Obvestila enote – Brlogec

Medvedki spoznavajo kulturne znamenitosti

Skupina Medvedki letos spoznava naravne in kulturne znamenitosti Kočevske.

Pot jih je peljala v Pokrajinski muzej, kjer jih je prijazno sprejela direktorica Vesna Jerbič Perko.

Ogledali so si razstavo o Ciganski oz. Željnski jami pri Kočevju. Najbolj zanimiva jim je bila vitrina z najdbami iz arheoloških izkopavanj na tem področju. Spoznavali so kako so takrat živeli, s čim so se prehranjevali in kakšna orodja so uporabljali.  Kar niso mogli verjeti, da so že takrat poznali šivanko in nožek ter kako dobro izdelana sta bila.

Na koncu so prejeli tematske pobarvanke in se zahvalili za vodenje po razstavi.

Na poti proti vrtcu so se na povabilo kustosinje Nadje Kovačič ustavili še v Likovnem salonu, v prostorih nekdanje lekarne, kjer so si ogledali razstavo Roški kvartir. Opazovali so dela petih umetnikov, ki upodabljajo naravo. V podobah narave so se skrila tudi otrokom poznana bitja. Na velikanski sliki so Medvedki tako prepoznali vzorec zebre.

Z majhnimi in radovednimi koraki smo začeli spoznavati bogato kulturno dediščino Kočevja. Zanimanje za kulturo nas bo spremljalo tudi na nadaljnjih poteh.


Zapisala: Ur
ška Južnič

Fotografirali Alenka Črnkovič in Urška Južnič

GLASBA IN OTROK

Glasba je prisotna v vsakdanjem življenju malega otroka in večkrat je stalni spremljevalec njegovih aktivnosti. Zabava z glasbo dobro vpliva na razvoj glasbenega posluha pri malčkih. Lahko imajo sposobnost poslušanja ali petja pesmi, ustvarjanja slikovnih prispodob ob poslušanju glasbe, gibanja ob glasbi ter igranja na glasbila. Kadar otroci poslušajo karakterno različno glasbo, lažje izrazijo svoje ideje ter ustvarjalnost.

Poslušanje glasbe, koncentriranje na elementih, kot sta ritem ali gibanje, ima pozitiven vpliv na psihofizično stanje otrokain vpliva tudi na njihovo počutje in razpoloženje. Nekaterim otrokom je bolj pomembno besedilo pesmi, glasba zanje predstavlja le ozadje; drugi otroci pa spremljanje glasbe doživljajo celostno. Vse je odvisno od otrokovega zanimanja, njegovih percepcijskih zmožnosti ter stopnje koncentracije.

Otroci so spoznavali različno zvrst glasbe ter različna glasbila. V igralnici so lahko plesali ob različnih zvokih glasbe, poslušali zvoke različnih glasbil in jih poskušali prepoznavati. Izdelovali so glasbila iz odpadnega materiala ter risali ob poslušanju glasbe različnih ritmov (klasična, pop).

Zelo radi so se igrali glasbeno-gibalne igre kot so Kipi, Kača, Abraham ima sedem sinov…

Najbolj pa so bili navdušeni, ko nas je obiskal dijak Erik in nam zaigral na harmoniko. To je bila prava veselica v naši avli, ko so otroci zaplesali in vriskali.

Posnetek:

DFA88F9E-BF14-44FB-9B17-48853D07C4BA

 

Dijakinja Erika pa nam je zaigrala nekaj melodij tudi na klavir. Za konec so tudi otroci lahko malo zaigrali nanj. Otroci so neizmerno uživali ob glasbi tako, da to druženje še kdaj ponovimo.

 

Zapisala in fotografirala: Nataša Klun

20. maj – svetovni dan čebel

Dan pred praznikom čebel smo otroci iz skupine Medvedki,
ob dnevu odprtih vrat Čebelarskega društva Kočevje,
obiskali regijski čebelnjak.
Pokukali smo v njegovo notranjost in
s pomočjo apiterapevtke Nine Ilič prisluhnili zvoku čebel.
Otroci so presenečeno ugotavljali, da stetoskop
ni le zdravniški pripomoček za poslušanje srca.
Pred čebelnjakom so nam otroci OŠ Ljubo Šercer
pripravili zabaven program na temo čebelic.
Manjkale niso niti slastne medene dobrote.
Posladkali smo se z medom in medenjaki ter poskusili medeno limonado.
Ob koncu smo si ogledali še kulturni program in zaploskali najrazličnejšim ustvarjalcem,
ki so nam približali čebelice in njihov svet.
Hvala za vabilo ČD Kočevje, otroci iz vrtca smo doživeli nepozaben medeni dan.
Avtorica besedila in videoposnetka: Urška Južnič

TRA-RA-RA trobentica trobi…

Med prvimi pomladnimi cvetlicami nas vsako leto pozdravi čudovita trobentica. Ni samo lepa, rumena kot sonce, je tudi nestrupena in zdravilna. Zato smo jih nekaj prinesli tudi v vrtec, jih povonjali, posadili v okrasne lončke in jih opazovali kako rastejo.

Ste vedeli, da lahko iz trobentice skuhamo zdravilen čaj? Da nanjo lahko zatrobimo? Vse to in še več, smo spoznavali tudi otroci iz skupine Miške.

Zapisala in fotografirala: Jasna Štante Pranjić

POJDIMO V GOZD

Čeprav smo najmlajši v enoti smo se pogumno podali v gozd. Čas nam je prehitro minil, zato se v kratkem zopet vrnemo. Uživali smo na svežem zraku, pridobivali izkušnje, bilo je zabavno, preizkušali smo lastne meje, nič se nismo kregali, skupaj smo premagovali ovire.

 

Zapisala in fotografirala: Jasna Štante Pranjić

Nagajivi zajček

Hop, hop skaklja bel zajček,

po gozdu sem in tja,

pripravi si ušesa

in z repkom pomiglja.

 

Na lep pomladni dan so se Zajčki in Medvedki odpravili v gozd do Trim steze. Vzgojiteljica Nataša jim je pripovedovala o velikonočnem zajčku Mandiju. Otroci so se odpravili po njegovih sledeh, saj jim je v gozdu pustil dobrote. Zajčka sicer niso našli; so pa pod vejami, listjem in lubjem našli bombone in čokoladne zajčke.

 

 

Zapisali: Urška Južnič, Alenka Črnkovič

Fotografirali: Nataša Klun, Alenka Črnkovič, Urška Južnič

 

ZAMAŠKONJAM

Enota Brlogec sodeluje na 2. kreativno-trajnostno-dobrodelnem natečaju Zamaškonjam, s katerim s pomočjo slovenskih šolarjev in naših malčkov zbiramo plastične pokrovčke za Vesele nogice. To je društvo za pomoč osebam z motnjami v razvoju.

 

 

Veseli bomo, če nam boste pri zbiranju pomagali.

Z zamaški lahko z otroki nahranite naše Zamaškonjame, ki vas čakajo v avli naše enote.

Vzgojno osebje enote Brlogec

 

 

PUST

Fotografirale: Jasna Štante Pranjić, Sonita Majerle, Nataša Klun

PREDSTAVA MEHURČKI

Otroci iz skupin Miške, Ježki in Zajčki (1-3 let) smo si ogledali predstavo z naslovom Mehurčki v izvedbi gledališča BIČIKLETA.

Zapisala: Kristina Behin

Fotografirala: Sonita Majerle

 

PREŠERNOV DAN V ENOTI BRLOGEC

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom je enoto Brlogec obiskala upokojena knjižničarka Nevenka Južnič.
S pomočjo lutk je otrokom predstavila 
zgodbo Mali medo avorice Polonce Kovač. Slikanico o navihanem medvedku, ki ne more zaspati brez dude, je približala najmlajšim in malo večjim. Medvedek je s pomočjo palčka našel svojo dudo, otroci pa so spoznali še eno pravljico iz bogate zakladnice slovenskih mladinskih pisateljev.

Zapisala: Urška Južnič

Fotografirala: Sonita Majerle

Sankanje s starši

Dne 30.1.2023 smo povabili naše starše in otroke iz enote Brlogec na popoldansko sankanje na hribu enote Ostržek. Zaradi mraza je bil obisk bolj skromen, pa kljub temu smo se zelo zabavali.  S seboj so otroci prinesli sani, lopate,…. Na koncu srečanja smo se ogreli z toplim čajem in prijetno utrujeni odšli domov.

Zapisala: Alenka Črnkovič

Fotografirali: Alenka Črnkovič, Nataša Klun

DAN ODPRTIH VRAT VRTCA KOČEVJE

»Ne pišem za otroke, pišem otrokom in tako se z njimi pogovarjam.«

                                                                                                                                  Ela Peroci

Tokratni dan odprtih vrat smo v vrtcu Kočevje posvetili znani slovenski pedagoginji in pisateljici otroške literature Eli Peroci. Po oddelkih so potekale ustvarjalne dejavnosti na temo njenih treh priljubljenih del za otroke: Muca Copatarica, Hišica iz kock ter Moj dežnik je lahko balon.

 

Skupina Miške

Otroci so bili ustvarjalni pri sestavljanju hiše Muce Copatarice, preizkusili so se v igri Poišči par (fotografija otroka – fotografija otrokovih copat), si ogledovali ilustracije iz zgodbe, se preiskusili v obešanju copat, ki jih je skrbno čuvala Muca Copatarica ter barvanju copatk.

Zapisala in fotografirala: Jasna Štante Pranjić

 

Skupina Ježki

Že nekaj dni prej so otroci poslušali pravljico Muca Copatarica, skupaj ji izdelali hiško, izdelali copatke. Na dan odprtih vrat pa smo:

Razvrščali copate po barvi:

Sestavljali sestavljanko:

Iskali pare:

Izdelali ročno lutko muce Copatarice:

Zapis in foto: Sonita Majerle

 

Skupina Zajčk

V skupini Zajčki smo dejavnosti izvedli v okviru pravljice Hišica iz kock. Otroci in starši so si najprej pogledali igrico, ki sta jo zaigrali vzgojiteljica Nataša in vzgojiteljica-pomočnica vzgojiteljice Neja. Ob koncu igrice je glavna junakinja Jelka povabila otroke in starše, da ji pomagajo sestaviti hišico iz velikih Lego kock, ki jo je podrl kuža.  Kar dolgo časa so sestavljali hišico in jo vmes tudi večkrat podrli. Ob tem so otroci lahko uporabili tudi »lutke« in se še sami preizkusili v igranju. Seveda jim je bil najbolj zanimiv kuža, ki je vedno podiral hišice. 

Na razpolago so imeli še dva kotička.  V enem so lahko sestavljali hišice iz Lego Duplo kock. V drugem, matematičnem kotičku, pa so razporejali kocke po obliki, barvi in barvnem zaporedju. Otroci so prehajali iz kotička v kotiček, a najbolj zanimiv pa jim je bil kotiček v velikimi Lego kockami.

Vzdušje v igralnici je bilo sproščeno in starši so uživali v igri s svojimi in drugimi otroki. V tej kratki urici so dobili vpogled v naše delo ter ob tem videli, kaj otroci vse že zmorejo (ob določeni  glasbi pospravljali igrače, vsak otrok je sam odnesel skodelico na pladenj…). 

Zapisala: Nataša Klun

Slikala: Martina Tomič

 

Skupina Medvedki

V igralnici smo si ogledali predstavo na temo slikanice Ele Peroci Hišica iz kock.

Nato smo za otroke pripravili različne dejavnosti povezane s to zgodbo. Pri prvi dejavnosti so otroci z našo pomočjo prišili gumb na blago. Druga naloga je bila sestavljanje hišk iz likov na podano predlogo. V tretjem kotičku pa so se otroci urili v razvrščanju gumbov po barvah.

Zapisala: Urška Južnič

Fotografirala: Alenka Črnkovič

Medena masaža pri Medvedkih

V letošnjem šolskem letu se skupina Medvedki spoznava s programom api-pedagogike. Svet čebel in njegove pozitivne učinke nam je predstavila apiterapevtka in vzgojiteljica predšolskih otrok gospa Nina Ilič.

Iz kokosovega masla in medu je z otroki zamešala čudežno snov, ki so jo sprva poskusili, nato pa nanesli na dlani. Otrokom je predstavila zemljevid dlani in točke, s pritiskom katerih blagodejno vplivamo na določene dele telesa. Z nežnimi gibi in masažo celih dlani, prstov in konic prstov so otroci spoznavali dobrodejno delovanje medu.

Medena masaža na dlaneh je pripomogla k ustvarjanju sproščenega vzdušja, otroci so se med masažo umirili in pridobili prijetno izkušnjo iz področja apiterapije. Takšna masaža pripomore k boljšemu počutju in pomaga pri odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa.

Za zaključek je gospa Nina otrokom predala darilo Čebelarske Zveze Slovenije – negovalno razpršilo s propolisom, ki je namenjeno čiščenju, negi in zaščiti rok. Za obisk in obilico novih znanj se ji najlepše zahvaljujemo.

Zapisala in fotografirala: Urška Južnič

PEKA PIŠKOTOV V ENOTI ČEBELICA

Pri razvoju in odraščanju otroka je pomembno, da se druži z vrstniki.  S tem omogočimo zdrav razvoj socialnih odnosov med njimi – sami se bodo dogovorili, kdo bo posodil igračo, kdo se bo guncal na gugalnici prvi, kdo bo potem na vrsti itd. Čas, ki ga otrok preživi z drugimi otroki, ne more nadomestiti čas, preživet pred televizijskimi zasloni, tablicami ali telefoni, opozarja Tanja Hecl.

V času covid razmer so bili otroci najbolj prikrajšani pri razvijanju socializacije z drugimi otroki. Tako sedaj izkoristimo vsako priložnost za medsebojno druženje znotraj enote ali pa z drugimi enotami. Do sedaj smo enoto Čebelica obiskali dvakrat in se družili z otroki iste starostne skupine. Potekala je prosta igra in otroci so pri tem zelo uživali.

V teh prazničnih časih pa smo se povezali s skupino Zajčki iz enote Čebelica. Vzgojiteljice so otrokom prebrale zelo lepo knjigo z naslovom Vesel božič, mišek Matiček. V kateri mišek Matiček iz šole nosi orehove piškote, ki pa jih na poti razdeli med svoje lačne gozdne prijatelje. Žalosten domov k mamici prinese le en piškot, a s seboj tudi recept zanje. Zato ga mamica potolaži tako, da skupaj spečeta še več piškotov in na koncu povabita še vse njegove prijatelje.

Naslednji dan smo se odpravili do Zajčkov v Čebelici in skupaj smo spekli te odlične Matičeve piškote. Otroci so lahko sodelovali pri izdelavi testa ter preizkušali določene sestavine. Najbolj okusen je bil seveda sladkor. Nato so s svojimi majhnimi ročicami izdelali kroglice in jih nestrpno čakali, medtem ko so se pekli. Čisto vsi otroci so pojedli piškote in hoteli še. Za konec pa smo jim podelili še recept, ki so ga odnesli domov, da jih bodo spekli še s svojimi starši.

Po pogovoru z otroki lahko rečem, da so se počutili zelo dobro s svojimi vrstniki in imajo željo po ponovnem druženju.

Spodaj pa si lahko pogledate nekaj fotoutrinkov našega druženja ter recept za piškote.

 

Zapisala: Nataša Klun

Fotografirali: Petra Pajnič, Neja Gruden, Nataša Klun

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcih in šolah poteka že tradicionalno od leta 2011 (vsak tretji petek v novembru). Tako smo tudi letos nekaj našega časa posvetili ozaveščanju otrok o pomembnosti zdravega zajtrka. Že nekaj dni pred tem so tako v našem vrtcu po skupinah potekale različne zanimive dejavnosti, kjer so otroci spoznavali pomen zdrave prehrane, zajtrka, spoznavali poklic čebelarja, pomen čebelic v naravi.  V likovnih kotičkih pa so nastali tudi izdelki na to temo.

Ob koncu tedna pa smo vsi skupaj pojedli slasten TRADICIONALEN SLOVENSKI ZAJTRK, ki vsebuje kruh z maslom in medom, skodelico mleka in jabolko.

Skupina Miške

 

Skupina Ježki

Skupaj smo izdelali prehranjevalno piramido:

Ogledali smo si panj in se oblekli v čisto pravo čebelarsko opravo.

Skupina Zajčki

V družbi čebelarke Katje

Skupina Medvedki

V družbi medvedka Berija smo se učili o čebelah, ustvarjali in pojedli slasten zajtrk.

Zapisala: Sonita Majerle

Fotografije: Jasna Š. Pranjić, Sonita Majerle, Kristina Behin, Neja Gruden, Urška Južnič.

 

Botra Jesen

Najmlajše otroke iz enote Brlogec je botra Jesen obiskala v njihovi igralnici. Razveselila jih je z jesenskim listjem in polno košaro jesenskih plodov, jim zapela pesmico o miški in jih presenetila z darilom.

Starejši otroci pa so se odpravili na sprehod do gozda, kjer so se srečali z botro Jesen. Skupaj so zapeli nekaj pesmic, si ogledali botrino košaro jesenskih dobrot ter se posladkali z bonbonom. Vsako skupino je botra Jesen obdarila s kvačkano živalco.

 

Zapisala: Kristina Behin

Fotografije: Jasna Štante Pranjić, Sonita Majerle, Nataša Klun, Alenka Črnkovič

Noč duhcev in čarovničk

Obvestilo!

prireditev je zaradi slabe jutrišnje vremenske napovedi-deževje prestavljena na četrtek, 27.10.2022.

Hvala za razumevanje.

TEDEN OTROKA V ENOTI BRLOGEC

Teden otroka je potekal od 03.10.- 09.10.2022. Osrednja tema je bila *Skup se mava dobr*.

V enoti Brlogec je skozi celoten teden dišalo po jesenskih dobrotah. Odvijal se je kulinarični teden. Tako je zadišalo po pečenih bučah, korenju, krompirju ter kostanju. Pripravljali smo tudi smutije, palačinke z bučo in vaflje.

Otrokom so bile ponujene še različne dejavnosti. Ustvarjali smo drevo prijateljstva in odšli na ogled najstarejšega kostanja v mestu (skupina Miške), najstarejši Medvedki so spoznavali otroke sveta ter obiskali prijatelje v enoti Čebelica.

Skupaj se imamo dobro vse dni v letu!

Ker pa slike povedo več kot 1000 besed si oglejte kolaž fotografij.

 

Zapisala: Jasna Štante Pranjić

Fotografije: Jasna Štante Pranjić, Sonita Majerle, Nataša Klun, Alenka Črnkovič

MEDVEDKOVE DOGODIVŠČINE V MESECU SEPTEMBRU

Mesec september je prinesel začetek novega šolskega leta. Otroci so se preselili v novo igralnico, se

“spremenili” iz Mišk v Medvedke in medse povabili nove prijatelje. Pogovarjali smo se o pravilih lepega vedenja,

se naučili kdaj uporabljati besedi prosim in hvala ter spoznavali imena in znake novih članov naše skupine.

Ob Evropskem tednu mobilnosti smo se v skupini Medvedki naučili marsikaj novega.

Otroci so si z veseljem ogledovali slikanice o prometnih sredstvih, jih prepoznavali na

fotografijah in tudi v živo na sprehodih. Ogledali smo si prometno signalizacijo in se pogovarjali

o prometnih znakih in njihovih oblikah. Gradili smo različne oblike cest, po katerih so otroci peljali vozila.

Potepali smo se v naši bližnji okolici, otrokom je bilo zelo všeč igrišče z umetno travo in nagajiva mavrična ponjava.

Priključili smo se risanju na kočevskih ulicah in s kredami porisali površine v središču mesta.

Ob obisku avtobusne postaje Kočevje smo vstopili v avtobus in si ga ogledali tudi od znotraj.

Povezovali smo prevozna sredstva s površinami po katerih vozijo in si glasno prepevali pesmico o Juretu.

Ob Dnevu slovenskega športa smo se odpravili na stadion, se ogreli, pretekli mini kros ter si ponosno

nadeli medalje za naše športne dosežke.

Naše dogodivščine si lahko ogledate tudi na kratkem videoposnetku.

 

Fotografirala: Alenka Črnkovič

Zapisala: Urška Južnič

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI V ENOTI BRLOGEC

V naši enoti smo z veseljem podprli pobudo prizadevanja k zmanjšanju avtomobilskega prometa in k spodbudi ter ozaveščanju naših najmlajših k uporabi trajnostne mobilnosti kot so hoja, kolesarjenje, uporaba javnega prevoza.

V ta namen so se v naši enoti odvijale številne dejavnosti.

 

SKUPINA MIŠKE

Smo najmlajši iz naše enote in se na novo okolje še privajamo. Zato smo ob tednu mobilnosti sodelovali tako, da smo si ogledali tek po ulicah, kjer smo glasno navijali.

Opazovali pa smo tudi naše starejše prijatelje pri risanju po ulicah.

 

SKUPINA JEŽKI

Veliko smo se pogovarjali o prevoznih sredstvih in ob tem izdelali plakat na to temo.

Obiskali smo avtobusno postajo.

Se udeležili risanja s kredami po ulicah.

In se s svojim avtobusom odpravili na izlet.

 

SKUPINA ZAJČKI

V igralnici smo naredili prometno ulico

Obiskali smo avtobusno postajo.

S kredami smo risali po ulici:

 

SKUPINA MEDVEDKI

Na avtobusni postaji smo si lahko ogledali avtobus od blizu:

Risali smo po ulici:

 

Zapisala: Sonita Majerle

Fotografije: Jasna Š. Pranjič, Sonita Majerle, Nataša Klun, Neja Gruden, Alena Črnkovič

Sadje

članek sadje

Skupina Zajčki: Nataša Klun, Neja Gruden, Katja Čavlovič

Ježki na travniku

 

Lepe sončne dneve smo velikokrat izkoristili za sprehode do bližnjega travnika. Odkrivali  smo barve, opazovali spremembe v naravi, živali, rastline, …. Raziskovali smo, iskal, primerjali…. In kar je najbolj pomembno, vsakič znova smo neizmerno uživali.

   

 

 

Skip to content