DAN ODPRTIH VRAT VRTCA KOČEVJE

»Ne pišem za otroke, pišem otrokom in tako se z njimi pogovarjam.«

                                                                                                                                  Ela Peroci

Tokratni dan odprtih vrat smo v vrtcu Kočevje posvetili znani slovenski pedagoginji in pisateljici otroške literature Eli Peroci. Po oddelkih so potekale ustvarjalne dejavnosti na temo njenih treh priljubljenih del za otroke: Muca Copatarica, Hišica iz kock ter Moj dežnik je lahko balon.

 

Skupina Miške

Otroci so bili ustvarjalni pri sestavljanju hiše Muce Copatarice, preizkusili so se v igri Poišči par (fotografija otroka – fotografija otrokovih copat), si ogledovali ilustracije iz zgodbe, se preiskusili v obešanju copat, ki jih je skrbno čuvala Muca Copatarica ter barvanju copatk.

Zapisala in fotografirala: Jasna Štante Pranjić

 

Skupina Ježki

Že nekaj dni prej so otroci poslušali pravljico Muca Copatarica, skupaj ji izdelali hiško, izdelali copatke. Na dan odprtih vrat pa smo:

Razvrščali copate po barvi:

Sestavljali sestavljanko:

Iskali pare:

Izdelali ročno lutko muce Copatarice:

Zapis in foto: Sonita Majerle

 

Skupina Zajčk

V skupini Zajčki smo dejavnosti izvedli v okviru pravljice Hišica iz kock. Otroci in starši so si najprej pogledali igrico, ki sta jo zaigrali vzgojiteljica Nataša in vzgojiteljica-pomočnica vzgojiteljice Neja. Ob koncu igrice je glavna junakinja Jelka povabila otroke in starše, da ji pomagajo sestaviti hišico iz velikih Lego kock, ki jo je podrl kuža.  Kar dolgo časa so sestavljali hišico in jo vmes tudi večkrat podrli. Ob tem so otroci lahko uporabili tudi »lutke« in se še sami preizkusili v igranju. Seveda jim je bil najbolj zanimiv kuža, ki je vedno podiral hišice. 

Na razpolago so imeli še dva kotička.  V enem so lahko sestavljali hišice iz Lego Duplo kock. V drugem, matematičnem kotičku, pa so razporejali kocke po obliki, barvi in barvnem zaporedju. Otroci so prehajali iz kotička v kotiček, a najbolj zanimiv pa jim je bil kotiček v velikimi Lego kockami.

Vzdušje v igralnici je bilo sproščeno in starši so uživali v igri s svojimi in drugimi otroki. V tej kratki urici so dobili vpogled v naše delo ter ob tem videli, kaj otroci vse že zmorejo (ob določeni  glasbi pospravljali igrače, vsak otrok je sam odnesel skodelico na pladenj…). 

Zapisala: Nataša Klun

Slikala: Martina Tomič

 

Skupina Medvedki

V igralnici smo si ogledali predstavo na temo slikanice Ele Peroci Hišica iz kock.

Nato smo za otroke pripravili različne dejavnosti povezane s to zgodbo. Pri prvi dejavnosti so otroci z našo pomočjo prišili gumb na blago. Druga naloga je bila sestavljanje hišk iz likov na podano predlogo. V tretjem kotičku pa so se otroci urili v razvrščanju gumbov po barvah.

Zapisala: Urška Južnič

Fotografirala: Alenka Črnkovič

Skip to content