Obvestila enote – Brlogec

DAN ODPRTIH VRAT V ENOTI BRLOGEC

Skupina Miške:

Skupina Ježki:

Skupina Zajčki:

Skupina Medvedki:

Fotografirale: Urška Južnič, Alenka Črnkovič, Sonita Majerle, Nataša Klun, Jasna Štante Pranjić

Krtek in pomlad

V skupini Ježki smo si ogledali lutkovno predstavo, improvizacijo slikanice (kartonka-zloženka) Krtek in pomlad. Zaigrala nam jo je dijakinja Hana Šušel. Otrokom je bila predstava všeč. Skupaj s Krtkom so zapeli pesmico Ringa, ringa raja.

Zapisala: Kristina Behin

Fotografirala: Sonita Majerle

POHOD PO SOVINI UČNI POTI

Miške so se razveselile pomladi in toplih sončnih žarkov. Napolnili smo nahrbtnike in se odpravili na pohod proti Marofu.

Opazili smo markacijo sove uharice, ki nas je spremljala na gozdni učni poti.

Na začetku poti smo se podprli s slastno malico.

Ko smo se okrepčali, smo se odpravili dogodivščinam naproti.

Kmalu smo opazili ogromno podrto drevesno deblo.

Med potjo smo spretno premagovali drevesne korenine,

tipali smo lubje,

odkrivali, kaj vse se skriva na podrtem drevesu,…

Med potjo nas je spremljalo ptičje petje, spoznali smo, da je risanje s palico na pesek zelo zabavno, prav tako smo razvijali svoje spretnosti v prestopanju čez podrto drevo in hoji po vejah.

Spoznavali smo drevesne vrste preko informativne table.

Pred odhodom smo si privoščili še piškote, ki nam je dala dodatno energijo za pot proti našemu Brlogcu. Polni vtisov smo se vrnili v vrtec in si obljubili, da se še vrnemo.

 

Zapisala: Urška Južnič

Fotografirala: Alenka Črnkovič

 

OČISTIMO KOČEVSKO 2022

V sklopu spomladanske čistilne akcije Očistimo Kočevsko 2022, smo tudi otroci in vzgojno osebje enote Brlogec očistili okolico in igrišče našega vrtca. Pobrali smo smeti in pograbili listje. Pri čiščenju smo sodelovali prav vsi, tudi najmlajši.

Zapisala: Sonita Majerle

Fotografirali: Sonita Majerle, Nataša Klun, Alenka Črnkovič

 

GIBANJE V PRVEM STAROSTNEM OBDOBJU

GIBANJE je eno od osnovnih naravnih potreb. Po mnenju mnogih strokovnjakov pa je tudi eno od najpomembnejših otrokovih dejavnosti, saj naj bi bilo gibanje temelj za otrokov nadaljnji celosten razvoj. Zato je izrednega pomena, da otrokom v predšolskem obdobju nudimo čim več različnih gibalnih izkušenj in izzivov tako v notranjih prostorih, kot tudi zunaj. Z zgodnjim vključevanjem otrok v gibalne aktivnosti  otroku spodbujamo veselje do tovrstnih dejavnost, mu razvijamo pozitivno samopodobo. Otrok, ki bo pozitivno motiviran za gibanje že v zgodnjem obdobju, bo razvil pozitiven odnos do gibanja tudi v odrasli dobi. Vse kar moramo odrasli narediti je, da otroku omogočimo tovrstne dejavnosti, ga pri tem spodbujamo, se skupaj z njim veselimo njegovih uspehov. Dovolimo pa tudi da doživi svoj prvi »neuspeh« na tem področju, ga bodrimo in spodbudimo da poskusi ponovno, ter tako začuti željo po doseganju cilja ter dojame, da vaja dejansko dela mojstra.

 

Dejavnosti s področja gibanja v skupini JEŽKI:

 

Zapisala in fotografirala: Sonita Majerle

 

 

COPRNIŠKA JUHA

COPRNIŠKA JUHA

 (Jožica Rupar)

CIPER COPER, KJE JE POPER?

GROM IN POL, KJE JE SOL?

BRŽ PRINESI SOL IN POPER

CIPER COPER, POPER – SOL

ČIRA ČARA, ŽE SE KUHA

PRAVA COPRNIŠKA JUHA.

NAJ TI TEKNE, KAR SE DA,

HOKUS POKUS, VSE DO DNA.

Z deklamacijo o Coprniški juhi smo v skupini Medvedki vstopili v pustni čas. Deklamacijo smo se hitro naučili, ker nam je bila res zelooo všeč. Kar pogumno vprašajte svoje otroke…z veseljem vam jo bodo zakuhali. Čarali smo s pomočjo zgodbe o Čarovnici Vilmi in njenem mačku Viliju. Pravega pusta pa ni brez Nerodne Avguštine. Oglejte si nekaj fotografij… CIPER-COPER pozdrav!

Zapisala in fotografirala: Jasna Štante Pranjić ter Vrtec Kočevje

 

OBISK IZ ZDRAVSTVENEGA DOMA KOČEVJE

Obiskala nas je gospa M. Kobe. Gospo Marijo otroci sedaj že dobro poznajo. Tokrat jim je predstavila poklic medicinske sestre in zdravnika. S pomočjo čudovite zgodbe o Matevžu ter obiskom prijateljice Tinke so ob koncu druženja vsi otroci pogumno povedali, da se čisto nič več ne bojijo zdravnika. Komaj čakamo, da nas teta Marija (kot ji pravijo otroci) zopet obišče.

Poskrbeti pa je potrebno tudi za zdrave zobe. Tako nas je obiskala gospa D. Pavlić s svojim prijateljem krokodilom in ogromnoooo zobno ščetko. Otrokom je predstavila pravilno umivanje zob ter zdravo prehrano za naše še mlečne zobe. Čiščenje zob nam je šlo odlično… s tem se je strinjala tudi gospa Diana.  Do naslednjič…

Zapisala in fotografirala: Jasna Štante Pranjić

IGRAČE IZ ODPADNEGA MATERIALA

Otroci lahko za igračo uporabijo čisto vsak predmet, ki ga lahko primejo in uporabijo v svoji igri. V začetnem razvoju se igra s svojim telesom (daje roke v usta…), pozneje pa s predmeti iz okolja (npr. lonci, kuhalnice, daljinec…) in igračami izdelanimi doma ali industrijsko. V današnjem času je tako doma kot v vrtcih kar večina igrač industrijskih in bolj strukturiranih. Vse preveč pa pozabimo v otrokovo igro vključiti manj strukturirane igrače. Le-te spodbujajo številna področja otrokovega razvoja, saj omogočajo raznolike načine rokovanja in sestavljanja. Zaradi manj izdelane oblike zahtevajo več mentalnih procesov pri morebitnem otrokovem oživljanju le-teh in ga podpirajo pri razvoju ustvarjalnosti

Tako smo se v skupini Zajčki (1-2 leti) odločili, da za nekaj dni odstranimo naše vsakdanje igrače in jih nadomestimo z »novimi igračami« in tako ugotovimo kam nas bo ponesla otroška domišljija in radovednost.

ŠKATLE

Včasih je čisto dovolj, da otrokom samo prineseš nekaj novega in to pričnejo raziskovati na različne načine ter iz njihove domišljije nastane zabavna igra. Otrokom smo ponudile različno velike škatle in jih samo opazovale, kaj bodo naredili. Najprej se samo usedejo vanje. Nato se domislijo, da bi se morda pa malo porivali, a so njihove noge še prešibke.

   

Kasneje se pričnejo skrivati pod njimi ter naju strašijo.

Pokaževa jim, kako lahko iz škatel zgradijo stolp in ga tudi podrejo. Tudi sami se lotijo grajenja in jim gre kar dobro od rok, še bolj pa podiranje.

Večje škatle zlepiva in narediva tunel. Vsi se veselo zapodijo vanj. Skrivanje in lovljenje v njem traja kar nekaj časa.

Naš tunel nato še polepšamo z umetniškimi deli otrok in naju.

     

Škatle smo uporabili kot voziček za dojenčke.

Izdelale pa sva jima tudi Igrače s katerimi so lahko razvijali svojo fino motoriko in pincetni prijem.

 

PAPIR

Ponudimo otrokom časopisni papir in igra se začne: prenašajo ga po sobi, ga prebirajo (predvsem reklame z igračami), ga mečkajo, trgajo, najmanjši pa ga seveda raziskujejo z vnašanjem v usta. Izdelamo tudi papirnate kepe, ki jih lahko mečejo po igralnici (ni slik, saj smo se preveč vživele v njihovo igro 😉).

Za popestritev igre jima izdelava papirojedca, ki ga otroci hranijo s papirjem. Kasneje poskusimo še tako, da mečemo papirnate kepe v njegova usta. Vendar je za nekatere kar težko.

ODPADNA EMBALAŽA

O kako zabavnejša je igra v kuhinjskem kotičku, ko dobiš nekaj dodatnih vsakdanjih »igrač«. Otroci so si nalivali mleko, jogurte, si točili sok, kuhali riž… Tudi v kozmetičnem kotičku so si lahko umivali lase s šamponom, se mazali s kremo in nadišavili s parfumi.

      

Kako malo pa je včasih potrebo, da otroka zaposliš za kar nekaj časa. Daš jim prazno plastenko in slamice.

 

Zapisala: Nataša Klun

DECEMBER – MESEC USTVARJANJA IN ZABAVE

V mesecu decembru smo z otroki predvsem likovno ustvarjali ter prirejali zabave s plesom, petjem in poslušanjem božičnih pesmi.

Pri ustvarjanju smo spoznali veliko različnih likovnih tehnik – odtisi rok, prstkov, vodno barvanje, tiskanje z gobicami in vatiranimi palčkami Tako smo z izdelki okrasili našo igralnico in izdelali voščilnice.

                   

                       

 

V supini smo imeli tudi svojo smrečico, jo okrasili z različnimi okraski, ki smo jih lahko premikali po svojih željah. Vsak dan pa smo lahko okraševali še 4 smrečice z barvnimi cofki (namizna igra).

Veliko smo prebirali božične slikanice ter praznovali rojstni dan.

V tem času smo še izkoristili sneg in ga prinesli kar v igralnico. da je bilo bolj zanimivo, smo še sneg pobarvali z barvo.

Za konec pa nas je obiskal še Božiček. Le najpogumnejši so ostali v njegovi bližini, ostali so se hitro poskrili. Prinesel nam je bonbone s katerimi smo se takoj posladkali.

 

 

Imeli smo se ODLIČNO…

 

 

Za konec vam Zajčki želijo…

 

 

 

 

 

 

Zapisala: Nataša Klun
Fotografirala: Laura Lovšin, Aneja Žagar

VESELI DECEMBER PRI MIŠKAH

V predprazničnem času so otroci iz skupine Miške okrasili smrekico.
Od doma so prinesli škatle, iz katerih
so nastali rdečenosi jelenčki in
velikanski kamin. Praznično vzdušje
smo pričarali z izdelovanjem okraskov
iz slanega testa in darilnih škatlic.
Posejali smo božično žito, plesali ob
zvokih božičnih pesmi in jih prepevali.
Prisluhnili smo zgodbam o dobrih možeh
in se razveselili prihoda Božička.
               
                                   
Ob koncu leta želimo vsem polno iskric v očeh in veliko razigranih dni.
Zapisala: Urška Južnič
Fotografirala: Alenka Črnkovič

VOŠČILO

Toplo ognjišče in smeh v očeh,
iskreno želimo vam v teh prazničnih dneh,
da zdravja in srečnih dogodkov nešteto
v obilju nasulo bi novo vam leto.

 

 

                                  Kolektiv enote Brlogec

DUHCI, ČAROVNICE IN BUČE V ENOTI BRLOGEC

V vrtcu smo ustvarili pravo čarobno vzdušje. Igralnice in hodnik smo okrasili z izrezanimi bučami, duhci, pajki, čarovniškimi klobuki, gradovi… Otroci in vzgojno osebje smo se oblekli v duhce, buče in čarovnice ter se zabavali vsak na svoj način …

V skupini Ježki

smo izrezali bučo in zapeli pesmico O veliki buči. Ugasnili luči in ob njej tudi zaplesali.

         

Pripenjali plastificirane buče na samolepilno folijo.

Pajek je spletel mrežo in poskrbel, da so se otroci razgibali.

Oblekli smo se v pajkce, bučo, duhca in čarovnice.

V skupini Zajčki

smo s svetilko odkrivali, kakšni so pajki, duhci in čarovnice,

spoznavali različne velikosti buče in izrezali svojo bučo,

izdelali svoje duhce in buče (čopiči in tempere),

se spremenili v pajke in hodili po pajkovi mreži,

Kar dvakrat nas je obiskala čarovnica Mimi. Najprej nam je povedala zgodbo o sebi in se igrala z nami.

   

Na dan Plesa duhcev, buč in čarovnic je zopet prišla čarovnica Mimi. Pričarala nam je žogice, s katerimi smo lahko »nahranili« buče ter čisto pravi bučo iz katere smo skuhali odlično bučno juho. Za igro nam je pričarala še velike čarovniške klobuke, na katere smo lahko polagali obroče.

                     

V skupini Medvedki

smo tudi ustvarjali sence v obliki buč, čarovnic in duhcev,

pekli buče in krompir ter pripravili čarobni napitek,

         

 

oblikovali buče iz plastelina

 

 

in okrasili hodnik.

    

ČAROVNIČKA MIMI je bila tudi na obisku pri MEDVEDKIH

Četrtek, 21.10. je bil res poseben dan. Otroke iz skupine Medvedki je obiskala Mimi.  Prav posebna, prijazna mala čarovnička. Čudovito nam je pričarala žoge, jabolko in na koncu še slastne bonbone. Pomagala ji je asistenka Laura.

Da pa je čisto prava čarovnička, smo ugotovili tudi sami. Pričarala nam je tudi dež, ki je padal še cel dan.

 

Čira- čara pozdrav!

 

Zapisale: Katarina Tekavčič, Nataša Klun in Jasna Štante Pranjić

                                                                        Izvedba predstave Čarovnica Mimi: Nataša Klun

Fotografirale: Laura Lovšin, Jasna Štante Pranjić,
Nataša Klun, Sonita Majerle, Katarina Tekavčič

 

 

TEDEN OTROKA V SKUPINI MEDVEDKI

Teden otroka je v skupini potekal od 04.10. do 08.10. pod naslovom RAZIGRAN UŽIVAJ DAN.

Otroška igra je dejavnost, ki poteka po notranji motiviranosti otroka. Brez nje ne bi bilo srečnega otroštva. Otrok ima pravico do igre. Otroci se ne igrajo z namenom, da bi razvili svoje sposobnosti ali da bi naredili kak izdelek trajne vrednosti. Igrajo se zato, da zadostijo notranji potrebi (Toličič, 1981, str. 9).

Kako smo razigrano uživali dopoldneve v vrtcu?

 • Obiskali smo bližnji gozd

          

 

 • Se igrali z naravnim in odpadnim materialom

                                                                                             

MEDVEDKI pa vam sporočajo: ostanite otroci tudi vi in izkoristite dan za igro z vašimi najmlajšimi- NE BO VAM ŽAL!

 

Zapisala in fotografirala: Jasna Štante Pranjić

TEDEN OTROKA: TUDI ŠKATLA JE LAHKO KAKOVOSTNA IGRAČA

Igra je za otroka zelo pomembna. Otrok se preko igre razvija na čustvenem, miselnem in socialnem področju. S pomočjo igre spoznava okolje in svoje vrstnike. Ima velik vpliv na razvoj domišljije.

Dobra igrača lahko otroka navdihuje pri igri, mu ponuja raznolike dejavnosti in pritegne njegovo pozornost.

Trg nam ponuja ogromno kakovostnih igrač, ki pa velikokrat niso cenovno dostopne vsakemu.

Zavedati pa se moramo, da IGRAČA za kakovostno igro ni ključnega pomena. Pomembno je samo dogajanje med igro. Pomembno je, da otroku ponudimo starosti in razvojni stopnji primerna sredstva, ter da otroka spodbudimo ali usmerimo kadar je to potrebno. Sicer pa mu dovolimo da raziskuje sam.

V enoti Brlogec smo v okviru Tedna otroka tudi letos pripravili DAN BREZ IGRAČE. Na ta dan otrokom onemogočimo dostop do igrač, ki so jim sicer na razpolago in jim ponudimo nekoliko »drugačno« igračo.

V skupini JEŽKI, ki jo obiskujejo 1 do 2 leti stari otroci, sva vzgojiteljici otrokom ponudile vsakdanja sredstva kot so kartonske škatle različnih velikosti, papirnate tulce, časopisni papir.

Izdelali sva jim hišico iz kartonske škatle:

Uživali so v igri z različnimi škatlami. Jih prelagali, prenašali, polnili s časopisnim papirjem, ciljali s papirnatimi žogicami, zlagali eno na drugo…

 

Senzorna tabla:

 

Ko škatla postane prikolica:

 

Vtikanke (tulci in kartonske škatle z luknjami):

Otroci so se še nekaj dni po dnevu brez igrače z veseljem igrali s pripravljenimi sredstvi.

 

Zapisala: Sonita Majerle
Fotografirala: Katarina Tekavčič

 

 

 

 

TEDEN OTROKA PRI ZAJČKIH

Kasneje pa smo poskusili še z nogami. Prvi dan so otroci bolj previdno tipali samo z eno nogo, a naslednji dan so bili že bolj pogumni in so že stopili gor. A na storže ne, saj so jih pikali.

           

PENA

               

 

SLIME (sluz)

               

 

AGROGEL

 

               

 

Zapisala: Nataša Klun
Fotografirala: Neja Gruden

OGLED ČEBELARSKEGA PAVILJONA ČZS z naslovom MEDENA ZGODBA

Otroci iz skupine Medvedki, smo si v ponedeljek, 4.10. ogledali čebelarski paviljon ČZS. Sprejela nas je vzgojiteljica, ki je v zasluženem pokoju ga. Tončka, sedaj pa je aktivna članica ČZ in o čebelah ve povedati zelo veliko.

Čebelarski paviljon je bil postavljen pred Pokrajinskim muzejem Kočevje.

                    


1, 2, 3… čebelico smo sestavili vsi

 

Poučni obisk smo zaključili s pokušino medu….mmmm, je bil dober.

Zapisala in fotografirala: Jasna Štante Pranjić

 

OBISK GOSPE M. KOBE IZ ZD KOČEVJE

Petek, 17.09.2021, je bil za otroke iz skupine Medvedki prav poseben dan. Obiskala nas je gospa Marija Kobe iz ZD Kočevje. Otrokom je na njim razumljiv način predstavila viruse, kako potujejo, kaj vse moramo narediti, da preprečimo njihovo širjenje, kako pravilno umivamo roke. Otroci so že zelo veliko vedeli, veliko novega pa so spoznali na novo.

Ga. Kobe nas bo obiskala zopet v mesecu novembru in nam predstavila temo ŽELIM OSTATI ZDRAV- ZDRAVA PREHRANA.


Poskus voda + poper + milo


Kako pravilno umivamo roke?

 

In še za konec: Kihaj in kašljaj v rokav, umivaj roke čisto vsak dan!

 

Zapisala in fotografirala: Jasna Štante Pranjić

TEDEN MOBILNOSTI V SKUPINI MEDVEDKI

Z deklamacijo o Jurčku, smo v skupini Medvedki, vstopili v teden mobilnosti.

 

JURČEK TEČE, TEČE V ŠOLO,

ZJUTRAJ POZNO JE VSTAL, JOJ!

KO PA PRIDE DO KRIŽIŠČA,

RDEČA LUČ ZASVETI STOJ!

JURČEK JEZNO VANJO GLEDA,

NIMAM ČASA STATI TU!

POMEŽIKNE MU RUMENA,

IN TAKOLE REČE MU:

MALO ŠE POTRPI, GLEJ,

    LUČ ZELENA BRŽ NAPREJ!

Deklamacijo smo hitro usvojili in se podali v svet prometa. V pomoč so nam bile poučne slikanice iz Knjižnice Kočevje.

In kaj vse smo še počeli?

* Vozili smo avtobus (v pomoč so nam bili stoli in naše roke),

* prepevali pesmi o prevoznih sredstvih,

* si izdelali cesto na tleh igralnice,

* se vozili s poganjalci,

* si ogledali AVTOBUSNO POSTAJO v Kočevju,

*  izdelali abstraktno sliko (podlaga je nastala s puščanjem sledi koles manjših avtomobilčkov + tempera)

* risali s kredami pred Osnovno šolo v Gaju,

* sproščali smo se s peno in opazovali sledi, ki so nastale

* narisali veliko skupno sliko na temo PROMET.

               

                   

       

                 

Zapisala in fotografirala: Jasna Štante Pranjić

TEDEN MOBILNOSTI

Kljub joku in uvajanju v vrtec, smo se tudi najmlajši spomnili na teden mobilnosti. Veliko smo se igrali z avtomobili in prebirali slikanice z vozili. Preizkusili smo se tudi v vožnji s poganjalčki. Vsak otrok je tudi s čopičem pobarval svoj avtomobil, ki je krasil našo sobo. Imamo pa tudi naš rdeči avto, ki nas je popeljal, kamor smo si zaželeli.

 

Zapisala: Nataša Klun
Fotografirala: Neja Gruden

PIKAPOLONICA IN PIKE

Koliko pikic na krilcih imam?

Sem še premajhna in šteti ne znam.

Ti mi marjetka na krilca poglej,

koliko pikic je prosim preštej.

V našo enoto -Brlogec- je v mesecu maju priletela PIKAPOLONICA. Ni znala šteti, a zelooo si je želela, da bi ji nekdo pomagal prešteti pike na njenih krilih. Otroci so preko lutkovne igrice spoznavali travniške živali ter se seveda preizkušali v štetju.

Igrico so si ogledale vse štiri skupine iz enote.

Na koncu igrice, je pikapolonici le uspelo najti nekoga, ki zna šteti. In to je bila ČEBELA.

PA VI, VESTE KOLIKO PIKIC IMA PIKAPOLONICA?

Če ne, le vprašajte svoje otroke.

 

Zapisali: Jasna Štante Pranjić in Sonita Majerle

Foto: Slađana Zorič, Nataša Klun

 

NA KMETIJI JE LEPO

Otroci obožujejo živali in večina je že obiskala ali pa vsaj videla kmetijo in živali v ogradi, zato smo se odločili, da ji posvetimo tematski sklop. Kmetijo in živali smo raziskovali v sklopu različnih kurikularnih področji. Obiskala nas je lutka kmetica Mica, ki so ji ušle živali. Pomagali smo ji in živali razvrstili v ustrezno ogrado in drevesni prikaz.

 

 

Gibanje je zabavno. Zato smo se ob gibalni pravljici odpravili na kmetijo. Najprej smo po igralnici lovili kokošja jajca. Nato pa smo se z avtobusom odpravili v avlo vrtca, kjer so nas ob zgodbi čakali različni gibalni izzivi. Valjali smo se kot pujsi v blatu, se plazili pod ograjo, skakali čez ovire kot konji … Na koncu pa smo prisluhnili zvokom iz kmetije in se umirili.

    

 

Spoznali smo že kmetijo in živali, zato smo morali spoznati še poklic kmeta. Oblekla sem se v opravo kmeta, ki se je otrokom zdela zabavna. Jahali smo kartonskega konja in ga česali. Molzli smo kartonsko kravo in pobirali kokošja jajca v košarice. Ker pa kmet obdeluje tudi njivo, smo spoznali motiko in pobrali pridelke z njive. Na koncu smo s skupnimi močmi dopolnili plakat.

   

 

 

 

Zapisala : Tjaša Robič

Fotografirala. Sonita Majerle

VREME

Letos nam vreme kar malo nagaja. V mesecu maju je bilo veliko dežja, vetra in pa tudi nekaj sonca. Tako so lahko otroci opazovali in spoznali različne vremenske pojave. Skozi okno smo vsak dan opazovali, kakšno je vreme zunaj in si to označili na našem vremenskem koledarju.

Naučili smo se pesmico Dežek pada in nanjo tudi zaplesali. Ker so bili pred nami sami deževni dnevi smo tudi sami izdelali deževno sliko z lepljenjem ter tehniko mokro na mokro.

Sprehodili smo se tudi do manjših luž, kjer smo uživali v hoji po vodi ter na igrišču opazovali svoje mokre stopinje. Zanimivo pa je bilo tudi lovljenje dežnih kapljic, ki so kapljale iz strehe naše terase.

Na velikem platnu smo si ogledali vse vremenske pojave. Zelo smo bili navdušeni nad strelami in grmenjem ter z odprtimi usti opazovali tornado.

Bilo je tudi nekaj sončnih dni in le-te smo izkoristili za igre zunaj. Na igrišču smo opazovali svoje sence in jih obrisali po tleh. S seboj smo prinesli tudi različne igrače, katerih sence smo opazovali in jih obrisovali.

Tudi, ko zunaj ni bilo sonca smo se igrali s sencami. Naše sonce je bil takrat projektor, pred katerega smo postavljali različne igrače, ostali otroci pa so morali uganiti, kaj vidijo. Čisto vse smo ugotovili.

Vzgojiteljica nam je s pomočjo poizkusov pokazala, kako pada dež, kako močno veter piha ter kakšne barve vse so v mavrici. Najbolj zanimiv nam je bil veter, ki je pihal s pomočjo fena. Listki so leteli po vsej igralnici in mi smo jih lovili.

   

Komaj smo čakali, da je bilo poskusa z mavrico konec, saj smo se posladkali z mavričnimi bombončki.

Zapisala Nataša Klun

Slikala Neja Gruden

 

 

ČEBELE

V vrtcu se zvedamo, da je potrebno že najmlajšim približati pomen čebel. Zato smo v skupini

Medvedki in skupini Ježki,

 na svetovni dan čebel, ki poteka 20. maja, dopoldan namenili  dejavnostim na temo ČEBELIC.

Že Albert Einstein je rekel:

»Če bi čebela izginila z obličja sveta, bi človeku ostala ne več kot štiri leta življenja. Nič več

čebel, nič več opraševanja,

nič več rastlin, nič več živali, nič več človeka”. Se tega tudi sami zavedamo?

Kaj lahko za ohranitev čebel storimo sami?

 • na balkone, terase in vrtove sadimo medovite rastline,
 • postavimo gnezdilnice za čebele,
 • o pomenu čebel osveščamo že najmlajše,
 • s košnjo travnikov počakajmo čimdlje

Dejavnosti, ki smo jih izvajali:

 • POSKRBELI SMO, DA SO OKNA ŽE NA DALEČ OPOZARJALA NA POSEBEN DAN/ dan čebelic

 • VEČNAMENSKI PROSTOR SMO UREDILI S PANJEM, NEKAJ POMEMBNIMI PODATKI O ČEBELAH TER OTROŠKIMI IZDELKI

 • PETJE PESMIC O ČEBELAH

 • RISANJE S KREDAMI NA ASFALTNIH POVRŠINAH V BLIŽINI VRTCA

 • OTROCI IZ SKUPINE MEDVEDKI SO ZA TO PRILOŽNOST RISALI ČEBELE, ki so na ogled tudi v Knjižnici Kočevje

 • PREDSTAVITEV POKLICA- ČEBELAR

PRIPRAVILI: Jasna Štante Pranjić in Sonita Majerle

VSAK DAN VEN

Da je gibanje izjemnega pomena za otrokov miselni in čustveni razvoj že vemo. Če pa gibalne in druge dejavnosti izvajamo zunaj, na svežem zraku, pa je to še toliko bolje. Področja razvoja se med seboj prepletajo, ter vplivajo druga na drugo. Gibalna sposobnost je prirojena človeška lastnost, ki pa jo  lahko kot ostale, z ustrezno vadbo, urimo in razvijamo. Zato je izjemnega pomena, da otrokom ponudimo čim več gibalnih izzivov, ki pa niso ne prelahki in ne pretežki in na ta način otrokom predstavljajo izziv in veliko zadovoljstvo po uspešno rečeni nalogi.

Narava nam nudi idealno učilnico za otroke vseh starosti, na vseh področjih otrokovega razvoja, zato se trudimo, da če se le da, dnevno preživljamo čas zunaj naše igralnice, na različnih površinah v bližnji in nekoliko oddaljeni okolici našega vrtca in tam izvajamo dejavnosti iz vseh področij otrokovega razvoja, saj se ta skoraj vedno med seboj prepletajo.

Igre z žogo na pomožnem igrišču-stadion.

Tek po različnih površinah:

     

Urejamo naše igrišče:

     

Kamenje, palice, pesek so super igrača

Sprehod do učne poti na Marofu:

Kje spi medo?

Risanje s kredami na asfaltni površini:

Zapisala: Sonita Majerle

 

KU-KU POMLAD JE ŽE TU

Maj je v letošnjem letu muhast bolj kot april. Nekaj toplih in sončnih dni smo poleg sprehodov in igre na prostem izkoristili tudi za pomladna opravila (urejanje okolice vrtca, grabljenje igrišča, sajenje zelišč). Otroci so z veseljem pomagali, tako da je naša okolica vrtca sedaj urejena. V koritih bodo kmalu zadišali meta, timijan, kamilice in druge dišavnice.

              

Če človek resnično ljubi naravo, lahko povsod najde lepoto.
(Vincent van Gogh)

Zapisala: Jasna Štante Pranjić

FESTIVAL ŠOLSKIH TORB

V mesecu aprilu in maju poteka v vseh poslovalnicah trgovin Bags&More, Office&More FESTIVAL ŠOLSKIH TORB. V vseh njihovih trgovinah so pripravili zanimiva dogajanja in zanimive izložbe.
Povabilu k sodelovanju smo se pridružili tudi otroci iz skupine Medvedki. Vsak posameznik je pobarval svojo torbico. Le-te smo skupaj odnesli v trgovino. Tako smo pripomogli tudi mi, da bo nastala ena velikaaaaa, unikatna šolska torba- KOLAŽ.

Zapisala: Jasna Štante Pranjić

OTROK IN ČUSTVA

V skupini Medvedki (3-4) smo spoznavali in prepoznavali čustva s pomočjo zgodbic o Samorogu Rožletu. Le-ta je spreminjal svojo barvo, glede ne počutje oziroma svoja čustva. Pri prepoznavanju le-teh nam je bila v pomoč tudi igra Spomin ter namizna igra –Kristi- (ime so mu izbrali otroci). Otroci so zelo dobro prikazali različna čustva oziroma počutje (veselje, žalost, jeza). Pozitivna in negativna čustva smo prikazali tudi z barvami.

Velja si zapomniti:

KO OTROKA PREPLAVIJO MOČNA ČUSTVA, JE NAŠA NALOGA, DA Z NJIM DELIMO SVOJO UMIRJENOST IN NE, DA SE MU PRIDRUŽIMO V NJEGOVEM KAOSU (I.R. KNOST).

   

 

Avtor prispevka: Jasna Štante Pranjić

 

Skip to content