TUDI OTROCI VRTCA OSTRŽEK SODELOVALI V AKCIJI OČISTIMO KOČEVSKO 2021

V vrtcu Kočevje se trudimo, da otroci že od malega spoznavajo, kako pomembna je skrb za čisto in urejeno okolje našega vrtca. Prav zato smo se v skupini Medvedki, z veseljem odzvali vsakoletnemu povabilu Očistimo Kočevsko.

Z otroki, ki bodo šli jeseni v šolo in vzgojiteljico Tanjo, smo naredili natančen načrt, kako bomo izpeljali našo čistilno akcijo. Najprej sva vprašali otroke, kako bi oni to naredili. Odgovor je bil: vzeli bomo vrečke in pobrali smeti. Vendar pa v praksi običajno ni tako. Na akcijo sva jih morali pripraviti z védenjem, zakaj se bomo tega lotili. Seznanili sva jih, zakaj takšne akcije sploh potrebujemo, kako lahko oni prispevajo svoj delež, kaj lahko oni pobirajo in kaj ne (injekcije, glaževina, zarjavele pločevinke…). Kar nekaj časa sva porabili, da sva jih seznanili z varnim pobiranjema smeti in pravilnim ločevanjem odpadkov. Ker smo  v vrtcu najstarejši, sva upoštevali predlog otrok, da bi očistili okolico izven vrtca. Sami so se odločili, da bi bila to pot od Ostržka do Marofa, kjer se radi sprehajajo. S to odločitvijo smo morali sprejeti dodatne varnostne ukrepe, saj je ta cesta dokaj prometna. Postavili smo pravila, ki smo se jih na terenu vsi držali. Pred začetkom čistilne akcije, smo si nadeli odsevne brezrokavnike, da smo bili bolje vidni v prometu in se opremili z rokavicami, vrečkami in veliko dobre volje. Upoštevali so vsa najina navodila. Noben ni pobral odpadek, ki se mu je zdel nevaren, temveč so poklicali naju, da sva ga pobrali. Če se je bližal avtomobil so se med sabo opozarjali, da se varno umaknejo s ceste. Očistili smo obe strani ceste do ovinka na Marofu. Nabrali smo dve vrečki smeti. Povedali sva jim, da sva ponosni na njih in skupaj smo si zaploskali. Tudi mimoidoči so odobravali naš trud in nas pohvalili.

                                               

Ko so otroci v ponedeljek prišli v vrtec, je eden od dečkov povedal, da so tudi s starši očistili svojo vas (Ajbelj) in našli pralni stroj. Z velikim navdušenjem je pripovedoval kako so ga s traktorjem odpeljali na odpad.

S čistilno akcijo sva otrokom privzgajali okoljsko odgovornost, zdrav način življenja, spoznavali in razvijali so vrednote, stališča in pravilno ravnanje za čisto in naravno okolje.

Vida Stefanišin

Skip to content