V okviru prednostne naloge vrtca smo tudi v skupini Medvedki spoznavali kako pride hrana na naše krožnike. Iz kuhinje enote Čebelica so nam poslali slike, kako nam pripravljajo kosilo. Počakali smo hišnika, da smo videli kako pride kosilo v našo enoto. Isti dan pa smo v naši kuhinji, v enoti, skupaj s kuharico pripravili zajtrk – ribji namaz. Pomagali smo pripraviti voziček in ga sami odpeljali v sobo. Nato so se otroci preizkusili v mazanju namaza in pri tem zelo uživali ter seveda res veliko pojedli.
Najstarejši otroci enote pa so v sodelovanju z vrtčevsko organizatorko prehrane Marušo Trope Naglič sestavili dva enodnevna jedilnika, ki sta se izkazal kot zdrava in uravnotežena. Otroci so imeli veliko idej in po svojih željah sestavili jedilnik za vse otroke vrtca. Ob tem obroku je bila količina zavržene hrane občutno manjša kot običajno. Na jedilniku ni bilo sladice, soka, ali predelane hrane. Otroci so si zaželeli solato. Zanimivo najboljši sta jima rdeča pesa in zeljna solata. Za zajtrk radi popijejo čaj, medtem ko imajo pri ostalih obrokih raje vodo.
Vključevanje otrok v celosten proces, od priprave jedilnika do priprave hrane in serviranja le-te, ima za otroke velik pomen. Z izvedenimi dejavnostmi smo dosegli pomemben cilj: pri otrocih smo spodbudili zanimanje za zdravo prehrano, krepili njihove prehranske navade ter zmanjšali količino zavržene hrane. S participacijo pa tudi krepili samozavest otrok, jim dali občutek pomembnosti in pripadnosti, razvijali socialne veščine ter samostojnost.
Zapisali: Ana Žagar in Urška Šterbenc
Fotografirali: Ana Žaga in Urška Šterbenc