Projekt “Pasavček” in obisk policista

V skupini Čebelice, v starosti 5–6 let, izvajamo projekt Pasavček.

 

Namen projekta je ozaveščanje otrok in staršev o pomenu uporabe otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov. Ker po pripovedovanju otrok opažamo, da vsi starši ne upoštevajo pravila o obveznem privezovanju z varnostnim pasom tako odraslih kot otrok, smo se odločili, da v skupini preverimo ali je to res. V garderobi pred igralnico starši skupaj z otroki tako beležijo vsakodnevno pripetost v avtomobilu z označevanjem v tabelo. Na ta način se otroci in starši vsakodnevno opomnijo, da se je potrebno v avtomobilu privezati, pa čeprav na kratko razdaljo. Otroci so na vprašanje, zakaj se moramo v avtu privezati, enotno odgovorili, da se privežemo zaradi policista, kar pa vemo, da ni res. V prvi vrsti se privežemo zaradi svoje varnosti. To je otrokom povedal tudi policist Marjan, katerega smo povabili v našo skupino. Torej ne privežemo se zaradi policistov, temveč zato, da ob morebitnem trku ali nezgodi avtomobila ne »zletimo« s sedeža. Kot je povedal policist, nas lahko zaradi nepripetosti z varnostnim pasom odnese skozi okno ali med sedeže. Otroci so policistu zatrdili, da se redno privezujejo, nekateri starši pa še vedno ne. Otroci so obljubili, da bodo starše redno opozarjali, če bodo ugotovili, da se niso privezali.

 

Slogan projekta Pasavček se glasi RED JE VEDNO PAS PRIPET.

 

S policistom smo se dogovorili, da se dobimo zunaj pri službenem avtomobilu. Oblekli smo se in si nadeli odsevnike, s katerimi smo v prometu bolj vidni in s tem varnejši.

 

Policist nam je predstavil nekaj službenih pripomočkov, ki jih potrebuje pri svojem delu. Otroci so imeli veliko vprašanj, na vsa so dobili odgovore.

 

S policistom smo odšli na sprehod skozi mesto in se učili pravilne hoje v skupini in v paru ob robu cestišča in na pločniku. Preverili smo, ali pravilno prečkamo cesto in na kaj moramo biti pozorni. Otroci so sledili navodilom in opozorilom policista. Naučili smo se pravilnega obnašanja v prometu kot pešci in upoštevanja nekaj osnovnih pravil za lastno varnost in varnost ostalih udeležencev v prometu. Jeseni gremo v šolo, zato se moramo še veliko naučiti in pripraviti, da bodo naši dnevi brezskrbni in veseli. In ne bomo pozabili, da se na vsaki vožnji, pa čeprav je kratka, privežemo z varnostnim pasom, saj je Red vedno pas pripet.

 

Zapisala: Alenka Tekavčič

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content