ZBUDITE SVOJO HRANOZAVEST

24.4.2024 – dan brez zavržene hrane

Dan brez zavržene hrane je priložnost za ozaveščanje in ukrepanje proti prekomernemu nakupovanju hrane. Ta dan nas spodbuja k razmisleku o naših nakupovalnih navadah, pripravi hrane ter o tem, kako lahko zmanjšamo količino hrane, ki konča v smeteh.

Pomembno je razumeti, da hrana, ki jo zavržemo, ni samo izguba hrane, ampak tudi izguba virov, ki so bili porabljeni za njeno pridelavo, transport in pakiranje. Zmanjševanje zavržene hrane ima tako pomembne okoljske in ekonomske koristi.

Na dan brez zavržene hrane lahko vsakdo prispeva k spremembi s preprostimi koraki, kot so načrtovanje obrokov, pravilno shranjevanje hrane, uporaba preostankov ter donacija neporabljenih živil organizacijam, ki pomagajo tistim v stiski.

Načrtujte obroke: Pred nakupom hrane si vzemite čas za načrtovanje obrokov za cel teden. Tako boste kupili samo tisto, kar resnično potrebujete, in se izognili nepotrebnim nakupom.

Nakupujte pametno: Pred nakupom preverite, kaj že imate doma, in se osredotočite na nakup svežih sestavin, ki jih boste dejansko porabili. Prav tako razmislite o nakupu manjših količin, če niste prepričani, koliko boste potrebovali.

Pravilno shranjujte hrano: Uporabljajte pravilne metode shranjevanja, da podaljšate svežino hrane. Na primer, nekatere zelenjave je bolje hraniti v hladilniku, medtem ko se druge bolje obnesejo pri sobni temperaturi.

Uporabite preostanke: Ne zavrzite preostankov hrane! Namesto tega jih uporabite za pripravo novih obrokov. Na primer, iz preostalega kuhane zelenjave lahko pripravite juho ali zelenjavni pire.

Pravilno odmerjajte porcije: Pri pripravi obrokov pazite, da ne skuhate preveč hrane. Če pripravite prevelike porcije, obstaja večja verjetnost, da bo hrana končala v smeteh.

Donirajte neporabljena živila: Če imate neporabljena živila, ki jih ne boste mogli porabiti, jih raje donirajte lokalnim dobrodelnim organizacijam ali socialno ogroženim posameznikom.

Kompostiranje: Hrano, ki je ni več mogoče porabiti, lahko kompostirate namesto da jo zavržete. S kompostiranjem lahko ustvarite hranilno bogato zemljo za vaše rastline ali pa jo oddate v lokalno kompostarno.

Z majhnimi spremembami v vsakdanjih navadah lahko vsak prispeva k zmanjšanju količine zavržene hrane ter tako pomaga ohranjati naš planet in zagotoviti hrano za vse.

 

Zapisali: Jasna Š. Pranjić In Sonita Majerle

 

Skip to content