Obvestila enote Narcisa

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

17.11.2023 je v naši enoti tako kot po celotni Sloveniji potekal TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, s tradicionalnimi živili (kruh, maslo, med in jabolko). Na ta dan smo se seveda pripravili že prej in si izdelali “čebelje klobučke”, peli pesmice, plesali in spoznali poklic ČEBELAR. S svojim obiskom pa nas je presenetila čebela Adela s katero smo zapeli in zaplesali.

zapisale: Ines, Tea in Nataša

MEDVEDKI SLADKOSNEDKI

Ta teden je pri ŠKRATKIH zadišalo po medenih mafinih. Skupaj s starši smo si naprej ogledali recept, sestavine in pripomočke, ter se lotili dela. Spekli smo okusne mafine z medom in jih oblikovali v čudovite medvedke. Medtem, ko so se mafini pekli pa smo izdelali še panj s čebelicami.

utrinke si lahko ogledate spodaj.

zapisale: Nataša, Tea in Ines

TEDEN OTROKA

Teden otroka v naši enoti je potekal raziskovalno, veselo, razigrano, jesensko. Osrednja tema je bila ZAKAJI in ZATOJI RADOVEDNOSTI. Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari okoli nas. Pri tem nam je bila v veliko pomoč gosenica Tinka s katero smo skozi različne dejavnosti odkrivali jesen. Otroci so v vrtec prinesli jesenske pridelke, ki smo jih uporabili na jesenski tržnici okusov pred našo enoto.

Na obisk smo povabili tudi šolarje iz bližnje OŠ, se preizkusili pri reševanju ugank, tipali, vohali, okušali različno sadje in zelenjavo. Ne boste verjeli, kar nekaj je bilo tako pogumnih in so pojedli ČEBULOOOOO.

Tudi v igralnico smo pripeljali jesen ustvarjali s slanim testom, slikali z rdečo peso in borovnicami, si uredili jesenski kotiček in raziskovali senzorično škatlo. Rokave pa nismo zavihali samo za ustvarjanje, tudi pograbimo vsakodnevno odpadlo listje in pobiramo hruške in tako vsi skupaj poskrbimo za lepo in čisto okolico našega vrtca.

zapisale: INES, TEA IN NATAŠA

september pri ŠKRATKIH

Mesec september je hitro minil in za nami so prvi vrtčevski dnevi za 4 novinčke. Bili so veseli, za nekatere tudi težki. Včasih še priteče kaka solzica a lahko rečemo, da so pravi korenjaki. Obeležili smo tudi Teden evropske mobilnosti in organizirali dejavnost na temo varnosti v prometu ter spodbujali trajnostno mobilnost.

23.9.23 pa je potekal tudi DAN ŠPORTA, ki smo ga preživeli – kaj mislite kako? ŠPORNO

 

S tem krepimo in skrbimo za svoje zdravje. Skrbeli smo tudi za urejenost našega  igrišča/travnika in skupaj aktivno pobirali hruške, grabili listje, pometali….

 

Zdaj pa že hitimo novim dogodivščinam naproti.

zapisale: Ines, Tea in Nataša

 

POLETNE IGRARIJE

V poletnih mesecih se ŠKRATKI radi zadržujemo in uživamo v senci dreves, se igramo z vodo, si pripravimo poletni piknik…Ne boste verjeli – radi se posladkamo  tudi sladoledom in že vsi nestrpno čakamo, da odidemo na MORJEEEEE.

zapisale: Ines, Nataša in Tea

“ADIJO VRTEC”

19.6.2023 je pred enoto Ostržek potekala prireditev SLOVO MALIH MATURANTOV. Otroci, ki jeseni odhajajo v šolo so še zadnjič vrtcu pomahali v slovo. mali maturant, mali maturant, šlik-šlak brez napak…je odmevala maturantska himna in otroci oblečeni v pisane majčke z maturantskimi kapami na glavi so peli in plesali ter zabavali vse obiskovalce. Škratki pa se nismo pozabili posloviti tudi od naših prijateljčkov v enoti. Ob glasni koračnici, maturantski himni in plesnim nastopom in rajanjem smo poskrbeli za prijetno, razigrano dopoldne.

Zapisale Tea, Ines, Nataša

ŽIVLJENJE NA TRAVNIKU

Škratki veselo raziskujemo in odkrivamo vse kar leze in raste na travniku. S pomočjo različnih pripomočkov (lupe, pincete, posodice…) iščemo drobne travniške živalce in rastline ter jih poimenujemo. V vrtcu pa nas je obiskal tudi afriški polž, vrste AHAT, ki je last vzgojiteljice Nataše. Joooj kako je velik. Spoznali smo veliko zanimivega o njegovem življenju in ga opazovali pri hranjenju.

Zapisale: Tea, Ines, Nataša

ČAROBNA NOČ V VRTCU

Tisti najstarejši ŠKRATKI (5-6 let) smo se odločili noč preživeti v vrtcu. Vzgojiteljice so nam pripravile zanimiv večer z različnimi dejavnostmi. Najprej smo si vsi pripravili prostor za spanje, se malo poigrali nato pa se odpravili na nočni pohod z lučkami. Prav zabavno je bilo. Že pošteno lačni smo si privoščili okusno večerjo kateri je sledila ZABAVA V PIŽAMAH. Plesali, peli, skakali in zabavali smo se ob glasbi in svetlobnem vrtiljaku. Utrujeni smo nato poskrbeli za čiste zobke in sladko zaspali.

 

zapisale: Tea, Nataša in Ines

MALI ASTRONAVTI

V mesecu aprilu smo ŠKRATKI potovali v vesolje. Izdelali osončje, rakete, spoznali poklic astronavt, s pomočjo knjig spoznavali različne planete, veliki pok, luno, satelite, vesoljska plovila. Sami smo izdelali tudi astronavtsko obleko in postali čisto pravi astronavti. Kot pravi raziskovalci smo ugotavljali tudi ali je na drugih planetih možno živeti in ali vesoljci res obstajajo. Kaj pravite vi?

Vesolje nas je zelo navdušilo in prevzelo in lahko rečemo, da smo spoznali res veliko novega in zanimivega.

CICI OLIMPIJADA

V športni dvorani v Kočevju je potekala 5. CICI OLIMPIJADA vrtca Kočevje v kateri je sodelovala tudi naša enota. Cilj prireditve je ŠPORT in seveda z njim povezano še kako pomembno GIBANJE (tek, spretnost, ravnotežje, skakanje, vzdržljivost…). Skrbno pripravljene igre po starosti otrok so spremljali starši, bratci, sestrice, babice, dedki, in na tribunah navijali za naše športnike. Vsi skupaj smo si zaslužili čisto prave cici medalje in prekrasen pokal, ki je dobil častno mesto v naši igralnici.

 

 

SVETovni daN DOWNOVEGA SINDROMA

V znak podpore smo si danes v našem vrtcu obuli pisani nogavici in s tem pokazali naklonjenost osebam z Downovim sindromom.

Odšli smo tudi na sprehod po vasi, kjer smo spustili balone v zrak.

zapisale: Ines, Nataša, Tea in Cvetka

 

Odganjalci zime

Na pustni torek so v našo enoto zakorakale maškarce. V vrtec so prišle princese, klovni, vitezi, bojevniki, medvedki … Že takoj po zajtrku je bilo zelo veselo in nasmejano saj smo smo maškare priredile pravo pustno rajanje ob veseli, poskočni glasbi. Odpravili smo se tudi po vasi in z glasnim petjem in igranjem na male instrumente preganjali zimo. Družili smo se tudi s šolarji, obiskali vaško pošto in trgovino ter si prislužili nekaj sladkega. Tako – zdaj pa kličemo pomlad.

 

zapisale: Ines, Tea in Nataša

Svet domišljije

Prve dni meseca februarja smo se Škratki podali v svet domišljije. Spoznali smo različne pravljice, ki smo jih povezovali s plesom, dramsko igro, različnimi miselnimi igrami.. Posebno pozornost smo namenili slovenskemu kulturnemo prazniku, spoznavali simbole naše države in pesnika Franceta Prešerna ter njegove pesmi, poezijo. Otrokom se je v spomin najbolj vtisnil pod imenom dr. Fig in ne boste vrjeli – tudi obiskal nas je. otrokom je razdelil fige in zaplesal z Urško.

 

zapisale: Tea, Ines in Nataša

DAN ODPRTIH VRAT

V vrtcu Kočevje smo v sredo 1.2.2023 na dnevu odprtih vrat počastili znano otroško pisateljico Elo Peroci in preko ustvarjalnih delavnic spoznavali njena dela.V naši enoti so se otroci odločili ustvarjati po zgodbi Moj dežnik je lahko balon. Vzgojiteljice smo pripravile različne dejavnosti na temo. Z obiskom pa so nas počastili tudi starši in stari starši naših otrok, ki so se prav tako prepustili ustvarjanju in igri.

 

zapisale: Ines in Tea

RADOSTI NA SNEGU

Juuuhuuuhuuu, sneg je tu. Babica Zima nas je tokrat res presenetila z veliko količino snega in nam pričarala nasmehe na obraz. Oblekli smo si topla oblačila in se podali snežnim dogodivščinam naproti.Vsak dan uživamo pri igrah na snegu, se kotalimo, sankamo, kepamo…Nismo pa pozabili tudi na snežaka, ki prav pridno pazi na naš vrtec, ko nas ni.

Zapisali Tea in Ines

VABILO NA DAN ODPRTIH VRAT

»V MALI VASI SO MAJHNE HIŠE IN V VSAKI HIŠI SO OTROCI. V PISANIH SRAJČKAH SO IN OBUTI V RDEČE IN MODRE COPATKE«, …

(Ela Peroci- Muca Copatarica)

 

Otroci in zaposleni Vrtca Kočevje prijazno vabimo starše, dedke, babice, strice in tete….na »Dan odprtih vrat  kočevskih vrtcev«

 RDEČA NIT AKTIVNOSTI BO STOTA OBLETNICA ROJSTVA ELE PEROCI, PRILJUBLJENE OTROŠKE PISATELJICE IN PESNICE, KI JO NAJBOLJ POZNAMO PO PRAVLJICAH, KOT SO MUCA COPATARICA, HIŠICA IZ KOCK, MOJ DEŽNIK JE LAHKO BALON …IN DRUGE.

 KDAJ?   V sredo, 1. 2. 2023, od 9.00 do 10.00

KAM?     V našo enoto Narcisa, Kočevska Reka

KAJ BOMO POČELI? Se igrali, ustvarjali in še kaj

Lepo vabljeni, in ne pozabite, seboj prinesite   copate

                                      Majhni in veliki škratki ter vzgojiteljice

TEČAJ PRILAGAJANJE NA VODO

“Tavečji” škratki smo se v mesecu januarju odpravili tudi v bližnjo Ribnico in se udeležili tečaja prilagajanja na vodo. Iz naše enote smo se na pot odpravili z avtobusom in nadaljevali z vlakom, kar je bila posebna izkušnja za vse otroke. Malo nam je ponagajalo vreme a mi se nismo pustili motiti. Skupaj z vaditelji so otroci v bazenu usvajali plavalne prvine. Seveda pa ni zmanjkalo tudi časa za igro, kjer so otroci uživali in preizkušali svoje novo plavalno znanje. Veliko več pa povedo fotografije:

 

Zapisala Tea Kocjan

MERIMO ČAS

V mesecu januarju ŠKRATKI spoznavamo koledar, letne čase, mesece v letu, dneve v tednu… Dneve in pomembne dogodke označujemo na koledarju in tako spoznavamo tudi nove besede, štejemo, preštevamo… Otroci so se tako seznanili tudi s poimenovanjem mesecev in dnevov. Velik poudarek smo dali letnim časom in spreminjanju narave v njih. Prisluhnili smo tudi skladbam A. Vivaldija:4 letni časi, ob katerih so slikali. To bo za enkrat vse. Čaka nas še veliko zanimivih dejavnosti, ki vam jih razkrijemo naslednjič.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mali škratki pa se zabavavajo na malo drugačen način.

zapisale: Tea in Ines

 

 

BOŽIČNO-NOVOLETNI BAZAR

Tudi v naši mali enoti smo letos izpeljali ena fantastičen božično-novoletni bazar. Iskrena hvala vsem, ki ste se nam pridružili, z nami poklepetali, zapeli, se posladkali s piškoti in pogreli s čajem.

Za konec pa še:

Naj bodo prazniki nasmejani in lepi za vse vas, naj bo novo leto polno novih uspešnih izzivov in naj se vam izpolnijo vse skrite želje.

Zapisale: Tjaša, Ines, Tea

VESELI DECEMBER

Decembra smo imeli škratki polne roke dela z okraševanjem, igranjem na snegu, izdelovanjem voščilnic, urejanjem poštnega kotička (lahko smo izpolnjevali položnice, pošiljali pakete), rajanjem …

Odštevali smo dneve do božiča, vsak dan smo BOŽIČKU izmaknili novo palčko, da se je spuščal po dimniku in na smrečico nalepili novo nalepko ter opravili dnevno nalogo. Vzgojiteljice so nam pripravile tudi zanimive naloge, ki smo jih lahko opravili doma s starši …

Vzgojitelji so nas obiskali v naši enoti in nam zaigrali igrico: Kako objeti ježa.

Obiskala nas je tudi poštna delavka, ki je odnesla naša pisma za BOŽIČKA. iN VESTE KAJ? Rekla je, da je BOŽIČEK slišal, da imamo po božiču počitnice in nam je na pošti že pustil darila!

Zapisale: Ines, Tea, Tjaša

NOVEMBER PRI ŠKRATKIH

V novembru smo spoznavali poklic: čebelar. Spoznali smo zaščitno opremo, pripomočke in sestavo panja in satnic. Spekli smo medenjake.Naučili smo se tudi peti pesem ČEBELAR in jedli tradicionalni slovenski zajtrk s slastnim medom.

Pogovarjali smo se o strpnosti. Vsak je na listek narisal risbico in ga vrgel v škatlo LEPA BESEDA, LEPO MESTO NAJDE. Nato smo listke žrebali in vsak je povedal nekaj lepega o tistem, ki ga je izžrebal. Igrali smo se igro prijateljstva, naredili smo sklenjen krog in si podajali obroč brez da bi se spustili.

Obiskala nas je tudi medicinska sestra, ki nam je pokazala, kako se prenašajo virusi in kako skrbimo za čiste roke.

Zapadel je tudi prvi letošnji sneg, zato smo naredili tudi prvega snežaka sezone (četudi skromnega).

Zapisale: Tjaša, Ines in Tea

DINOZAVRI NA OBISKU

V novembru smo si izbrali še posebaj zanimivo temo: DINOZAVRI. Barvali smo pobarvanke, prebirali knjige o dinozavrih, si ogledali dokumentarni film, sestavljali sestavljanke, se igrali z dinozavri  … Imeli smo svoje dinozavrovo jajce, ki smo ga dali v vodo in opazovali, kako se je iz njega izlegel naš dinozaver. Spoznali smo poklic paleontolog in na zavarovanem območju smo izkopali ter s čopičem očistili kosti dinozavrov. Na koncu smo svoje pridobljeno znanje predstavili tudi z izdelavo plakata. In veste kaj, za konec pa smo v igralnici izdelali še vulkan!

Zapisale: Tea,Tjaša in Ines

PREDSTAVA MAČEK MAČKURSSON

V četrtek, 17. 11. 2022, smo se s predšolskimi otroki s šolskim kombijem odpeljali v Kočevje. Tokrat so nam družbo pri zajtrku delali otroci iz Stare Cerkve. Zelo smo uživali, ker nas je bilo več in je bilo bolj veselo. Nato smo se odpravili v KCK na ogled predstave MAČEK MAČKURSSON. Zelo smo uživali. Všeč so nam bile čarovniške lučke, ki so prihajale iz kotla. Maček se nam je zdel še posebno smešen in čarovnica je imela super smešen čarovniški smeh. Kdo bi si mislil, da so komu všeč ovčja čreva!

Po predstavi smo se odpravili na sprehod čez center mesta. Nato pa smo se vrnili v vrtec Ostržek in se igrali do kosila, nato smo za seboj pospravili sobo in pohiteli na avtobus, ki nas je odpeljal nazaj v Kočevsko Reko.

NA OBISKU V KNJIŽNICI

V četrtek, 20. 10. 2022, smo se predšolčki zopet odpravili na potep. Kombi nas je odpeljal v Kočevje. Po zajtrku v enoti Ostržek smo se odpravili čez most v Knjižnico Kočevje na PRAVLJIČNE URICE. Tam nas je pričakala prijazna knjižničarka, ki nas je pospremila v igralnico. Počakali smo še otroke iz enote Mojca. Knjižničarka nam je pokazala različne knjige, ki si jih lahko izposodimo v knjižnici, od čisto majcenih do velikih, od pošastnih do pravljičnih … Povedala nam je tudi, da za izposojo knjig potrebujemo izkaznico. Poslušali smo, ko nam je prebrala knjigo: Kdo se je krtku pokakal na glavo? Zdela sem nam je zelo smešna.

Dan smo izkoristili še za igro na bližnjem igrišču, nato pa smo se odpravili na ogled nove enote Čebelica. Tam smo pomalicali in se igrali na gibalnem poligonu v avli vrtca. Pogumni so se tudi spustili po velikem toboganu, ki te iz prvega nadstropja pripelje v pritličje. Bilo je zelo zabavno. Za konec smo se odpravili na kosilo nazaj v enoto Ostržek, nato pa s šolskim avtobusom nazaj v naš vrtec.

JESENSKI VRTILJAK

No pa smo mesec oktober pripeljali h koncu, bilo je zelo razigrano in veselo. Začeli smo s TEDNOM OTROKA, katerega krovna tema je bila skupaj se imamo dobro. Zato smo se majhni in veliki skupaj zelo zabavali in si popestrili dneve, izdelali smo si igro tri v vrsto, trgali papir …

In veste kaj? Obiskala nas je čisto prava čarovnica. Po vasi je zadišalo po pečenem kostanju, ki smo ga spekli in se z njim posladkali. Otroci so v vrtec prinesli jesenske pridelke, ogledali smo si repo, buče, peso, rožmarin, šipek, češnjev paradižnik, kostanj …

Nekateri pravijo, da je gospa JESEN prava umetnica, ki slika liste v jesenske barve … Tudi mi smo bili pravi umetniki. Izdelali smo si svoje laternice in svečke ter vrtec okrasili z jesenskimi dekoracijami. Rokave pa nismo zavihali samo za ustvarjanje, iz dreves na našem igrišču je odpadlo ogromno listja, zato smo ga pograbili in pospravili v vreče.

ŠKRATKI in lutkovna predstava V DEŽELI KAČARIJI

V četrtek, 6. 10. 2022, smo se predšolski škratki odpravili v Kočevje. Pred vrtcem nas je pobral šolski kombi in nas odpeljal v enoto Ostržek, kjer smo pozajtrkovali. Po zajtrku smo naredili temeljito detektivsko preiskavo, ali imajo v Kočevju v vrtcu enake igrače kot mi. In veste kaj? Ene so enake, druge pa ne. Tiste druge so nam bile še posebaj zanimive.Nato smo se sprehodili do Šeškovega doma, po poti smo si ogledali še zapornice na reki Rinži in pa umetnino lokalnega umetnika pajka. Ja, videli smo ogromno pajkvo mrežo. Ker pa smo bili malo hitri, smo imeli čas, da se poigramo na bližnjih igralih. Tam smo našli tudi nekaj jesenskega listja in žir, ki smo ga nabrali in odnesli v naš vrtec, da so si liste in plodove lahko ogledali še naši prijatelji, ki so ostali v enoti.

Čas je hitro minil in prišli smo na vrsto za ogled predstave V DEŽELI KAČARIJI. Izvedeli smo, da šola na Kočevskem praznuje kar 150 let. Po ogledu lutkovne predstave smo se sprehodili do Gaja in preizkusili tamkajšnja igrala. Zelo smo se zabavali. Nato pa smo odhiteli v Ostržek na kosilo in se kasneje s šolskim avtobusom odpravili nazaj v naš vrtec.

TEDEN MOBILNOSTI PRI ŠKRATKIH

Ob tednu mobilnosti smo se škratki pogovarjali o prevoznih sredstvih, znakih, pravilih v prometu … Igrali smo se igro vlog – policist in udeleženci v prometu, ob tem smo se zelo zabavali, vsi smo komaj čakali, da prevzememo vlogo policista. Vzgojiteljica nam je z lepilnim trakom izdelala cesto kar na tleh igralnice, po njej smo se vozili z avtomobilčki in postavljaljali prometne znake. Garderobo smo okrasili z ugankami o prometnih sredstvih, rešitve pa smo narisali kar sami. Ali kakšno uganete?

 

Za zaključek tedna mobilnosti, ob dnevu slovenskega športa smo se škratki kot pravi športniki odpravili na pot. Cel teden smo se pripravljali in tekli po igrišču. V petek, 23. 9. 2022, nas je pred vrtcem pričakal šolski kombi, ki nas je odpeljal v Kočevje. In veste kaj smo tam počeli? TEKLI! In dobili smo medalje, poglejte kako smo bili ponosni!

Skip to content