Obvestila enote – Brlogec

DAN ODPRTIH VRAT VRTCA KOČEVJE

»Ne pišem za otroke, pišem otrokom in tako se z njimi pogovarjam.«

                                                                                                                                  Ela Peroci

Tokratni dan odprtih vrat smo v vrtcu Kočevje posvetili znani slovenski pedagoginji in pisateljici otroške literature Eli Peroci. Po oddelkih so potekale ustvarjalne dejavnosti na temo njenih treh priljubljenih del za otroke: Muca Copatarica, Hišica iz kock ter Moj dežnik je lahko balon.

 

Skupina Miške

Otroci so bili ustvarjalni pri sestavljanju hiše Muce Copatarice, preizkusili so se v igri Poišči par (fotografija otroka – fotografija otrokovih copat), si ogledovali ilustracije iz zgodbe, se preiskusili v obešanju copat, ki jih je skrbno čuvala Muca Copatarica ter barvanju copatk.

Zapisala in fotografirala: Jasna Štante Pranjić

 

Skupina Ježki

Že nekaj dni prej so otroci poslušali pravljico Muca Copatarica, skupaj ji izdelali hiško, izdelali copatke. Na dan odprtih vrat pa smo:

Razvrščali copate po barvi:

Sestavljali sestavljanko:

Iskali pare:

Izdelali ročno lutko muce Copatarice:

Zapis in foto: Sonita Majerle

 

Skupina Zajčk

V skupini Zajčki smo dejavnosti izvedli v okviru pravljice Hišica iz kock. Otroci in starši so si najprej pogledali igrico, ki sta jo zaigrali vzgojiteljica Nataša in vzgojiteljica-pomočnica vzgojiteljice Neja. Ob koncu igrice je glavna junakinja Jelka povabila otroke in starše, da ji pomagajo sestaviti hišico iz velikih Lego kock, ki jo je podrl kuža.  Kar dolgo časa so sestavljali hišico in jo vmes tudi večkrat podrli. Ob tem so otroci lahko uporabili tudi »lutke« in se še sami preizkusili v igranju. Seveda jim je bil najbolj zanimiv kuža, ki je vedno podiral hišice. 

Na razpolago so imeli še dva kotička.  V enem so lahko sestavljali hišice iz Lego Duplo kock. V drugem, matematičnem kotičku, pa so razporejali kocke po obliki, barvi in barvnem zaporedju. Otroci so prehajali iz kotička v kotiček, a najbolj zanimiv pa jim je bil kotiček v velikimi Lego kockami.

Vzdušje v igralnici je bilo sproščeno in starši so uživali v igri s svojimi in drugimi otroki. V tej kratki urici so dobili vpogled v naše delo ter ob tem videli, kaj otroci vse že zmorejo (ob določeni  glasbi pospravljali igrače, vsak otrok je sam odnesel skodelico na pladenj…). 

Zapisala: Nataša Klun

Slikala: Martina Tomič

 

Skupina Medvedki

V igralnici smo si ogledali predstavo na temo slikanice Ele Peroci Hišica iz kock.

Nato smo za otroke pripravili različne dejavnosti povezane s to zgodbo. Pri prvi dejavnosti so otroci z našo pomočjo prišili gumb na blago. Druga naloga je bila sestavljanje hišk iz likov na podano predlogo. V tretjem kotičku pa so se otroci urili v razvrščanju gumbov po barvah.

Zapisala: Urška Južnič

Fotografirala: Alenka Črnkovič

Medena masaža pri Medvedkih

V letošnjem šolskem letu se skupina Medvedki spoznava s programom api-pedagogike. Svet čebel in njegove pozitivne učinke nam je predstavila apiterapevtka in vzgojiteljica predšolskih otrok gospa Nina Ilič.

Iz kokosovega masla in medu je z otroki zamešala čudežno snov, ki so jo sprva poskusili, nato pa nanesli na dlani. Otrokom je predstavila zemljevid dlani in točke, s pritiskom katerih blagodejno vplivamo na določene dele telesa. Z nežnimi gibi in masažo celih dlani, prstov in konic prstov so otroci spoznavali dobrodejno delovanje medu.

Medena masaža na dlaneh je pripomogla k ustvarjanju sproščenega vzdušja, otroci so se med masažo umirili in pridobili prijetno izkušnjo iz področja apiterapije. Takšna masaža pripomore k boljšemu počutju in pomaga pri odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa.

Za zaključek je gospa Nina otrokom predala darilo Čebelarske Zveze Slovenije – negovalno razpršilo s propolisom, ki je namenjeno čiščenju, negi in zaščiti rok. Za obisk in obilico novih znanj se ji najlepše zahvaljujemo.

Zapisala in fotografirala: Urška Južnič

PEKA PIŠKOTOV V ENOTI ČEBELICA

Pri razvoju in odraščanju otroka je pomembno, da se druži z vrstniki.  S tem omogočimo zdrav razvoj socialnih odnosov med njimi – sami se bodo dogovorili, kdo bo posodil igračo, kdo se bo guncal na gugalnici prvi, kdo bo potem na vrsti itd. Čas, ki ga otrok preživi z drugimi otroki, ne more nadomestiti čas, preživet pred televizijskimi zasloni, tablicami ali telefoni, opozarja Tanja Hecl.

V času covid razmer so bili otroci najbolj prikrajšani pri razvijanju socializacije z drugimi otroki. Tako sedaj izkoristimo vsako priložnost za medsebojno druženje znotraj enote ali pa z drugimi enotami. Do sedaj smo enoto Čebelica obiskali dvakrat in se družili z otroki iste starostne skupine. Potekala je prosta igra in otroci so pri tem zelo uživali.

V teh prazničnih časih pa smo se povezali s skupino Zajčki iz enote Čebelica. Vzgojiteljice so otrokom prebrale zelo lepo knjigo z naslovom Vesel božič, mišek Matiček. V kateri mišek Matiček iz šole nosi orehove piškote, ki pa jih na poti razdeli med svoje lačne gozdne prijatelje. Žalosten domov k mamici prinese le en piškot, a s seboj tudi recept zanje. Zato ga mamica potolaži tako, da skupaj spečeta še več piškotov in na koncu povabita še vse njegove prijatelje.

Naslednji dan smo se odpravili do Zajčkov v Čebelici in skupaj smo spekli te odlične Matičeve piškote. Otroci so lahko sodelovali pri izdelavi testa ter preizkušali določene sestavine. Najbolj okusen je bil seveda sladkor. Nato so s svojimi majhnimi ročicami izdelali kroglice in jih nestrpno čakali, medtem ko so se pekli. Čisto vsi otroci so pojedli piškote in hoteli še. Za konec pa smo jim podelili še recept, ki so ga odnesli domov, da jih bodo spekli še s svojimi starši.

Po pogovoru z otroki lahko rečem, da so se počutili zelo dobro s svojimi vrstniki in imajo željo po ponovnem druženju.

Spodaj pa si lahko pogledate nekaj fotoutrinkov našega druženja ter recept za piškote.

 

Zapisala: Nataša Klun

Fotografirali: Petra Pajnič, Neja Gruden, Nataša Klun

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcih in šolah poteka že tradicionalno od leta 2011 (vsak tretji petek v novembru). Tako smo tudi letos nekaj našega časa posvetili ozaveščanju otrok o pomembnosti zdravega zajtrka. Že nekaj dni pred tem so tako v našem vrtcu po skupinah potekale različne zanimive dejavnosti, kjer so otroci spoznavali pomen zdrave prehrane, zajtrka, spoznavali poklic čebelarja, pomen čebelic v naravi.  V likovnih kotičkih pa so nastali tudi izdelki na to temo.

Ob koncu tedna pa smo vsi skupaj pojedli slasten TRADICIONALEN SLOVENSKI ZAJTRK, ki vsebuje kruh z maslom in medom, skodelico mleka in jabolko.

Skupina Miške

 

Skupina Ježki

Skupaj smo izdelali prehranjevalno piramido:

Ogledali smo si panj in se oblekli v čisto pravo čebelarsko opravo.

Skupina Zajčki

V družbi čebelarke Katje

Skupina Medvedki

V družbi medvedka Berija smo se učili o čebelah, ustvarjali in pojedli slasten zajtrk.

Zapisala: Sonita Majerle

Fotografije: Jasna Š. Pranjić, Sonita Majerle, Kristina Behin, Neja Gruden, Urška Južnič.

 

Botra Jesen

Najmlajše otroke iz enote Brlogec je botra Jesen obiskala v njihovi igralnici. Razveselila jih je z jesenskim listjem in polno košaro jesenskih plodov, jim zapela pesmico o miški in jih presenetila z darilom.

Starejši otroci pa so se odpravili na sprehod do gozda, kjer so se srečali z botro Jesen. Skupaj so zapeli nekaj pesmic, si ogledali botrino košaro jesenskih dobrot ter se posladkali z bonbonom. Vsako skupino je botra Jesen obdarila s kvačkano živalco.

 

Zapisala: Kristina Behin

Fotografije: Jasna Štante Pranjić, Sonita Majerle, Nataša Klun, Alenka Črnkovič

Noč duhcev in čarovničk

Obvestilo!

prireditev je zaradi slabe jutrišnje vremenske napovedi-deževje prestavljena na četrtek, 27.10.2022.

Hvala za razumevanje.

TEDEN OTROKA V ENOTI BRLOGEC

Teden otroka je potekal od 03.10.- 09.10.2022. Osrednja tema je bila *Skup se mava dobr*.

V enoti Brlogec je skozi celoten teden dišalo po jesenskih dobrotah. Odvijal se je kulinarični teden. Tako je zadišalo po pečenih bučah, korenju, krompirju ter kostanju. Pripravljali smo tudi smutije, palačinke z bučo in vaflje.

Otrokom so bile ponujene še različne dejavnosti. Ustvarjali smo drevo prijateljstva in odšli na ogled najstarejšega kostanja v mestu (skupina Miške), najstarejši Medvedki so spoznavali otroke sveta ter obiskali prijatelje v enoti Čebelica.

Skupaj se imamo dobro vse dni v letu!

Ker pa slike povedo več kot 1000 besed si oglejte kolaž fotografij.

 

Zapisala: Jasna Štante Pranjić

Fotografije: Jasna Štante Pranjić, Sonita Majerle, Nataša Klun, Alenka Črnkovič

MEDVEDKOVE DOGODIVŠČINE V MESECU SEPTEMBRU

Mesec september je prinesel začetek novega šolskega leta. Otroci so se preselili v novo igralnico, se

“spremenili” iz Mišk v Medvedke in medse povabili nove prijatelje. Pogovarjali smo se o pravilih lepega vedenja,

se naučili kdaj uporabljati besedi prosim in hvala ter spoznavali imena in znake novih članov naše skupine.

Ob Evropskem tednu mobilnosti smo se v skupini Medvedki naučili marsikaj novega.

Otroci so si z veseljem ogledovali slikanice o prometnih sredstvih, jih prepoznavali na

fotografijah in tudi v živo na sprehodih. Ogledali smo si prometno signalizacijo in se pogovarjali

o prometnih znakih in njihovih oblikah. Gradili smo različne oblike cest, po katerih so otroci peljali vozila.

Potepali smo se v naši bližnji okolici, otrokom je bilo zelo všeč igrišče z umetno travo in nagajiva mavrična ponjava.

Priključili smo se risanju na kočevskih ulicah in s kredami porisali površine v središču mesta.

Ob obisku avtobusne postaje Kočevje smo vstopili v avtobus in si ga ogledali tudi od znotraj.

Povezovali smo prevozna sredstva s površinami po katerih vozijo in si glasno prepevali pesmico o Juretu.

Ob Dnevu slovenskega športa smo se odpravili na stadion, se ogreli, pretekli mini kros ter si ponosno

nadeli medalje za naše športne dosežke.

Naše dogodivščine si lahko ogledate tudi na kratkem videoposnetku.

 

Fotografirala: Alenka Črnkovič

Zapisala: Urška Južnič

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI V ENOTI BRLOGEC

V naši enoti smo z veseljem podprli pobudo prizadevanja k zmanjšanju avtomobilskega prometa in k spodbudi ter ozaveščanju naših najmlajših k uporabi trajnostne mobilnosti kot so hoja, kolesarjenje, uporaba javnega prevoza.

V ta namen so se v naši enoti odvijale številne dejavnosti.

 

SKUPINA MIŠKE

Smo najmlajši iz naše enote in se na novo okolje še privajamo. Zato smo ob tednu mobilnosti sodelovali tako, da smo si ogledali tek po ulicah, kjer smo glasno navijali.

Opazovali pa smo tudi naše starejše prijatelje pri risanju po ulicah.

 

SKUPINA JEŽKI

Veliko smo se pogovarjali o prevoznih sredstvih in ob tem izdelali plakat na to temo.

Obiskali smo avtobusno postajo.

Se udeležili risanja s kredami po ulicah.

In se s svojim avtobusom odpravili na izlet.

 

SKUPINA ZAJČKI

V igralnici smo naredili prometno ulico

Obiskali smo avtobusno postajo.

S kredami smo risali po ulici:

 

SKUPINA MEDVEDKI

Na avtobusni postaji smo si lahko ogledali avtobus od blizu:

Risali smo po ulici:

 

Zapisala: Sonita Majerle

Fotografije: Jasna Š. Pranjič, Sonita Majerle, Nataša Klun, Neja Gruden, Alena Črnkovič

Sadje

članek sadje

Skupina Zajčki: Nataša Klun, Neja Gruden, Katja Čavlovič

Ježki na travniku

 

Lepe sončne dneve smo velikokrat izkoristili za sprehode do bližnjega travnika. Odkrivali  smo barve, opazovali spremembe v naravi, živali, rastline, …. Raziskovali smo, iskal, primerjali…. In kar je najbolj pomembno, vsakič znova smo neizmerno uživali.

   

 

 

IGRA V NARAVI

Igra predšolskih otrok največkrat poteka v igralnici, saj so v naših pogledih otroci tam najbolj varni, gibanje in čas je omejen, imajo vodene dejavnosti, določene didaktične pripomočke in igrače. Gibanje in igra v naravi je veliko bolj kvalitetna, kot v notranjih prostorih.  Je prostor, kjer se otroci lahko spontano gibljejo, lovijo, nabirajo rože, gradijo hiše, plezajo, poslušajo in kjer jih nobeno vmešavanje s strani odraslih ne oropa njihovega spontanega odziva in igre (Inštitut za gozdno pedagogiko, 2014).

Tudi Zajčki smo se podali na dogodivščine v naravo, ko smo bili dovolj motorično sposobni za gibanje po neravni podlagi (gozd, travnik). Navdušenje na njihovih obrazih je bilo neprecenljivo, ko so opazovali živali, kopali po zemlji, nabirali rožice, odkrivali njim še neznane male živali. V gozdu pa so krepili svoje gibalne spretnosti s plezanjem po manjših štorih, hoji po koreninah ter razvijali svojo domišljijo ob igri z naravnimi predmeti (palice, storži, listi…).

Zapisala in fotografirala: Nataša Klun

Igra z naravnim materialom

Ko nam zagode dež, si gozd pričaramo kar v igralnici.

Zapisali in fotografirali: Sonita Majerle in Kristina Behin


 

POTUJOČI NARAVOSLOVNI NAHRBTNIK

Letos smo sodelovali v projektu »Potujoči naravoslovni nahrbtnik«. Kot nagrado za sodelovanje, nas je obiskala ga. mag. Špela Klofutar, ki nam je pripravila zanimive naravoslovne delavnice.

 

Skupina Ježki:

  • Slano testo obarvano z rdečim zeljem;
  • Travniške cvetice.

Skupina Zajčki:

Skupina Medvedki:

Priprava materiala za izdelavo                 Izdelava gozdne ure

gozdne ure

Vonjanje rastlin                                           Igra: vrzi in ujemi

Sproščanje z zvokom

 

Zapisala: Sonita Majerle, Jasna Štante Pranjić

Fotografirala: Sonita Majerle, Nataša Klun, Jasna Štante Pranjić

DAN ODPRTIH VRAT V ENOTI BRLOGEC

Skupina Miške:

Skupina Ježki:

Skupina Zajčki:

Skupina Medvedki:

Fotografirale: Urška Južnič, Alenka Črnkovič, Sonita Majerle, Nataša Klun, Jasna Štante Pranjić

Krtek in pomlad

V skupini Ježki smo si ogledali lutkovno predstavo, improvizacijo slikanice (kartonka-zloženka) Krtek in pomlad. Zaigrala nam jo je dijakinja Hana Šušel. Otrokom je bila predstava všeč. Skupaj s Krtkom so zapeli pesmico Ringa, ringa raja.

Zapisala: Kristina Behin

Fotografirala: Sonita Majerle

POHOD PO SOVINI UČNI POTI

Miške so se razveselile pomladi in toplih sončnih žarkov. Napolnili smo nahrbtnike in se odpravili na pohod proti Marofu.

Opazili smo markacijo sove uharice, ki nas je spremljala na gozdni učni poti.

Na začetku poti smo se podprli s slastno malico.

Ko smo se okrepčali, smo se odpravili dogodivščinam naproti.

Kmalu smo opazili ogromno podrto drevesno deblo.

Med potjo smo spretno premagovali drevesne korenine,

tipali smo lubje,

odkrivali, kaj vse se skriva na podrtem drevesu,…

Med potjo nas je spremljalo ptičje petje, spoznali smo, da je risanje s palico na pesek zelo zabavno, prav tako smo razvijali svoje spretnosti v prestopanju čez podrto drevo in hoji po vejah.

Spoznavali smo drevesne vrste preko informativne table.

Pred odhodom smo si privoščili še piškote, ki nam je dala dodatno energijo za pot proti našemu Brlogcu. Polni vtisov smo se vrnili v vrtec in si obljubili, da se še vrnemo.

 

Zapisala: Urška Južnič

Fotografirala: Alenka Črnkovič

 

OČISTIMO KOČEVSKO 2022

V sklopu spomladanske čistilne akcije Očistimo Kočevsko 2022, smo tudi otroci in vzgojno osebje enote Brlogec očistili okolico in igrišče našega vrtca. Pobrali smo smeti in pograbili listje. Pri čiščenju smo sodelovali prav vsi, tudi najmlajši.

Zapisala: Sonita Majerle

Fotografirali: Sonita Majerle, Nataša Klun, Alenka Črnkovič

 

Skip to content