opazovali, poslušali, iskali in raziskovali. Ob prihodu na cilj smo se okrepčali z malico, se poigrali na jasi in se nato vrnili nazaj proti našemu vrtcu. Nazaj smo prišli v času kosila. Naslednji dan so otroci narisali svoja opažanja in vtise. Izdelke imamo na ogled v naši igralnici.

 

Alenka Tekavčič in Josipa Komljen Ferenček (skupina Čebelice)

 

 

 

 

 

ŽOGARIJA

V ponedeljek, 14.6.21 smo se udeležili športne prireditve Mulčki/Žogarija. Skupaj s Sten Vilarjem smo zapeli pesmi Hip hura in Pika Nogavička ter zaplesali ob njegovi glasbi. Nataša Žagar in Nika Bobek

MALI MATURANTI

V sredo, 9.6.21 smo imeli slovo malih maturantov. Skupina Miške smo z maturantsko himno korakali proti ploščadi, tam pa staršem, babicam in dedkom zapeli pesem Cici maturanti. Nataša Žagar in Nika Bobek

 

TUDI OTROCI VRTCA OSTRŽEK SODELOVALI V AKCIJI OČISTIMO KOČEVSKO 2021

V vrtcu Kočevje se trudimo, da otroci že od malega spoznavajo, kako pomembna je skrb za čisto in urejeno okolje našega vrtca. Prav zato smo se v skupini Medvedki, z veseljem odzvali vsakoletnemu povabilu Očistimo Kočevsko.

Z otroki, ki bodo šli jeseni v šolo in vzgojiteljico Tanjo, smo naredili natančen načrt, kako bomo izpeljali našo čistilno akcijo. Najprej sva vprašali otroke, kako bi oni to naredili. Odgovor je bil: vzeli bomo vrečke in pobrali smeti. Vendar pa v praksi običajno ni tako. Na akcijo sva jih morali pripraviti z védenjem, zakaj se bomo tega lotili. Seznanili sva jih, zakaj takšne akcije sploh potrebujemo, kako lahko oni prispevajo svoj delež, kaj lahko oni pobirajo in kaj ne (injekcije, glaževina, zarjavele pločevinke…). Kar nekaj časa sva porabili, da sva jih seznanili z varnim pobiranjema smeti in pravilnim ločevanjem odpadkov. Ker smo  v vrtcu najstarejši, sva upoštevali predlog otrok, da bi očistili okolico izven vrtca. Sami so se odločili, da bi bila to pot od Ostržka do Marofa, kjer se radi sprehajajo. S to odločitvijo smo morali sprejeti dodatne varnostne ukrepe, saj je ta cesta dokaj prometna. Postavili smo pravila, ki smo se jih na terenu vsi držali. Pred začetkom čistilne akcije, smo si nadeli odsevne brezrokavnike, da smo bili bolje vidni v prometu in se opremili z rokavicami, vrečkami in veliko dobre volje. Upoštevali so vsa najina navodila. Noben ni pobral odpadek, ki se mu je zdel nevaren, temveč so poklicali naju, da sva ga pobrali. Če se je bližal avtomobil so se med sabo opozarjali, da se varno umaknejo s ceste. Očistili smo obe strani ceste do ovinka na Marofu. Nabrali smo dve vrečki smeti. Povedali sva jim, da sva ponosni na njih in skupaj smo si zaploskali. Tudi mimoidoči so odobravali naš trud in nas pohvalili.

                                               

Ko so otroci v ponedeljek prišli v vrtec, je eden od dečkov povedal, da so tudi s starši očistili svojo vas (Ajbelj) in našli pralni stroj. Z velikim navdušenjem je pripovedoval kako so ga s traktorjem odpeljali na odpad.

S čistilno akcijo sva otrokom privzgajali okoljsko odgovornost, zdrav način življenja, spoznavali in razvijali so vrednote, stališča in pravilno ravnanje za čisto in naravno okolje.

Vida Stefanišin

MOJE TELO

V skupini Pikapolonice smo v mesecu marcu spoznavali naše značilnosti.

Ob opazovanju v ogledalu smo ugotavljali, da smo si različni.

Ločimo se po barvi naših oči in las, po starosti, velikosti, teži…

Vse te podatke smo vključili v osebne izkaznice, višino otrok pa označili tudi na dolgem žirafinem vratu.

Otroci so imeli izkaznice in trak z označeno višino obešene v igralnici in si jih z zanimanjem ogledovali.

 

 

 

 

 

 

Naučili smo se pesmico To sem jaz, ob kateri so mlajši otroci pokazali dele svojega telesa,

starejši pa so si zapomnili besedilo pesmi kot za šalo.

Dele telesa smo opazovali tudi na plakatu in se pogovarjali o tem, za kaj jih potrebujemo.

Nismo pozabili tudi na naša čutila. Otroci so vonjali posamezne snovi in okušali raztopine.

Uh, kako kisla je limona in kako sladka je čokolada!

Sluh smo trenirali z iskanjem budilke v igralnici, ki je močno zazvonila.

Tipali smo različne površine in ustvarili tipni spomin.

Na koncu pa smo pogledali še v našo notranjost. Ob slikanicah smo se pogovarjali, da se pod našo kožo skrivajo mišice in kosti.

Iz papirnatih tulcev smo izdelali okostnjaka.

                                                               

 

Maketa notranjih organov nam je pomagala pri spoznavanju našega motorja – srca, računalnika – možganov in ostalih organov.

Na velikanski list smo obrisali telo dečka in nanj razvrstili in nalepili slike notranjih organov.

                                             

Ivka Knežević in Urška Južnič

OTROCI IZ SKUPINE MIŠKE MAMICAM PRIPRAVILI PRESENEČENJE

Z otroki sva se s sodelavko pogovarjali o prihajajočih praznikih v mesecu marcu. Spraševale sva jih o idejah, kaj bi lahko ustvarjali in kako bi lahko presenetili svoje mamice. Skupaj smo prišli do ideje, da bi se naučili pesem. V naslednjih dneh smo pozorno poslušali pesmi o mamici in izbrali tisto, ki nam je bila najbolj všeč, to je bila pesem Mamica je kakor zarja. Najprej smo se o pesmi pogovorili in razložili pomen besed. Vsakodnevno smo jo zapeli in utrjevali. Ker je bilo časa dovolj, smo se skupaj odločili, da bi mamicam še zaplesali. Otroke sva naučili ples Ob bistrem potoku je mlin. Vsak dan sva jih spodbujali in jih spomnili, da doma ne smejo izdati naše skrivnosti in presenečenja. Nekaj dni pred materinskim dnevom so otroci nastopili v igralnici, njihov nastop sva posneli in ga nato 25. marca zjutraj  skupaj z voščilom poslali mamicam po elektronski pošti. Mamice so bile navdušene nad svojimi miškami in miškolini.

Nataša Žagar

Skip to content