Obvestila enote Ostržek – jasli

Mednarodni dan gozdov in čistilna akcija

V tekočem tednu smo bili zelo aktivni. Praznovali smo prvi pomladni dan, naredili poizkus, hodili na daljše sprehode, obiskali gozd, uredili igrišče ob vrtcu.

                         

 

Pošiljamo sončne pozdravčke,

otroci iz skupin Ježki, Račke in Zajčki.

 

Jaslični kolektiv enote Ostržek

 

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

Čebelica (J. Bitenc)

Od cveta do cveta čebelica
leta in v čašicah sladkih nabira si med.

Po tem pa se zali marjetki za-
hvali in reče veselo: “Takoj pridem spet!”

“Le pridi čebelca” de cvetka mar-
jetka, “saj menda je sladkega poln moj cvet.”

 

 

Tradicionalni slovenski zajtrk je poseben obrok, ki odraža lokalne pridelke in kulturno dediščino Slovenije. Spodbuja uživanje zdrave hrane, pridelane na domačih kmetijah.

Tako smo v petek, 17. 11. 2023 tudi mi uživali v okusnem zajtrku. Zajtrkovali smo kruh, maslo, med, jabolko in mleko. Pogovarjali smo se o pridnih čebelicah in o tem kako nastane med.

 

 

Jaslični kolektiv enote Ostržek

 

Kostanjček zaspanček

Kostanjček zaspanček (M. Voglar)

 

Kostanjček zaspanček na veji visi;

Zavit ves v lupino prav sladko že spi.

Tedaj pa zapiha vanj veter močan:

Kostanjček zaspanček, jesen je na plan!

 

V vrtcu smo se veliko pogovarjali o značilnosti jeseni in prav tako o jesenskih plodovih. S plodovi smo se igrali, primerjali, razvrščali, ugotavljali kaj se skriva pod lupino …

Z našimi kuharji smo se zmenili, da nam spečejo kostanj in tako smo imeli zabaven in okusen kostanjev piknik.

 

Jaslični kolektiv enote Ostržek

Lutkovna predstava Razbita buča

Vzgojiteljica Alenka Jalovec je otrokom v jasličnih skupinah zaigrala lutkovno predstavo Razbita buča. Otroci so z navdušenjem poslušali pravljico ter igranje na flavto. Opazovali so nastopajoče živali, z njimi zapeli pesmice o miški, ježku, zajčku … in seveda o buči. Za zaključek pa so se igrali z lutkami.

 

 

“Pravljice so čarobna vrata v svet domišljije, kjer se živali pogovarjajo, drevesa pripovedujejo zgodbe, in vsak otrok postane junak svoje lastne pustolovščine. Skozi strani pravljic plešejo čarobne besede, ki rastejo kot rože v otroških srcih, ustvarjajoč nepozabne spomine, ki bodo rasli skupaj z njimi vse življenje.”

 

 

Jaslični kolektiv enote Ostržek

Zdrav zajtrk

V tem tednu smo si v sklopu projekta Živim zdravo sami pripravili zdrav zajtrk.

   

Za zajtrk smo uporabili naslednje sestavine: grški jogurt, ovsene kosmiče, banane, maline, mlete mandlje, chia semena in med.

  

Otrokom je bilo zanimivo, ker so bili zraven pri pripravi zajtrka, starejši otroci so si tudi sami dodajali sestavine. Tako je bil zajtrk še bolj okusen.

     

Otroci iz skupine Zajčki, Račke in Ježki

Jaslični kolektiv enote Ostržek

Zaključek šol. leta 2022/2023

V popoldanskem času smo imeli na igrišču enote Ostržek zaključek šolskega leta oddelkov starosti 1-3 let.

Ogledali smo si dramatizacijo Zelo lačna gosenica.

S čopiči smo risali kot pravi slikarji.

 

Ustvarjali milne mehurčke.

   

Se igrali na igralih in v mivki …

   

in tako preživeli lepo popoldne.

Jaslični kolektiv enote Ostržek

JEŽKE KLIČE TRAVNIK

v drugi polovici aprila se nam je v skupini pridružila še druga polovička otrok in nova vzgojiteljica Irena. Postalo je še bolj živahno in veselo. Najprej smo še malo jokali in se navajali na igralnico ter se igrali in spoznavali. Potem pa je prišel maj in odločili smo se, da kot pravi frajerji in frajerke zaključimo uvajalno obdobje in začnemo z novim tematskim sklopom. Izbrali smo si temo: TRAVNIK. Hodili smo na sprehode in iskali metulje in polže, ker pa so se nam le-ti skrili, smo si ogledovali čebele, ki so sedele na cvetovih in nabirali cvetlice. Regrat se nam je zdel tako barvit in dišeč, da smo ga nekateri kar morali poskusiti še z usti. Žal pa vzgojiteljici nista bili preveč veseli in sta tako početje takoj ustavili. Kljub temu smo na sprehodih uživali!

V igralnici nas je obiskala skvačkana čebela, ki jo je za nas izdelalal vzgojiteljica Tjaša. Prinesla pa je tudi flavto. Nekateri smo z odprtimi usti čakali, da se spozabi in nam pusti, da ji pomagamo pihati. Najprej je Tjaša zaigrala melodijo na flavto, nato pa sta nam z Ireno še zapeli pesem Janez Bitenc: Čebelica. Ob tem pa je naša kvačkana čebela oživela in letala med nami ter vsakega požgečkala. S čebelo smo raziskovali travniške rastline. Nekatere so prav lepo dišale. Spoznavali smo, da se rastline ne mečka, čeprav nas je to tako zelo mikalo. Prav zato nam je vzgojiteljica Tjaša raje na mizo prilepila senzorično vrečo z rastlinami, ki smo jih lahko opazovali in jih pri tem nismo mogli natrgati ali zmečkati.

Vzgojiteljica Irena je v igralnico prinesla čisto pravega polža. Tako napeto smo ga opazovali, da ga je bilo vrjetno sram, saj nam je rožičke pokazal le na hitro. Spoznali smo, da moramo s polžem ravnati nežno. Na rahlo smo ga s prstom božali po hiški. Pogumni med nami pa so tudi pustili, da nam ga Tjaša odloži na roko, a smo jo nato v smehu omaknili, ker je bil občutek prav smešen. Prebrali smo si tudi knjigo Antoon Krings: Polžka Blažka. Na ilustracijah je bilo polno polžev in ker smo bili še pod vtisi polža, ki smo si ga ogledali, smo ves čas kazali na polže, da jih Tjaša in Irena slučajno ne bi spregledali.

Raziskovali smo tudi kartonke, slikanice in poučne knjige o travniških rastlinah in živalih. Tjaša in Irena sta ves čas ponavljali: “Kje je polž? Kje je velik metulj? Kje je majhna mravlja?” Očitno nista hodili v vrtec, ker smo jima mogli neprestano pomagati in kazati s prstom.

Nismo se samo učili ampak tudi ustvarjali. Iz posušenih travniških rastlin smo izdelali sliko z naslovom TRAVNIK. Vzgojiteljica tjaša pa nam je zaigrala tudi lutkovno predstavo: Trije metulji. Nato pa smo tudi sami odtisnili metulje s pomočjo prstnih barv.

Nekaj stvari pa tudi nismo uspeli ujeti na sliko. Tjaša in Irena sta nam poleg Čebelice peli tudi Gosenico. Pri tem sta tako smešno, nazorno izvajali gibe kot da želita, da ju posnemamo. Pa smo se ju nekateri le usmilili in pomigali na dolgo ter pomigali na kratko. Vzgojiteljica Tjaša nam je pripravila tudi čutni poligon GOSENICA. Eni so ga preplezali, drugi prehodili tretji pa so pokazali svoje mišice in vzgojiteljicama dokazali, da lepilni trak, ki je držal plošče na tleh ni pol toliko močan kot so oni.

Dnevi so postali toplejši, zato smo se velikokrat zadržali tudi na naši terasi, Prebili pa smo se tudi do vrtčevskega igrišča. Taktično smo poskušali v čevljih in hlačah prinesti nekaj mivke tudi v igralnico, a žal neuspešno, saj sta nas Tjaša in Irena hitro spregledali in otresli.

Svoje pridobljeno znanje smo ponovili ob slikah travnika in travniških živali, kjer smo pokazali, da za šalo na sliki prepoznamo rožo, pikapolonico, polža, metulja … Sedaj pa že komaj čakamo, da slišimo in vidimo, kaj bomo spoznavali v juniju.

skupina JEŽKI in vzgojiteljici Tjaša ter Irena

 

Gozdni čopiči

Z otroki smo se odpravili v gozd in med potjo opazovali značilnosti pomladi. Videli smo zvončke, slišali žolno ter čebele, ki so priletele ven iz čebelnjaka. Nabrali smo različen naravni material iz katerega smo nato v vrtcu izdelali čopiče. Na plakate smo nato z “naravnimi čopiči” naslikali skupno abstraktno sliko. Za barve smo uporabili rdečo papriko, kurkumo in kavo. Nato smo na sliko nalepili vejice smreke, storže, lišaje, mah ter drug nabrani material.

 

Napisali in objavili: Laura Lovšin in Maja Poje

Varovanje narave

V mesecu aprilu smo se veliko pogovarjali o pomenu varovanja naše narave. Ogledali smo si poučen posnetek o ločevanju odpadkov ter v igralnici okrasili koše za smeti. Na njih smo nalepili sličice, ki nam povedo, kaj vse spada v posamezen koš, da bomo smeti še lažje ločevali. Odpravili smo se tudi do komunale. Med potjo smo videli veliko smeti, ki smo jih pobrali in vrgli v ustrezen zabojnik.  Tam so nam predstavili svoje zabojnike ter ekološki otok. Podarili so nam tudi posode za shranjevanje odpadnega olja.

Napisali in objavili: Laura Lovšin in Maja Poje

ZAČETEK POMLADI PRI JEŽKIH

Na prvi pomladni dan smo se JEŽKI odpravili na prvi sprehod z vozičkom. Opazovali smo okolico, vohali in raziskovali travniške cvetlice. Najbolj zanimiv pa nam je bil promet in hupanje mimoidočih avtomobilov.

Obeležili smo tudi SVETOVNI DAN DOWNOVEGA SINDROMA, in sicer tako, da smo si nadeli dve različni nogavički.

Učili smo se tudi pospravljanja, saj smo ugotovili, da smo v razmetavanju že pravi profesionalci. Vzgojiteljica Tjaša se je domislila, da je lahko narobe obrnjena miza razlog za pravo zabavo. Na njeno ogrodje se namreč primejo magnetki, služi pa tudi kot krasen bazenček za žogice. Kakšna zabava! V igralnici se nam je naselila tudi kartonska pošast, ki najraje je žoge ali ostale manjše igrače, zato smo pridno skrbeli, da ni bila nikoli lačna.

Veliko smo tudi telovadili, plazili in hodili smo po senzoričnih ploščah, se plazili čez tunel, plezali čez blazine … Dva dečka sta nas zastopala tudi na vrtčevski CICIOLIMPIJADI. Tako smo bili dobro kondicijsko pripravljeni na novo polovičko skupine, da jim pokažemo, kako se stvarem streže in kako se zabavamo v vrtcu.

Vzgojiteljica Tjaša in skupina JEŽKI

Zajček Pablo išče jajčka

V petek smo ob ilustracijah poslušali pravljico Zajček Pablo išče jajčka. Zajček Pablo vsako leto razveseli otroke s čokoladnimi jajčki, katere pripravi sam. Seveda je obiskal tudi nas.

  

   

Zajčku smo pokazali naša pobarvana jajčka.

   

Spoznavali smo različne vzorce in risali s flomastri po pripravljeni podlogi (”riši” – ”briši”).

 

Otroci iz skupine Polžki

  Vzgojiteljici Katarina Tekavčič in Staša Kersnič

DIŠI PO POMLADI

V začetku marca smo bili JEŽKI zelo delovni, pridno smo ustvarjali rožice za mamice ob dnevu žena ter barvali kravate za očke ob dnevu mučenikov.

Zadišalo je po pomladi in dnevi so bili bolj sončni in topli, kakor so prilezle spomladanske rožice iz zemlje, smo se tudi JEŽKI prebili do terase vrtca. Zunaj nam je zelo lepo. Uživamo ob igri na svežem zraku!

Ker smo rekli zime je lahko kar konec, smo pospravili zimsko dekoracijo in vzgojiteljica Tjaša nam je spet naložila delo. Uživali smo ob ustvarjanju pomladne dekoracije. No malo smo tudi popackali, hihi. Tudi vzgojiteljica je pomagala, da ne bomo rekli, da ona nič ne ustvarja.

vzgojiteljica Tjaša in skupina JEŽKI

Hip hura!

Na pustni torek smo se vzgojiteljice skupaj z otroki spremenile v pustne šeme.

V skupini Račke so bili ta dan namesto otrok: snežak Olaf, Pika Nogavička,

leva, mucka, metuljček, pikapolonica, veverica, mišek Jerry, batman ter gasilec.

Priprave na pust so potekale cel teden. Spoznavali smo pustne običaje iz različnih krajev, ustvarjali ter si okrasili sobo.

Na pustni torek smo se predstavili drug drugemu, plesali ter odšli na sprevod po mestu.

Dobili pa smo tudi slasten krof.

Napisali in objavili: Laura Lovšin in Maja Poje

PRIŠLI SO JEŽKI

V sredo, 15. 2. 2023, smo se JEŽKI pridružili enoti Ostržek kot nova polovična skupinica. V prvih tednih uvajanja smo sodelovali že pri pustnem okraševanju.  Izdelali smo pustne maske in se zabavali pri raziskovanju prstnih barv in packanju z njimi. Četudi smo najmlajši v enoti smo se pustno našemili in pomagali preganjati zimo kar iz naše igralnice.

               

 

Ugotovili smo, da je v vrtcu ogromno igrač. Še posebno so nam všeč poganjalčki in magneti. Vsak dan odkrijemo kakšen nov zaboj z igračami in ga raziščemo. Vzgojiteljica nam je pripravila tudi različne vtikanke, ene nam še malo ponagajajo, žogice pa v odprtino vtaknemo kot pravi profesionalci.

                                                                     

  

Obeležili smo tudi prvi rojstni dan v vrtcu.

Se že veselimo vrtčevskih doživetij, ki nas še čakajo.

Vzgojiteljica Tjaša in skupina JEŽKI

Dan odprtih vrat

Tematika dneva odprtih vrat se je navezovala na pisateljico in pedagoginjo Elo Peroci.

Pisateljica, ki jo dobro poznana po pravljici Muca Copatarica, Moj dežnik je lahko balon ter drugih priljubljenih delih.

V skupini Račke smo za dan odprtih vrat pripravili dejavnost, ki se je navezovala na pravljico o muci Copatarici.

Otroci so skupaj s starši pobarvali lesen copat, nato pa ga zašili oz. z nitjo pretikali skozi luknje. Igrali smo se tudi spomin – leseni gumbki.

 

Prisluhnili pa smo tudi zgodbi s kamišibaj tehniko.

Napisali in objavili: Laura Lovšin in Maja Poje

 

 

 

Spoznavamo značilnosti zime

Zunaj nas je razveselila bele snežna odeja, ki smo jo izkoristili za različne dejavnosti.

Igrali smo se na igrišču vrtca:

                                                                

Slikali z barvnim ledom:

                                                                 

Pobarvali sneg:

                                                                  

Izdelali naravne ptičje krmilnice:

Odšli smo tudi na sprehode, kjer smo spoznavali in opazovali naravo v zimskem času. Na sprehodu smo videli različne stopinje. Ker nismo vedeli, komu pripadajo, smo se odločili, da to raziščemo. Odšli smo v knjižnico ter si tam ogledali različne slikanice stopinj živali. Spoznali smo tudi, kaj živali pozimi delajo. Nato smo izdelali igralne kartice na katerih so sličice živali ter njihovih stopinj. Iskali smo pare ter spoznavali različne stopinje.

                                                                           

Napisali in objavili: Laura Lovšin in Maja Poje

Moje Telo

V skupini Račke smo v januarju spoznavali človeško telo.

V pomoč nam je bila lutka, veliko zanimivih slikanic ter naše telo samo.

Iz posameznih delov smo sestavljali svoje obraze:

                                                                                                                                                   

Obrisali smo svoje telo, ga pobarvali ter narisali posamezne dele telesa in jih poimenovali:

   

Naučili smo se tudi novo deklamacijo:

TO SEM JAZ

Majhno imam glavo,
lase in obraz,
vrat in ušesa,
glejte – to sem jaz!

Zadaj imam hrbet
spredaj srce,
zgoraj imam roke,
spodaj pa noge.

Ter se veliko gibali na svežem zraku:

  

Napisali in objavili: Laura Lovšin in Maja Poje

Dan odprtih vrat 100-letnica Ele Peroci

Lani je minilo 100 let od rojstva Ele Peroci. Naša priljubljena otroška pisateljica in pesnica, zaradi katere generacije staršev brez težav otroke pripravijo do tega, da vestno pospravijo svoje copate, preden se potopijo v svet sanj. Sicer jim jih bo odnesla …

Verjetno jo vsi najbolj poznamo prav po njenih kratkih sodobnih pravljicah, kot so: Muca copatarica, Hišica iz kock, Moj dežnik je lahko balon idr.

Zato smo dan odprtih vrat posvetili njenim pravljicam.

Otroci so ob ilustracijah poslušali pravljico Muco Copatarica.

 

Ilustracije smo si bolje ogledali in jih z ”ježki” pripeli na steno.

      

Iz naše garderobe smo zaslišali mijavkanje. Hitro smo šli pogledat, toda žal … bili smo prepozni. Muca Copatarica je za seboj pustila sledi in polno novih, čistih, urejenih copatkov.

   

Sezuli smo svoje copatke in jih pospravili.

 

Z navdušenjem smo se obuvali in sezuvali copatke, ki jih nam je prinesla Muca Copatarica.

Otroci iz skupine Polžki

Vzgojiteljici Katarina Tekavčič in Staša Kersnič

 

Zima, zima bela

V mesecu januarju smo izvajali dejavnosti povezane z zimo.

Ko še ni bilo snega smo se igrali s pripravljenim ”snegom”.

Igrali smo se s penicami. Za nas so bile to kocke ledu. Sestavljali smo iglu.

Igrali smo se igrico – Iskali smo svoje kape in si jih poskušali nadeti na glavo.

Peli smo pesmico o snežaku in ga pobarvali.

Narisali smo stopljenega snežaka.

Tiskali s pečatnikom snežinke.

Končno smo dočakali sneg. Z njim smo se igrali v naši igralnici.

Da pa ne bo bil sneg samo bel, smo po njemu risali z vodenimi barvami.

Pogovarjali smo se o tem kako ptički preživijo zimo. Vstavljali smo lesene paličice v luknjice in tako ”sestavili” ptičkom hišico.

V luknjice smo vstavljali tudi vatirane palčke in sestavili različne oblike snežink.

 

Pobarvali smo ptičjo hišico.

Poskrbeli bomo še, da ptički ne bodo lačni in jim v ptičjo hišico nasuli semena.

 

Otroci iz skupine Polžki

Vzgojiteljici Katarina Tekavčič in Staša Kersnič

 

BARVANJE SNEGA v skupini Zajčki

Barvanje snega je zabavna in ustvarjalna igra na prostem. Tudi mi smo se odločili zanjo. Sneg nam je predstavljal velikanski list papirja. Ni bilo pomembno kaj bomo naslikali, pomembno je bilo raziskovanje, eksperimentiranje in pridobivanje novih izkušenj. Pa četudi so nastale le pike in črte, je bil cilj dosežen.

              

Vzgojiteljice: Maja Jurković, Ana Šmalc Novak in Adrijana Bogolin

 

Veseli december v skupini Zajčki

Veseli december je čas pravljic, lučk, vonjav po dobrem pecivu, druženj….Tudi v naši skupini je bilo tako. Pričeli smo s prazničnimi pravljicami, si okrasili igralnico z lučkami, smrekico, namiznmo dekoracijo, ki so otroke popeljale v pravljični in ustvarjalni svet. Vsak dan se je dogajalo kaj zanimivega. Plesali smo, ustvarjali, pekli praznične piškote, pričakali dobrega moža, ki je otroke razveselil z darili, si ogledali risanko na velikem platnu v enoti Čebelica, predstavo Kako objeti ježa v izvedbi lutkovno-gledališke skupine Vrtca Kočevje in še mnogo tega. Tako smo veseli in nasmejani zakorakali v novo leto.

Vzgojiteljice Maja Jurković, Ana Šmalc Novak in Adriana Bogolin.

Veseli december

December nas je razveselil z belo odejo, zato smo se toplo oblekli ter odšli na sneg.

    

Na igrišču smo tekli, skakali, izdelovali snežne kepe ter se kotalili.

Decembra smo veliko ustvarjali, praznično okrasili igralnico, posejali božično žito, izdelali okraske, okrasili jelko ter se igrali z umetnim snegom, ko ga zunaj ni bilo več.

Obiskali so nas tudi dobri možje:

Komaj že čakamo, kaj lepega nam bo prineslo prihajajoče leto.

Napisali in objavili: Laura Lovšin in Maja Poje

 

Čustva

V skupini Račke smo spoznavali osnovna čustva.

Pri usvajanju nam je bila v pomoč lutkovna predstava z naslovom Piščanček Pik ter druge dejavnosti.

Iz plastelina smo na igralno podlogo prirejali čustvene izraze, ki jih je določil met kocke:

Skupaj narisali risbo ob poslušanju različne glasbe:

Animirali lutke ter z obrazno mimiko prikazali različna čustva:

Ter se veliko pogovarjali o svojih ter čustvih drugih.

Napisali in objavili: Laura Lovšin in Maja Poje

Teden čebel v skupini Zajčki

V tednu ko obeležujemo Tradicionalni slovenski zajtrk smo se pogovarjali o čebelah, čebelnjaku, čebelarju. Ogledali smo si poučno oddajo za otroke, poizkušali med, si sami pripravili čajanko z medom, plesali kot čebele in se igrali različne gibalne in družabne igre povezane na to temo. Vzgojiteljice so otrokom pripravile lutkovno predstavo “Čebela Adela”. Otroci so se kasneje še sami poizkušali v vlogi igralcev. Kot zaključek pa je bil Tradicionalni slovenski zajtrk. Okrasili smo si igralnico, izdelali pogrinjke in se posladkali z dobrotami, ki nam so nam jih ta dan prinesli lokalni pridelovalci.

 

VZGOJITELJICI: Maja Jurković in Ana Šmalc Novak

Čebelji teden pri najmlajših

Skozi cel teden smo izvajali dejavnosti v povezavi s čebelicami in se pripravljali na medeni zajtrk.

Pričeli smo s poslušanjem petja vzgojiteljice. Večkrat nam je zapela pesem Čebelica (Janez Bitenc). Zraven smo posnemali letenje čebelic. Veliko smo tudi plesali na glasbo Če Čebelice (Čuki).

Vzgojiteljici sta nam pobarvali dlani in tako smo z odtisom na papir naredili svoje čebelice, katere sedaj krasijo našo steno.

Skupaj smo pobarvali čebelji panj.

Na čebelji panj so priletele čebelice. S čebelicami smo se igrali, jih odstranjevali in dajali na čebelji panj. Pri tem smo se zeeeloooo zabavali.

Juhu, uspelo nam je narediti tudi skupno sliko!

Za konec tedna pa smo praznovali tradicionalni slovenski zajtrk. Bilo je zelo dobro in zelo veliko smo pojedli. Ugotovili smo, da je med sladek. Najbolj zanimivo pa je bilo, ko nas je obiskala čebelica in skupaj z nami zajtrkovala.

    

    Skupina Polžki

Vzgojiteljici Katarina Tekavčič in Staša Kersnič

Spoznavamo čebelo

V skupino račke je priletela čebelica Fifi. S pomočjo lutke smo spoznavali zgradbo njenega telesa, njen dom ter se seznanili z pridelavo medu od cveta do medu.

Odšli smo na ogled čebelnjaka ter nato izdelali svojega v katerem sedaj živi čebelica Fifi.

 

Poizkušali smo tudi med ter si z njim osladkali čaj.

Otrokom smo odigrale tudi predstavo z naslovom Čebela Adela ter izdelali ropotulje.

Za konec je sledil tradicionalni slovenski zajtrk. Spoznali smo delo in opravo čebelarja, izdelali smo si pogrinjke ter namizno dekoracijo. Iz škatle pa smo naredili tudi kravico Lisko, ki smo jo pomolzli ter se skozi igro seznanili z načinom pridobivanja mleka.

       

Napisali in objavili: Laura Lovšin in Maja Poje

 

 

 

Hokus pokus čiračara

V skupini RAČKE smo se za noč čarovnic spremenili v čarovnike, čarali ter veliko ustvarjali.

 

Izvedli smo čarovniške eksperimente:

Izrezali bučo in iz nje naredili hišo za duhce, pajka in netopirje ter se igrali z bučnimi semeni:

   

Z barvanjem s pomočjo vej izdelali duhce ter lanternice za nočni sprehod:

K nam pa je prišel tudi pajek, ki je spletel mrežo skozi katero smo se preplazili:

Za konec pa rajali na prireditvi Noči duhcev in čarovničk.

Napisali in objavili: Laura Lovšin in Maja Poje

JOJ, KAKO VELIKA BUČA ZRASLA JE NA NJIVI

Starše smo prosili, da nam prinesejo buče, s katerimi smo se igrali, si jih ogledovali, jih primerjali, nosili … Eno bučo pa smo izrezali in iz nje naredili strašilo. Ob tem smo poslušali petje pesmi Joj, kako velika buča zrasla je na njivi.

     

Ker je v naši igralnici pajek spletel veliko mrežo smo morali premagovati ovire s prestopanjem in plazenjem.

S tehniko odtiskovanja smo odtisnili pajke na papir in poskrbeli, da sta naša garderoba in igralnica izgledali prav pajkasto.

     

Za prireditev Noč duhcev in čarovničk smo pobarvali lanternice.

     

 

Skupina Polžki

Vzgojiteljici Katarina Tekavčič in Staša Kersnič

Teta Jesen pri Račkah in Zajčkih

Zunaj že vse diši po jeseni. Drevesa so se obarvala v barvite, jesenske barve in gozd se
je napolnil z jesenskimi dobrotami. Z otroki iz skupine Račke in Zajčki smo se odpravili
na raziskovanje gozda. Opazovali in naštevali smo jesenske barve, ogledovali gobe,
spoznavali značilnosti jeseni ter uživali v gibanju na svežem zraku. V gozdu nas je
obiskala tudi teta Jesen, ki nam je zaigrala lutkovno predstavo o Sapra Miški. Otroci
so zgodbi z zanimanjem prisluhnili, ob koncu pa skupaj s teto zapeli pesem z naslovom Botra jesen.

Botra Jesen
(Janez Kuhar)
Botra jesen že v deželo prihaja,
z dežjem in vetrom nam rada nagaja.
V polje in gozd je že urno zavila,
barve jesenske povsod je razlila.
S kapljico rose je barve zmešala,
kaplje dežja pa še zraven dodala.

 

 

Vzgojiteljice:

Skupina Račke (Laura Lovšin in Maja Poje)

Skupina Zajčki (Maja Jurković in Ana Šmalc Novak)

Teden otroka v skupini Zajčki

“Skupaj se imamo dobro” je bila rdeča nit v Tednu otroka v času od 3. – 7. 10. 2022. Letošnja tema je v ospredje postavljala druženje z vrstniki in grajenje medsebojnih odnosov.

Zato sva otrokom pripravili dejavnosti, ki so krepile medosebne odnose, spodbujale skupinsko ustvarjalno igro, sodelovanje, igrivost, sproščenost, razigranost…

In kaj vse smo počeli?

Pletli smo nit prijateljstva.

Poslušali zgodbice o prijateljstvu.

Se igrali družabne igre.

Tekmovali v skupinah.

Plesali v parih.

V sodelovanju z Mrežo gozdnih vrtcev in šol ter v podpiranju povezovalne izobraževalne integracije gozdne pedagogike smo se odpravili na jesenski pohod do Rožnega studenca.

 

Za konec pa smo vsi skupaj zapeli in zaplesali na pesem “Mi se imamo radi” ob spremljavi harmonike.

 

Vzgojiteljici Maja Jurković in Ana Šmalc Novak

Skip to content