Zima, zima bela …

Mesec januar nas je na naše veliko veselje presenetil z obilno snežno odejo. Sklenili smo, da pred našo “hiško” postavimo stražarja. Valili smo kepe, majhne in velike, si v kuhinji sposodili koren, poiskali lonec za klobuk in zamaške za oči … in nastal je … uganete kdo?

 

 

 

 

 

Lovili smo snežinke in jih opazovali pod lupo. Koliko različnih oblik smo odkrili! Naredili smo tudi ledene okraske in z njimi okrasili drevo pred našim vrtcem. S tem smo spoznavali, kaj potone in kaj plava ter, da se voda na mrazu spremeni iz tekočega v trdno stanje (led). V veliko pomoč nam je bil tudi termometer. Spoznali smo čemu služi in ugotovili, da pozimi temperatura sega tudi pod oznako “0” in, da je takrat zelo mrzlo.

  

 

 

 

 

 

Vzgojiteljice pa so nas presenetile tudi z lutkovno predstavo o domišljavem snežaku, ki je zelo rad ostal gost v našem vrtcu, se z nami igral, telovadil …

 

 

 

 

 

 

Raziskovali smo tudi svetlobo in senco s pomočjo našega telesa in lutk. Otroci pa so likovno ustvarjalnost odkrivali tudi z risanjem po snegu.

  

 

 

 

 

 

Glede na to, da smo se pogovarjali o mrazu in skozi otroško in strokovno literaturo spoznavali agregatna stanja vode, smo se odpravili na raziskovalni pohod do bližnjega jezera. Toplo smo se oblekli, saj je termometer kazal stopinje pod ničlo in se odpravili na pot. V snegu smo iskali sledove stopinj živali, iskali markacije na drevesih, premagovali pot čez led in sneg, opazovali zaledenele luže in nenazadnje prišli skupaj do zaledenelega jezera. kjer smo si ogledali tudi maketo le-tega.

 

Skip to content