Obisk tržnice in priprave na medeni zajtrk

Topel jesenski dan nas je povedel na kočevsko tržnico pod Likovnim salonom. Tam kočevski in drugi proizvajalci, kmetje in čebelarji predstavljajo in prodajajo svoje, domače izdelke. Nas je najbolj pritegnila stojnica z izdelki iz medu. Na njej smo poleg klasičnega medu opazili tudi kremni med, ki je bil po barvi in gostoti videti drugačen od ostalega medu. G. Obranovič, čebelar nam je pojasnil, da je ta med gladek in v obliki kreme. Ko ga namažemo na kruh ne teče dol, zato se ga ljudje radi poslužujejo. Pripravijo ga tako, da na drobno zmeljejo kristaliziran med in ga vmešajo v hladen tekoči med. To mešanico spravijo v hladen prostor, kjer po nekaj tednih kristalizira. Nato ga mešajo. Dobijo med v obliki kreme. Je gost, ne teče in je zelo okusen. G. Obranovič je bil zelo prijazen, saj nam je vse lepo razložil in podaril en kozarček kremnega medu.
Poleg obiska tržnice smo si ogledali tudi poslikave panjskih končnic pri Srednji šoli in v neposredni bližini čebelarstva Kneževič. Poleg je tudi kip sv. Ambroža, ki je zavetnik čebel in čebelarjev.
V igralnici smo se pripravljali za petkov Medeni zajtrk. Otroci so pobarvali čebelnjake, katere so uporabili kot pogrinjke pri zajtrku. Čebelice v vazi pa so krasile mizo ob medenem zajtrku. Maslo, med, jabolko in mleko so bili odličen zajtrk in dodobra so nasitili naše želodčke.

 

Alenka Tekavčič in Josipa K. Ferenček

 

Skip to content