TEDEN OTROKA: TUDI ŠKATLA JE LAHKO KAKOVOSTNA IGRAČA

Igra je za otroka zelo pomembna. Otrok se preko igre razvija na čustvenem, miselnem in socialnem področju. S pomočjo igre spoznava okolje in svoje vrstnike. Ima velik vpliv na razvoj domišljije.

Dobra igrača lahko otroka navdihuje pri igri, mu ponuja raznolike dejavnosti in pritegne njegovo pozornost.

Trg nam ponuja ogromno kakovostnih igrač, ki pa velikokrat niso cenovno dostopne vsakemu.

Zavedati pa se moramo, da IGRAČA za kakovostno igro ni ključnega pomena. Pomembno je samo dogajanje med igro. Pomembno je, da otroku ponudimo starosti in razvojni stopnji primerna sredstva, ter da otroka spodbudimo ali usmerimo kadar je to potrebno. Sicer pa mu dovolimo da raziskuje sam.

V enoti Brlogec smo v okviru Tedna otroka tudi letos pripravili DAN BREZ IGRAČE. Na ta dan otrokom onemogočimo dostop do igrač, ki so jim sicer na razpolago in jim ponudimo nekoliko »drugačno« igračo.

V skupini JEŽKI, ki jo obiskujejo 1 do 2 leti stari otroci, sva vzgojiteljici otrokom ponudile vsakdanja sredstva kot so kartonske škatle različnih velikosti, papirnate tulce, časopisni papir.

Izdelali sva jim hišico iz kartonske škatle:

Uživali so v igri z različnimi škatlami. Jih prelagali, prenašali, polnili s časopisnim papirjem, ciljali s papirnatimi žogicami, zlagali eno na drugo…

 

Senzorna tabla:

 

Ko škatla postane prikolica:

 

Vtikanke (tulci in kartonske škatle z luknjami):

Otroci so se še nekaj dni po dnevu brez igrače z veseljem igrali s pripravljenimi sredstvi.

 

Zapisala: Sonita Majerle
Fotografirala: Katarina Tekavčič

 

 

 

 

Skip to content