Obvestila enote Ostržek – predšoslki

Naša gozdna čutna pot

Na sončen dan smo se odpravili do gozda. Otroci so izdelovali slike iz naravnega materiala. Nato pa smo dobili idejo, da bi si izdelali lastno čutno pot. Nabrali smo storže, veje in vejice, pesek in izdelava poti se je pričela. Otroci so se pogumno sezuli in se bosi sprehodili. “Kako je tukaj mehko”, so rekli, ko so stopili na zemljo.
Metuljčki in Nataša Žagar, Aneja Žagar in Staša Kersnič

 

Sprehod do travnika in nabiranje cvetlic

Otroci in vzgojiteljici iz skupine Metuljčki smo se odpravili do bližnjega travnika in nabirali cvetlice. Ko smo se vrnili v igralnico, je vsak otrok izdelal sliko iz nabranih rož.
Nataša Žagar in Aneja Žagar

 

 

Plavalni tečaj za otroke iz skupin Medvedki in Čebelice v starosti 5–6 let

V tednu od 21. – 25. 3. 2022 smo v okviru programa Mali sonček izvedli program Prilagajanje otrok na vodo. Namen plavalnega tečaja je bil, da otroci izgubijo strah pred vodo, da se v vodi dobro počutijo, ter da usvajajo osnovne elemente plavanja.
Plavalni tečaj smo izvedli v Športnem centru Kovač v Osilnici. Pot do tja nas je izpred našega vrtca peljala mimo mejnega prehoda Petrina in čez vasi Grivac, Kuželj, Bosljiva Loka,… Čeprav je vožnja z avtobusom trajala 1 uro v vsako smer, so otroci vsak dan v pričakovanju po novih vodnih doživetjih le- to prenašali strpno in brez večjih težav. S seboj smo imeli malico s katero smo se okrepčali po prihodu iz bazena.
Otroci so v bazenu pod vodstvom naših učiteljev plavanja zares uživali, saj so se poleg »učenja« tudi igrali, skakali, čofotali in počeli razne vodne vragolije. Pod budnim očesom učiteljev plavanja so otroci potapljali glavo, vadili izdihovanje v vodo, drseli na vodi, plavali pod vodo in tudi že zares splavali. Učitelji plavanja so jim pokazali tehniko plavanja žabice in jim bili pri tem v pomoč in podporo.
Zadnji dan so otroci pokazali kaj zmorejo in kaj so se naučili. Otroci, ki so vsaj 5 sekund drseli z iztegnjenimi rokami in glavo med njimi po vodi so osvojili bronastega morskega konjička. Otroci, ki so preplavali 8 metrov razdalje v poljubni tehniki so osvojili srebrnega konjička in otroci, ki so preplavali razdaljo 25 metrov poljubne tehnike plavanja so osvojili zlatega morskega konjička.
Otroci so zadnji dan po zaključenem tečaju in po prihodu v svojo igralnico dobili tudi zlate medalje za sodelovanje in pogum.

 

Zapisala: Alenka Tekavčič

 

 

 

 

 

Moja družina

V mesecu marcu obeležimo mnogo praznikov, ko praznujejo različni družinski člani (dan žena, materinski dan, dan mučenikov), zato smo se v skupini Pikapolonice odločili, da se še posebaj podrobno posvetimo družini. Skladno s cilji in z upoštevanjem 1. in 2. starostnega obdobja otrok so načrtovali mnogo aktivnosti, kjer so otroci imeli možnost spoznavanja tematike o družini. Ob ogledovanju družinskih fotografij, ki so jih otroci prinesli od doma, smo spoznavali družinske člane in odnose med njimi. Spoznavali smo tudi različne vrste družin (enostarševska, ožja, razširjena…). S pomočjo kock smo prikazali število družinskih članov, ugotavljali smo, pri katerih otrocih je doma številčnejša družina. Pri tem smo poudarjali, da ni pomembno, koliko članov šteje družina, pomembno je, da se imamo radi. Igrali smo se tudi igro vlog: mi smo mamice, očki, bratci, sestrice, babice, dedki… Urili smo se tudi v samostojnem pripovedovanju ob ugotavljanju, kaj počnemo v družini. Na sprehodih smo opazovali različna bivalna okolja otrok (hiša, blok). Ogledovali in prebirali smo knjige na temo družina: Mamica, kje si?; Moj očka; Mamica in očka sta se skregala… Izdelovali smo darila za dan žena in materinski dan. ob nastajanju različnih izdelkov smo poudarjali vrednote kot so spoštovanje, strpnost, ljubezen, zaupanje.

 

Zapisala: Ivka Knežević

 

 

Darila za mamice

Otroci iz skupine Metuljčki so z najino pomočjo pripravili slano testo, nato pa izdelali darila za mamice. Izdelali so okvir za sliko, ki ga bodo podarili mamici.

 

Nataša Žagar in Aneja Žagar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čistilna akcija

V preteklem tednu smo skupaj z otroki v okolici našega vrtca izvedli čistilno akcijo. Pobirali smo smeti, jih ločevali in ozaveščali misli o čistem okolju.

 

Kolektiv enote Ostržek-predšolski

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt “Pasavček” in obisk policista

V skupini Čebelice, v starosti 5–6 let, izvajamo projekt Pasavček.

 

Namen projekta je ozaveščanje otrok in staršev o pomenu uporabe otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov. Ker po pripovedovanju otrok opažamo, da vsi starši ne upoštevajo pravila o obveznem privezovanju z varnostnim pasom tako odraslih kot otrok, smo se odločili, da v skupini preverimo ali je to res. V garderobi pred igralnico starši skupaj z otroki tako beležijo vsakodnevno pripetost v avtomobilu z označevanjem v tabelo. Na ta način se otroci in starši vsakodnevno opomnijo, da se je potrebno v avtomobilu privezati, pa čeprav na kratko razdaljo. Otroci so na vprašanje, zakaj se moramo v avtu privezati, enotno odgovorili, da se privežemo zaradi policista, kar pa vemo, da ni res. V prvi vrsti se privežemo zaradi svoje varnosti. To je otrokom povedal tudi policist Marjan, katerega smo povabili v našo skupino. Torej ne privežemo se zaradi policistov, temveč zato, da ob morebitnem trku ali nezgodi avtomobila ne »zletimo« s sedeža. Kot je povedal policist, nas lahko zaradi nepripetosti z varnostnim pasom odnese skozi okno ali med sedeže. Otroci so policistu zatrdili, da se redno privezujejo, nekateri starši pa še vedno ne. Otroci so obljubili, da bodo starše redno opozarjali, če bodo ugotovili, da se niso privezali.

 

Slogan projekta Pasavček se glasi RED JE VEDNO PAS PRIPET.

 

S policistom smo se dogovorili, da se dobimo zunaj pri službenem avtomobilu. Oblekli smo se in si nadeli odsevnike, s katerimi smo v prometu bolj vidni in s tem varnejši.

 

Policist nam je predstavil nekaj službenih pripomočkov, ki jih potrebuje pri svojem delu. Otroci so imeli veliko vprašanj, na vsa so dobili odgovore.

 

S policistom smo odšli na sprehod skozi mesto in se učili pravilne hoje v skupini in v paru ob robu cestišča in na pločniku. Preverili smo, ali pravilno prečkamo cesto in na kaj moramo biti pozorni. Otroci so sledili navodilom in opozorilom policista. Naučili smo se pravilnega obnašanja v prometu kot pešci in upoštevanja nekaj osnovnih pravil za lastno varnost in varnost ostalih udeležencev v prometu. Jeseni gremo v šolo, zato se moramo še veliko naučiti in pripraviti, da bodo naši dnevi brezskrbni in veseli. In ne bomo pozabili, da se na vsaki vožnji, pa čeprav je kratka, privežemo z varnostnim pasom, saj je Red vedno pas pripet.

 

Zapisala: Alenka Tekavčič

 

 

 

 

 

 

 

Nastop za upokojenke vrtca

V petek, 11. marca, smo imeli nastop v Brlogcu. Tja so nas povabile nekdanje vzgojiteljice, ki sedaj uživajo v zasluženem pokoju. Zapeli smo tri pesmice in jim malo polepšali ta dan. One pa so nas razveselile s sladko nagrado … 😊
Bojan Latin in Tanja Besal (skupina Mravljice)

 

Obisk medicinske sestre

V ponedeljek, 21. februarja, nas je v enoti Ostržek-predšolski obiskala medicinska sestra Diana iz Zdravstvenega doma Kočevje. Povedala nam je, kako pravilno skrbimo za svoje zobe. S seboj je pripeljala svojega prijatelja Zmajčka in skupaj sta nam povedala, da je potrebno zobe umivati vsaj dvakrat na dan. Za konec pa smo še Zmajčku vsi umili zobe.

 

 

Knjiga je moja prijateljica

Mesec februar je v skupini Mravljice potekal predvsem v znamenju knjig. Pogovarjali smo se o kulturnem prazniku (8. februar). Spoznali smo pesmi in prozo ter se pogovarjali o tem, kdo je pesnik in kdo pisatelj. Ugotovili smo, da je bil g. France Prešeren prav prijeten gospod, ki je ustvarjal poezijo. Tudi mi smo se preizkusili v tem. Izdelali smo vsak svojo knjižico z živalskimi ugankami in jo poimenovali “Moja prva knjiga”.

 

 

Ogledali smo si stavbe tiskarne, knjigarne in knjižnice. Tudi v skupini smo se igrali v knjižnici in spoznali poklic “knjižničar”.

 

 

Na sprehodu smo odkrili prav posebno vrsto knjižnice, imenovano “knjigobežnica”. Malo smo raziskovali, kaj naj bi to pomenilo in hitro ugotovili, da jih je v našem mestu kar precej. Tudi mi smo v knjigobežnico prispevali nekaj naše literature.

 

 

Zapisala: Bojan Latin in Tanja Besal

Žabice v telovadnici

Žabice smo obiskale telovadnico, kjer smo se preizkusili v igri tenisa. Najprej smo se razgibali in nato pričeli s poligonom, ki nam ga je pripravil trener tenisa. Najprej smo žogo z loparjem vodili po črti, nato okoli stožcev, jo pošiljali v “gol” in nazadnje poskusili odbiti čez mrežo.
Na koncu pa smo vsi dobili sladko nagrado.
Skupina Žabice in vzg. Urška, Nada in Maks

 

Mavrični sneg

Otroci iz skupine Metuljčki smo se razveselili snega v igralnici. Iz njega smo izdelovali snežake, snežne gore, gradove, avte in še marsikaj lepega. Naše umetnije smo pobarvali s čopičem in tempera barvami. Ob igri smo opazovali, kaj se dogaja s snegom na toplem.
Nataša Žagar in Nika Bobek

 

 

 

 

 

Dodatna strokovna pomoč

V enoti Ostržek smo se po božično-novoletnih praznikih hitro vrnili v staro rutino. Tudi otroci, ki imajo določene primanjkljaje in potrebujejo različno dodatno strokovno pomoč, so bili veseli, da se lahko ponovno družimo in skozi igro razvijajo svoje pontenciale. Začetek leta smo pričeli z novo didaktično igro »Obesimo oblačila«. Ob igri si na zabaven način razvijajo pincetni prijem, vztrajnost, spretnost, utrjujejo barve, poimenujejo različna oblačila, srečajo in utrjujejo velikostne in prostorske  odnose. Zraven štejemo, se pogovarjamo, kaj se bi oblekli za določeno priložnost.
Simbole števil od 1 do 10 smo povezovali s slikami. Dotaknili smo se oblik in iz njih sestavili celoto.
Da ne bi pozabili na naša stopala, smo  v paru iz istega mehurčka razgibali prste na zabaven način. S tem smo razvijali spretnost stopal, koordinacija oko – noga. Ob igri se otroci sprostijo, zabavajo in nasmejijo.
Vida Stefanišin, vzgojiteljica za dodatno strokovno pomoč

 

Še nekaj utrinkov …

Podoknice pred domom starejših občanov

Danes dopoldne smo šli z otroki na obisk k oskrbovancem doma starejših občanov. Zapeli smo jim nekaj podoknic in jim tako skušali pričarati nasmehe na obraze … Bili so nas zelo veseli in tudi mi smo bili zadovoljni, da smo lahko izpolnili eno novoletno obljubo in poskrbeli za svojevrstno praznično voščilo.
Nataša Žagar in Nika Bobek (skupina Metuljčki)
Bojan Latin in Tanja Besal (skupina Mravljice)
Maja Jurković in Klara Jovič (skupini Čebelice in Miške)

 

Še nekaj utrinkov …

 

 

 

 

 

 

Ogled predstave ZVERJAŠČEK

Danes smo se otroci iz enote Ostržek-predšolski skupaj odpravili v Brlogec, kjer smo si ogledali predstavo o Zverjaščku, ki nam jo je zaigrala lutkovno-gledališka skupina Vrtca Kočevje.

 

Gledališka predstava je priredba istonaslovne pravljice Zverjašček in je nadaljevanje že znanega Zverjasca. V Zverjaščku nastopa, pa čeprav v mislih, »velika zlobna miš«, ki je strah in trepet vseh majhnih ter tudi velikih zverjascev. Prihaja zima, zunaj je mraz, Zverjašček se prvič odpravlja v gozd – sam – brez očetovega varstva. Poln je zgodb o veliki zlobni miši, ki lomasti okoli njegovega doma. Razlogov, da ne gre ven, je torej ogromno. A vseeno – gre.

 

Predstava nam je bila zelo všeč in smo v njej neizmerno uživali.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nočitev v vrtcu

V čarobnem mesecu decembru smo se strokovni delavci enote Ostržek-predšolski, Vrtca Kočevje, odločili, da bomo povabili starše in otroke k projektu Nočitev v vrtcu. V vrtcu je prespalo 61 otrok, starih od 3 do 6 let. V ponedeljek, 13. decembra, smo se popoldne ob 17:30 zbrali v svojih igralnicah. Nato smo odšli na nočni pohod in si ogledali okrašeno mesto. Zatem je v vrtcu sledila slastna večerja in nato … zabava v pižamah. Ko so nam počasi pojenjale moči, pa smo si privoščili še lepo pravljico in potonili v nočni sen. Ko smo se naslednje jutro prebujali, je bil to prav poseben trenutek. In ko je minila jutranja toaletna rutina, je sledilo lepo ustvarjalno vrtčevsko dopoldne. Otroci in starši so bili nad to aktivnostjo zelo navdušeni.

 

 

 

 

 

Igre na snegu

Juhu, končno je snežna odeja prekrila vrtčevsko igrišče in nam tako polepšala vstop v praznični december.
Nepopisno veselje otrok ob kepanju, igrah na snegu, sankanju, izdelovanju snežaka, kotaljenju in drugih snežnih radostih. ⛄❄⛄❄
Urška in Nada

 

 

 

MIŠKE: TA VESELI DAN KULTURE, 3. 12. 2021

Ob dnevu kulture smo se spomnili na največjega slovenskega pesnika, dr. Franceta Prešerna, rojenega na današnji dan.
Ogledali smo si animacijo o Francetu Prešernu in Podvodnem možu in poslušali Zdravljico.
Otroci so tudi narisali Franceta in Urško.
Med pogovorom o kulturi smo ugotovili,da kultura ne pomeni le “lepo obnašanje za mizo” in da ni vsak umetnik “izumitelj”.
Ter da tudi mi v vrtcu odkrivamo svoje umetniške sposobnosti z risanjem, ustvarjanjem, plesanjem in igro vlog.
Hiške iz kartona na fotografijah že namigujejo na kmalu zaigrano premiero naše predstave …
Daša in Klara

 

 

 

 

 

 

METULJČKI – DECEMBER ZAČELI Z OKRASITVIJO SMREČICE

Otroci iz skupine Metuljčki so najprej pobarvali s čopičem in tempera barvami kartonske krogce, na katere sva nato privezali vrvico. Naslednji dan se je krašenje smrečice pričelo. Vsi otroci so z veseljem sodelovali in obešali okraske.
Nataša in Nika

 

 

 

 

 

MIŠKE – TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK (19.11.2021)

Z otroki smo se veselili tradicionalnega slovenskega zajtrka in se nanj dobro pripravili. Pogovarjali smo se o čebelicah in njihovemu pomenu na naše življenje, in medu.
Vsak otrok je izdelal svojo masko čebelico in svoj pogrinjek. Poslušali smo pesem Čebelar (L. Slak) in zraven tudi zaplesali.
V petek je vsak otrok pripravil svoj pogrinjek in nanj položil zajtrk.
Vzgojiteljici sva bili enotnega mnenja, da otroci že dolgo niso za seboj pustili tako čiste mize.
Daša in Klara

 

 

 

 

 

 

MIŠKE in STRPNOST

V tednu od 16.11.-19.11.2021 smo v oddelku izvajali dejavnosti ob MEDNARODNEM DNEVU STRPNOSTI, ki je letos potekal pod sloganom: “Z drugimi ravnaj tako,kot bi želel,da bi drugi ravnali s tabo.”
Odlično izhodišče za pogovor o prijateljstvu, sodelovanju, razumevanju, spoštovanju in strpnosti je bila pravljica Grdi raček (H.C.Andersen). Zgodbo smo spoznali preko slikanice in risanke.
Otroke je pravljica ganila in v njih prebudila veliko čustev, ki so jih razkrili preko pogovora in risbe. Vsak otrok je narisal dve risbici. Prvo na temo prijateljstva in drugo po pravljici Grdi raček.
Poslušali in usvojili pa so tudi otroško pesmico Juhej, si zapoj (D. Urh-Miškolinček), ki se nama je zdela primeren izbor k temi.
Za zaključek smo pripravili razstavo risbic, dele odgovorov otrok in zapeli pesmico.
In kar je najpomembnejše, vsi otroci so prišli do zaključka,da je igra v vrtcu lepša, če je vsak prijazen.
Daša in Klara

 

 

OBLEŽITEV MEDNARODNEGA DNEVA STRPNOSTI V SKUPINI PIKAPOLONICE

V skupini Pikapolonice (izmenski in kombiniran oddelek) smo 16. 11. 2021 obeležili mednarodni dan strpnosti. V projektu so sodelovali otroci stari od 4 do 6 let. Z otroki smo se pogovarjali o strpnosti in prijateljstvu. Vsak je tudi narisal svojega prijatelja in pripovedoval o njem. Obravnavali smo pravljico avtorja Hansa Christiana Grdi raček. Po pripovedovanju smo se pogovorili o vsebini in narisali strpen odnos do Grdega račka. Naredili smo razstavo izdelkov, si jo ogledali in se o njih pogovarjali. Za zaključek delavnice smo naredili krog prijateljstva in zapeli pesmico Mi se imamo radi.
Ivka Knežević in Mirela Jorgić

Mednarodni dan strpnosti

V skupini Žabice smo se ob mednarodnem dnevu strpnosti pogovarjali o medsebojnih odnosih, ki vsebujejo strpnost, spoštovanje in sprejemanje ter spodbujanje medsebojnega prijateljstva in sodelovanja. Otroci so ob poslusanju pravljice H. C. Andersena – Grdi raček, morali prepoznati, kako so se živali v pravljici obnašale do račka.
Po prebrani pravljici in pogovoru so svoje vtise narisali in njihove izdelke sva razstavili v sobi.

 

Vzgojiteljici Urška in Nada

 

Čarobna jesen v našem vrtcu

V našem vrtcu smo kot vsako leto pozdravili prihod jeseni. Otroci so se preko igre v naravi in z naravo naučili veliko novega, otipali, doživljali ter opazovali. Jesensko vzdušje smo si popestrili s prepevanjem pesmic in deklamacij, izdelovanjem duhcev in čarovnic ter jesen z različnimi likovnimi tehnikami upodabljali.
Ko je igrišče vrtca napolnilo jesensko listje pa smo tako veliki in majhni odšli na igrišče in ga v prijateljskem duhu in z veliko dobre volje pograbili in napolnili listje v vreče za smeti.
Nekaj utrinkov:
Zapisala: Nika Bobek
Skip to content