Eksperimenti v času nujnega varstva

V času nujnega varstva v enoti Ostržek smo za otroke pripravili raznorazne vsebine in dejavnosti, ki so otrokom popestrile vrtčevski vsakdan v času epidemije. Ena takih bolj zanimivih dejavnosti so bili zagotovo eksperimenti.

Raziskovali smo lastnosti snovi in njihovo topnost v vodi – sladkor, sol, olje, sirup, barva, mešanje tekočin ipd. Najprej smo snovi vonjali, okušali in opazovali pod lupo. Zatem pa smo ugotavljali topnost le-teh v vodi in okušali. Ugotovili smo, da s v vodi raztopi vse razen olja.

Opazovali smo plesoče rozine (v kozarec smo nalili radensko in notri dali rozine, ki smo jih premešali z žlico, rozine so plesale v radenski. Opravili pa smo tudi poskus s plesočim kimljem – čez pekač smo napeli prozorno folijo in nanjo stresli kimelj. Vzgojiteljica se je postavila zraven pekača in udarjala z bobnom – kimelj je začel poskakovat.

 

Iz sladkorja in vode smo ustvarili mavrico v kozarcu. V šest plastičnih kozarčkov smo nalili enako količino vode in zmešali tempera barvo, vanje zmešali različne količine sladkorja (v vijolično  6 žličk sladkorja, v modro 5, zeleno 4, rumeno 3, oranžno 2 in rdečo 1 žličko sladkorja). Ko se je sladkor raztopil, smo pričeli z eksperimentom. V kozarec smo po vrsti zlivali kozarčke z barvo, najprej vijolično z največjo gostoto sladkorja in potem dalje do kozarčka z najmanjšo količino sladkorja in nastala je lepa mavrica v kozarcu.

 

 

Opravili smo tudi preizkus voda – zrak. Na dno kozarčka smo potisnili papirnat robček  in lonček počasi potisnili v kozarec z vodo. Papirnat robček je ostal suh.

 

   

 

Tudi v umetnosti se uporabljajo takšni in drugačni preizkusi – tokrat smo ustvarjali abstraktno sliko z magnetom. Na list smo dali nekaj tempera barve in kovinske sponke, pod list pa smo dali magnet, s katerim smo pomikali sponke po risalnem listu. Nastale so lepe abstraktne slike.

   

 

 

 

 

 

Skip to content