Recepti

BRESKOVA KROSTATA  

SESTAVINE:
1 zavitek zmrznjenega listnatega testa, 4 breskve, 2,5 dl sladke smetane, 3 jajca, 1 zavitek vanilijevega sladkorja z okusom limone, 2 veliki žlici rjavega sladkorja, sladkor v prahu za okras.

PRIPRAVA:
1. Oba kosa listnatega testa skupaj razvaljamo v velikosti pekača. Razvaljano testo položimo na pekač, obložen s peki papirjem in ga z vilicami večkrat prebodemo.
2. Breskve umijemo,po želji olupimo, razrežemo na krhlje in z njimi povsem prekrijemo testo.
3. Jajca, sladko smetano, vanilijev in rjavi sladkor zmešamo z metlico ter s to mešanico prelijemo breskve. Pečemo pri 190 °C, približno 50 minut. Ponudimo posuto s sladkorjem v prahu.

RAZLIČICE:
Sladica je prav tako okusna z marelicami, hruškami, jabolki in podobnim sadjem ali celo s sadjem iz kompota.

Vir priloga Nedela:
Odprta kuhinja: Tedenski kulinarični vodnik, 3. avgust 2008, št. 31, str. 17.

ENOLONČNICA  

SESTAVINE:
1 čebula, 200 g krompirja, 300 g stročjega fižola, 1 zelena paprika, 2 bučki, 2 paradižnika, 3 korenčki, sol, peteršilj, 120 g makaronov.

PRIPRAVA:
1. Čebulo drobno narežemo. Preostalo zelenjavo očistimo in umijemo ter jo narežemo na manjše kose.
2. Na olju prepražimo čebulo, nato dodamo stročji fižol, korenje, krompir, papriko, paradižnik in bučke. Solimo in zalijemo z vročo vodo ter kuhamo nekaj minut.
3. Proti koncu dodamo še makarone in vse skuhamo do mehkega. Preden ponudimo, potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Vir priloga Nedela:
Odprta kuhinja: Tedenski kulinarični vodnik, 3. avgust 2008, št. 31, str. 17.

KORUZNA VLIVANKA S HRUŠKO  

SESTAVINE:
2 celi hruški, 500 ml mleka, 250 g koruzne moke, 2 jajci, 100 g sladkorja.

PRIPRAVA:
Hruški olupimo in naribamo, dodamo mleko, koruzno moko, jajci, sladkor in vse skupaj premešamo. Vlijemo v namaščen pekač in pečemo 40 minut pri 160 °C.

Vir revija:
POSEBNA IZDAJA NOVE: Velikonočna kuhinja (Februar 2008), str. 27.

VELIKONOČNA PRATA  

SESTAVINE:
Štruco en dan starega belega kruha, 300 g prekajene kuhane šunke, 4 jajca, 1 srednjo čebulo, 50 g masla, 500 ml mleka, sesekljan peteršilj, sol.

PRIPRAVE:
Čebulo prepražimo na maslu, da porumeni. Mleko zavremo in z njim poparimo na kocke narezan kruh. Dodamo popraženo čebulo, sol, na kocke narezano prekajeno šunko, peteršilj, jajca in vse skupaj dobro premešamo. Pečemo na namaščenem pekaču približno 35 minut pri 165 °C.

Vir revija:
POSEBNA IZDAJA NOVE: Velikonočna kuhinja (Februar 2008), str. 21.

SKUTNA POTICA  

SESTAVINE za testo:
1 kg moke, 4 rumenjake, sol, 3 žlice sladkorja, 120 g masla, 80 dag kvasa.
SESTAVINE za nadev:
1 kg skute, 200 ml goste smetane, 100 g masla, 4 rumenjake, 2 vanilin sladkorja, 150 g sladkorja, 5 žlic krušnih drobtin, 8 beljakov, 1 jajce, 50 ml mleka za premaz.

Sladkor v prahu – za posipavanje pečene potice.

PRIPRAVA:
Segreti moki dodamo kvas, zalijemo z mlačno vodo in premešamo. Ko začne vzhajati, solimo, dodamo stopljeno maslo in rumenjake. Zamesimo testo, ga pustimo počivati 1 uro in nato razvaljamo za prst na debelo. Za nadev zamešamo skuto, smetano, rumenjake, sladkor, vanilin sladkor in maslo. Nazadnje primešamo še sneg vseh jajc. Če je nadev preredek, ga zgostimo z drobtinami. Dobro ga premešamo in namažemo na razvaljano testo. Namazano testo zavijemo in ga položimo na pekač, ki smo ga namastili z oljem. Pustimo, da potica še vzhaja, tako dolgo, da se pečica ogreje na 180 °C. Potico premažemo z razžvrkljanim jajcem, večkrat prebodemo in pečemo 50 minut. Ko pečeno potico zvrnemo iz pekača, jo premažemo z mlekom in pustimo, da se malo ohladi, potem jo posujemo s sladkorjem v prahu, ki smo mu primešali vanilin sladkor.

Vir revija:
POSEBNA IZDAJA NOVE: Velikonočna kuhinja (Februar 2008), str. 15.

BOŽIČNI KOLAČ BREZ JAJC  

SESTAVINE:
75 g sultanin, 75 g rozin, 75 g korint, 75 g razpolovljenih kandiranih češenj, 50 g mešanice citronata in oranžata, 25 ml jabolčnega soka, 25 g opraženih lešnikov, 2 žlici bučnih pešk, 2 sesekljana koščka v sirup vložene ingverjeve korenike, drobno naribana lupina ene neškropljene limone, 10 ml posnetega mleka, 50 ml sončničnega olja, 225 g polnozrnate moke, 2 žlički pecilnega praška, 2 žlički zmletih klinčkov, pimenta, cimeta, muškatnega oreška in ingverja, 3 žlice pomarančnega soka (za otroke) ali za odrasle 3 žlice rjavega ruma, pretlačena marmelada, kandirano sadje za okras.

PRIPRAVA:
1. Sultanine, rozine, korinte, češnje, citronat in oranžat damo v skledo in primešamo jabolčni sok. Pokrijemo in pustimo čez noč namakati.
2. Pečico segrejemo na 150°C. Pekač s stranico 18 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko.
3. Namočenemu sadju dodamo lešnike, bučne peške, ingver in limonino lupino. Primešamo mleko in olje. Moko, pecilni prašek in začimbe skupaj presejemo in za otroke primešamo pomarančni sok oz. za odrasle lahko tudi rjavi rum.
4. Testo preložimo v pekač in pečemo približno 1/2 ure oz. tako dolgo, da postane pecivo trdno na dotik in zlato rjavo.
5. Kolač zvrnemo na mrežico in ohladimo. Premažemo ga z marelično marmelado in okrasimo.

OPOZORILO: Alkohol škoduje otrokom!!!

Vir:
ZDRAVA PREHRANA: več kot 400 izbranih receptov za kuhanje brez maščob, z malo maščob in malo holesterola (2000) Strokovno uredila Anna Sheasby, Ljubljana, Slovenska knjiga, str. 452.

MLEKO Z MEDOM IN BANANO 16.11.2007

SESTAVINE:
2,5 dl mleka, 2 čajni žlički medu, 1 banana, 1/2 čajne žličke limoninega soka.

PRIPRAVA:
Olupljeno banano zrežemo in damo v mešalnik ter dodamo med in mleko. Ko se sestavine razpustijo, dodamo limonin sok.

BUČE, BUČKE, BUČKICE 30.10.2007

ENOLONČNICA IZ BUČK

SESTAVINE:
50 dag bučnega mesa, 50 dag krompirja, šest strokov česna, pol lončka kisle smetane, šopek svežega ali žličko suhega kopra, 15 dag česnove klobase, začimbe.
PRIPRAVA:
Buče in krompir narežemo na enako velike kocke, česen stremo. Vse skupaj dušimo na štirih žlicah olja približno petnajst minut, vmes prilijemo pol litra vode. Nato dodamo koper, smetano, sol, poper in žličko začimbnega posipa in kuhamo še pet minut. Klobaso narežemo na kolesca, jo na olju zlatorumeno zapečemo, dodamo enolončnici, odstavimo in pokrito pustimo počivati pet minut

JUHA Z BUČKAMI IN RIŽEM

SESTAVINE:
1/2 kg bučk, 1 dl riža, 1 l vode, 1 jušna kocka, 1 žlica naribanega sira, sol, poper, peteršilj.
PRIPRAVA:
Riž kuhamo 10 minut v vreli vodi, v katero zakuhamo jušno kocko. Dodamo narezane bučke in začimbe. Kuhamo še 15 minut, in ko je kuhano, potresemo z naribanim sirom.

FINA KREMNA JUHA

SESTAVINE:
1 manjša buča, 1 majhna čebula, 3 jedilne žlice masla, 0,5 l mesne juhe,1/2 čajne žličke mlete kumine, 1 strok,česna, sol, poper, 1/2 šopka kopra, 1 jedilna žlica posušenih bučnih pešk, 0,2 l smetane, nekaj kapljic bučnega olja.
PRIPRAVA:
Ne preveč zrelo bučo razrežemo na četrtine, olupimo in z žlico odstranimo bučne peške. Oplodje narežemo na kocke. Čebulo narežemo, v loncu razpustimo 2 jedilni žlici masla in na njem čebulo steklasto popražimo. Bučne kocke kratko popražimo in zalijemo z mesno juho. Začinimo z mleto kumino, zmečkanim česnom, soljo in poprom. Počasi kuhamo 15 do 20 minut, da se bučne kocke zmehčajo.
Medtem operemo 1/2 snopiča kopra, ga previdno osušimo in posmukamo vršičke s stebelc. V ponvi segrejemo 1 jedilno žlico masla in na njem popražimo 1 jedilno žlico posušenih bučnih pešk, malo posolimo. Juho v mešalniku dobro zmešamo in dodamo lonček tekoče smetane. Po želji še začinimo. V juho kanemo nekaj kapljic bučnega olja. Juho nalijemo v globoke krožnike in okrasimo s koprovimi vršički in bučnimi peškami.

JUHA IZ BUČK

Je ena tistih juh, ki jih pripravimo v dvajsetih minutah. Za štiri osebe potrebujemo tri bučke, dva krompirja, eno čebulo, pol lončka kisle smetane in začimbe.
PRIPRAVA:
Bučke operemo in narežemo na poljubne kose, krompir olupimo, operemo in narežemo. Čebulo olupimo in sekljamo. Vso zelenjavo damo kuhat v dober liter mrzle vode. Dodamo žličko začimbnega posipa, sol in poper. Ko juha četrt ure vre, jo zmešamo s paličnim mešalnikom, nato pa dodamo ščepec rožmarina, žličko sesekljanega peteršilja, dva stroka strtega Česna in malo sesekljane bazilike. Juha bo seveda okusnejša, če bodo zelišča. sveža Razdelimo jo po krožnikih, na sredo pa damo žlico kisle smetane in okrasimo z vejicami peteršilja ali bazilike. Takšno juho lahko ponudimo tudi pri svečanih kosilih. Iz nje pa lahko naredimo tudi nasitno različico, ki jo pojemo s kosom kruha; na dveh žlicah olja hrustljavo prepražimo na tanko narezano hrenovko, kranjsko klobaso ali šunko in potresemo.

OMAKA IZ BUČK

SESTAVINE:
500 g majhnih bučk, 1 čebulo, 2 stroka česna, 4 žlice olja, 4 žlice sesekljanih dišavnic (peteršilja, drobnjaka, timijana, bazilike), 1/8 l sladke smetane, sol, poper, 1 olupljen paradižnik.
PRIPRAVA:
V kozici razgrejemo olje in približno 3 minute pražimo čebulo, česen in bučke. Nato dodamo dišavnice in jih dušimo še približno 1 minuto. Na koncu vmešamo še smetano, začinimo s soljo in poprom in olupljen, na drobne kocke zrezan paradižnik. Omaka je odlična za testenine.

PIRE IZ BUČK

SESTAVINE:
1/2 kg bučk, 1/2 kg krompirja 1 kisla smetana, sol, poper.
PRIPRAVA:
Bučke olupimo, narežemo na koščke, skuhamo v slani vodi in odcedimo. Krompir olupimo, narežemo, skuhamo in odcedimo. Oboje skupaj pretlačimo, popopramo in zmešamo s kislo smetano.

ZREZKI IZ BUČ

Pol kilograma mladih bučk operemo in naribamo na ribežem za jabolka, srednje veliko čebulo pa drobno sesekljamo. Primešamo 10 dag moke, enako količino zelenjavnega sirovega namaza, dve jajci, žličko sesekljanega peteršilja, sol, poper in za noževo konico mlete kumine. Dobro pregnetemo in oblikujemo majhne zrezke ter jih spečemo v vročem olju. Ponudimo s tatarsko omako ali paradižnikovo solato

RIŽOTA IZ BUČK

SESTAVINE:
50 dag bučnega mesa, srednje veliko čebulo, 25 dag riža, pol litra goveje juhe, začimbe.
PRIPRAVA:
Čebulo drobno sesekljamo in jo pražimo na treh žlicah olja, dokler ne postekleni. Nato dodamo riž in pražimo, dokler se riž ne začne napihovati. Takrat dodamo na kocke narezano bučo, zalijemo z juho, malo solimo ( juha je slana ) in damo v vročo pečico za pol ure oziroma kuhamo rižoto približno dvajset minut pri najnižji temperaturi. Posoda mora biti seveda pokrita. Večkrat rahlo premešamo.

NARASTEK IZ BUČ

SESTAVINE:
1 kg bučk
Preliv:
2 dl kisle smetane, 2 žlici moke, 2 jajci, 5 strokov česna, sol, poper, petršilj,
PRIPRAVA:
Bučke olupimo, narežemo na tanke kolobarje, posolimo in pečemo na olju da se zmehčajo. Medtem naredimo preliv. Iz beljakov napravimo sneg, ki ga primešamo drugim sestavinam. V plasteh izmenično nanašamo bučke in preliv. Pečemo pri 200 C 20 do 30 minut.

BUČNE PALAČINKE

SESTAVINE:
10 dag polnovredne pšenične moke, 2 jajčna rumenjaka, 1/8 l mleka,sol, muškatni orešek, olje za pečenje, 1/4 l sladke smetane.
NADEV:
10 dag bučnega pireja, 10 dag skute, cimet ali svež ingver, sladkorja po okusu; 1 žlica sadnega likerja, zmleta bučna jedrca.
PRIPRAVA:
Bučnemu pireju dodamo cimet ali sveže nariban ingver ter sladkorja po želji. V skuto vlijemo liker, jo dodamo zmesi in gladko razmešamo.Pečene palačinke namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo; obložimo jih s stepeno sladko smetano in posujemo z zmletimi bučnimi jedrci.

BUČNA MARMELADA

Sestavine:
500g bučnega mesa, 500g želirnega sladkorja, 1 ščepec mletega ingverja, 1 ščepec cimeta, sok 1 limone.
Priprava:
Bučo razpolovimo, olupimo in z žlico odstranimo peške skupaj z mehko notranjščino. Odtehtamo 500 g bučnega mesa in narežemo v majhne kocke. Bučno meso zmešamo z želirnim sladkorjem, ingverjem, cimetom in limoninim sokom in pustimo namakati 1 – 2 uri. Potem zmes na majhni vročini počasi zavremo. Preden jo zlijemo v kozarce za vlaganje, mora masa 5 minut klokotajoče vreti.

Vir:
BOLE, M. (2002) Buče, bučke, bučkice,Šmartno ob Paki, Oblikovala in natisnila Tanja Kolšek.

SOLATE NA DRUGAČEN NAČIN 15.5.2007

KORENČKOVA SOLATA Z JABOLKI

SESTAVINE:
50 dag korenja, 3 kisla jabolka, pomaranča, limona, olivno olje, sladkor, sol.

PRIPRAVA:
Korenje ostrgamo, operemo in grobo naribamo. Limono in pomarančo operemo, ožamemo in s sokom pokapamo korenje. Jabolka operemo ter naribamo ter zmešamo s korenjem. Začinimo s ščepcem sladkorja in soljo.

PISANA ZELJNA SOLATA Z MAJONEZO

SESTAVINE:
1/2 glave belega zelja, 1/4 glave rdečega zelja, 3 korenčki, 1 rdeča paprika, peteršilj, 3 dl solatne majoneze, sol.

PRIPRAVA:
Belo in rdeče zelje očistimo, izrežemo kocen in zelje naribamo ali tanko narežemo. Korenček ostrgamo in naribamo. Papriko narežemo. Vso zelenjavo stresemo v večjo skledo, prilijemo solatno majonezo, začinimo s soljo in zmešamo. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.

RIŽEVA SOLATA

SESTAVINE:
350 g kuhanega riža, kisle kumarice po okusu, tuna – 1 konzerva, 2 hrenovki, malo kuhanega graha, nasekljane olive, 2-3 jajčka, sol, poper, 1-2 vrečki majoneze, žlica ali dve kisa; po želji lahko dodamo tudi papriko, vložene čebulice, kapre, koruzo.

PRIPRAVA:
Riž, grah, jajčka in hrenovke skuhamo ter ohladimo. Riž naj ne bo razkuhan (najboljši je vrste Parboiled) – prelijemo ga z mrzlo tekočo vodo, da zaustavimo kuhanje. Kumarice, olive, jajčka in hrenovke narežemo. Ohlajenemu rižu dodamo vse sestavine. Da je solata bolj sočna, dodamo kis ter dobro premešamo. Če je potrebno posolimo in postavimo v hladilnik.

SOLATA S TESTENINAMI IN TUNO

SESTAVINE:
1/2 kg testenin (svedrčki mešanih okusov), 2 veliki pločevinki tune, 1 kisla smetana, 2 navadna jogurta, pločevinka koruze, žlica ali več majoneze, žliča gorčice, sol, poper, kis, peteršilj ali drobnjak.

PRIPRAVA:
Testenine skuhamo (ne preveč) in počakamo, da se ohladijo.
Dodamo vse ostale, zgoraj navedene, sestavine ter zmešamo. Kis dodajamo po okusu. Pustimo na hladnem.

JEŠPRENJEVA SOLATA

SESTAVINE:
4 pesti ješprenja, 2 srednje velika paradižnika, 1 zelena paprika, 1 mala konzerva rjavega fižola, 1 mala konzerva koruze, olivno olje, kis, sol.

PRIPRAVA:
Ješprenj čez noč namočimo, nato ga skuhamo in ohladimo. Paradižnik in papriko narežemo na kocke, dodamo fižol in koruzo. Solato po okusu začinimo s soljo, olivnim oljem in kisom.

AJDOVA KAŠA Z ZELENJAVO

SESTAVINE:
1 čajna skodelica ajdove kaše, 1 rdeča paprika, 1 paradižnik, 1 kumara, 1 konzerva koruze, 3 žlice kisle smetane, sol; kis ali limona po želji.

PRIPRAVA:
Zavremo osoljeno vodo, vanjo stresemo ajdovo kašo in kuhamo približno 10 minut. Kašo odcedimo in ohladimo. Narežemo papriko, paradižnik in kumaro na približno enake koščke. Vso zelenjavo damo v ohlajeno kašo, solimo in vmešamo kislo smetano. Po želji okisamo z limoninim sokom ali jabolčnim kisom. Ohladimo.

KORENČKOVA SOLATA

SESTAVINE:
3 korenčki, 2 jajci, sol, kis, olje.

PRIPRAVA:
Korenčke na drobno naribamo. Jajci skuhamo in prav tako na drobno naribamo. Zmešamo in začinimo s soljo, kisom in oljem. Namesto kisa lahko uporabimo sok limone.

Ta solata se lahko uporabi tudi kot namaz na kruhu.

MAKARONOVA SOLATA

SESTAVINE:
50 dag makaronov (polžki), 4 paradižniki, 2 papriki, 1 kisla smetana, 1 navaden jogurt v lončku, 2 veliki žlici majoneze, sol po okusu, jabolčni kis po okusu.

PRIPRAVA:
Testenine normalno skuhamo, speremo in ohladimo. Vanje stresemo na kocke narezan paradižnik in papriko, kislo smetano, jogurt, majonezo ter posolimo in okisamo z jabolčnim kisom. Vse skupaj dobro premešamo in shranimo v hladilniku.

POLETNA SOLATA

SESTAVINE:
Pest makaronov, 1 paradižnik, 1 paprika, 6 do 8 kroglic mozzarele, pločevinka tune, debela rezina sira emental (ali katerega drugega), 2 kuhani jajci, sok 1 limone, olivno olje, bazilika.

PRIPRAVA:
Medtem, ko se makaroni kuhajo, pripravimo solato: paradižnik in papriko narežemo na kocke, dodamo na kocke narezan sir in mozzarelo. Premešamo, nato dodamo kuhani jajci in tuno. Za preliv zmešamo olivno olje, sok ene limone in baziliko. Skuhane makarone odcedimo, še mlačne potresemo po solati, dodamo preliv in vse skupaj dobro premešamo.

Riževa solata

SESTAVINE:
30 dag kuhanega riža, 1 pločevinka kuhanega graha, 20 dag gauda sira, narezanega na kocke, 20 dag kuhanega in na trakove narezanega korenja, 1 kuhane piščančje prsi brez kosti, narezane na kocke, sol po okusu, 1 žlička zdrobljene bazilike, 1 žlica olja (lahko olivnega), 3 žlice vinskega kisa.

PRIPRAVA:
Kuhane sestavine dobro zmešamo in ohladimo v hladilniku. Solato lahko ponudimo v solatni skledi, laho pa jo postrežemo tudi v širokih kozarcih. Namesto piščančjega mesa lahko vzamemo meso bele ribe ali tunino, vegetarijanci pa trdi srbski sir, narezan na kocke.

PRAZNIČNI JEDILNIK 15.12.2006

RIŽEVA JUHA Z ZELENJAVO

SESTAVINE za dve osebi:
1/2 skodelice (75 g) dolgozrnatega riža, 1 žlica olivnega olja, 3/8 l čiste kurje juhe, 1 majhen korenček, 1/4 kolerabe, 1/2 krompirja, 30 g olupljene kumare ali pora, 30 g gomolja zelene, 1/2 šopka gladkega zelenega peteršilja ali krebuljice, sojina omaka, bel poper za odrasle.

PRIPRAVA:
Riž opražimo na olju, prilijemo kurjo juho in pustimo, da zavre. Nato v juho dodamo očiščeno, olupljeno ter drobno naribano zelenjavo in sesekjana zelišča. Vse skupaj kuhamo še okoli 15 minut. Ko je juha kuhana, jo začinimo z zelišči, sojino omako in poprom ter takoj ponudimo.
Lahko vzamemo tudi druge vrste zelenjave, odvisno od letnega časa.

PEČENA RACA Z REZANIMI CMOKI

SESTAVINE za 4 osebe:
1 raca (očiščena približno 2,5 kg), sol, sveže zmlet poper, 2 čebuli, 5 majhnih rdečih jabolk (npr. ajdared), 1 kavna žlička posušenega timijana, 2 jedilni žlici sesekljanega peteršilja; 1/2 kocke kvasa (21 g), 1/8 l mlačnega mleka, 300 g dvojne ostre moke, 1 jajce, 1 rezina belega kruha (brez skorje); 3 jedilne žlice masla, 400 ml perutninske jušne osnove.

PRIPRAVA:
a) PEČENA RACA
1. Pečico segrejemo na 180 °C. Raco operemo in otremo. Konce peruti odstranimo. Raco z vseh strani prepojimo s soljo in poprom. Čebulo olupimo, 1 jabolko operemo in razpolovimo, semena odstranimo. Čebulo in jabolka narežemo na majhne kocke, zmešamo z zelišči in raco nadevamo. Odprtino zapremo z zobotrebci. Raco položimo na globoki pekač s prsmi navzgor, dolijemo 1/2 l vode in jo v ogreti pečici pečemo 2 uri, da postane zlato rjava. Večkrat jo polijemo s sokom od pečenja.

b) CMOKOVE REZINE:
1. Kvas raztopimo v mleku. Iz moke, 1/2 kavne žličke soli, mleka s kvasom in jajca ugnetemo glatko testo (z ročnim mešalnikom, s priključkom za gnetenje). Pokrito pustimo 30 minut vzhajati na toplem. Kruh narežemo na majhne kocke. raztopimo 1 jedilno žlico masla, kocke kruha v njem zlato rjavo zapečemo in vmešamo v testo. Testo pustimo vzhatjati nadaljnjih 15 minut.
2. Zavremo zadosti količine vode. Testo za cmoke oblikujemo v štri valje s premerom 4 cm, posamično jih zavijemo v kuhinjske krpe in v rahlo vreli slanici kuhamo približno 35 minut.

c) ZAKLJUČEK:
Raco vzamemo iz pečice, jo razpolovimo po dolžini in vzamemo iz nje nadev. Polovico race razpolovimo počez in postavimo na toplo, sok od pečenja odstranimo. Nadev s konci peruti popečemo v loncu z 1/2 jedilne žlice masla, zalijemo s sokom od pečenja in perutninsko osnovo, 15 minut kuhamo, zlijemo skozi sito in začinimo. Ostala jabolka operemo in jim odstranimo semena. Jabolka narežemo na 1 cm debele rezine in jih popečemo v ostanku masla. Raco ponudimo z rezinami jabolk in cmokov.

SOLATA:
Zraven postrežemo solato iz rukole ali motovilca

Vir:
PRAZNIČNE jedi: prevedla Mirjana Rajh. Tržič: Učila International, 2005. Str. 66.

SLADICA

BISKVITNA OMLETA (za 4 osebe)
SESTAVINE:
4 rumenjaki, 1 jedilna žlica limoninega soka, 2 rumenjaka, nastrgana lupina 1/2 neškropljene limone, 1 jedilna žlica vanilijevega sladkorja, 6 jedilnih žlic sladkorja, 4 jedilne žlice moke, 150 g sladkorja, 150 g smetane, 4 jedilne žlice sladkorja v prahu, 4 jedilne žlice polnomastne smetane, 2 neškropljeni pomaranči, za odrasle 2 jedilni žlici pomarančnega likerja.

PRIPRAVA:
1. Pečico segrejemo na 200 °C. Dva pekača obložimo s papirjem za peko, na spodnji strani označimo po dva kroga s premerom 15 cm. Beljak stepemo z limoninim sokom. Rumenjak penasto zmešamo z limonino lupino, vanilijevim sladkorjem in sladkorjem.
2. Najprej v maso iz rumenjakov umešamo moko, nato pa še sneg iz beljakov. Biskvitno maso namažemo na papir za peko po začrtani predlogi in pečemo v ogreti pečici približno 6 minut, da postane zlato rjavo.
3. Smetano stepemo z 2 jedilnima žlicama sladkorja v prahu in vmešamo med polnomastno smetano. Pomarančo olupimo tako, da odstranimo tudi bele dele. Odstranimo kožico, tako da ostanejo sadni fileji, ki jih pokapamo s pomarančnim likerjem (samo za odrasle).
4. Biskvit ohladimo, ga premažemo s smetanovo maso in po njem porazdelimo sadeže. Omleto pazljivo preložimo in posipamo z ostalim sladkorjem v prahu. Po želji okrasimo še z listi melise.

Vir:
PRAZNIČNE jedi: prevedla Mirjana Rajh. Tržič: Učila International, 2005. Str. 82.

 

Skip to content