GLASBA IN OTROK

Glasba je prisotna v vsakdanjem življenju malega otroka in večkrat je stalni spremljevalec njegovih aktivnosti. Zabava z glasbo dobro vpliva na razvoj glasbenega posluha pri malčkih. Lahko imajo sposobnost poslušanja ali petja pesmi, ustvarjanja slikovnih prispodob ob poslušanju glasbe, gibanja ob glasbi ter igranja na glasbila. Kadar otroci poslušajo karakterno različno glasbo, lažje izrazijo svoje ideje ter ustvarjalnost.

Poslušanje glasbe, koncentriranje na elementih, kot sta ritem ali gibanje, ima pozitiven vpliv na psihofizično stanje otrokain vpliva tudi na njihovo počutje in razpoloženje. Nekaterim otrokom je bolj pomembno besedilo pesmi, glasba zanje predstavlja le ozadje; drugi otroci pa spremljanje glasbe doživljajo celostno. Vse je odvisno od otrokovega zanimanja, njegovih percepcijskih zmožnosti ter stopnje koncentracije.

Otroci so spoznavali različno zvrst glasbe ter različna glasbila. V igralnici so lahko plesali ob različnih zvokih glasbe, poslušali zvoke različnih glasbil in jih poskušali prepoznavati. Izdelovali so glasbila iz odpadnega materiala ter risali ob poslušanju glasbe različnih ritmov (klasična, pop).

Zelo radi so se igrali glasbeno-gibalne igre kot so Kipi, Kača, Abraham ima sedem sinov…

Najbolj pa so bili navdušeni, ko nas je obiskal dijak Erik in nam zaigral na harmoniko. To je bila prava veselica v naši avli, ko so otroci zaplesali in vriskali.

Posnetek:

DFA88F9E-BF14-44FB-9B17-48853D07C4BA

 

Dijakinja Erika pa nam je zaigrala nekaj melodij tudi na klavir. Za konec so tudi otroci lahko malo zaigrali nanj. Otroci so neizmerno uživali ob glasbi tako, da to druženje še kdaj ponovimo.

 

Zapisala in fotografirala: Nataša Klun

Skip to content