IGRAČE IZ ODPADNEGA MATERIALA

Otroci lahko za igračo uporabijo čisto vsak predmet, ki ga lahko primejo in uporabijo v svoji igri. V začetnem razvoju se igra s svojim telesom (daje roke v usta…), pozneje pa s predmeti iz okolja (npr. lonci, kuhalnice, daljinec…) in igračami izdelanimi doma ali industrijsko. V današnjem času je tako doma kot v vrtcih kar večina igrač industrijskih in bolj strukturiranih. Vse preveč pa pozabimo v otrokovo igro vključiti manj strukturirane igrače. Le-te spodbujajo številna področja otrokovega razvoja, saj omogočajo raznolike načine rokovanja in sestavljanja. Zaradi manj izdelane oblike zahtevajo več mentalnih procesov pri morebitnem otrokovem oživljanju le-teh in ga podpirajo pri razvoju ustvarjalnosti

Tako smo se v skupini Zajčki (1-2 leti) odločili, da za nekaj dni odstranimo naše vsakdanje igrače in jih nadomestimo z »novimi igračami« in tako ugotovimo kam nas bo ponesla otroška domišljija in radovednost.

ŠKATLE

Včasih je čisto dovolj, da otrokom samo prineseš nekaj novega in to pričnejo raziskovati na različne načine ter iz njihove domišljije nastane zabavna igra. Otrokom smo ponudile različno velike škatle in jih samo opazovale, kaj bodo naredili. Najprej se samo usedejo vanje. Nato se domislijo, da bi se morda pa malo porivali, a so njihove noge še prešibke.

   

Kasneje se pričnejo skrivati pod njimi ter naju strašijo.

Pokaževa jim, kako lahko iz škatel zgradijo stolp in ga tudi podrejo. Tudi sami se lotijo grajenja in jim gre kar dobro od rok, še bolj pa podiranje.

Večje škatle zlepiva in narediva tunel. Vsi se veselo zapodijo vanj. Skrivanje in lovljenje v njem traja kar nekaj časa.

Naš tunel nato še polepšamo z umetniškimi deli otrok in naju.

     

Škatle smo uporabili kot voziček za dojenčke.

Izdelale pa sva jima tudi Igrače s katerimi so lahko razvijali svojo fino motoriko in pincetni prijem.

 

PAPIR

Ponudimo otrokom časopisni papir in igra se začne: prenašajo ga po sobi, ga prebirajo (predvsem reklame z igračami), ga mečkajo, trgajo, najmanjši pa ga seveda raziskujejo z vnašanjem v usta. Izdelamo tudi papirnate kepe, ki jih lahko mečejo po igralnici (ni slik, saj smo se preveč vživele v njihovo igro 😉).

Za popestritev igre jima izdelava papirojedca, ki ga otroci hranijo s papirjem. Kasneje poskusimo še tako, da mečemo papirnate kepe v njegova usta. Vendar je za nekatere kar težko.

ODPADNA EMBALAŽA

O kako zabavnejša je igra v kuhinjskem kotičku, ko dobiš nekaj dodatnih vsakdanjih »igrač«. Otroci so si nalivali mleko, jogurte, si točili sok, kuhali riž… Tudi v kozmetičnem kotičku so si lahko umivali lase s šamponom, se mazali s kremo in nadišavili s parfumi.

      

Kako malo pa je včasih potrebo, da otroka zaposliš za kar nekaj časa. Daš jim prazno plastenko in slamice.

 

Zapisala: Nataša Klun

Skip to content