Obvestila enote – Brlogec

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI V ENOTI BRLOGEC

V naši enoti smo z veseljem podprli pobudo prizadevanja k zmanjšanju avtomobilskega prometa in k spodbudi ter ozaveščanju naših najmlajših k uporabi trajnostne mobilnosti kot so hoja, kolesarjenje, uporaba javnega prevoza.

V ta namen so se v naši enoti odvijale številne dejavnosti.

 

SKUPINA MIŠKE

Smo najmlajši iz naše enote in se na novo okolje še privajamo. Zato smo ob tednu mobilnosti sodelovali tako, da smo si ogledali tek po ulicah, kjer smo glasno navijali.

Opazovali pa smo tudi naše starejše prijatelje pri risanju po ulicah.

 

SKUPINA JEŽKI

Veliko smo se pogovarjali o prevoznih sredstvih in ob tem izdelali plakat na to temo.

Obiskali smo avtobusno postajo.

Se udeležili risanja s kredami po ulicah.

In se s svojim avtobusom odpravili na izlet.

 

SKUPINA ZAJČKI

V igralnici smo naredili prometno ulico

Obiskali smo avtobusno postajo.

S kredami smo risali po ulici:

 

SKUPINA MEDVEDKI

Na avtobusni postaji smo si lahko ogledali avtobus od blizu:

Risali smo po ulici:

 

Zapisala: Sonita Majerle

Fotografije: Jasna Š. Pranjič, Sonita Majerle, Nataša Klun, Neja Gruden, Alena Črnkovič

Sadje

članek sadje

Skupina Zajčki: Nataša Klun, Neja Gruden, Katja Čavlovič

Ježki na travniku

 

Lepe sončne dneve smo velikokrat izkoristili za sprehode do bližnjega travnika. Odkrivali  smo barve, opazovali spremembe v naravi, živali, rastline, …. Raziskovali smo, iskal, primerjali…. In kar je najbolj pomembno, vsakič znova smo neizmerno uživali.

   

 

 

IGRA V NARAVI

Igra predšolskih otrok največkrat poteka v igralnici, saj so v naših pogledih otroci tam najbolj varni, gibanje in čas je omejen, imajo vodene dejavnosti, določene didaktične pripomočke in igrače. Gibanje in igra v naravi je veliko bolj kvalitetna, kot v notranjih prostorih.  Je prostor, kjer se otroci lahko spontano gibljejo, lovijo, nabirajo rože, gradijo hiše, plezajo, poslušajo in kjer jih nobeno vmešavanje s strani odraslih ne oropa njihovega spontanega odziva in igre (Inštitut za gozdno pedagogiko, 2014).

Tudi Zajčki smo se podali na dogodivščine v naravo, ko smo bili dovolj motorično sposobni za gibanje po neravni podlagi (gozd, travnik). Navdušenje na njihovih obrazih je bilo neprecenljivo, ko so opazovali živali, kopali po zemlji, nabirali rožice, odkrivali njim še neznane male živali. V gozdu pa so krepili svoje gibalne spretnosti s plezanjem po manjših štorih, hoji po koreninah ter razvijali svojo domišljijo ob igri z naravnimi predmeti (palice, storži, listi…).

Zapisala in fotografirala: Nataša Klun

Igra z naravnim materialom

Ko nam zagode dež, si gozd pričaramo kar v igralnici.

Zapisali in fotografirali: Sonita Majerle in Kristina Behin


 

POTUJOČI NARAVOSLOVNI NAHRBTNIK

Letos smo sodelovali v projektu »Potujoči naravoslovni nahrbtnik«. Kot nagrado za sodelovanje, nas je obiskala ga. mag. Špela Klofutar, ki nam je pripravila zanimive naravoslovne delavnice.

 

Skupina Ježki:

  • Slano testo obarvano z rdečim zeljem;
  • Travniške cvetice.

Skupina Zajčki:

Skupina Medvedki:

Priprava materiala za izdelavo                 Izdelava gozdne ure

gozdne ure

Vonjanje rastlin                                           Igra: vrzi in ujemi

Sproščanje z zvokom

 

Zapisala: Sonita Majerle, Jasna Štante Pranjić

Fotografirala: Sonita Majerle, Nataša Klun, Jasna Štante Pranjić

DAN ODPRTIH VRAT V ENOTI BRLOGEC

Skupina Miške:

Skupina Ježki:

Skupina Zajčki:

Skupina Medvedki:

Fotografirale: Urška Južnič, Alenka Črnkovič, Sonita Majerle, Nataša Klun, Jasna Štante Pranjić

Krtek in pomlad

V skupini Ježki smo si ogledali lutkovno predstavo, improvizacijo slikanice (kartonka-zloženka) Krtek in pomlad. Zaigrala nam jo je dijakinja Hana Šušel. Otrokom je bila predstava všeč. Skupaj s Krtkom so zapeli pesmico Ringa, ringa raja.

Zapisala: Kristina Behin

Fotografirala: Sonita Majerle

POHOD PO SOVINI UČNI POTI

Miške so se razveselile pomladi in toplih sončnih žarkov. Napolnili smo nahrbtnike in se odpravili na pohod proti Marofu.

Opazili smo markacijo sove uharice, ki nas je spremljala na gozdni učni poti.

Na začetku poti smo se podprli s slastno malico.

Ko smo se okrepčali, smo se odpravili dogodivščinam naproti.

Kmalu smo opazili ogromno podrto drevesno deblo.

Med potjo smo spretno premagovali drevesne korenine,

tipali smo lubje,

odkrivali, kaj vse se skriva na podrtem drevesu,…

Med potjo nas je spremljalo ptičje petje, spoznali smo, da je risanje s palico na pesek zelo zabavno, prav tako smo razvijali svoje spretnosti v prestopanju čez podrto drevo in hoji po vejah.

Spoznavali smo drevesne vrste preko informativne table.

Pred odhodom smo si privoščili še piškote, ki nam je dala dodatno energijo za pot proti našemu Brlogcu. Polni vtisov smo se vrnili v vrtec in si obljubili, da se še vrnemo.

 

Zapisala: Urška Južnič

Fotografirala: Alenka Črnkovič

 

OČISTIMO KOČEVSKO 2022

V sklopu spomladanske čistilne akcije Očistimo Kočevsko 2022, smo tudi otroci in vzgojno osebje enote Brlogec očistili okolico in igrišče našega vrtca. Pobrali smo smeti in pograbili listje. Pri čiščenju smo sodelovali prav vsi, tudi najmlajši.

Zapisala: Sonita Majerle

Fotografirali: Sonita Majerle, Nataša Klun, Alenka Črnkovič

 

GIBANJE V PRVEM STAROSTNEM OBDOBJU

GIBANJE je eno od osnovnih naravnih potreb. Po mnenju mnogih strokovnjakov pa je tudi eno od najpomembnejših otrokovih dejavnosti, saj naj bi bilo gibanje temelj za otrokov nadaljnji celosten razvoj. Zato je izrednega pomena, da otrokom v predšolskem obdobju nudimo čim več različnih gibalnih izkušenj in izzivov tako v notranjih prostorih, kot tudi zunaj. Z zgodnjim vključevanjem otrok v gibalne aktivnosti  otroku spodbujamo veselje do tovrstnih dejavnost, mu razvijamo pozitivno samopodobo. Otrok, ki bo pozitivno motiviran za gibanje že v zgodnjem obdobju, bo razvil pozitiven odnos do gibanja tudi v odrasli dobi. Vse kar moramo odrasli narediti je, da otroku omogočimo tovrstne dejavnosti, ga pri tem spodbujamo, se skupaj z njim veselimo njegovih uspehov. Dovolimo pa tudi da doživi svoj prvi »neuspeh« na tem področju, ga bodrimo in spodbudimo da poskusi ponovno, ter tako začuti željo po doseganju cilja ter dojame, da vaja dejansko dela mojstra.

 

Dejavnosti s področja gibanja v skupini JEŽKI:

 

Zapisala in fotografirala: Sonita Majerle

 

 

COPRNIŠKA JUHA

COPRNIŠKA JUHA

 (Jožica Rupar)

CIPER COPER, KJE JE POPER?

GROM IN POL, KJE JE SOL?

BRŽ PRINESI SOL IN POPER

CIPER COPER, POPER – SOL

ČIRA ČARA, ŽE SE KUHA

PRAVA COPRNIŠKA JUHA.

NAJ TI TEKNE, KAR SE DA,

HOKUS POKUS, VSE DO DNA.

Z deklamacijo o Coprniški juhi smo v skupini Medvedki vstopili v pustni čas. Deklamacijo smo se hitro naučili, ker nam je bila res zelooo všeč. Kar pogumno vprašajte svoje otroke…z veseljem vam jo bodo zakuhali. Čarali smo s pomočjo zgodbe o Čarovnici Vilmi in njenem mačku Viliju. Pravega pusta pa ni brez Nerodne Avguštine. Oglejte si nekaj fotografij… CIPER-COPER pozdrav!

Zapisala in fotografirala: Jasna Štante Pranjić ter Vrtec Kočevje

 

OBISK IZ ZDRAVSTVENEGA DOMA KOČEVJE

Obiskala nas je gospa M. Kobe. Gospo Marijo otroci sedaj že dobro poznajo. Tokrat jim je predstavila poklic medicinske sestre in zdravnika. S pomočjo čudovite zgodbe o Matevžu ter obiskom prijateljice Tinke so ob koncu druženja vsi otroci pogumno povedali, da se čisto nič več ne bojijo zdravnika. Komaj čakamo, da nas teta Marija (kot ji pravijo otroci) zopet obišče.

Poskrbeti pa je potrebno tudi za zdrave zobe. Tako nas je obiskala gospa D. Pavlić s svojim prijateljem krokodilom in ogromnoooo zobno ščetko. Otrokom je predstavila pravilno umivanje zob ter zdravo prehrano za naše še mlečne zobe. Čiščenje zob nam je šlo odlično… s tem se je strinjala tudi gospa Diana.  Do naslednjič…

Zapisala in fotografirala: Jasna Štante Pranjić

IGRAČE IZ ODPADNEGA MATERIALA

Otroci lahko za igračo uporabijo čisto vsak predmet, ki ga lahko primejo in uporabijo v svoji igri. V začetnem razvoju se igra s svojim telesom (daje roke v usta…), pozneje pa s predmeti iz okolja (npr. lonci, kuhalnice, daljinec…) in igračami izdelanimi doma ali industrijsko. V današnjem času je tako doma kot v vrtcih kar večina igrač industrijskih in bolj strukturiranih. Vse preveč pa pozabimo v otrokovo igro vključiti manj strukturirane igrače. Le-te spodbujajo številna področja otrokovega razvoja, saj omogočajo raznolike načine rokovanja in sestavljanja. Zaradi manj izdelane oblike zahtevajo več mentalnih procesov pri morebitnem otrokovem oživljanju le-teh in ga podpirajo pri razvoju ustvarjalnosti

Tako smo se v skupini Zajčki (1-2 leti) odločili, da za nekaj dni odstranimo naše vsakdanje igrače in jih nadomestimo z »novimi igračami« in tako ugotovimo kam nas bo ponesla otroška domišljija in radovednost.

ŠKATLE

Včasih je čisto dovolj, da otrokom samo prineseš nekaj novega in to pričnejo raziskovati na različne načine ter iz njihove domišljije nastane zabavna igra. Otrokom smo ponudile različno velike škatle in jih samo opazovale, kaj bodo naredili. Najprej se samo usedejo vanje. Nato se domislijo, da bi se morda pa malo porivali, a so njihove noge še prešibke.

   

Kasneje se pričnejo skrivati pod njimi ter naju strašijo.

Pokaževa jim, kako lahko iz škatel zgradijo stolp in ga tudi podrejo. Tudi sami se lotijo grajenja in jim gre kar dobro od rok, še bolj pa podiranje.

Večje škatle zlepiva in narediva tunel. Vsi se veselo zapodijo vanj. Skrivanje in lovljenje v njem traja kar nekaj časa.

Naš tunel nato še polepšamo z umetniškimi deli otrok in naju.

     

Škatle smo uporabili kot voziček za dojenčke.

Izdelale pa sva jima tudi Igrače s katerimi so lahko razvijali svojo fino motoriko in pincetni prijem.

 

PAPIR

Ponudimo otrokom časopisni papir in igra se začne: prenašajo ga po sobi, ga prebirajo (predvsem reklame z igračami), ga mečkajo, trgajo, najmanjši pa ga seveda raziskujejo z vnašanjem v usta. Izdelamo tudi papirnate kepe, ki jih lahko mečejo po igralnici (ni slik, saj smo se preveč vživele v njihovo igro 😉).

Za popestritev igre jima izdelava papirojedca, ki ga otroci hranijo s papirjem. Kasneje poskusimo še tako, da mečemo papirnate kepe v njegova usta. Vendar je za nekatere kar težko.

ODPADNA EMBALAŽA

O kako zabavnejša je igra v kuhinjskem kotičku, ko dobiš nekaj dodatnih vsakdanjih »igrač«. Otroci so si nalivali mleko, jogurte, si točili sok, kuhali riž… Tudi v kozmetičnem kotičku so si lahko umivali lase s šamponom, se mazali s kremo in nadišavili s parfumi.

      

Kako malo pa je včasih potrebo, da otroka zaposliš za kar nekaj časa. Daš jim prazno plastenko in slamice.

 

Zapisala: Nataša Klun

DECEMBER – MESEC USTVARJANJA IN ZABAVE

V mesecu decembru smo z otroki predvsem likovno ustvarjali ter prirejali zabave s plesom, petjem in poslušanjem božičnih pesmi.

Pri ustvarjanju smo spoznali veliko različnih likovnih tehnik – odtisi rok, prstkov, vodno barvanje, tiskanje z gobicami in vatiranimi palčkami Tako smo z izdelki okrasili našo igralnico in izdelali voščilnice.

                   

                       

 

V supini smo imeli tudi svojo smrečico, jo okrasili z različnimi okraski, ki smo jih lahko premikali po svojih željah. Vsak dan pa smo lahko okraševali še 4 smrečice z barvnimi cofki (namizna igra).

Veliko smo prebirali božične slikanice ter praznovali rojstni dan.

V tem času smo še izkoristili sneg in ga prinesli kar v igralnico. da je bilo bolj zanimivo, smo še sneg pobarvali z barvo.

Za konec pa nas je obiskal še Božiček. Le najpogumnejši so ostali v njegovi bližini, ostali so se hitro poskrili. Prinesel nam je bonbone s katerimi smo se takoj posladkali.

 

 

Imeli smo se ODLIČNO…

 

 

Za konec vam Zajčki želijo…

 

 

 

 

 

 

Zapisala: Nataša Klun
Fotografirala: Laura Lovšin, Aneja Žagar

VESELI DECEMBER PRI MIŠKAH

V predprazničnem času so otroci iz skupine Miške okrasili smrekico.
Od doma so prinesli škatle, iz katerih
so nastali rdečenosi jelenčki in
velikanski kamin. Praznično vzdušje
smo pričarali z izdelovanjem okraskov
iz slanega testa in darilnih škatlic.
Posejali smo božično žito, plesali ob
zvokih božičnih pesmi in jih prepevali.
Prisluhnili smo zgodbam o dobrih možeh
in se razveselili prihoda Božička.
               
                                   
Ob koncu leta želimo vsem polno iskric v očeh in veliko razigranih dni.
Zapisala: Urška Južnič
Fotografirala: Alenka Črnkovič

VOŠČILO

Toplo ognjišče in smeh v očeh,
iskreno želimo vam v teh prazničnih dneh,
da zdravja in srečnih dogodkov nešteto
v obilju nasulo bi novo vam leto.

 

 

                                  Kolektiv enote Brlogec

DUHCI, ČAROVNICE IN BUČE V ENOTI BRLOGEC

V vrtcu smo ustvarili pravo čarobno vzdušje. Igralnice in hodnik smo okrasili z izrezanimi bučami, duhci, pajki, čarovniškimi klobuki, gradovi… Otroci in vzgojno osebje smo se oblekli v duhce, buče in čarovnice ter se zabavali vsak na svoj način …

V skupini Ježki

smo izrezali bučo in zapeli pesmico O veliki buči. Ugasnili luči in ob njej tudi zaplesali.

         

Pripenjali plastificirane buče na samolepilno folijo.

Pajek je spletel mrežo in poskrbel, da so se otroci razgibali.

Oblekli smo se v pajkce, bučo, duhca in čarovnice.

V skupini Zajčki

smo s svetilko odkrivali, kakšni so pajki, duhci in čarovnice,

spoznavali različne velikosti buče in izrezali svojo bučo,

izdelali svoje duhce in buče (čopiči in tempere),

se spremenili v pajke in hodili po pajkovi mreži,

Kar dvakrat nas je obiskala čarovnica Mimi. Najprej nam je povedala zgodbo o sebi in se igrala z nami.

   

Na dan Plesa duhcev, buč in čarovnic je zopet prišla čarovnica Mimi. Pričarala nam je žogice, s katerimi smo lahko »nahranili« buče ter čisto pravi bučo iz katere smo skuhali odlično bučno juho. Za igro nam je pričarala še velike čarovniške klobuke, na katere smo lahko polagali obroče.

                     

V skupini Medvedki

smo tudi ustvarjali sence v obliki buč, čarovnic in duhcev,

pekli buče in krompir ter pripravili čarobni napitek,

         

 

oblikovali buče iz plastelina

 

 

in okrasili hodnik.

    

ČAROVNIČKA MIMI je bila tudi na obisku pri MEDVEDKIH

Četrtek, 21.10. je bil res poseben dan. Otroke iz skupine Medvedki je obiskala Mimi.  Prav posebna, prijazna mala čarovnička. Čudovito nam je pričarala žoge, jabolko in na koncu še slastne bonbone. Pomagala ji je asistenka Laura.

Da pa je čisto prava čarovnička, smo ugotovili tudi sami. Pričarala nam je tudi dež, ki je padal še cel dan.

 

Čira- čara pozdrav!

 

Zapisale: Katarina Tekavčič, Nataša Klun in Jasna Štante Pranjić

                                                                        Izvedba predstave Čarovnica Mimi: Nataša Klun

Fotografirale: Laura Lovšin, Jasna Štante Pranjić,
Nataša Klun, Sonita Majerle, Katarina Tekavčič

 

 

TEDEN OTROKA V SKUPINI MEDVEDKI

Teden otroka je v skupini potekal od 04.10. do 08.10. pod naslovom RAZIGRAN UŽIVAJ DAN.

Otroška igra je dejavnost, ki poteka po notranji motiviranosti otroka. Brez nje ne bi bilo srečnega otroštva. Otrok ima pravico do igre. Otroci se ne igrajo z namenom, da bi razvili svoje sposobnosti ali da bi naredili kak izdelek trajne vrednosti. Igrajo se zato, da zadostijo notranji potrebi (Toličič, 1981, str. 9).

Kako smo razigrano uživali dopoldneve v vrtcu?

  • Obiskali smo bližnji gozd

          

 

  • Se igrali z naravnim in odpadnim materialom

                                                                                             

MEDVEDKI pa vam sporočajo: ostanite otroci tudi vi in izkoristite dan za igro z vašimi najmlajšimi- NE BO VAM ŽAL!

 

Zapisala in fotografirala: Jasna Štante Pranjić

TEDEN OTROKA: TUDI ŠKATLA JE LAHKO KAKOVOSTNA IGRAČA

Igra je za otroka zelo pomembna. Otrok se preko igre razvija na čustvenem, miselnem in socialnem področju. S pomočjo igre spoznava okolje in svoje vrstnike. Ima velik vpliv na razvoj domišljije.

Dobra igrača lahko otroka navdihuje pri igri, mu ponuja raznolike dejavnosti in pritegne njegovo pozornost.

Trg nam ponuja ogromno kakovostnih igrač, ki pa velikokrat niso cenovno dostopne vsakemu.

Zavedati pa se moramo, da IGRAČA za kakovostno igro ni ključnega pomena. Pomembno je samo dogajanje med igro. Pomembno je, da otroku ponudimo starosti in razvojni stopnji primerna sredstva, ter da otroka spodbudimo ali usmerimo kadar je to potrebno. Sicer pa mu dovolimo da raziskuje sam.

V enoti Brlogec smo v okviru Tedna otroka tudi letos pripravili DAN BREZ IGRAČE. Na ta dan otrokom onemogočimo dostop do igrač, ki so jim sicer na razpolago in jim ponudimo nekoliko »drugačno« igračo.

V skupini JEŽKI, ki jo obiskujejo 1 do 2 leti stari otroci, sva vzgojiteljici otrokom ponudile vsakdanja sredstva kot so kartonske škatle različnih velikosti, papirnate tulce, časopisni papir.

Izdelali sva jim hišico iz kartonske škatle:

Uživali so v igri z različnimi škatlami. Jih prelagali, prenašali, polnili s časopisnim papirjem, ciljali s papirnatimi žogicami, zlagali eno na drugo…

 

Senzorna tabla:

 

Ko škatla postane prikolica:

 

Vtikanke (tulci in kartonske škatle z luknjami):

Otroci so se še nekaj dni po dnevu brez igrače z veseljem igrali s pripravljenimi sredstvi.

 

Zapisala: Sonita Majerle
Fotografirala: Katarina Tekavčič

 

 

 

 

Skip to content