Obvestila enote Narcisa

ZOBNI ALARM

Zobni alarm je program za vrtce in šole s katerim otrokom prenašamo znanje o pravilni higieni zob. V naši enoti nas je obiskala dipl. medicinska sestra in nam predstavila kako si pravilno umivati zobke, spoznali smo pomen zdrave prehrane, ugotovili, da imajo naši zobki imena, da imamo mlečne zobke, ki nam bodo odpadli in še veliko koristnih informacij.

Pridni pa nismo le doma, tudi v vrtcu si po zajtrku čistimo zobke ob pesmici in prav dobro nam gre že od rok.

Zapisale: Tea, Ines in Nataša

MAŠKARE PRI ŠKRATKIH

Na pustni torek v vrtec niso prišli otroci, ki jih poznamo temveč klovni, princeske, piščančki, metuljčice, pikapolonice… Obiskali so nas tudi šolarji iz bližnje šole in skupaj smo se poveselili. Z igranjem na male instrumente in glasnim petjem smo res pregnali zimo.

Zapisale: Tea, Ines in Nataša

ČIRA- ČARA HOKUS POKUS

V naši enoti Narcisa nas je z obiskom razveselil čarodej Mare Čare. Z zanimanjem smo opazovali čarovniške trike in ne boste verjeli čarati smo poskusili tudi mi. S Klobukom na glavi, s čarobno palico v rokah smo mahali in mahali in glej – USPELO NAM JE. Spoznali smo, da je biti  ČARODEJ zelo zanimivo in zabavno.

Zapisale: Tea, Nataša in Ines

SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

Škratki smo obeležili slovenski kulturni praznik tako, da smo brali in pripovedovali pravljice, deklamacije, izštevanke. Preko fotografij smo spoznali lik slovenskega pesnika in pisatelja dr. Franceta Prešerna in nekaj njegovih del. Najbolj zanimiv nam je bil Povodni mož. Preizkusili pa smo se tudi pri pisanju s peresom in se za hip vrnili v tiste čase. Tudi na Zdravljico nismo pozabili, jo večkrat poslušali in ugotovili, da nas velikokrat spremlja ob pomembnih praznikih, dosežkih…

ZIMSKE RADOSTI

Mali in veliki ŠKRATKI smo izkoristili prvo večjo pošiljko snega in nizke temperature, ter se prepustili zimskim čarovnijam. Spoznali smo termometer, izdelovali snežne skulpture, izdelali ledene okraske in poskrbeli za ptičke na prostem.

Sneg je res nekaj čarobnega, otroci ga naravnost obožujejo in kljub temu, da jih zazebe v lička, prste, nos…se zabavajo in neizmerno uživajo.

Ker je sonček sneg stopil se je naš snežak poslovil.

zapisale: Ines, Tea in Nataša.

ČAROBNI DECEMBER

Mesec december je res poln presenečenj, čarobnih dni, toplih besed in lepih dejanj. S prijetno in zanimivo gledališko predstavo – NEKOČ JE BILA, so nas presenetili igralci lutkovno – gledališke skupine vrtca Kočevje. Ja prav uboga je bila ta miška, ki nikakor ni mogla prebrati pravljice ji na koncu z vsemi svojimi prijatelji iz gozda le uspe. Čarobnost praznikov pa si si pričaramo tudi z ustvarjanjem, okrasitvijo enote, plesom in ne boste verjeli- obiskala nas je babica Zima, nas obdarila z »zimskimi piškoti«, z nami zaplesala, zapela in nam obljubila, da nam pošlje nekaj snega. Sedaj pa že hitimo pisat, risat pismo za dobrega moža, ki nas bo obiskal v naslednjih dneh. Ali obišče tudi vas? Mi smo bili zelo pridni, kaj pa vi?

zapisale: Ines, Tea in Nataša

PRAVLJIČNI BAZAR POVEZANOSTI V KOČEVSKI REKI

V mesecu decembru se vsi prepustimo čarobnosti prihajajočih praznikov in se odenemo v pravljične barve. Tako je v prazničnem duhu v naši mali vasici, 7.12.2023 potekal tudi PRAZNIČNI BAZAR POVEZANOSTI v sodelovanju s krajevno skupnostjo Kočevska Reka.

Vsi prijatelji, vaščani, krajani, starši, stari starši in naši najmlajši, smo poskrbeli za res prijeten vstop v praznični december. V soju lučk, ob spremljavi božične glasbe  in klepeta smo se prepustili toku sproščenega raziskovanja različnih izdelkov, ki so nastali s pomočjo pridnih rok otrok, vzgojiteljev, učiteljev, staršev ter lokalnih izdelovalcev. S prazničnim nastopom pa so za res praznično vzdušje poskrbeli naši najmlajši ŠKRATI in njihovi prijatelji iz šole v Kočevski Reki. Babica zima, Mali jelenček Rudolf, Zima – zima bela….in na koncu še Lučke, lučke – so odmevale se dolgo v naših ušesih in zapojte si še vi!!! LUČKE – LUČKE, DA ZASVETIJO SE TI UČKE, UČKE…

zapisale: Nataša, Ines in Tea

PRILAGAJANJE NA VODO ZA NAJSTAREJŠE ŠKRATKE

V mesecu novembru je v bazenu v Ribnici potekal tečaj prilagajanja na vodo. Zgodnji začetki plavanja imajo veliko pozitivnih učinkov na vseh področjih otrokovega razvoja in naši vaditelji otroke postopno in preko igre privajajo na vodo, na sproščeno gibanje v njej oz. na odpravljanje morebitnega straha pred vodo. Otroci se tako postopoma učijo vseh potrebnih veščin za varno gibanje/plavanje v vodi in nekateri že naredijo tudi prve samostojne zamahe. Najbolj pomembno je, da otroci v vodi uživajo, se zabavajo predvsem pa varno in brez strahu razvijajo svoje plavalne prvine. Kar poglejte kako pogumni smo bili Škratki…čof – čof

Zapisale: Tea, Nataša in Ines

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

17.11.2023 je v naši enoti tako kot po celotni Sloveniji potekal TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, s tradicionalnimi živili (kruh, maslo, med in jabolko). Na ta dan smo se seveda pripravili že prej in si izdelali “čebelje klobučke”, peli pesmice, plesali in spoznali poklic ČEBELAR. S svojim obiskom pa nas je presenetila čebela Adela s katero smo zapeli in zaplesali.

zapisale: Ines, Tea in Nataša

MEDVEDKI SLADKOSNEDKI

Ta teden je pri ŠKRATKIH zadišalo po medenih mafinih. Skupaj s starši smo si naprej ogledali recept, sestavine in pripomočke, ter se lotili dela. Spekli smo okusne mafine z medom in jih oblikovali v čudovite medvedke. Medtem, ko so se mafini pekli pa smo izdelali še panj s čebelicami.

utrinke si lahko ogledate spodaj.

zapisale: Nataša, Tea in Ines

TEDEN OTROKA

Teden otroka v naši enoti je potekal raziskovalno, veselo, razigrano, jesensko. Osrednja tema je bila ZAKAJI in ZATOJI RADOVEDNOSTI. Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari okoli nas. Pri tem nam je bila v veliko pomoč gosenica Tinka s katero smo skozi različne dejavnosti odkrivali jesen. Otroci so v vrtec prinesli jesenske pridelke, ki smo jih uporabili na jesenski tržnici okusov pred našo enoto.

Na obisk smo povabili tudi šolarje iz bližnje OŠ, se preizkusili pri reševanju ugank, tipali, vohali, okušali različno sadje in zelenjavo. Ne boste verjeli, kar nekaj je bilo tako pogumnih in so pojedli ČEBULOOOOO.

Tudi v igralnico smo pripeljali jesen ustvarjali s slanim testom, slikali z rdečo peso in borovnicami, si uredili jesenski kotiček in raziskovali senzorično škatlo. Rokave pa nismo zavihali samo za ustvarjanje, tudi pograbimo vsakodnevno odpadlo listje in pobiramo hruške in tako vsi skupaj poskrbimo za lepo in čisto okolico našega vrtca.

zapisale: INES, TEA IN NATAŠA

september pri ŠKRATKIH

Mesec september je hitro minil in za nami so prvi vrtčevski dnevi za 4 novinčke. Bili so veseli, za nekatere tudi težki. Včasih še priteče kaka solzica a lahko rečemo, da so pravi korenjaki. Obeležili smo tudi Teden evropske mobilnosti in organizirali dejavnost na temo varnosti v prometu ter spodbujali trajnostno mobilnost.

23.9.23 pa je potekal tudi DAN ŠPORTA, ki smo ga preživeli – kaj mislite kako? ŠPORNO

 

S tem krepimo in skrbimo za svoje zdravje. Skrbeli smo tudi za urejenost našega  igrišča/travnika in skupaj aktivno pobirali hruške, grabili listje, pometali….

 

Zdaj pa že hitimo novim dogodivščinam naproti.

zapisale: Ines, Tea in Nataša

 

POLETNE IGRARIJE

V poletnih mesecih se ŠKRATKI radi zadržujemo in uživamo v senci dreves, se igramo z vodo, si pripravimo poletni piknik…Ne boste verjeli – radi se posladkamo  tudi sladoledom in že vsi nestrpno čakamo, da odidemo na MORJEEEEE.

zapisale: Ines, Nataša in Tea

“ADIJO VRTEC”

19.6.2023 je pred enoto Ostržek potekala prireditev SLOVO MALIH MATURANTOV. Otroci, ki jeseni odhajajo v šolo so še zadnjič vrtcu pomahali v slovo. mali maturant, mali maturant, šlik-šlak brez napak…je odmevala maturantska himna in otroci oblečeni v pisane majčke z maturantskimi kapami na glavi so peli in plesali ter zabavali vse obiskovalce. Škratki pa se nismo pozabili posloviti tudi od naših prijateljčkov v enoti. Ob glasni koračnici, maturantski himni in plesnim nastopom in rajanjem smo poskrbeli za prijetno, razigrano dopoldne.

Zapisale Tea, Ines, Nataša

ŽIVLJENJE NA TRAVNIKU

Škratki veselo raziskujemo in odkrivamo vse kar leze in raste na travniku. S pomočjo različnih pripomočkov (lupe, pincete, posodice…) iščemo drobne travniške živalce in rastline ter jih poimenujemo. V vrtcu pa nas je obiskal tudi afriški polž, vrste AHAT, ki je last vzgojiteljice Nataše. Joooj kako je velik. Spoznali smo veliko zanimivega o njegovem življenju in ga opazovali pri hranjenju.

Zapisale: Tea, Ines, Nataša

ČAROBNA NOČ V VRTCU

Tisti najstarejši ŠKRATKI (5-6 let) smo se odločili noč preživeti v vrtcu. Vzgojiteljice so nam pripravile zanimiv večer z različnimi dejavnostmi. Najprej smo si vsi pripravili prostor za spanje, se malo poigrali nato pa se odpravili na nočni pohod z lučkami. Prav zabavno je bilo. Že pošteno lačni smo si privoščili okusno večerjo kateri je sledila ZABAVA V PIŽAMAH. Plesali, peli, skakali in zabavali smo se ob glasbi in svetlobnem vrtiljaku. Utrujeni smo nato poskrbeli za čiste zobke in sladko zaspali.

 

zapisale: Tea, Nataša in Ines

MALI ASTRONAVTI

V mesecu aprilu smo ŠKRATKI potovali v vesolje. Izdelali osončje, rakete, spoznali poklic astronavt, s pomočjo knjig spoznavali različne planete, veliki pok, luno, satelite, vesoljska plovila. Sami smo izdelali tudi astronavtsko obleko in postali čisto pravi astronavti. Kot pravi raziskovalci smo ugotavljali tudi ali je na drugih planetih možno živeti in ali vesoljci res obstajajo. Kaj pravite vi?

Vesolje nas je zelo navdušilo in prevzelo in lahko rečemo, da smo spoznali res veliko novega in zanimivega.

CICI OLIMPIJADA

V športni dvorani v Kočevju je potekala 5. CICI OLIMPIJADA vrtca Kočevje v kateri je sodelovala tudi naša enota. Cilj prireditve je ŠPORT in seveda z njim povezano še kako pomembno GIBANJE (tek, spretnost, ravnotežje, skakanje, vzdržljivost…). Skrbno pripravljene igre po starosti otrok so spremljali starši, bratci, sestrice, babice, dedki, in na tribunah navijali za naše športnike. Vsi skupaj smo si zaslužili čisto prave cici medalje in prekrasen pokal, ki je dobil častno mesto v naši igralnici.

 

 

SVETovni daN DOWNOVEGA SINDROMA

V znak podpore smo si danes v našem vrtcu obuli pisani nogavici in s tem pokazali naklonjenost osebam z Downovim sindromom.

Odšli smo tudi na sprehod po vasi, kjer smo spustili balone v zrak.

zapisale: Ines, Nataša, Tea in Cvetka

 

Odganjalci zime

Na pustni torek so v našo enoto zakorakale maškarce. V vrtec so prišle princese, klovni, vitezi, bojevniki, medvedki … Že takoj po zajtrku je bilo zelo veselo in nasmejano saj smo smo maškare priredile pravo pustno rajanje ob veseli, poskočni glasbi. Odpravili smo se tudi po vasi in z glasnim petjem in igranjem na male instrumente preganjali zimo. Družili smo se tudi s šolarji, obiskali vaško pošto in trgovino ter si prislužili nekaj sladkega. Tako – zdaj pa kličemo pomlad.

 

zapisale: Ines, Tea in Nataša

Svet domišljije

Prve dni meseca februarja smo se Škratki podali v svet domišljije. Spoznali smo različne pravljice, ki smo jih povezovali s plesom, dramsko igro, različnimi miselnimi igrami.. Posebno pozornost smo namenili slovenskemu kulturnemo prazniku, spoznavali simbole naše države in pesnika Franceta Prešerna ter njegove pesmi, poezijo. Otrokom se je v spomin najbolj vtisnil pod imenom dr. Fig in ne boste vrjeli – tudi obiskal nas je. otrokom je razdelil fige in zaplesal z Urško.

 

zapisale: Tea, Ines in Nataša

DAN ODPRTIH VRAT

V vrtcu Kočevje smo v sredo 1.2.2023 na dnevu odprtih vrat počastili znano otroško pisateljico Elo Peroci in preko ustvarjalnih delavnic spoznavali njena dela.V naši enoti so se otroci odločili ustvarjati po zgodbi Moj dežnik je lahko balon. Vzgojiteljice smo pripravile različne dejavnosti na temo. Z obiskom pa so nas počastili tudi starši in stari starši naših otrok, ki so se prav tako prepustili ustvarjanju in igri.

 

zapisale: Ines in Tea

RADOSTI NA SNEGU

Juuuhuuuhuuu, sneg je tu. Babica Zima nas je tokrat res presenetila z veliko količino snega in nam pričarala nasmehe na obraz. Oblekli smo si topla oblačila in se podali snežnim dogodivščinam naproti.Vsak dan uživamo pri igrah na snegu, se kotalimo, sankamo, kepamo…Nismo pa pozabili tudi na snežaka, ki prav pridno pazi na naš vrtec, ko nas ni.

Zapisali Tea in Ines

VABILO NA DAN ODPRTIH VRAT

»V MALI VASI SO MAJHNE HIŠE IN V VSAKI HIŠI SO OTROCI. V PISANIH SRAJČKAH SO IN OBUTI V RDEČE IN MODRE COPATKE«, …

(Ela Peroci- Muca Copatarica)

 

Otroci in zaposleni Vrtca Kočevje prijazno vabimo starše, dedke, babice, strice in tete….na »Dan odprtih vrat  kočevskih vrtcev«

 RDEČA NIT AKTIVNOSTI BO STOTA OBLETNICA ROJSTVA ELE PEROCI, PRILJUBLJENE OTROŠKE PISATELJICE IN PESNICE, KI JO NAJBOLJ POZNAMO PO PRAVLJICAH, KOT SO MUCA COPATARICA, HIŠICA IZ KOCK, MOJ DEŽNIK JE LAHKO BALON …IN DRUGE.

 KDAJ?   V sredo, 1. 2. 2023, od 9.00 do 10.00

KAM?     V našo enoto Narcisa, Kočevska Reka

KAJ BOMO POČELI? Se igrali, ustvarjali in še kaj

Lepo vabljeni, in ne pozabite, seboj prinesite   copate

                                      Majhni in veliki škratki ter vzgojiteljice

TEČAJ PRILAGAJANJE NA VODO

“Tavečji” škratki smo se v mesecu januarju odpravili tudi v bližnjo Ribnico in se udeležili tečaja prilagajanja na vodo. Iz naše enote smo se na pot odpravili z avtobusom in nadaljevali z vlakom, kar je bila posebna izkušnja za vse otroke. Malo nam je ponagajalo vreme a mi se nismo pustili motiti. Skupaj z vaditelji so otroci v bazenu usvajali plavalne prvine. Seveda pa ni zmanjkalo tudi časa za igro, kjer so otroci uživali in preizkušali svoje novo plavalno znanje. Veliko več pa povedo fotografije:

 

Zapisala Tea Kocjan

MERIMO ČAS

V mesecu januarju ŠKRATKI spoznavamo koledar, letne čase, mesece v letu, dneve v tednu… Dneve in pomembne dogodke označujemo na koledarju in tako spoznavamo tudi nove besede, štejemo, preštevamo… Otroci so se tako seznanili tudi s poimenovanjem mesecev in dnevov. Velik poudarek smo dali letnim časom in spreminjanju narave v njih. Prisluhnili smo tudi skladbam A. Vivaldija:4 letni časi, ob katerih so slikali. To bo za enkrat vse. Čaka nas še veliko zanimivih dejavnosti, ki vam jih razkrijemo naslednjič.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mali škratki pa se zabavavajo na malo drugačen način.

zapisale: Tea in Ines

 

 

Skip to content