Obvestila enote Narcisa

Obvestilo staršem

Spoštovani starši,

na povezavi 14303_Obvestilo staršem (002

preberite priporočila ministrstva za zagotavljanje varnega vrtčevskega okolja o pomembnosti  upoštevanja higienskih ukrepov in drugih priporočil za preprečevanja prenosa in širjenja okužbe z virusom SARSCov-2.

Lep pozdrav:)

SLOVO MALIH MATURANTOV

V četrtek, 16. 6. 2022 smo se tudi v naši mali enoti poslovili od treh malih maturantov, ki bodo v jeseni veselo zakorakali v šolo. V ličnih majicah in z maturantsko kapo na glavi, so ob veseli koračnici prikorakali na igrišče vrtca kjer so jih z bučnim aplavzom pozdravili starši, dedki, babice, tete, strici in ostali otroci naše skupine. Maturanti so nam nato ponosno zapeli že vsem poznano in tradicionalno maturantsko himno, mi pa smo jima z veseljem pomagali. Sledila je slavnostna podelitev priznanj in praktičnih daril ter skupinsko fotografiranje. V zrak smo nato spustili tri helijeve balone in jim pomahali v pozdrav. Vsi skupaj smo se nato poveselili, zapeli in zaplesali ob prijetni glasbi ter se zabavali z animatorko Saško Rogan. Skupaj smo pričarali veeeelik vulkan želja ter se prepustili zanimivim poslikavam obraza. Tudi na presenečenje nismo pozabili. V igralnici nas je že čakal prijetno ohlajen in okusen sladoled, katerega smo z veseljem pojedli. Dan je minil v prijetnem vzdušju.

   

MEDVEDOVA DEŽELA

V četrtek, 2.6., nas je pred vrtcem pobral šolski kombi. Pozajtrkovali smo v enoti Kekec in si nabrali moči za pustolovščino, ki nas je čakala. Pridružili smo se otrokom iz enote Mojca in se odpravili v MEDVEDOVO DEŽELO.

Pričakala nas je ZLATOLASKA, ki nam je povedala o svoji prigodi s tremi medvedi. Rešili smo ŠKRATA in srečali MOČVIRNIKA ter vilo VERONIKO. Skupaj smo pregnali GOZDNEGA MOŽA.

     

 

ŠKRATKI SE POTEPAMO

V petek, 27.5. smo se s predšolskimi otroki odpravili v Kočevje na ogled predstave PRVO SREČANJE Z OPERO. Ker smo imeli še nekaj časa smo se potepali po mestu. Ogledali smo si novi vrtec,občino in železniško postajo.

   

 

Nato smo odhiteli v KCK, kjer smo si ogledali predstavo.

 

 

                                                                     

 

 

 

 

 

ŠKRATKI IN UTRINKI MESECA MAJA

V mesecu maju nas je obiskala gospa Špela, ki je zunaj z otroki izvedla naravoslovne dejavnosti in si prišla ogledat naš NARAVOSLOVNI KOTIČEK. Otroci so izdelali obeske iz rastlin in slanega testa, zapestnice …

 

    

 

Igrali smo se z vodo in z različnimi materiali ugotavljali kaj se potopi in kaj ne ter zakaj..

 

              

 

 

Posadili smo tudi rožice za na okna našega vrtca..

 

           

 

Risali z barvnimi lučkami in naredili sončno uro ter opazovali senco..

 

     

 

I

 

NARAVOSLOVNI KOTIČEK

Na pobudo Univerze v Ljubljani, Pedagoške fakultete smo se prijavili k projektu Naravosklovni nahrbtnik. Naša naloga je bila urediti/izdelati NARAVOSLOVNI KOTIČEK.v igralnici. Polni idej smo začeli z delom. Naš namen je pri otrocih spodbuditi radovednost, odkrivanje in raziskovanje neznanega iz narave. V kotičku potekajo različni eksperimenti, raziskovalne dejavnosti, otroci se zabavajo pri igri z raziskovalno škatlo in tako nadgrajujejo in utrjujejo svoje znanje. Kaj vse počnemo pa si lahko ogledate skozi nekaj fotografij, ki povedo več kot besede.

                  

KDO JE PRIŠEL NA OBISK …

V mesecu aprilu so nas obiskale gospe iz ljudske univerze, v sklopu medgeneracijskega sodelovanja. Gospa, ki je že upokojena, je otrokom prebrala zgodbo Zajčkova hišica. Škratki smo bili obiska zelo veseli in smo zgodbi z veseljem prisluhnili.

Obiskala pa sta nas tudi čisto prava policista! Ogledali smo si policijski avtomobil in si ušesa zatiskali ob policijski sireni. Pogumnežem sta nadela tudi čisto prave lisice. Za spomin smo jima narisali risbici (policista).

TEČAJ PRILAGAJANJA NA VODO

Naši trije predšolski otroci so se udeležili tečaja prilagajanja na vodo, ki je potekal od 28. 3. do 1. 4. 2022. Zgodnji začetki plavanja imajo veliko pozitivnih učinkov na psihofizičen razvoj otroka in krepitev vseh ostalih področij otrokovega razvoja. Voda predstavlja za otroke novo okolje, vaditelji pa jih postopno in preko igre privadijo nanjo. Otrokom skušajo na zanimiv in prijeten način približati elemente zgodnjega učenja plavanja, navajanja na vodo in sproščenega gibanja v njej. Nekateri otroci tako naredijo tudi prve samostojne plavalne zamahe. Seveda ni manjkalo tudi časa za igro izven bazena. Otroci so pri vsem tem uživali in preizkušali tudi svoje novo plavalno zananje. Poseben dogodek pa je bila tudi vožnja z avtobusom do Osilnice na bazen in nazaj. Tako mi vzgojitelji, otroci ter starši z navdušenjem pripovedujejo o vtisih prilagajanja na vodo, kar šteje v potrditev, da delujemo v pravi smeri.

              

ČISTILNA AKCIJA PRI ŠKRATKIH

V soboto, 19. 3. 2022, je potekala čistilna akcija pod sloganom OČISTIMO KOČEVSKO. Tudi škratki se trudimo skrbeti za čisto in urejeno okolje. Izvedli smo čistilno akcijo in s skupnimi močmi poskrbeli za urejenost našega vrtca, da se bomo v njem še lepše in boljše počutili. Otroci so  grabili vejice na igrišču, pometali, čistili ograjo, okenske police, pobirali smeti …

Ob koncu čiščenja smo bili vsi zelo ponosni, saj smo opravili še kako pomembno delo.

 

NORČAVI PUST

V pustnem času smo vzgojiteljice poskrbele za obujanje in spodbujanje pustnega običaja in tradicije. Otroci so tako spoznavali različne pustne običaje, tradicionalne pustne maske, peli pesmice, si ogledali izseke iz karnevalov, izdelovali vesele, pisane in norčave klovne, barvali s temperami, izrezovali s škarjami, pihali balone, izdelovali verige in si tako okrasili našo igralnico in garderobo. Na pustni torek, ki smo ga vsi komaj dočakali kot najbolj vesel in norčav dan v letu, so naši otroci ostali kar doma – v vrtcu pa so se nam pridružili čisto pravi super junaki, princeske, kavboji, klovni, pikapolonice, čarovnice, mačke…Uredili smo tudi kotiček za fotografiranje, kjer je vsak posameznik lahko predstavil svojo masko. V igralnici smo pripravili čisto pravo pustno zabavo, plesali ob glasbi, si podajali balone in peli.

Našemljeni  in opremljeni z različnimi malimi glasbili smo se podali na pot po vasi in z glasnim petjem in igranjem preganjali zimo. Če smo priklicali pomlad pa bomo videli v prihodnjih tednih. Obiskali smo tudi otroke iz podružnične šole in skupaj z njimi rajali in se veselili. Dan je potekal v duhu rajanja in druženja, za piko na i pa smo se ob koncu dopoldneva vsi posladkali še s slastnimi krofi.

ŠKRATKOVE OLIMPIJSKE IGRE

V mesecu februarju so potekale zimske olimpijske igre, ki so jih spremljali tudi naši otroci, tako doma kot tudi v vrtcu. Veliko smo  se pogovarjali o uspehih naših športnikov in olimpijskih simbolih, ki smo jih tudi sami izdelali. Prav tako pa smo si pripravili škratkove olimpijske igre, preizkusili smo se v smučarskih skokih, smučanju in igri hokeja.

Na koncu je sledila slavnostna podelitev medalj ob slovenski himni. Otroci so se ob dejavnostih  učili športnega sodelovanja in navijanja.

 

 

RAZPIS ZA VPIS V DNEVNI PROGRAM PREDŠOLSKE VZGOJ

Vpis otrok za šolsko leto 2022/2023 bo potekal od ponedeljka, 7. februarja 2022, do vključno ponedeljka, 21. februarja 2022, na upravi Vrtca Kočevje – enota Ostržek, Cesta na stadion 3, 1330 Kočevje, pri svetovalni delavki.

V času razpisa je potrebno upoštevati sledeče ukrepe:

v kolikor je mogoče, vas prosimo, da vlogo za vpis v Vrtec Kočevje izpolnjeno pošljete po pošti, Cesta na stadion 3, 1330 Kočevje, ali na elektronski naslov svetovalna.sluzba@vrteckocevje.si.

– v kolikor boste vlogo za vpis otroka v Vrtec Kočevje prinesli na upravo, predhodno pokličite in se s svetovalno delavko dogovorite glede ure prihoda, pozvonite in vlogo oddate na vratih uprave, obvezno nosite zaščitno masko in upoštevajte PCT pogoj,

– v kolikor boste vlogo vložili osebno na upravi Vrtca Kočevje, lahko to po predhodnem dogovoru storite ob ponedeljkih, torkih in četrtkih od 08.00 – 15.00, ob sredah od 08.00 – 17.00 ter ob petkih od 08.00 – 12.00.

 

Vlogo za vpis otroka v vrtec dobijo starši na upravi Vrtca Kočevje, na spletni strani Vrtca Kočevje – tukaj.

 

Staršem, ki so vlogo za vpis otroka v vrtec že oddali tekom leta in jim je bila dodeljena šifra, ni potrebno ponovno oddati vloge.

 

S spoštovanjem,

uprava Vrtca Kočevje

Zima, zima bela …

Mesec januar nas je na naše veliko veselje presenetil z obilno snežno odejo. Sklenili smo, da pred našo “hiško” postavimo stražarja. Valili smo kepe, majhne in velike, si v kuhinji sposodili koren, poiskali lonec za klobuk in zamaške za oči … in nastal je … uganete kdo?

 

 

 

 

 

Lovili smo snežinke in jih opazovali pod lupo. Koliko različnih oblik smo odkrili! Naredili smo tudi ledene okraske in z njimi okrasili drevo pred našim vrtcem. S tem smo spoznavali, kaj potone in kaj plava ter, da se voda na mrazu spremeni iz tekočega v trdno stanje (led). V veliko pomoč nam je bil tudi termometer. Spoznali smo čemu služi in ugotovili, da pozimi temperatura sega tudi pod oznako “0” in, da je takrat zelo mrzlo.

  

 

 

 

 

 

Vzgojiteljice pa so nas presenetile tudi z lutkovno predstavo o domišljavem snežaku, ki je zelo rad ostal gost v našem vrtcu, se z nami igral, telovadil …

 

 

 

 

 

 

Raziskovali smo tudi svetlobo in senco s pomočjo našega telesa in lutk. Otroci pa so likovno ustvarjalnost odkrivali tudi z risanjem po snegu.

  

 

 

 

 

 

Glede na to, da smo se pogovarjali o mrazu in skozi otroško in strokovno literaturo spoznavali agregatna stanja vode, smo se odpravili na raziskovalni pohod do bližnjega jezera. Toplo smo se oblekli, saj je termometer kazal stopinje pod ničlo in se odpravili na pot. V snegu smo iskali sledove stopinj živali, iskali markacije na drevesih, premagovali pot čez led in sneg, opazovali zaledenele luže in nenazadnje prišli skupaj do zaledenelega jezera. kjer smo si ogledali tudi maketo le-tega.

 

HO-HO BOŽIČEK JE TU

Danes smo bili v naši enoti prijetno presenečeni obiskal nas je BOŽIČEK.

ČAROBNI DECEMBER PRI ŠKRATKIH

Kot se za mesec december spodobi je tudi v naši enoti veselo in razigrano. Čarobnost praznikov smo si popestrili  z glasbo, rajanjem, ustvarjanjem, peko piškotov, igro na            snegu…Na našem igrišču smo tako skupaj izdelali čisto pravega snežaka, ki ne boste verjeli, nas je obiskal  tudi v igralnici. Skupaj smo zapeli, zaplesali okoli smrečice, se s    snežakom poveselili in se tudi hitro poslovili, saj je pod njim že nastala luža.

 

Izdelali smo si zimski pravljični kotiček, ki je namenjen poslušanju zgodbic in ogledu slikanic.

 

Ko sneži se vsa narava spremeni v snežne kristale. Ples snežink in snežakov pa je tisti, ki nas popelje v pravljičnost praznikov.

 

       

 

S svojim obiskom nas je razveselila tudi gledališka skupina vrtca Kočevja, ki nam je zaigrala predstavo z naslovom ZVERJAŠČEK 2.

 

 

  ŠE NEKAJ DNI NAS LOČI DO NOVEGA LETA, ZATO VSEM SKUPAJ ŽELIMO LEPE PRAZNIKE TER ZDRAVO, VESELO IN MALO NAGAJIVO ŠKRATJE LETO 2022.

 

PROJEKT: MEDNARODNI DAN STRPNOSTI- DAN ZA STRPNOST IN PRIJATELJSTVO

Projekt pod sloganom: Z DRUGIM  RAVNAJ TAKO, KOT SI ŽELIŠ, DA BI DRUGI RAVNALI S TABO

Preizkusili smo se pri ustvarjanju z različnimi tehnikami in tako so nastali zanimivi izdelki – NAŠI PRIJATELJI. Igrali smo se tudi socialno igro pri kateri so otroci razvijali vztrajnost in ročne spretnosti in tako je nastala mreža prijateljstva.

Po zgodbi PEKARNA MIŠ MAŠ smo likovno ustvarjali in se ob tem naučili tudi kako pomembno je, da smo drug do drugega prijazni, strpni…

 

   

ŠE NEKAJ UTRINKOV OKTOBERSKEGA DOGAJANJA V NAŠI ENOTI

V igralnici smo postavili jesensko “čutno pot” iz naravnih materialov in tako preizkušali naša čutila.

 

 

… mmm po celi vasi je dišalo po svežem pečenem jabolčnem zavitku, ki smo ga vsi skupaj spekli in se z njim posladkali.

 

             

       

 

Pripravili smo tudi čežano, jo postregli v lončkih, otroci pa so si jo okrasili s pisanimi mrvicami.

 

       

 

Skupaj s starši smo izdelali tudi knjigo po navodilu: ” Prepiši 5 stavek otrokove najljubše knjige.” In tako je nastala naša (Z)MEŠANA KNJIGA z ilustracijami otrok.

 

                      

 

RAZISKOVALNA TORBICA

Ponedeljek je tisti dan, ko eden izmed otrok odnese domov raziskovalno torbico, v kateri so shranjeni različni pripomočki in naloge. Do pe5tka otroci skupaj s starši raziskujejo in ustvarjajo ter svoje ugotovitve zapišejo v raziskovalni zvezek, kar si nato vsi skupaj ogledamo vvrtcu. Tako bo na koncu nastala prava RAZISKOVALNA ZAKLADNICA IN RAZSTAVA najrazličnejših poskusov in izdelkov.

 

Projekt “BELI ZAJČEK”

V letošnjem šolskem letu smo se vključili v projekt trajnostne mobilnosti ” Beli zajček”. Namen projekta je ozaveščati tako otroke kot starše o pomenu hoje, kolesarjenja, uporaba javnega prevoza v vsakdanjem življenju. V vrtcu smo se v ta namen posvetili dejavnostim in naredili načrt kako bomo več pozornosti namenili gibanju za naše telo in okoljevarstvu. Tako smo spoznali tudi zgodbe o Belem zajčku, izdelali družino belih zajčkov, se vozili s skiroji, kolesom, hodili na daljše sprehode,igrali lutkovno igrico…Čaka nas še veliko dela in nalog, ki jih imamo namen opraviti skozi leto in tako širiti svoje znanje.

   

     

 

ČIRA- ČARA- HOKUS- POKUS

V dneh, pred najstrašnejšo nočjo v letu, smo Škratki  pridno ustvarjali – izrezovali, barvali, lepili dekoracijo za okrasitev naše enote. Tako so nastale strašne buče, netopirji, pajki..Naša igralnica je postala prava ČIRA ČARA igralnica in obiskale so jo tudi čisto prave čarovničke, ki so zaplesale in rajale okoli buče velikanke.

     

ŠKRATKOV JESENSKI POHOD

19 .10. 2021 smo se ŠKRATKI skupaj s starši odpravili na pohod po ” ORLOVI POTI” v Kočevski Reki. Pot nas je vodila po gozdni stezi vse do jezera, kjer nas je čakalo že prvo presenečenje. Naši prijatelji “Škratki” so nam namreč v gozdu pustli kar nekaj zanimivih kartic z nalogami, ki smo jih morali opraviti. Kar dobro nam je šlo od rok, nog..in, ker smo bili tako uspešni smo seveda prišli tudi do slrivnostnega zaklada, ki smo ga skupaj poiskali. In ne boste verjeli – Škratki so nam skrili kar nekaj okusnih jesenskih dobrot s katerimi smo se okrepčali in si tako nabrali novih moči za povratek.

 

.        

        

Škratkom nikoli ni dolgčas ( kuhamo, grabimo, ustvarjamo …)

SKUHAJMO KOMPOT

Najprej narežemo jabolka,

 

dodamo klinčke in cimet,

 

 

končno skuhan ….čas za sladkanje.

 

  Po sladki malici je pa potrebno malo poskrbeti za okolico vrtca….

 

in pa seveda dati pridih jeseni naši garderobi..

 

 

 

 

 

Čiste roke za zdrave otroke

V vrtcu nas je obiskala medicinska sestra iz ZD Kočevje. Na zanimiv in uporaben način nam je predstavila kako skrbimo za higieno rok. Skozi igrivo demonstracijo smo spoznali kako se bacili širijo in tudi kako se jih znebimo.

 

 

 

TEDEN OTROKA

Prvi teden v mesecu oktobru je za otroke še posebej pomemben, saj takrat obeležujemo TEDEN OTROKA.

V letošnjem letu le ta poteka pod sloganom RAZIGRAN UŽIVAJ DAN. Tudi v naši enoti smo preživeli ta teden na zabaven, igriv način. Veliko smo ustvarjali, peli, plesali, se igrali. Tako smo spoznali novo deklamacijo POSEBEN ŠKRAT, izdelovali škrate, peli pesem Ježek in medved ob spremljavi malih inštrumentov ter spoznavali jesenske plodove pri igri s senzorično škatlo. Starejši otroci so pripravili tudi lutkovno predstavo z naslovom ŽIVALI JESENI IN POSEBEN ŠKRAT. Teden je minil hitro in prav lepo je bilo opazovati zadovoljne izraze otrok.

 

                  

 

 

 

 

 

 

Evropski teden mobilnosti

V tednu mobilnosti smo spoznavali cestno-prometne predpise.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jesen pri škratkih

Škratki smo že veselo zakorakali v jesen.

 

Z jesensko dekoracijo smo popestrili hodnik našega vrtca.

 

 

 

Ličkali smo koruzo, jo skuhali in pojedli..:)

Sadili smo jesensko reso v korita in urejali igrišče našega vrtca.

 

 

 

 

 

 

 

MALI MATURANT

“…danes je super dan, jaz sem mali maturant….”

Skip to content